lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Extreme 501 > Modding
Connect with Facebook

Modding Electronica aplicata si alte practici oculte


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 28-01-2014, 16:57   #1
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default BIOS Backup / BIOS Modding

Poazele și filmele încep de pe la sfârșitul postului 2.

În ultima vreme, deși nu pot să zic că am fost constrâns neapărat de capabilitățile hardware, piticul de pe creier a vrut mai mult.


Notă: Cam tot ce scriu aici prezintă o relevanță directă și are legătură cu plăcile de bază Asus, BIOS Asus, BIOS AMI|Aptio/Insyde, procesoare Intel, etc.

Au mai fost ceva tentative pe forum legate de BIOS Modding, precum postul de aici:
http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=7547
sau
http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=7042

Din păcate, din motive ce îmi sunt străine, IraqI_Freedom nu mi-a răspuns niciodată la PM, așa că nu am putut afla mai multe.
Deci a trebuit să revin la săpatul pe internet.


După câteva zile de documentație pentru a fi "up to date" cu ce mai este la modă în zilele astea am aflat că BIOS-ul vechi a fost înlocuit de EFI iar BIOS-ul nu mai este chiar un BIOS ci este compus din mai multe zone distincte, specifice Intel.



Există ceva utilitare care să facă backup la BIOS, unul dintre acestea este Universal BIOS Backup ToolKit 2.0 iar al doilea exemplu este FPT.

Code:
D:\bios_tools\upload\fpt_used_for_dump>fpt -bios -d biosbck.bin

Intel (R) Flash Programming Tool. Version:  9.5.1.1458
Copyright (c) 2007 - 2013, Intel Corporation. All rights reserved.

Platform: Intel(R) HM87 Express Chipset
Reading HSFSTS register... Flash Descriptor: Valid

    --- Flash Devices Found ---
    W25Q64BV    ID:0xEF4017    Size: 8192KB (65536Kb)


- Reading Flash [0x800000] 6144KB of 6144KB - 100% complete.
Writing flash contents to file "biosbck.bin"...

Memory Dump Complete
FPT Operation Passed
La final obținem un backup "personalizat" al BIOS-ului.
Nu știu cât de departe merge această personalizare, dar știu că în cazul calculatoarelor care vin cu licența de Windows integrată în BIOS, și aceasta se va salva. De asemenea, se vor salva probabil informații specifice gen serial number, TAG code, etc.

Așa cum se vede, BIOS-ul are 6144KB.
Cu toate acestea memoria Flash W25Q64BV este raportată ca fiind de 8MB (8192KB).
Deci în principiu, ar cam fi o problemă, nu tot conținutul chip-ului BIOS a fost salvat, mai exact s-a salvat doar BIOS-ul propriu zis, dar nu și celelalte secțiuni precum descriptor-ul și Intel ME.

Dar avem o problemă. Ce ne facem dacă după ce punem noul BIOS calculatorul nu mai bootează?

Soluția 1. Îl trimitem senini la garanție. S-a stricat singur domle!

Soluția 2. BIOS-urile APTIO au un recovery mode în care se poate încerca rescrierea BIOS-ului. Pentru asta pe un stick de memorie (de preferat formatat ca FAT32) se pune un BIOS oficial (downloadat de pe site-ul producătorului) și redenumit ca un anumit fișier (Undocumented INSYDE BIOS recovery method.-Use andy's tool to obtain possible names.) după care apăsând o combinație de taste (la Asus este CTRL+Home ținute apăsat și apoi apăsat pe Power) calculatorul va intra în recovery mode și BIOSul se va rescrie. Faza e că nu funcționează întotdeauna.

Soluția 3. Rescriem BIOS-ul original sau unul compatibil cu un programator SPI.


Mai departe, modificăm BIOS-ul și putem rescrie BIOS-ul și cu alte programe gen AFUDOS.
Exemplu în poza atașată.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_3527.JPG
Views:	731
Size:	82.7 KB
ID:	41642  

Last edited by Arise; 28-01-2014 at 17:11.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 28-01-2014, 17:02   #2
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default Programatorul SPI

În principiu ultimele cip-uri de BIOS pot fi citite/șterse/scrise prin protocolul SPI (Serial Peripheral Interface).

