lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Placi de baza
Connect with Facebook

Placi de baza De la pico-ITX pana la extended-ATX


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 13-07-2010, 21:27   #1
Bog
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Busteni
Posts: 247
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default Probleme cu placa de baza Intel DP45SG, ajutor alegere placa de baza noua

Cu cateva zile in urma am rescris BIOS-ul placii de baza Intel cu ultima versiune pentru DP45SG in speranta ca o sa pot sa fac un mic OC la procesor ( 3.33Ghz in loc de 3Ghz ) sa ajut astfel clientii de [email protected] Toate bune si frumoase updateul a decurs normal, fara erori sau alte mesaje, dar de facut OC tot nu pot - BIOS-ul accepta setarile dar windows 7-le ( cel pe 64bit )refuza sa foloseasca calculatorul ( daca apuca sa ajunga in desktop il opreste sau restarteaza dupa 5-10 minute ). Probleme am si cu setarile standard ( indiferent de versiunea de BIOS ): in DiRT2 nu pot sa ma joc mai mult de 20-25 de minute ca-mi pica aplicatia ( daca reduc detaliile grafice pot sa ma joc putin mai mult dar pana la urma face la fel ) si, mai rar ce-i drept, am probleme si-n folding - cu 3 clienti ( unul CPU si 2 GPU ) se mai blocheaza calculatorul sau dau "rateuri" clientii [email protected]
Daca ar fi sa-mi dau cu parerea asi zice ca atat poate placa asta de baza si ca vreau eu prea mult de la ea: Cand aveam 2 GB R.A.M. si o singura placa video nu aveam nici o problema si puteam sa fac OC la procesor foarte usor si fara sa am probleme de stabilitate ( am dus procesorul la 3.8 Ghz ridicand voltajul doar cu o treapta ), dupa ce am adaugat a 2-a placa video am avut ceva probleme cu crossfire-ul dar erau din cauza XP-ului si am scapat de ele cand am trecul la windows 7, dar dupa ce a mai adaugat inca 2 GB R.A.M. am inceput sa am probleme.
Intrebarea mea este: Ce pot sa fac sa-mi mearga placa asta de baza stabil cu doua placi video in crossfire si cu cu 4 GB de memorie sau, daca nu este nimic de facut, atunci ce placa de baza asi putea sa-mi cumpar - ceva sa suporte CF @x8 sau @x16, eventual ceva OC si sa nu ma aduca la sapa de lemn?

Componente : procesor Core 2Quad Q9650, meorie 4 x Corsair 1 Gb, 1333Mhz, video 2 x asus EAH5850, un SSD si un HDD, sursa Seasonic X-750;
OS: windows 7 32bit & 64bit.

Last edited by poparamiro; 13-07-2010 at 22:06.
Bog is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2010, 21:40   #2
Sunshine
Senior Member
 
Sunshine's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Bucuresti
Posts: 269
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

Dat fiind faptul ca ai 4 placute de memorie active, din start, chiar si fara OC ar trebui sa maresti cu o treapta - doua tensiunea de alimentare de la NorthBridge daca sistemul nu este stabil. Incearca OC-ul cu o tensiune de alimentare mai mare la NorthBridge si vezi daca functioneaza, eventual, incearca OC-ul doar cu 2 placute de memorie
Sunshine is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2010, 21:53   #3
Bog
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Busteni
Posts: 247
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

Problema este ca am parte de instabilitate si fara OC. Azi am scos doua placute de memorie si am reinstalat windows-ul - pe cel pe 32bit de data asta - si urmeaza sa vad cum se comporta in folding si in DiRT2 ( cu jocul mai am insa de asteptat ca am internet de la Vodafone cu limita de 10GB/luna si el are 11GB si ceva ) dar sa fiu sincer nu ma astept la o schimbare in bine.
Intre timp am mai observat ca acum, dupa ce am rescris BIOS-ul, procesorul imi sta la 2Ghz in idle si urca la 3 Ghz doar cand pornesc o aplicatie - inainte nu facea asa.
Bog is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2010, 22:26   #4
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,175
Mentioned: 21 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Urcatul si coboratul in frecventa se face in functie de load, se numeste EIST. Ai optiuni la ramura procesorului in bios pentru a oprii C1-state. Daca il opresti nu va mai face figura asta(daca tot o face punei multi manual.)

