lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Memorii & stocare
Connect with Facebook

Memorii & stocare RAM, ROM, SSD, HDD ...


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-06-2020, 18:08   #1
Adrian10
Junior Member
 
Join Date: Jun 2020
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)


Default SSD Intrebare

Va salut! Am doua SSD-uri in PC, un Intel 535 de 120GB pe care am sistemul de operare si un Intel 535 de 240GB pentru jocuri, ambele functionand din 2015. Acum cateva zile am scanat SSD-ul de 120GB cu Intel Toolbox, HD Sentinel si Crystaldisk Info, dupa cum vedeti in poza, si m-am cam speriat cand am vazut ca mai are doar 25% Health. Banuiesc ca nu mai rezista mult desi nu am facut mai nimic, cum ar fi sa folosesc torente sau alte lucruri. Ma asteptam sa tina mai mult...

As vrea sa folosesc programul Aomei backupper sa mut sistemul de operare pe celalalt SSD. Eu nu prea ma pricep la asa ceva, dar am vazut videoclipul asta pe youtube: edit: Nu ma lasa sa pun linkul de pe youtube. Videoclipul se numeste "The easy way to clone a hard drive or SSD | AOMEI Backupper" by Handyman
E ok daca fac cum zice tipul asta?

SSD-ul meu secundar de 240GB are instalat Steam si CSGO. Vreau sa procedez in felul urmator si voi sa-mi spuneti daca fac bine.

1. Instalez Aomei
2. Formatez SSD-ul meu secundar
3. Clonez SSD-ul pe care am sistemul de operare pe SSD-ul meu secundar cum face tipul din videoclip.
4. Opresc Pc-ul, deconectez ambele SSD-uri si conectez SSD-ul secundar exact unde a fost cel primar conectat si apoi ar trebui sa porneasca normal, corect?

Daca se intampla ceva si nu se copiaza bine sistemul de operare pe SSD-ul secundar, as putea sa-l pun din nou pe cel vechi, incerc iar sa formatez SSD-ul secundar si folosesc alt program. Nu cred ca are ce sa se intample rau. Mentionez ca nu doresc sa reinstalez sistemul pe curat.

Click image for larger version

Name:	SSD.jpg
Views:	70
Size:	575.7 KB
ID:	69471

Last edited by Adrian10; 05-06-2020 at 18:13.
Adrian10 is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2020, 19:44   #2
kruder
Senior Member
 
kruder's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: BV
Posts: 314
Mentioned: 4 Post(s)


Default

1.Fa update la firmware
2.Sterge tot și instalează windows pe cel de 240
3.Overprovision de 20%
__________________
MAGGOTS !!
kruder is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2020, 22:32   #3
dic1
Senior Member
 
dic1's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 291
Mentioned: 12 Post(s)

PC-ul meu

Default

Sfaturile de mai sus sunt bune, as instala pe curat Windows pe al doilea SSD.

Acel Media Wearout Indicator arata cam ce viata estimata mai are memoria flash (calculeaza in functie de cate ori s-a scris fiecare celula flash in medie fata de cat garanteaza producatorul).
In realitate, memoria flash rezista la mai multe scrieri chiar si dupa ce wearout ajunge la 0.
Parametrii care arata daca sunt probleme sunt pe zero (ID: 05, AB, AC, BB).
SSD-ul are inca celule de rezerva (ID: AA si E8).

Din amintiri, va rog sa confirmati, la Intel parca intra in read only cand wearout ajunge la 0. La ceilalti producatori, SSD-ul scrie pana cand pierde din celule (nu mai are de rezerva) si incepe sa se miste foarte greu (are multe erori pe care le corecteaza real-time).

Grosier, daca in 5 ani ai consumat vreo 76% din viata SSD-ului, mai ai inca un an si jumatate sa il utilizezi ca acum. Asta in cazul in care Intel il va trece in read only. Altfel, il poti utiliza cu date pe care le poti lua de pe Internet si nu conteaza daca se strica (torrrente de exemplu).

