lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Racire
Connect with Facebook

Racire Discutii despre coolere, ventilatoare si temperaturi


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-11-2009, 16:38   #1
logitec2777
Member
 
logitec2777's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Brasov.
Posts: 16
Mentioned: 0 Post(s)


Send a message via Yahoo to logitec2777
Default need some help

Incepem asa:
4870 vapor-x
Ventilatorul de pe ea a fost stricat, l-am inlocuit cu unul de 80
(prea zgomotos)(gaurile unui vent de 80 sunt perfecte).
Ideea mea: sa cumpar un swif2 de 80 cu PWM si sa pun firul albastru si cel galben (din cate stiu eu din firele alea regleaza turatia) la placa video si alimentarea ventilatorului pe un molex.
Ma puteti ajuta cu ideei, lamuriri.
Multumesc.
logitec2777 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 18:33   #2
TheDogg
Ancient friend
 
TheDogg's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Craiova
Posts: 1,449
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to TheDogg
Default

Mufa din placa video are 4 pini?
Atunci poti lega linistit ventilatorul nou direct in placa video.
__________________
didicordon: fac schimburi doar daca este in avantajul meu!
TheDogg is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 18:48   #3
criso
Senior Member
 
criso's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 315
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

Cam asa ceva? Asta e un adaptor de la un ventilator Scythe, care exprima cam ce vrei tu.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	02112009.jpg
Views:	154
Size:	366.9 KB
ID:	3338  
criso is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 19:03   #4
logitec2777
Member
 
logitec2777's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Brasov.
Posts: 16
Mentioned: 0 Post(s)


Send a message via Yahoo to logitec2777
Default

Uite care e ideea.
Problema nu e dimensiunea mufei, ca ma descurc sa le schimb. Problema e de wati si amperi. Cel de 80 va avea nevoie de mai multa putere.
Ce vreau sa fac e sa iau din placa video doar PWM care seteaza turatia ventilatorului in functie de temperatura gpu.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	S5000237.JPG
Views:	142
Size:	323.9 KB
ID:	3339  

Last edited by logitec2777; 02-11-2009 at 19:03. Reason: Added pics
logitec2777 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 19:08   #5
dev
Ancient friend
 
dev's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 8,277
Mentioned: 1 Post(s)




Default

Pai cu adapatorul pus de criso asta faci. De aia se si cheama 3 to 4 pin adapter.
__________________
It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen.

Quote:
Originally Posted by Apocalypse Now View Post
Sa nu fim pizde, va rog.
dev is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 19:13   #6
logitec2777
Member
 
logitec2777's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Brasov.
Posts: 16
Mentioned: 0 Post(s)


Send a message via Yahoo to logitec2777
Default

uhmm, nu prea inteleg ce vrei sa fac cu mufele alea :-??
__________________
Fighting for nothing.
logitec2777 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 19:34   #7
TheDogg
Ancient friend
 
TheDogg's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Craiova
Posts: 1,449
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to TheDogg
Default

E foarte simplu:
ori bagi mufa de la ventilatorul nou intr-un port in placa de baza monitorizat ori pur si simplu taie mufa de la ventul vechi....pune-o la ventul nou (dupa ce-i tai si lui mufa) si infinge-o in placa video. Nu-ti face probleme de consum si amperaj pt ca sint apropiate.
Bafta!
__________________
didicordon: fac schimburi doar daca este in avantajul meu!
TheDogg is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 19:37   #8
TheDogg
Ancient friend
 
TheDogg's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Craiova
Posts: 1,449
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to TheDogg
Default

Quote:
Originally Posted by dev View Post
Pai cu adapatorul pus de criso asta faci. De aia se si cheama 3 to 4 pin adapter.
el are mufa de la ventul nou cu 4 pini PWM nu e molex si nu va intra in adaptorul din poza lui criso
__________________
didicordon: fac schimburi doar daca este in avantajul meu!
TheDogg is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 19:45   #9
logitec2777
Member
 
logitec2777's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Brasov.
Posts: 16
Mentioned: 0 Post(s)


Send a message via Yahoo to logitec2777
Default

Acum alta intrebare, cel mai potent ventilator pentru treaba asta?
Eu am zis coollink swif2 de 80. modelul cu pwm.
__________________
Fighting for nothing.
logitec2777 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 20:26   #10
HEMT
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 99
Mentioned: 0 Post(s)