Si eu as recomanda ce a spus Sunshine, la 4 placurte de rami ar trebuii mai multa "zeama" la NB. Incearca ceva teste sintetice cu 2 placute de rami si vezi cum se comporta.

Spor!
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2010, 22:37   #5
valinor
Senior Member
 
valinor's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Baia Mare
Posts: 982
Mentioned: 2 Post(s)


Default

Ia da-i un Memtest, sa vezi.

Deschide de 4 ori aplicatia si pune cate 800mb memorie la fiecare casuta in parte.
valinor is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2010, 01:55   #6
Bog
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Busteni
Posts: 247
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

Am reusit sa reinstalez jocul dar, desi acum am 2 GB de memorie si OS pe32bit, tot moare aplicatia dupa 30 -35 de minute, singura diferenta este ca pe 64 bit cu 4GB memorie aveam parte de o degradare a randarii meniurilor din joc inainte sa pice de tot pe cand acum merge perfect pana-n momentul in care pica - ca si pe 64bit inainte sa intre in urmatoarea cursa.
Cu setarile default pot sa-i dau teste peste teste si le trece pe toate fara probleme dar cand vreau si eu sa ma joc ma trezesc ca ma lasa balta.
Am testat memoriile cu memtest direct de pe CD atat cate una cat si toate odata si au trecut cu bine testul de fiecare data. Culmea este ca au trecut cu bine testul si montete pe o placa de baza ASUS P5E3 PRO de si cu placa asta nu pot sa fac nimic cu calculatorul daca pun mai mult de 2 GB de memorie - trebuie sa aleg intre doua placi video si +2GB R.A.M.
@hellfish BIOS-ul Intel nu are acel C1-state asa ca am pus multiplicatorul si frecventa procesorului pe manual dar fara sa schimb nimic alt ceva si acum sta tot timpu la 3Ghz.
Bog is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2010, 07:56   #7
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,175
Mentioned: 21 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Ma gandesc ca ori ii de la placa video ori placa de baza este pe duca. Esti pregatit sa iti cumperi alta placa de baza?
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2010, 10:35   #8
Bog
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Busteni
Posts: 247
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

Dupa o noapte de incercari cu diferite voltaje pot sa zic ca nu-i de la asta problema asa ca am revenit la voltajele default.
Am instalat si Heaven Benchmark sa vad daca da vreo eroare cu el dar nici macar cu toate setarile la maxim si cu detaliile de la tessellation in dreapta de tot a mers stabil timp de cateva ore ( de si benchmark-ul este mult mai solicitant de cat jocul ). Nu prea stiu ce sa mai cred - duce benchmark-ul cu setari ridicol de mari si nu duce un amarat de joc care nici macar nu solicita placile video la maxim.
Mai ramane sa incerc si cu crossfire-ul dezactivat din catalyst. Daca nu merge nici asa nu prea mai am ce sa incerc, nici nu pot sa incerc cu alt joc ca din cele 3 pe care le am originale ( Trackmania Nations, DiRT - primul si DiRT2 ) asta este singurul care "merge" in windows 7 . Asi putea sa mai incerc cu vechiul XP dar nu cred ca driverele noi au rezolvat problema cu CF-ul - cu versiunile de catalyst pana-n 10.3 placa video secundara ramanea blocata la frecventele pentru 3D si cu GPU-ul "folosit" la maxim chiar si in idle, trebuia sa tin CF-ul dezactivat din catalyst cand nu foloseam placile video in aplicatii.

Last edited by Bog; 14-07-2010 at 10:37.
Bog is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2010, 11:10   #9
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 17,801
Mentioned: 496 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Da-i un 3DMark 2001 si spune-ne in ce test crapa.
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2010, 13:36   #10
Bog
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Busteni
Posts: 247
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