Pentru asta, în trecut, cipul BIOS (Small Outline Integrated Circuit (SOIC)) trebuia dezlipit de pe placa de bază, pus într-un programator și rescris.

Dar există și soluții mai comode, cipul de BIOS este lăsat acolo unde l-a lăsat producătorul, adică lipit pe placa de bază și există posibilitatea să avem acces la contactele/piciorușele lui cu cu clește SOIC: http://www.ebay.com/bhp/soic-test-clip

Se cumpară așa cum este (eu l-am luat de pe okazii.ro la 35 lei parcă).

Sau se face in regim DIY: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2178

Orice altă soluție care să permită un contact ferm cu pinii este binevenită.

Programarea se face prin intermediul unui programator SPI.

Câteva exemple de astfel de programatoare SPI pe USB am menționat într-un post mai vechi al meu.
Inițial am dat comandă pe ebay pentru un astfel de programator. Expediat din Singapore pe la mijlocul lui Noiembrie 2013, două luni mai târziu tot nu îl aveam. Dar cred că tocmai a ajuns la poștă, pentru că am primit un aviz. Îl am deja, dar încă nu știu să îl folosesc.

Mă rog... ideea este că fără obiectul muncii am avut mult mai mult timp să citesc și să mă documentez, și suprinzător sau nu am mai găsit câteva variante.
1. Raspberry PI. - micuțul are cam tot ce îi trebuie în materie de hardware pentru a programa cip-urile SPI, mai trebuie doar un progrămel linux: flashrom.

2. A doua soluție este utilizarea unui calculator cu un port paralel/LPT, a unei scheme electronice și a unui soft ce rulează în DOS, anume spipgm.

Cum programatorul USB de la orezari nu a venit, am decis să încerc folosind spipgm conectând cip-ul bios la portul LPT al unui alt calculator.

Am construit schema electronică de aici (băgați un google translate):
http://rayer.g6.cz/elektro/spipgm.htm

Nu e nimic impresionant acolo, eu habar nu am electronică, condensatorul de 1 microfarad nu am înțeles cum să îl leg așa că nu l-am mai legat, tot ce am făcut a fost să tai cele 4 cabluri de date și să înseriez cele 4 rezistențe. Rezistențele au fost de 220 Ohmi fiecare. Inițial autorul spipgm a pus rezistențe de 150Ohm, apoi 220Ohm și am citit și povești cu oameni care au pus de 350Ohm. Autorul mi-a zis într-un email că trebuie testat eventual până găsesc valoarea care trebuie. Eu am ales 220Ohm și a mers perfect.

Condensatorul - valorile diferă aici, am văzut exemple cu 1uF, 57uF, valori mult mai mari dar m-am liniștit când am văzut că alții au zis că pot să nu pun deloc, nu e așa important.
Pentru alimentare, am decis să trag curent din sursa ATX de pe firul portocaliu de 3.3V.
Am fost la un magazin de electronice și am cumpărat niște fire în genul "front panel wire pins". Le-am tăiat la mijloc și le-am înseriat câte o rezistență.
Pentru alimentarea de 3.3V m-am legat la cablul portocaliu din mufa cu 24 pini ATX. Pentru masă am tras un fir și l-am legat la pinul 19 de pe LPT.
Calculatorul folosit are pentru portul paralel un connector IDT.
Am bootat de pe stick-ul USB formatat cu DOS, am rulat spigm și am reușit să fac un dump perfect (l-am executat de 4 ori succesiv, apoi am comparat rezultatele, toate sunt identice).
La final am obținut un fișier exact de 8MB (8192KB), nu doar 6144KB cum avea BIOS-ul extras cu fpt.

Viteza la care citește spipgm cipul de 8MB pe placa de bază.


Cam cum arată doctorul și pacientul.