Last edited by dic1; 05-06-2020 at 22:40.
dic1 is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2020, 23:51   #4
korby
Ancient friend
 
korby's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Cluj-Napoca
Posts: 3,830
Mentioned: 137 Post(s)

PC-ul meu



Default

Intel 535, īn special cele de 120GB, au tendinţa să moară total aleator, indiferent de health raportat. Aşa că aş scăpa cāt mai repede de el.
__________________
The evolution of the Ryne PC
Īnrolează-te azi īn echipa de traforaj viteză!
korby is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2020, 02:04   #5
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,497
Mentioned: 124 Post(s)

PC-ul meu



Default

Sunt mai rau Intel 540 )

NU clona nimic fiindca o sa nimeresti sectoare corupte/moarte.
Fresh install pe SSD bun si pe celalalt il arunci la gunoi, nu mai ai ce face cu el, o sa moara absolut total si nu mai poti recupera nimic, nici macar read only, ti-l va vedea OS-ul dar nu si partitiile, am cateva zeci printr-o punga defecte.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2020, 02:07   #6
korby
Ancient friend
 
korby's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Cluj-Napoca
Posts: 3,830
Mentioned: 137 Post(s)

PC-ul meu



Default

Cu 540 n-am atātea probleme; sunt, da' puţine. Şi nici nu le pot sinucide aşa uşor ca 535.
__________________
The evolution of the Ryne PC
Īnrolează-te azi īn echipa de traforaj viteză!
korby is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2020, 09:29   #7
Adrian10
Junior Member
 
Join Date: Jun 2020
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)


Default

"NU clona nimic fiindca o sa nimeresti sectoare corupte/moarte."
Acum inteleg de ce nu pot folosi programul ala.
Baieti, idee e ca... nu am cum sa reinstalez sistemul de operare pentru ca n-am de unde sa-l iau deoarece mie mi l-a pus un baiat acum 5 ani de pe stick piratat.
Sunt foarte dezamagit acum si nu stiu ce sa fac ca nici nu ma pricep si nici nu am prieteni sa ma ajute.
Bun... credeti totusi ca ar mai rezista o luna SSD-ul asta?
Mai bine imi cumpar un Samsung 860 Pro de 256GB, am inteles ca e destul de fiabil. Am citit pe undeva ca Samsung parca oferea 10 ani garantie pe seria 850 Pro, dar acum au pus doar 5 ani pe seria noua de 860. Sau daca aveti voi niste recomandari de vreun SSD care sa ma tina 7+ ani.
Adrian10 is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2020, 13:06   #8
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 5,858
Mentioned: 235 Post(s)

PC-ul meu



Default

Atata timp cat ai internet poti instala windows-ul foarte usor cu un click... sunt tutoriale pe net cu zecile
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2020, 08:15   #9
kruder
Senior Member
 
kruder's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: BV
Posts: 314
Mentioned: 4 Post(s)


Default

Plătește pe cineva sa te ajute.
__________________
MAGGOTS !!
kruder is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2020, 12:02   #10
augustus
Ancient friend
 
augustus's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Bucuresti
Posts: 7,164
Mentioned: 280 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to augustus Send a message via Skype™ to augustus
Default

Sa instalezi windowsul acum e foarte simplu, ai nevoie de un stick usb de minim 8 gb(cred ca merge si de 4, dar sunt unele imagini iso mai mari).
Scoti cablurile sata la toate hdd-urile/ssd-urile, mai putin cel pe care vrei sa instalezi windows.
Apoi, pornesti calculatorul cu stick-ul usb bagat intr-un port usb in placa de baza in spate, apesi tasta delete sa intri in bios-ul placii de baza si alegi de acolo sa bootezi de pe usb.
Avand doar un ssd instalat o sa il vada doar pe ala, ii dai format si gata, o sa se instaleze windowsul.
Dupa ce se incarca fisierele, o sa ai de dat next next(eventual dai skip la parola, cont microsoft, poti refuza acceptul sa trimiti date catre ei etc).
Si gata. Apoi ai de instalat drivere si programele pe care le folosesti. Dupa asta, inchizi calculatorul si conectezi iar celelalte unitati de stocare/optice.
__________________
O carte citita este un gratar pierdut.
augustus is online now   Reply With Quote
Old 07-06-2020, 12:22   #11
Adrian10
Junior Member
 