Dirt2 cu crossfire-ul dezactivat si Catalyst A.I. dezactivat a mers de aproximativ 3 ori mai mult pana sa moara si am avut parte de degradarea randarii meniurilor inainte sa pice de tot.
3DMark 2001:

crossfire activ, catalyst A.I. dezactivat, restul la maxim - setari default in 3Dmark: calculator blocat dupa 3 secunde;
- 1680x1050,32bit, antialiasing 8, frame buffer triple: ecran albastru;
crossfire activ, catalyst A.I. activ - standard, restul la maxim - setari default in 3Dmark: test terminat - scor 23454;
- 1680x1050,32bit, antialiasing 8, frame buffer triple: test terminat - scor 14214
Bog is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2010, 18:50   #11
Bog
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Busteni
Posts: 247
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

Update:
Am scotocit prin sertare si am gasit un hard disk gol si am instalat XP-ul sa vad daca am noroc cu driverele video noi si se pare ca cei de la ATI-AMD au remediat insfarsit problema cu crossfire-ul pentru ca, catalyst 10.6 merge la fel de bine ca-n windows 7. Asa ca am reinstalat jocul si merge ca uns cu toate cele la maxim si fara nici un fel de eroare sau blocaj. Deci, pana la urma, tot vechiul XP-ul este mai de incredere, degeaba o arata 7-le cum arata daca nu merge nici un amarat de joc cum trebuie cu el ca OS. Chiar ma oftic ca am dat o gramada de bani pe ceea ce pare a fi, din punctul meu de vedere, cel mai prost windows pe care l-am incercat.
Bog is offline   Reply With Quote
Old 22-07-2010, 22:44   #12
Bog
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Busteni
Posts: 247
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

Am ajuns la punctul de fierbere azi. Dupa cum poate ca ati observat din ultimele poze postate de mine la galerie am schimbat placa de baza Intel DP45SG cu ASUS P5E3 PRO. Motivul: Intelul a luat-o razna rau de tot ori ce modific in BIOS modific degeaba ca nu mai aplica nici o schimbare ( ori cat de mica ar fi ea ) si cred ca a crapat si LAN-ul ca OS-ul nu mai vede modemul de loc.
Problema este ca placa de baza ASUS este de o instabilitate fantastica. Imi ingheata calculatorul dupa 15-20 de minute indiferent daca este idle sau incerc sa fac ceva cu el. A picat de cateva ori cand aveam deschis doar internet explorerul. Ca si la intel am incercat sa maresc putin voltajele la CPU si NB dar nu a ajutat cu nimic - in loc sa inghete OS-ul a dat ecran albastru urmat de restart. Intr-un final am dat "Ai Overclock Tuner" ( din Ai Tweaker ) de pe Auto si Manual pe X.M.P. Asta a rezolvat problema in idle - pot sa ascult si eu radio cu winamp-ul ( uraaa ) - da tot crapa-n folding. Culmea este ca a mers cateva ore in Heaven cu toate cele la maxim fara sa schiteze ceva - aveam maxim 15 FPS cu o singura placa video dar de crapat nu a crapat atunci.
In manualul placii zice ca X.M.P. inseamna extreme memory profile si tind sa cred ca BIOS-ul foloseste aiurea memoriile si de aceea imi pica calculatorul din aproape ori ce. Ce ar trebui sa modific in BIOS sa mearga stabil ca eu nu-mi dau seama ce pisici vrea placa asta de baza ?
In alta ordine de idei ce parere aveti de placa de baza si procesorul de mai jos, s-ar justifica trecerea de la ce am eu acum la ele ?
http://www.pcgarage.ro/placi-de-baza...ir-iv-formula/
http://www.pcgarage.ro/procesoare/am...40ghz-skt-am3/
Bog is offline   Reply With Quote
Old 23-07-2010, 10:54   #13
attlantis
Senior Member
 
attlantis's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Bucuresti
Posts: 633
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Salut!
Poate ca as incerca mai intai sa schimb cele 4 module de 1 GB cu 2 de 2 GB. Ciudatenii am avut pana acum la doua kit-uri de Corsair.
Pana acum n-am achizitionat vreun sistem cu placa de baza mai scumpa decat procesorul.
Acum mai degraba as lua un hexacore (AMD) cu frecvente mai scazute decat un quad pe AMD cu frecvente mai mari.
La foldingul pe procesor oricum nu obtii scoruri bune.
300 MHz din overclocking nu te-ar ajuta prea mult pentru asta.
Oricum ai demonstrat ca poti obtine scoruri bune cu placile video. Si dupa cum ai remarcat ti s-a marit substantial factura la curent. In concluzie nu prea merita chestia cu foldingul. Doar daca ai trage curent de la vecini... .Te "ajuta" la temperaturi crescute si facturi mari in schimb.
Lasasem pe folding dupa ce schimbasem pasta termica pe Northbridge si SouthBridge. In ideea ca poate intra mai repede in regim termic normal. Nu stiu daca asa o fi.
Ca idee, am un quad pe AMD doar pentru ca nu am avut rabdare sa mai astept.
Pe aici nu cred ca vei gasi asa mare sustinere la ideea cu quadul pe AMD.