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_3506.JPG
Views:	653
Size:	91.3 KB
ID:	41643   Click image for larger version

Name:	IMG_3508.JPG
Views:	659
Size:	84.7 KB
ID:	41644   Click image for larger version

Name:	IMG_3509.JPG
Views:	648
Size:	276.0 KB
ID:	41645   Click image for larger version

Name:	IMG_3510.JPG
Views:	610
Size:	291.9 KB
ID:	41646   Click image for larger version

Name:	IMG_3505.JPG
Views:	666
Size:	67.0 KB
ID:	41647   Click image for larger version

Name:	IMG_3520.JPG
Views:	734
Size:	144.7 KB
ID:	41648   Click image for larger version

Name:	IMG_3521.JPG
Views:	686
Size:	113.8 KB
ID:	41649   Click image for larger version

Name:	IMG_3522.JPG
Views:	749
Size:	207.7 KB
ID:	41650   Click image for larger version

Name:	IMG_3516.JPG
Views:	623
Size:	106.8 KB
ID:	41651   Click image for larger version

Name:	IMG_3517.JPG
Views:	609
Size:	115.5 KB
ID:	41652  

Arise is online now   Reply With Quote
Old 28-01-2014, 17:48   #3
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 17,801
Mentioned: 496 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Bravo Arise, este exact genul de informatie pe care vreau sa o vad aici!!! Cat despre test clip-ul pentru SOIC eu unul nici nu stiam ca exista (old school dezlipit si baga la masina pentru scris). Informatie utila si albastreala pentru matale!
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is online now   Reply With Quote
Old 28-01-2014, 18:44   #4
Hemisphere
Senior Member
 
Hemisphere's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Sebes-Alba
Posts: 3,612
Mentioned: 52 Post(s)


Send a message via Yahoo to Hemisphere Send a message via Skype™ to Hemisphere
Default

Noh, cind phoot biosul la leptoc stiu la cine sa-l trimit...

Sent from my Note 2 using pen.
__________________
Sarcasmul este cea mai joasa forma de inteligenta.
I am not discriminating anybody! I hate everyone equally!
Hemisphere is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2014, 19:05   #5
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default



P.S. Asta a fost doar prima parte. O să vină și restul puhoiului când mai am timp de scris.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 13-07-2014, 08:30   #6
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

VR Current Value = 88 nu i-a picat bine, default e pe Auto, credeam ca valoarea ar trebui sa fie 85, asa ca am pus 88 si m-am trezit cu un laptop care nu se mai aprindea.

Extrem de fragil bios-ul asta. Daca scot bateria CMOS nu ma ajuta cu nimic. A trebuit sa reprogramez iar BIOS-ul.



Click image for larger version

Name:	ImageUploadedByTapatalk1405229079.802902.jpg
Views:	495
Size:	305.4 KB
ID:	44553Click image for larger version

Name:	ImageUploadedByTapatalk1405229164.786205.jpg
Views:	503
Size:	217.2 KB
ID:	44554


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 13-07-2014, 15:21   #7
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 8,309
Mentioned: 251 Post(s)


Default

Sweet. Keep it up
__________________
Nevermind.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2014, 20:10   #8
Bogd4n
Ancient friend
 
Bogd4n's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: West Side....Oradea
Posts: 5,090
Mentioned: 31 Post(s)

PC-ul meu



Default

Vad acolo Ratio limit 40. Adica poti sa duci cpu la 4 Ghz, nu? Inainte parca il aveai doar pana la 37 sau ceva de genul asta...intreb ca sa incerc sa imi dau seama ce ai facut acolo si ce e diferit fata de ce aveai inainte.
__________________
Desktop / Bench: Maximus V Formula + EP45T-UD3P / sk775 addicted /
Cod reducere 1% PC Garage: Z14AXMG1
Despre ce inseamna sa fii extreme overclocker: "Intr-o tara unde ai salariu 12 mil, sa dai 12-15 mil pe hardware intr-o luna, imi pare destul de extrem in plm." by Darco.
Bogd4n is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2014, 20:26   #9
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

As fi vrut eu. Pot sa pun ce ratio limit vreau eu, el tot la 36 pe 1 core, 35 pe 2 si 34x pe toate 4 stie.
Inca nu am renuntat la speranta sa il duc la 4000MHz, dar mai este... de testat.

