lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Sectiuni anexe > Zona libera
Connect with Facebook

Zona libera Aici poti aborda orice subiect, in limitele decentei


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 20-07-2018, 21:44   #1221
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 533
Mentioned: 27 Post(s)




Default

Mda, asta ca nu sunt oameni e o treaba importanta. Ca sa dau de unu care stie sa zboare cu heli, sa-mi zica daca-s eu sau plasticul zburator cu probleme, e complicat. Am aflat la al 3-lea heli. De fapt al 4-lea, ca v911 am avut 2, sunt praf. Firea umana cred... cand esti praf, dai vina pe orice numai pe tine nu. Am de zburat, mult. Simulator nu-mi place. Asadar prabusiri cat cuprinde.

Daca nu gasesti careva cu Flysky, poate gasesti pe cineva cu un Devo modificat. Sau astepti sa-ti vine receverele, daca-s proaste 3 din 3... poate ca o fi statia
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2018, 06:28   #1222
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,230
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Urmează să iau un 2.4G booster, să îl pun pe stație. Din ce văd la reviews, majoritatea susțin că s-a îmbunătățit dramatic range-ul.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2018, 09:02   #1223
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,874
Mentioned: 658 Post(s)

PC-ul meu

Default

Se imbunatateste f mult, e usor de verificat daca ai rssi. Vezi ca baga acolo un delay mic, dar trebuie sa fii campion mondial sa-l observi. Also, sa-l verifici inainte de un zbor important, un prieten avea probleme mari cand il punea(pica semnalul random chiar daca era la 50m). Dupa ce l-a dat jos s-au rezolvat toate.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2018, 10:22   #1224
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,230
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Păi cum adică probleme? Adică ori este în bine ori este mai rău?

Deranjează pe alții care zboară în apropiere?

De exemplu la mine în cartier se construiește la greu, vin mereu utilaje din alea comandate prin telecomandă, când încep alea să emită nu mai pot bloca mașina din telecomandă decât dacă sunt la 1m de ea... și apăs de 10 ori pe buton.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2018, 11:40   #1225
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,874
Mentioned: 658 Post(s)

PC-ul meu

Default

Nu stiu daca era problema cu boosterul lui in special, sau ce s-a intamplat acolo, cert e ca dupa ce-a dat jos boosterul s-a rezolvat. De deranjat nu deranjeaza pe nimeni, noi n-am observat bruiaje si stateam la 5-10m unul de celalalt.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2018, 12:43   #1226
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,230
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Va trebui să iau unul și să testez, dar aș vrea să îl includ în body eventual, nu vreau să îl înșurubez eu de fiecare dată.

Dacă nu merge, îmi bag picioarele în Flysky și sar și peste Frsky, îmi iau direct crossfire.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 22-07-2018, 01:23   #1227
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 533
Mentioned: 27 Post(s)




Default

Mai e o treaba, daca problema e in alta parte si-ti pica semnalul, gen treaba clasica "contact imperfect" nici mama boosterului nu te ajuta.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 22-07-2018, 07:48   #1228
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,230
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Contact imperfect între ce anume?

Aș vrea să mai fac un mod, legat de capacitatea bateriei, dacă pun 2x16850 în paralel pot fi încărcați de către circuitul actual fără probleme?

Așa cum este acum i10 are o mufă usb în spate și aia încarcă un lipo de 3.7V 1700mah gen baterie Nokia.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 22-07-2018, 16:30   #1229
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 533
Mentioned: 27 Post(s)




Default

Eh aia-i problema, poate sa fie oriunde la orice cablu, mufa, antena.

Poti sa pui si 10 in paralel, doar sa o sa le incarce in 15h. Asta daca circuitul de incarcare e facut cu cap. Si cum i10 nu-i chiar low end ar trebuie sa nu fie nici o problema.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 23-07-2018, 19:11   #1230
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,230
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Azi am desfăcut TX-ul, am dat jos connectorul de antenă, m-am uitat la IPEX-ul de ple placă și eram cam în aer... adică nu părea lipită așa bine. Am testat-o de continuitate, totul relativ ok, adică nu se atingeau padurile de la antenă.

Dar mă plictiseam așa că am dat connectorul jos...

Name:  IMG_6510.JPG
Views: 96
Size:  505.4 KB

Surpriză oarecum, placa pare tăiată în zona antenei, adică pare că padul de antena era lipit (traseu) cu groundul. Dar cineva l-a tăiat... se vede clar că este o tăietură acolo.
Dar nu pare ceva făcut cu un exacto knife, e prea precisă tăietura, ori un dremel ceva cu mâna fină ori placa a fost pusă pe un router cnc/freză ceva și tăiat acolo.

