lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Placi de baza
Connect with Facebook

Placi de baza De la pico-ITX pana la extended-ATX


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-06-2017, 18:57   #1
NexusOne
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)


Default Update Bios esuat la placa de baza Asrock P55M-PRO

Salut tuturor.
Astazi am decis sa fac un update la bios. Am luat driver-ul de pe site-ul official al celor de la Asrock, si am ales varianta sa fac update de pe windows. Deschid aplicatia, inchid toate celelalte aplicatii, foldere care erau deschise si ii dau ok. Astept cam de 50 min si tot nu terminase, pc-ul blocandu-se. I-am dat un restart de la buton si de aici a inceput tot calvarul. Sta pornit PC-ul cam 5 secunde si se stinge. O secunda sta stins, dupa care se aprinde si sta aprins cam 5 secunde, repetand acest ciclu. Pe monitor nu afiseaza nimic, nu face nici acel beep-uit ca sa vad ce problema are. Am tras concluzia ca el nu ajunge in bios, de unde rezulta ca nu recunoaste nimic. Am facut back-up la bios-ul vechi. L-am pus pe stick dar degeaba. Led-ul de la stick se aprinde dar, nu falfaie deloc led-ul de la stick. Dupa aia am observat ca nici tastatura nu mai merge, nu se aprinde. Chestia este ca la porturi primeste current, dar nu primeste semnal. Adica porturile de usb nu mai pot sa le folosesc. Ce am incercat pana acum:
- am incercat sa scot fiecare component crezand ca poate una din ele a dat fail. Prima oara am crezut ca sursa nu mai da destul current si face ca calculatorul sa-si dea shutdown. Am scos tot ce inseamna conexiuni cu lumea exterioara, calculatorul ramanand doar cu cablul de la sursa de alimentare. Am scos placa video, dupa care am scos memoriile RAM (avand 3 module), si am bagat cate una sa vad era de la ram. Nu prea am avut noroc, am scos dvd-rw, dupa aia hdd-ul. In PC a ramas doar motherboard-ul si procesorul plus cablurile de alimentare a procesorului, a cooler-ului si a placii de baza.
Am curatat pc-ul de praf, am incercat sa resetez bios-ul scotand bacteria de 3v din motherboard, si tinand apasat butonul de aprindere cu pc-ul oprit ca sa descarc orice current stocat pe condensatoare. Dupa care avand 3 pini la clear CMOS, jumperul era setat pe off, asa ca a trebuit sa mut pe pinii 2 si 3 ca sa efectuez resetarea CMOS-urilor. Am schimbat cu o alta sursa mai puternica si la fel face. Din pacate nici asta nu a mers si am ramas fara idei.
Mai citeam pe forumuri ca se poate rezolva programand chipul bios-ului, dar din pacate asta se face cu ajutorul unui floppy disk, ceea ce pc-ul meu nu dispune.
Nu stiu cum sa readuc la viata acest batran calculator care m-a tinut pana in prezent si care m-ar fi tinut daca nu faceam acea greseala sa fac update la bios. Va rog frumos sa ma ajutati sa-l pun pe picioare, si va rog fara mesaje de genul sa arunc placa de baza si sa iau una noua, pt ca asta ar fi metoda cea mai simpla si fara batai de cap. (prefer sa-i dam de cap acestei probleme si sa ajute si pe altii sa duca la rezolvare problema pe care o am).
Va multumesc.
NexusOne is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2017, 19:53   #2
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,309
Mentioned: 96 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mda, e cam complicat...
Vezi aici o procedura pentru usb ca fdd: https://www.rmprepusb.com/tutorials/freedos
Vezi ca utilitarul pentru rescriere BIOS ar trebui sa porneasca un autoexec.bat care va porni automat procedura de scriere BIOS fara sa fie nevoie de interventia ta.
Eventual cauti comenzile si editezi autoexec.bat
Ideal ar fi sa ai o placa video PCI, nu PCI express, pentru a urmari mesajele.
Aaaa, si ai grija ce BIOS scrii, e de preferat ultima varianta sigura, nu beta...
Succes.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2017, 20:13   #3
NexusOne
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by kobro View Post
Mda, e cam complicat...
Vezi aici o procedura pentru usb ca fdd: https://www.rmprepusb.com/tutorials/freedos
Vezi ca utilitarul pentru rescriere BIOS ar trebui sa porneasca un autoexec.bat care va porni automat procedura de scriere BIOS fara sa fie nevoie de interventia ta.
Eventual cauti comenzile si editezi autoexec.bat
Ideal ar fi sa ai o placa video PCI, nu PCI express, pentru a urmari mesajele.
Aaaa, si ai grija ce BIOS scrii, e de preferat ultima varianta sigura, nu beta...
Succes.
Salut. Multumesc frumos pt raspuns. M-am uitat pe link-ul pe care mi l-ai dat. Daca fac un usb bootabil cu dos, ar trebui sa recunoasca? Chestia este ca prin usb nu interschimba deloc date, ci doar alimenteaza stick-ul. Am incercat tastatura sa o bag in usb, si nu se aprind led-urile, nu pot sa dau enter nimic.
Ce am citit pe net este ca daca fac acest recovery cum spui, la final daca da success ar trebui sa beep-uie acel difuzor de 4 ori sa ma anunte ca a terminat, sau daca as fi avut floppy disk sa ma uit dupa led-ul lui.
Din pacate placa video onboard nu am, asa ca o sa trebuiasca sa folosesc placa dedicata ca sa vad imaginile. Dar pana atunci, nu pot face nimic pt ca nu-mi pot folosi sloturile de usb.
NexusOne is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2017, 20:29   #4
firewind
Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 143
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Singura solutie este sa rescrii/inlocuiesti bios-ul. Daca nu te pricepi la electronica, cauta o persoana/firma care se pricepe si care are programator.O alta solutie este sa cumperi un chip cu bios-ul gata scris si sa il inlocuiesti chipul de pe placa.Deasemenea, poti cauta o placa identica defecta, de pe care sa recuperezi bios-ul.Din ceea ce spui tu, sistemul nu porneste, nu efectueaza cu succes secventa POST, deci nu poti incarca/executa nici o comanda DOS, asa ca si daca ai avea discheta, ar fii inutilizabila.Vezi ca bios-ul este singurul chip de pe placa montat pe soclu, se extrage in 5 secunde, si la fel de simplu se monteaza inapoi.Este localizat in dreptul slotului PCIE portocaliu, la marginea placii de baza, intre porturile sata si cele USB, un integrat mic cu 8 pini.

