lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Sectiuni anexe > Zona libera
Connect with Facebook

Zona libera Aici poti aborda orice subiect, in limitele decentei


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-06-2018, 16:26   #1
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,624
Mentioned: 641 Post(s)

PC-ul meu

Default Interactiuni EMF HDD Extern / UPS?

Toata treaba urmatoare vine de la o chestie idiotica. Mi se misca uneori mouse-ul de unul singur cand pun mana pe el. De obicei are drift spre dreapta/jos. Dupa multe verificari am aflat ca e de la faptul ca rack-ul meu RAID e pe un sertar in birou, iar vibratiile de la HDDuri se transmit si dau peste cap senzorul foarte twitchy din RAT7.

Solutia ar fi ori sa schimb mouse-ul(dar nu o fac pentru ca in workflow sunt dependent de butoanele lui extra + thumbwheel), sau sa mut rack-ul RAID, o dracie de-asta:

SPOILER:


in afara biroului. Problema e ca singurul loc unde nu-i trag picioare sau vars ceva pe el e peste ansabmblul baterii + UPS in stanga. Asta ar insemna sa iau cablu E-Sata lung de 2m (am comandat deja, sper sa functioneze ok).

Insa de ce mi-e cel mai mult frica e sa nu se intample ceva cu datele/HDD-urile din interior, pentru ca ar sta cam fix deasupra trafului din UPS (plus nenumarate prize montate pe laterala aia a biroului). Am masurat foarte basic campul EMF din zona aia cu NCV-ul de pe un multimetru si a inceput sa urle ca nebunul.

E sigur sa pui HDD-uri in zone cu camp EMF puternic? Sunt rezistente la asa ceva HDD-urile mecanice?

L.E. Din cautari:
Quote:
First time I hear this; I'm familiar with rack mounted UPS that have hard disk enclosures or servers installed right above a UPS. The failure rate of those hard disks hasn't been higher or lower than hard disks in enclosures that are further away from a UPS.
Da chiar, in camerele de server are cineva experienta cu hdd-uri plasate in imediata apropiere a UPS-urilor in rack-uri? Cedeaza mai repede? Cred ca e si mai serioasa problema acolo.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 04-06-2018 at 16:33.
Boggy is online now   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 16:41   #2
ktf
Ancient friend
 
ktf's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Bucuresti
Posts: 1,914
Mentioned: 65 Post(s)

PC-ul meu

Default

Presupun ca ai incercat o varianta mai banala, de exemplu izolarea rack-ului cu alte picioruse de cauciuc sau sa il pui pe un blat care la randul lui sa fie pe niste picioruse de cauciuc ?
ktf is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 16:47   #3
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,025
Mentioned: 447 Post(s)

PC-ul meu



Default Interactiuni EMF HDD Extern / UPS?

Eu mi-am luat de la ikea niste mese pentru imprimanta 3d. 3 bucati. Ikea Lack. 29 lei bucata. Iei mai multe și poți să faci rafturi... daca ai loc zic că funcționează fără probleme.

Pe de altă parte dă-l în morții lui de mouse, cât de sensibilos poate fi?!?
Pune niște silicoane sub picioarele de la rackul ala (la articole pentru femei, au tot felul de silicoane de le pun în pantofi sau în jumbo găsești niște silicoane mari de zici că sunt piftii de craciun) și ar trebui să nu mai vibreze. Poți încerca să îl pui și pe niște folie cu bule împăturită, mai ieftin.

Nu uita să izolezi și cablurile acolo unde ating biroul, cablul transmite vibrațiile fără probleme.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 16:49   #4
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,624
Mentioned: 641 Post(s)

PC-ul meu

Default

Da, orice incerc nu da rezultate perfecte. Sa zicem ca acum am doar 20% din vibratiile pe care le-as avea daca ar sta direct pe lemn. Momentan sta pe 4-5 straturi de folie de-aia izolatoare de parchet. Am incercat sa-l pun si in picioare si culcat. Incercat tot felul de cauciuce si spume sub el. 22, adica ciuciu in engleza.

Cu vibratiile e nasol, ca daca nu prinzi materialul care absoarbe fix frecventa aia de rezonanta poti sa pui degeaba.

M-ar ajuta sa-l mut de-acolo pe UPS si pentru ca as mai elibera ceva spatiu sa pun alte HDD-uri externe mici acolo(care sunt pornite manual).

@Arise: Philips Twin Eye, laser frate. Sunt mai multi care se plang de chestia asta pe net cu RAT7. Si e pus pe Steelseries 4HD, ar trebui sa aiba tracking perfect. E sigur de la vibratii, cum opresc rack-ul, in 10s dupa ce-si dau spin-down HDD-urile merge totul perfect.