Default

In cazul tau ventilatorul trebuie sa fie unul cu un flux de aer cat mai mare (CFM) .
Eu iti recomand http://www.pcgarage.ro/ventilatoare/...ool-80-mm-dbb/
sau cu un flux de aer si mai mare , care insa nu e pe stoc http://www.pcgarage.ro/ventilatoare/enermax/uc8aebs/
In cazul primei variante ventu-l are si un regulator de turatie manual cu 3 trepte ( low-mid-high) si un adaptor molex in pachet . Eu il am de 1,5 ani si pot sa spun ca este fiabil si cu flux de aer mare ( pe high) .
HEMT is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 20:36   #11
logitec2777
Member
 
logitec2777's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Brasov.
Posts: 16
Mentioned: 0 Post(s)


Send a message via Yahoo to logitec2777
Default

As face tot posibilul sa fac placa video sa controleze ventilatorul in functie de temeperatura gpu. Deci un regulator de turatie nu ma ajuta cu nimic.
Ultima solutie ar fi sa-mi fac un ansamblu electronic care sa controleze turatie in functie de temperatura dintr-un senzor.
__________________
Fighting for nothing.
logitec2777 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 22:03   #12
HEMT
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 99
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Majoritatea ventilatoarelor de 80cm care stiu PWM, au mufa cu 3 pini . Placa ta video ATi 4870 probabil are mufa cu 4 pini ( daca stie PWM si daca e design de referinta ) . Ar fi ideal daca ai putea sa conectezi firele ventului de 80 la mufa ptr ventilator de pe placa video ( 4 pini) . Nu stiu insa daca PWM-ul cu 3 pini al ventului de 80 este compatibil cu PWM-ul cu 4 pini al placii de baza .
HEMT is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 22:08   #13
TheDogg
Ancient friend
 
TheDogg's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Craiova
Posts: 1,449
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to TheDogg
Default

Quote:
Originally Posted by logitec2777 View Post
As face tot posibilul sa fac placa video sa controleze ventilatorul in functie de temeperatura gpu.
Sa inteleg ca nu vrei sa tai mufa ventului vechi si s-o atasezi ventului nou?
__________________
didicordon: fac schimburi doar daca este in avantajul meu!
TheDogg is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 22:57   #14
logitec2777
Member
 
logitec2777's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Brasov.
Posts: 16
Mentioned: 0 Post(s)


Send a message via Yahoo to logitec2777
Default

Ba vreau, dar nu am inca ventilatorul. Plus ca pot face firele sa mearga fara sa tai mufele.


le. am facut ceva cautari pe youtube si am gasit ca si swif2 80p are pwm cu 4 pini.
http://www.youtube.com/watch?v=XvJChW4aUuQ
__________________
Fighting for nothing.

Last edited by logitec2777; 02-11-2009 at 23:05.
logitec2777 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 23:51   #15
HEMT
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 99
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Daca ventilatorul are 4 fire , teoretic ar trebui sa meaga conectat direct la placa video ( fie cu mufa, fie doar firele ) . Chestia este, daca placa video va recunoaste ventilatorul , pentru a-i putea controla turatia . Si daca bineinteles ventilatorului ii este suficient curentul ce vine prin cei 4 pini ai placii video .( stiu ca ventilatoarele standard de pe placile video au niste fire mai subtiri si mufele placilor video deasemenea sunt mai mici ) .
Controlul PWM , nu necesita 4 fire neaparat , nici macar 3 . Stiu ca am avut un ATi 2600XT cu ventilator cu turatie variabila ( prin PWM) , setabila chiar software , ce se conecta la placa video prin 2 pini .

Last edited by HEMT; 02-11-2009 at 23:55.
HEMT is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2009, 16:42   #16
logitec2777
Member
 
logitec2777's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Brasov.
Posts: 16
Mentioned: 0 Post(s)


Send a message via Yahoo to logitec2777
Default

Sigur ca se poate controla turatia ventilatorului si din cele doua fire. Asa fac uni mod la ventilatoare, le pun pe 5v sau le pun o rezistenta.
Pai ramane sa ma hotarasc daca cumpar coolinkul si vedem apoi. Mai astept sfaturi si idei. Mersi mult, bbye.
__________________
Fighting for nothing.
logitec2777 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 8,054
Threads: 19,883
Posts: 608,986
Total Online: 383

Newest Member: Jimpix

Latest Threads
- by Boggy
- by Fab
- by brhams

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 16:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.