Last edited by firewind; 06-06-2017 at 20:46.
firewind is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2017, 20:49   #5
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,309
Mentioned: 96 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ok... ia citeste putin aici despre experienta mea: http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=9034

1. chip-ul BIOS ESTE LIPIT, deci numai cineva care se pricepe la asta poate scrie BIOS-ul pe un aparat special
2. ar trebui sa faci o poza a placii cu zona CHIP-ULUI DE bios, eventual da la o parte abtibildul dupa ce faci poza, usor, fara sa-l rupi, si identifica ce scrie pe el.
Incearca procedura care ti-am spus-o eu.
Mi s-au intamplat mai multe si in final am reusit sa le repar gratie unor oameni pasionati de pe acest forum sau de pe altele, externe.
Pune poze aici si mai vedem...
kobro is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2017, 20:51   #6
crristib
Senior Member
 
crristib's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 483
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Default

Uneori merge si asa, stick usb fat32, pui biosul dezarhivat acolo, il conectezi pe un usb 2.0 care vine direct din placa de baza, poti sa le incerci pe toate. Pornesti pc-ul si vezi ce se intampla. Daca a mers pc-ul se restarteaza sau se inchide, nu trebuie sa dureze mult, cateva minute.

Trimis de pe al meu ALE-L21 folosind Tapatalk
crristib is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2017, 21:47   #7
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,309
Mentioned: 96 Post(s)

PC-ul meu

Default

https://forums.mydigitallife.net/thr...rocedures.870/
kobro is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 10:08   #8
NexusOne
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)


Default

In primul rand vreau sa va multumesc tuturor pentru seriozitatea si implicarea in gasirea solutii acestei probleme.