In principiu vreau sa ii schimb bclk/dmi ratio, din 100 sa ajung la 125, dar cred ca iar ajung la cleste...

Ce pot sa fac momentan este sa dezactivez HT-ul si pot sa il las intr-un singur core si sa rulez la 3600MHz. Inca nu mi-e clar daca ma ajuta in spi32m.
Nu pot pune 2 cores, face revert in bios, ori unul singur ori toate 4.
Iar bclk-ul maxim pot sa il duc de la 100 la 102.5 cam asa, mai mult e instant freeze, habar nu am ce nu ii place ca nu se pune problema voltajului...


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 13-07-2014, 21:09   #10
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

La început eram destul de entuziasmat de ceea ce descopeream și voiam sa fac totul public. Apoi am aflat ca multe opțiuni din bios sunt ascunse dintr-un motiv, mai exact unele nu funcționează iar altele dacă le schimbi rezulta un instant brick. Și e vorba de chestii simple, banale, nu ceva complicat.
Nu știu de ce nu am o metoda simpla pentru BIOS/CMOS reset, în principiu Asus a mers pe ideea "dacă este un bios cu puține opțiuni pentru utilizator nu are ce să se strice" așadar cred ca nu au implementat o modalitate pentru clear CMOS.
Am uitat sa mai pun bateria CMOS înapoi, și acum practic bateria de odihnește pe masa iar laptopul nu mai are nimic în slot.
Deci recunosc ca habar nu am la ce e buna bateria aia.
O sa plec în august în concediu vreo 14 zile, și o sa îl las fără bateria mare și fără alimentare sa vad dacă după 14 zile încă mai are setările non default in memorie.

Revenind, singura metoda "valabila" de face un brick este reprogramarea, fără un backup făcut înainte nu cred ca se poate face recover.
Exista un jeg de recovery implementat, adică ceva cod în bios astfel încât dacă faci Ctrl+Home și apeși butonul power ar trebui sa pornească aplicația de rescriere bios și sa pună bios-ul de pe stickul USB conectat.
Problema e ca nu funcționează dacă belești setările de ram de exemplu, pentru ca și aia tot aplicație este și evident aplicațiile se executa în ram. Tot asa dacă modifici ceva la procesor.
Deci deocamdată este cam unsafe... Pentru majoritatea.

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 13-07-2014, 23:05   #11
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,396
Mentioned: 60 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Deaia stau pe curu meu
Daca multe functii nu functioneaza, n-are rost sa te complici cu unlock. La 4GHz nu stiu daca poti sa il duci...iti permite TDP limit?

Vbios trebuie sa fac si eu rost de unul modat(pentru undervolt in principal), dar intai sa potolesc piticii cu racirea :P + ca nu prea am vreme de mesterit prin laptop in ultima vreme.
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2014, 00:02   #12
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Da, evident că TDP-ul permite, altfel nu ar fi posibil pentru 4800MQ și 4900MQ să atingă frecvențele lor maxime. Toate procesoarele locked au limita maximă la 47W, doar 4930XM și acum 4940XM au 57W.
Dar asta strict la modul teoretic, pentru că dacă te uiți la mine, am boost power setate la ce valori vreau eu, nu sunt limitat la 47W. Singura condiție este să îl pot răci astfel încât să nu intre în throttle.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 14-07-2014, 00:04   #13
Bogd4n
Ancient friend
 
Bogd4n's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: West Side....Oradea
Posts: 5,090
Mentioned: 31 Post(s)

PC-ul meu



Default

Pune un TRUE pe el. Sau momentan nu te limiteaza nici temperatura?
__________________
Desktop / Bench: Maximus V Formula + EP45T-UD3P / sk775 addicted /
Cod reducere 1% PC Garage: Z14AXMG1
Despre ce inseamna sa fii extreme overclocker: "Intr-o tara unde ai salariu 12 mil, sa dai 12-15 mil pe hardware intr-o luna, imi pare destul de extrem in plm." by Darco.
Bogd4n is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2014, 00:08   #14
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Sunt limitat de multiplierul durerii, 34x pe 4 core-uri...