Last edited by attlantis; 23-07-2010 at 11:05.
attlantis is offline   Reply With Quote
Old 23-07-2010, 17:17   #14
Bog
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Busteni
Posts: 247
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mi-am luat de mult gandul de la a folosi 4GB de memorie ( 4 x 1GB )cu placiile astea pentru ca este destul de evident ca nu duc. Acum am doar 2GB in dual ch. si o singura placa video in PCIE 1. Probleme cu temperaturile nu am - chiar si cu 30 de grade in camera nu trec cu nimic peste 52-53 de grade, SB-ul nu se incalzeste ( poate pentru ca nu am RAID ) si, de cand am schimbat coolerul, nici NB-ul - nu stiu exact ce temperaturi au dar sunt doar caldute la atingere.
Cat despre memorii nu siu ce sa mai zic. A mers Memtest86 v4.00 aproape 6 ore fara sa aiba parte de erori, in dimineata asta l-am lasat in prime95 ( Blend )aprox. 45 de minute, timp in care am folosit internet explorer-ul ( aveam 100%CPU si 96%RAM ),si s-a comportat normal. Nu prea am tragere sa mai cumpar inca 4 GB RAM fie ei si 2 x 2GB doar ca sa aflu dupa ca nu merge nici asa. Mai bine mai pun ceva bani si iau o placa de baza buna - problema ar fi ca nu prea am ce sa iau pe 775 care sa-si merite banii. De trecut pe 1156 nu se pune problema din cauza preturilor prea mari de la procesoare si daca ar fi sa compar ce ofera o placa de baza pe sk775 cu ce ofera una pe sk AM3 ( de exemplu Asus P5Q Premium si MSI 790FX-GD70 ) tind sa aleg AM3. Sigur ca daca ar fi sa-mi iau MSI-ul sau Crosshair IV trebuie sa-mi iau si procesor dar nici cu P5Q P nu-s scutit de cheltuieli suplimentare pentru ca are DDR2. Nu prea stiu ce sa fac - in ce directie s-o iau. Cred totusi ca P5E3 PRO-ul ar fi in stare sa duca 2 GB de memorie stabil dar nu-mi dau seama ce setari sa fac in BIOS, tot ce am incercat eu nu a mers.
Bog is offline   Reply With Quote
Old 27-07-2010, 20:43   #15
Radian
Junior Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Au mai fost probleme de compatibilitate ASus- Corsair la anumite frecvente , in special la 1333. Incearca sa le dai la o frecventa inferioara sau daca nici asa nu merg, incearca cu altele de la un alt producator
Radian is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2010, 22:02   #16
Bog
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Busteni
Posts: 247
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

@Radian Multumesc pentru raspuns. Este intr-adevar de la frecventa memoriilor. La 1333 nu merge stabil de cat cu un singur modul in schimb la 1068 ( cat arata Memtest86 - 1066 setat in BIOS ) si cu restul pe AUTO merge cu 2 x 1 GB in single channel fara probleme de cateva ore bune in folding si nici in DiRT2 nu mai am probleme. Daca era sa nu mearga nici asa pica pana acum de cateva ori.
Bog is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Alegere placa de baza AMD sWLF Placi de baza 19 21-11-2010 16:47
help, alegere placa de baza AMD PSS Placi de baza 10 28-05-2010 23:52
Probleme cu placa de baza sau cu memoriile al3_xxx86 Placi de baza 16 03-03-2010 17:51

 
Forum Stats
Members: 7,770
Threads: 18,954
Posts: 586,746
Total Online: 354

Newest Member: Spreader

Latest Threads
- by Nomood
- by matose
- by Monstru
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 04:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.