Din cauza tăieturii colțurile nu erau acoperite de izolatorul ăla verde, deci dacă aș fi pus mufa nouă deasupra ar fi făcut un bridge între padul de antena și ground. Deci probabil de aia au lipit și chinezii mufa așa... în aer... să nu atingă.
Am dat cu lac de unghii și am pus niște katpton tape (o fășie subțire-subțire) și lipit repede altă mufă să nu topesc izolația.
Verificat la final și nu aveam continuitate.


Stick-ul de roll/pitch avea niște ghosting pe pitch când eram cu roll la maxim, i-am pus niște hot glue pe mufă și s-a rezolvat.

Între timp ieri am scos o baterie lipo de 5000mAh dintr-un powerbank, am pus-o la încărcat pe charger, i-am dat cu țârâita 500mA, dar nu prea se încarcă... la un moment dat piuie și îmi dă cell error. Am reușit maxim să bag de dimineață 2200mAh în curu’ ei și zicea că era pe la 95%, m-am mai plimbat prin casă și mi-a dat iar eroare.
Încă nu am reușit să văd cum se descarcă, mi-a dat timeout chargerul. Ce e nasol că dacă dă mesaj de timeout sau eroare nu îți mai zice și statistica...

Voiam să bag lipo-ul în TX, dar e dubioasă rău celula cu erorile astea, în plus voltajul fluctuează fantastic, dacă schimb între încărcat/descărcat. Plus are și sag masiv dacă este la maxim și mă apuc să îi dau discharge, chiar și la un banal 500mAh.

Name:  IMG_6517.JPG
Views: 96
Size:  346.6 KBName:  IMG_6518.JPG
Views: 96
Size:  438.5 KB


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 23-07-2018, 21:31   #1231
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 533
Mentioned: 27 Post(s)




Default

Greseala de proiectare/productie rezolvata dupa testare printr-o metoda de 2 lei. Probabil ca s-au trezit cu niste sute de placi cu antena in scurt si rezolvarea a fost s-o taie cu dremel si sa se chinuie sa lipeasca mufa aiurea. Niste amatori!
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2018, 15:26   #1232
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,230
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default Zboara puiule, zboara - The Drone Thread

De pe FPV24.com, jermănika, venite în câteva zile prin dhl, transfer la cargus/urgent, cand m-a sunat curierul i-am zis că nu sunt acasa, să le arunce peste gard, că sunt baterii, nu are ce să se strice. [emoji23][emoji23][emoji23]

Sunt urâte, deformate și cocoșate. Comparativ cu alte lipo-uri din categoria 500-650mAh astea sunt mult mai mici lungime-lățime, dar sunt foarte groase. Un avantaj ar fi că sunt ușoare.

30 grame.

Quote:
Tattu Batterie LiPo Akku 450mAh 2S1P 75C 7.4V

Item# TAT-TA-75C-450-2S1P 6.56 EUR x 4 = €26.24
Subtotal €26.24
Shipping and handling €8.90
Total €35.14










Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 26-07-2018 at 15:37.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2018, 16:07   #1233
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,874
Mentioned: 658 Post(s)

PC-ul meu

Default

La aceeasi capacitate am observat o corelare directa greutate vs curentul dat. E si normal, toti folosesc aceeasi chimie, more is better cand vine vorba de volumul bateriei. Poti verifica rezistentele dupa 10 zboruri sa-mi spui daca am dreptate.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-07-2018, 22:18   #1234
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,230
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Azi mi-a ajuns și ultimul receiver...

Un Flysky mini-receiver 8/18ch, whatever that means. Micuț și ăsta dar nu e chiar subțirel. Nu e clonă, dar pare puternic inspirat din A8S.

Este cel mai ieftin receiver cu AFHDS2A și IBus. 5.89USD.

Acum urmează să stabilesc metodologia de testare, idei ceva?

Una dintre sugestiile relativ simple a fost să bag stația în cuptorul cu microunde.




Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2018, 00:22   #1235
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 533
Mentioned: 27 Post(s)




Default

8/18ch - ai 8 canale standard si pentru 18 iti trebe nu-ș ce draci (depinde de producator).

Breeeee ce statie in cuptorul cu microunde? Faci range test cu toare receiverele care le ai, eventual verifici RSSI (nu stiu daca FlySky are treaba asta). Presupun ca ai un range test mode pe statia aia fancy.