Quote:
Originally Posted by firewind View Post
Singura solutie este sa rescrii/inlocuiesti bios-ul. Daca nu te pricepi la electronica, cauta o persoana/firma care se pricepe si care are programator.O alta solutie este sa cumperi un chip cu bios-ul gata scris si sa il inlocuiesti chipul de pe placa.Deasemenea, poti cauta o placa identica defecta, de pe care sa recuperezi bios-ul.Din ceea ce spui tu, sistemul nu porneste, nu efectueaza cu succes secventa POST, deci nu poti incarca/executa nici o comanda DOS, asa ca si daca ai avea discheta, ar fii inutilizabila.Vezi ca bios-ul este singurul chip de pe placa montat pe soclu, se extrage in 5 secunde, si la fel de simplu se monteaza inapoi.Este localizat in dreptul slotului PCIE portocaliu, la marginea placii de baza, intre porturile sata si cele USB, un integrat mic cu 8 pini.
Ma pricep cat de cat la electronica. Daca nu e distanta mica intre pini, pot scoate acel cip. Exista un aparat special care programeaza cipurile de bios sau pot sa fac asta folosind un alt calculator?

Quote:
Originally Posted by kobro View Post
Ok... ia citeste putin aici despre experienta mea: http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=9034

1. chip-ul BIOS ESTE LIPIT, deci numai cineva care se pricepe la asta poate scrie BIOS-ul pe un aparat special
2. ar trebui sa faci o poza a placii cu zona CHIP-ULUI DE bios, eventual da la o parte abtibildul dupa ce faci poza, usor, fara sa-l rupi, si identifica ce scrie pe el.
Incearca procedura care ti-am spus-o eu.
Mi s-au intamplat mai multe si in final am reusit sa le repar gratie unor oameni pasionati de pe acest forum sau de pe altele, externe.
Pune poze aici si mai vedem...
Quote:
Originally Posted by kobro View Post
Problema pe care ai avut-o e foarte asemanatoare. Am vazut acolo cateva solutii pe care nu le-am incercat. Din ce am citit, din tastatura trebuie sa dau anumite comenzi ca stick-ul sa primeasca comanda. Pentru asta incerc sa fac rost de o tastatura care are mufa PS/2, si nu cu usb. Pana atunci, nu prea am ce sa fac si sa astept pt tastatura.

Quote:
Originally Posted by crristib View Post
Uneori merge si asa, stick usb fat32, pui biosul dezarhivat acolo, il conectezi pe un usb 2.0 care vine direct din placa de baza, poti sa le incerci pe toate. Pornesti pc-ul si vezi ce se intampla. Daca a mers pc-ul se restarteaza sau se inchide, nu trebuie sa dureze mult, cateva minute.


Am incercat, pc-ul nu se lasa usor cucerit. La fel face, isi da restart-uri intr-o veselie.
NexusOne is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 12:52   #9
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 9,261
Mentioned: 87 Post(s)

PC-ul meu



Default

Placa nefiind dual-bios si recovery la bios e cam fix pl o sa fie complicat fiindca stie doar instant flash.

Varianta simpla, te duci cu ea la cineva si ti-o face prin desold/resold la bios chip si reprogramare lui, poate scapi ieftin ~50RON, daca-ti cere 100RON or smth arunci placa si iei alta sau il intrebi pe nene daca iti da tie 50RON pe ea si sa o opreasca el, de data asta ia ceva cu dual bios ca in cazul in care crapa sa nu moara placa iar.

In afara de timp/nervi bani dati aiurea pe bios chip / tastatura ps2 /programator pentru chip si altele nu ai nimic de pierdut.

Last edited by agarici cu pedale; 07-06-2017 at 12:54.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 13:51   #10
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,672
Mentioned: 490 Post(s)

PC-ul meu



Default

Se poate reprogama bios-ul ușor cu un clește soic8/sonoma sau... poți lipi 5 fire parcă pe piciorușele de la chip-ul respectiv. Uneori placa de bază are solder pads sau pini pentru așa ceva.