Si nici sa dau 600-900Ron pe un RAT serie noua cu Pixart nu ma prea tenteaza.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 04-06-2018 at 16:53.
Boggy is online now   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 17:20   #5
Selky
Senior Member
 
Selky's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 3,138
Mentioned: 39 Post(s)

PC-ul meu

Default

Nu poti sa montezi o polita pe perete, deasupra unitatii centrale si sa pui rack-ul acolo?
(Presupunand ca nu ti se misca si peretele )
__________________
Give a man a match and he'll be warm for a minute, but set him on fire and he'll be warm for the rest of his life.
Selky is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 17:24   #6
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,025
Mentioned: 447 Post(s)

PC-ul meu



Default

Izolează cablurile, vibrațiile se transmit fără probleme prin cabluri, neapărat să nu atingă cablul de birou.

Mai ai varianta să pui rack-ul pe elastice cum făcea toată lumea.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 17:33   #7
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,624
Mentioned: 641 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by Selky View Post
Nu poti sa montezi o polita pe perete, deasupra unitatii centrale si sa pui rack-ul acolo?
(Presupunand ca nu ti se misca si peretele )
Chirie, dificil. Ca altfel aveam toata casa plina de polite si dulapuri suspendate. )

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Izolează cablurile, vibrațiile se transmit fără probleme prin cabluri, neapărat să nu atingă cablul de birou.

Mai ai varianta să pui rack-ul pe elastice cum făcea toată lumea.
Nu e cazul meu din pacate, rezolvarea era simpla asa. Problema e intre senzor si birou. Jigodia de array RAID are vreo 4-5kg, aluminiu solid + 4x HDD-uri, nu se poate "suspenda" pe elastice.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is online now   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 17:52   #8
kpy_here
Ancient friend
 
kpy_here's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Cluj
Posts: 6,994
Mentioned: 187 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to kpy_here
Default

N-ai ceva mousepad-uri vechi de pus sub el ? Eu am rezolvat vibratiile microserverului cu un mousepad pus sub el
kpy_here is online now   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 18:27   #9
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,624
Mentioned: 641 Post(s)

PC-ul meu

Default

Buna ideea, o sa incerc.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is online now   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 19:25   #10
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,025
Mentioned: 447 Post(s)

PC-ul meu



Default Interactiuni EMF HDD Extern / UPS?

Eu zic să pui silicoanele alea din Jumbo, le înghit cu pâine dacă nu funcționează. Dar decât să dai banii pe chestii, bagă niște folie cu bule (in mai multe straturi) eu așa ceva folosesc la pompa de iaz care vibrează și face zgomot în draci dacă atinge ceva.

Cam așa face o pompă de iaz mai nebunatică, ca să înțelegi la ce mă refer când zic vibrații.



Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 04-06-2018 at 19:29.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 20:26   #11
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,624
Mentioned: 641 Post(s)

PC-ul meu

Default

Alea-s vibratii de frecventa joasa/medie, la mine e ceva insesizabil si de frecventa inalta.

Oricum, o sa mai incerc. Dar totusi intrebarea mea ramane in picioare pentru cei care au experienta in principal cu servere unde stau in rack-uri alaturate UPS-uri + HDD-uri, daca au observat ceva probleme.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is online now   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 21:21   #12
ktf
Ancient friend
 
ktf's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Bucuresti
Posts: 1,914
Mentioned: 65 Post(s)

PC-ul meu

Default

Teoretic daca e facuta bine cutia aia ar trebui sa fie ok, ca e similara cu o unitate PC. Nu as recomanda oricum sa le pui asa aproape, ca na, ar fi pacat sa se intample ceva. Eu am UPS-ul chiar in spatele unitatii PC, ca acolo mergea cel mai bine, dar e unitatea imensa si mult mai bine izolata decat NAS-ul ala.
ktf is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2018, 17:20   #13
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,025
Mentioned: 447 Post(s)

PC-ul meu



Default

Uite silicoanele de la Jumbo.
Iți poți face o idee despre grosime și dimensiuni. Cred că 4 din astea țin fără probleme un rack.





Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2018, 18:09   #14
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,624
Mentioned: 641 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Uite silicoanele de la Jumbo.
Iți poți face o idee despre grosime și dimensiuni. Cred că 4 din astea țin fără probleme un rack.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hmm, par faine, poate dau maine o fuga. Multam!
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HDD extern 250-300 RON DUMY Periferice 5 06-09-2011 21:05

 
Forum Stats
Members: 7,691
Threads: 18,778
Posts: 582,812
Total Online: 525

Newest Member: Andrew

Latest Threads
- by Zekspir
- by Monstru
- by mihaib1
- by Kebab

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 20:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.