Vezi sa ai ~30mm de element radiant. Nu mai stiu unde am citit recent ca unii destepti le-au facut λ/5. Ce-i drept era vorba de FrSky, dar cu chinezu' nu te pui, oricare ar fi el.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2018, 01:39   #1236
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,874
Mentioned: 658 Post(s)

PC-ul meu

Default

Cauta cum zice Dashu daca ai range test mode. Cand bagi statia in modul ala scade puterea de emisie la 1/30 din putere or whatever. Ideea e ca la 30-40m distanta pierzi semnalul in conditii normale. E usor dupa sa masori ca unul pierde la 30m si altul la 33m(10% moar range).

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2018, 08:17   #1237
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,230
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default Zboara puiule, zboara - The Drone Thread

Nu toate receiverele au RSSI, de fapt foarte puține au RSSI. Flit-urile și DasMikro cu custom firmware au RSSI. Toate celelalte nu au.

Stația are low power mode, funcționează, dar efectiv cu ce anume mă încălzește? [emoji4]

Nu am testat metoda cuptoru’ încă, dar un grec se jura că este cea mai bună metodă.

Eu am o bănuială, și anume că dobitocii de la Turnigy au castrat stația la puterea de emisie, dar asta nu voi putea verifica până nu fac rost de un RF Meter. Nici nu am dat comanda de el, pentru că nici nu este în stoc, deci va mai dura.

Referitor de lungimea antenei, am făcut teste și pot spune că personal nu am observat nici un fel de diferențe între 32mm și 26mm. Adică am luat drona în mână, motoarele armate, m-am dus în punctul critic (adică în spatele casei) semnalul varia 15–17% și acolo cu semnalul RSSI monitorizat pe cască am început să tai cu forfecuța moțul la antenă, milimetru cu milimetru. Până nu am scăzut sub 24mm cam așa nu am observat nici un fel de degradare.

Mai este o chestie, sunt receivere care folosesc niște inductori SMD și acei inductori sunt puși atât în serie (cât și în paralel și astfel se cam fwte meciu, pentru că nu ai cum testa dacă ai în scurt masa cu firul de la antenă).
Acei inductori care apar cam pe toate receiverele (doar că nu la toate sunt puse în paralel) sunt responsabili pentru antenele de 26mm.

Am discutat cu cel care a făcut schema de la DasMikro și a răspuns așa:

Quote:
Originally Posted by ThierryRC
at high frequencies an inductor is no longer a short circuit. Your multimeter measure resistance with a constant current, that's why it says it's a short circuit. I think that any antenna designed for 2.4Ghz band would work... I have changed the original wire for a dipole antenna and get much longer range.

A7105 pin 3 is radio frequency input(FRI) and pin 4 is radio frequency output(RFO). They could have removed all components linked to RFO because it's just a receiver, not a transmitter(send and receive).

In the original design I made, I had no choice because I used a ready-made module (XL7105) that was designed as a transceiver.

I don't understand why they did not removed these components...
În plus propagarea undei radio prin firul coaxial (de 50ohms, core și shield) are delay, așa explică în continuare teoriile de pe net lungimea de 26mm.
Dacă ai pune o liță simplă de cupru, fără shield, atunci merge cică 31mm, ar fi corectă dimensiunea.

Am desfăcut multe antene de router, am desfăcut inclusiv i10-le meu, și nu am întâlnit niciodată dimensiunea “standard” de 31mm, mai degrabă toate antenele sunt la 1/5 wave length decât quarter wavelength.

De asta sunt puțin siderat, pentru că nu știu ce se întâmplă și cum să testez efectiv în condiții “corecte”. Sunt noob la propriu în unde radio. [emoji4]


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 28-07-2018 at 08:32.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2018, 21:45   #1238
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 533
Mentioned: 27 Post(s)




Default

Eh e putin mai complicat. Majoritarea sunt λ/4, dar tre' sa iei in considerare 2 lucruri, propagarea undei din elementul radiant (chiar daca-i cupru masiv nu-i c, e o viteza mai mica) si faptul ca producatorul poate folosi bobine/condensatori (ce modifica lungimea elementului radiant).

Alea bune is 28mm, aia de nu-i intereseaza pun 30mm si gata. Altii pun 26mm deocarece motivul 2. O antena mai scurta e mai ok ca ai unde s-o ascunzi. Ce ziceam eu mai sus cu λ/5, e ca facusera unii ceva de ~18mm. Nu o mai gasesc ca puneam link. Merge chiar si la 18mm dar nu te astepta sa ai acelasi distanta de propagare ca una de 28/30mm.