Reprogramarea se face cu un programator SPI, ch341A am folosit eu.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 14:12   #11
firewind
Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 143
Mentioned: 0 Post(s)


Default

La modelul acesta de placa de baza bios-ul este pe soclu. Se poate extrage foarte usor, cu putina atentie si o surubelnita, sau o penseta, nu trebuie unelte speciale.Daca nu te pricepi, cauti un service sau un electronist la tine in oras, si in 10 min ai rezolvat problema. Un programator sa il cumperi sau sa il faci costa undeva intre 50-100 ron, si nu se merita sa investesti banii astia.Daca nu gasesti la tine in oras, este mai scump, transport dus-retur, programare bios, etc...
[IMG][/IMG]

Last edited by firewind; 07-06-2017 at 14:21.
firewind is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 14:32   #12
Seatpower
Senior Member
 
Seatpower's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Bucuresti
Posts: 5,255
Mentioned: 52 Post(s)


Default

Nu iei mai bine alta de pe cg/olx cu 50-60 lei, nu cred ca e mai mult si nu iti mai bati capul ?
Seatpower is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 16:36   #13
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,672
Mentioned: 490 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by firewind View Post
Un programator sa il cumperi sau sa il faci costa undeva intre 50-100 ron, si nu se merita sa investesti banii astia.
Un programator este bun la casa omului, dacă dai 50 RON pe programator (unul din China e 2-3-4USD) și tot atât pe placă SH, nu înseamnă că ți-ai amortizat costurile după prima placă resuscitată?
E suficient să prinzi gustul, apoi descoperi că sunt multe alte chestii care pot fi reprogramate.

Quote:
Originally Posted by Seatpower View Post
Nu iei mai bine alta de pe cg/olx cu 50-60 lei, nu cred ca e mai mult si nu iti mai bati capul ?
Păi aici e tot farmecul, cumperi sculele necesare și apoi repari singur ce îți strici. Când știi că îl poți repara parcă stai mai relaxat, nu îți țâțâie curu' pe scaun când faci update-uri și multe alte chestii...

Iar viața e mai frumoasă când e plină de provocări, când poți repara ceva există și acea mulțumire interioară că ai făcut-o singur, prin propriile puteri, nu te-ai dus și ai marcat banu' aiurea...
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 16:42   #14
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 16,576
Mentioned: 532 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Seatpower View Post
Nu iei mai bine alta de pe cg/olx cu 50-60 lei, nu cred ca e mai mult si nu iti mai bati capul ?
Nu cred ca tine de bani neaparat. Tine si de ambitie. Asa ca lasati mia leprelor omul in pace, ca si noi avem fiecare stolurile lui.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 17:11   #15
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 9,261
Mentioned: 87 Post(s)

PC-ul meu



Default

Un singur dezavantaj ai.
Stai dupa programator si chip o 1-2 luni pana vin.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 19:39   #16
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,309
Mentioned: 96 Post(s)

PC-ul meu

Default

Stai calm, dezavantajul este cand nu mai gasesti timp liber cand o sa incepi sa experimentezi cu el, si te ia nevasta la intrebari...
kobro is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 20:07   #17
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 9,261
Mentioned: 87 Post(s)

PC-ul meu



Default

Stia bre, nu omora visul din fasa )
Un prgramator e bun acasa, si eu trebuie sa-mi iau.

Btw, cand scapi pe geam odata si mai ajungi pe la bucuresti dai un semn sa iesim la o bere.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 20:12   #18
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,309
Mentioned: 96 Post(s)

PC-ul meu

Default

Am fost si astazi , dar cam devreme pentru bere la ora 11.00...
kobro is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 20:40   #19
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 9,261
Mentioned: 87 Post(s)

PC-ul meu



Default

sunt free pisi all the time, duminica ma intorc in buc. de luni incolo, sorry de off
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2018, 10:18   #20
Bogdan G
Junior Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Bucuresti
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Salut
Pe viitor va pot ajuta cu programarea bios-urilor dip8/sop8, am un programator minipro TL866 acasa!
Bogdan G is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Update bios Asrock Z97 Anniversary probleme ! elmysterio Placi de baza 28 02-07-2017 16:38
Update vBIOS placa video esuat si nu mai da semnal Andyyrocks Placi video 66 05-02-2016 20:09
Update de bios esuat la un mb MSI x58 Pro-E xpmari Placi de baza 4 20-12-2013 18:55
Ajutor update bios Asrock Z68 Extreme3 Gen 3 maxmader Placi de baza 5 12-11-2012 00:47

 
Forum Stats
Members: 8,054
Threads: 19,886
Posts: 609,064
Total Online: 391

Newest Member: Jimpix

Latest Threads
- by LAB501
- by Boggy
- by Kspic
- by Iubitel

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 03:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.