Join Date: Jun 2020
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Mersi pentru raspunsuri. Stiu sa instalez Windows-ul. Problema e ca nu stiu de unde sa fac rost de un iso valid. Am mai cautat pe net si am gasit site-ul asta the-eye.eu unde am gasit en_windows_7_ultimate_with_sp1_x64_dvd_u_677332.is o
Sper ca o fi bun. Stiu ca suportul pentru W7 s-a terminat si sper sa mai gasesc vreun cod de activare. Am vazut ca se vand pe okazii/olx coduri, dar mi-e frica sa nu-mi iau teapa. Daca aveti vreo idee si doriti sa-mi spuneti...

Legat de cealalta intrebare cu SSD-ul Samsung 860 Pro de 256GB, este ok ca si fiabilitate? N-as vrea sa stau iar peste 3-4 ani sa-l schimb iar.
Adrian10 is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2020, 12:29   #12
augustus
Ancient friend
 
augustus's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Bucuresti
Posts: 7,164
Mentioned: 280 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to augustus Send a message via Skype™ to augustus
Default

Ai aici pe forum topic de windows 10.
Acolo gasesti imagini iso postate de benedict cu windows 10 enterprise, cel mai ok, fara prostiile care se instaleaza cu pro sau home.
Folosesti un program sa faci stick-ul bootabil, rufus sau programul windows.

Legat de ssd, seria pro cred ca e cea mai buna lentru ssd-uri sata, ideea e ca daca vrei durata de viata mare e bine sa iei un ssd cat mai mare, iar pro-urile sunt obscen de scumpe. Mai bine cauti un evo sau ceva echivalent de la alt producator de 500-1000 gb. Eu am un samsung 840 evo 120gb de 5 ani si merge brici pe un sistem secundar. Dar daca as avea sa aleg, as lua ceva de minim 1000 gb.
__________________
O carte citita este un gratar pierdut.

Last edited by augustus; 07-06-2020 at 12:33.
augustus is online now   Reply With Quote
Old 07-06-2020, 13:00   #13
Adrian10
Junior Member
 
Join Date: Jun 2020
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)


Default

As avea de ales intre Evo 500GB sau Pro 256GB care sunt la acelasi pret. Un ssd de 1TB e deja prea scump pentru bugetul meu.
Adrian10 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2020, 13:31   #14
augustus
Ancient friend
 
augustus's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Bucuresti
Posts: 7,164
Mentioned: 280 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to augustus Send a message via Skype™ to augustus
Default

Teoretic, au aceeasi anduranta. Eu as lua un evo de 500gb, dar depinde de ce ai nevoie.
__________________
O carte citita este un gratar pierdut.
augustus is online now   Reply With Quote
Old 10-06-2020, 09:23   #15
Adrian10
Junior Member
 
Join Date: Jun 2020
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Am vazut ca pe ambele poti sa scrii 300TB, asa ca am luat varianta de 500GB fiind o idee mai ieftina. Am reusit sa gasesc pe cineva sa ma ajute cu OS-ul.
Va multumesc pentru raspunsuri inca odata si sa aveti o zi buna!
Adrian10 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intrebare dacalex3112000 Cutia de sub birou 1 31-10-2017 22:50
Intrebare CPU Jon25 Procesoare si chipseturi 4 26-06-2013 18:25
Intrebare SSD DjLeco Memorii & stocare 2 05-10-2012 17:12
Intrebare MiNu Zona libera 4 21-09-2011 19:08
intrebare ssd pmacrosoft Memorii & stocare 2 27-12-2010 16:36

 
Forum Stats
Members: 8,691
Threads: 22,799
Posts: 681,869
Total Online: 853

Newest Member: Zaila

Latest Threads
- by Monstru
- by Arise
- by Kspic

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 09:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.