In fine, procedura recomandata e cam asa. Statia in low power mode, deobicei asta inseamna 1/10 din distanta acoperita. Infipt un servo pe canalul Thr al RX. Mai mult de atat trebuie setat failsafe pe canalul respectiv, sa stii ca daca ai probleme, servo se misca. Se poate si alt canal da-i mai usor cu acceleratia ca unde-o pui acolo sta. Unele RX au failsafe doar pe Thr.

Ideal tre sa mai ai pe cineva cu tine. Cineva care sta langa receiver/servo si vede cand ala se misca. Se poate inlocui acel cineva cu FPV si monitor. Bind receiver 1, misti servo, te duci la plimbare. Cand intra failsafe stii ce distanta ai. Repetir pentru celelalte receivere. Ideal ar trebui sa ai cam 100m. Ceea ce-ti da 1km la puterea normala a statiei. Fara ruleta 100m e distanta dintre 3 stalpi de pe marginea drumului. (un standard ciudat dar adoptat cam peste tot stalpii pe marginea drumului se pun la ~50m unu de altul).

Metoda cuptorului cu unde mici nu o stiu, dar o presupun. Ar fi ok dar nu te astepta sa ai 10m pana intra RX in failsafe. Adica e bine, da' nu-i relevant.

Daca stii ca zbori LoS atunci metoda de mai sus e standard. Daca stii ca zbori prin parc/padure, atunci aia 7 copaci dintre TX si RX iti fac surprize. La 433Mhz nu-s probleme, la 2.4Ghz da.

P.S. Daca vezi ca pica la o distanta destul de scurta, incerca sa te duci 3-4m mai departe, s-ar putea sa ai surprize. Am uitat cum se numeste efectul asta.

Edit: Mai si o alta treaba care o influenteaza, pattern-ul radiatiei, care nu-i chiar ca o gogoasa. Tre sa caut un film cu unu care umbla cu antene ciudata la TX, IBcrazy. Are un film pe mai marele internet unde explica niste chestii. Revin dupa ce-l gasesc.

Last edited by Dashu; 28-07-2018 at 21:48.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2018, 22:06   #1239
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,230
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Asa am facut primele teste, cu rx-ul conectat la un servo. Mergea de rupea, distanță mare, nu știu cât să zic că era dar era “multă”.

Până când am și zburat efectiv cu receiverul pus pe quad, și acolo am observat că îmi intra destul de repede în failsafe. Din cauza asta prefer să nu zbor deasupra copacilor.

Nu știu exact unde e problema, nu știu dacă e de la stație, de la rx, de la alinierea planetelor, etc. Știu doar că nu prea aș vrea să schimb stația și nici frecvența. Sunt dispus să investighez, măcar să și înțeleg de unde e problema. Nici nu am pe cineva cu altă stație Flysky să mă pot compara efectiv...


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2018, 22:08   #1240
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 533
Mentioned: 27 Post(s)




Default

L-am gasit:


Edit: Cam tot ce contine apa/fier blocheaza/absoarbe radiatii radio. Frunze, copaci, oameni. Fa un test cu LoS intre TX si RX si fa acelasi test in care esti tu intre RX si TX. Cel mai simplu e: RX|Tu...........Tx.

Edit 2: Nu-i trebuie tot FlySky, orice similar pe 2.4Ghz: FrSky, Devo, Futaba, Spektrum. Nu iese identic, da daca ala are 10-20% in plus, nu-i mare problema. Daca are 70-90% in plus atunci, e ceva de la ceva la tine

Last edited by Dashu; 28-07-2018 at 22:15.
Dashu is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The Man-Cave Thread Neo Zona libera 136 01-12-2014 21:18
Supercoolers thread poparamiro Pe masa de teste 134 20-10-2013 14:39
Un alt thread cu recomandari ... ionutzu71 Cutia de sub birou 6 25-05-2013 20:24
Video thread. madalin Foto/Video 9 13-01-2013 12:40
Versus thread glaser Telefoane mobile si alte gadgeturi 14 14-10-2010 21:03

 
Forum Stats
Members: 7,840
Threads: 19,100
Posts: 590,427
Total Online: 353

Newest Member: Miker

Latest Threads
- by Monstru
- by Victor
- by Kebab

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 05:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.