Dacă aș putea un PEG/DMI ratio la 5:4 ar însemna un 4000MHz curați la 32x, dar nu știu dacă vrea...
Din ce am văzut la alții, cine a încercat a luat direct brick. Laptop-urile sunt complicate rău, nu e ca pe desktop.

În ceea ce privește bench-ul/overclocking-ul mie mi se pare că e mai ok așa pentru că ai propria nișă să te desfășori, pe desktop mereu ți-o iei în barbă că este unul cu răcire mai bună...
Când ai procul blocat și frecvența e cam aceeași la toți, bătălia se dă la RAM, BIOS settings, la sistemul de operare, tweaks, etc.

Last edited by Arise; 14-07-2014 at 00:14.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 19-07-2014, 03:01   #15
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ora 3 noaptea, am reusit cu FSB 125 să obțin 4.125GHz pe 2 core-uri și 4GHz pe toate 4, dar numai sub MacOS.

In principiu frecvențele sunt perfect stabile, doar ca urca in frecvente cum il taie pe el capul... dacă vrea 4GHz se pune singurel la 4GHz, dacă se încăpățânează la 3 atunci nu am ce îi face...

Acum mai trebuie să îmi dau seama cum să reușesc în Windows...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	all_results.jpg
Views:	581
Size:	297.7 KB
ID:	44617   Click image for larger version

Name:	cpu_4.12ghz.jpg
Views:	551
Size:	156.5 KB
ID:	44618  
Arise is online now   Reply With Quote
Old 19-07-2014, 09:48   #16
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Meh, nu am rezolvat nimic, doar un cheat speed hack, am pus FSB la 200 și merge fără grețuri la 6.4GHz, dar timpul pe cronometru real a rămas același 1 minut și 4 secunde în medie pe benchmark.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 13-11-2014, 12:14   #17
mihaim1980
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 375
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mihaim1980
Default

Cum se poate debloca voltajul la gtx 760 Gigabyte GV-N760OC-2GD? E blocat la +12mv în afterburner
__________________
mihaim1980 is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2014, 12:52   #18
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ai nevoie de vbios mod, poți să ceri pe techinferno.com sau să îți faci singur un vbios cu Kepler Bios Tweaker.
Pentru modificări de voltaj în Afterburner s-ar putea să mai funcționeze și cu Rbby258 ABVoltmod.exe .
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 13-11-2014, 12:55   #19
mihaim1980
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 375
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mihaim1980
Default

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Ai nevoie de vbios mod, poți să ceri pe techinferno.com sau să îți faci singur un vbios cu Kepler Bios Tweaker.
Pentru modificări de voltaj în Afterburner s-ar putea să mai funcționeze și cu Rbby258 ABVoltmod.exe .
Și cu Kepler bios tweaker modific plaja de voltaje nu? Cat e maxim recomandat?
__________________
mihaim1980 is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2014, 08:51   #20
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,162
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Habar nu am... Cat recomanda Nvidia sa fie maxim.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
bios, modding, spi programmer, uefi

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rescriere Bios GA-P35-S3G Bebelus Placi de baza 0 02-08-2012 11:06
Rescriere bios AMI Epic Placi de baza 5 17-05-2012 07:41
Upgrade Click Bios to Click BIOS II fubu Software 1 27-04-2012 10:41
Bios msi hd5670 512 sonipooorcy Placi video 4 28-09-2010 21:46
3850x2 bios cip ! ropittbul Placi video 10 12-06-2010 16:36

 
Forum Stats
Members: 7,772
Threads: 18,959
Posts: 586,956
Total Online: 478

Newest Member: Arkatana

Latest Threads
- by guest13
- by Boggy
- by Boggy

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 19:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.