lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Cutia de sub birou
Connect with Facebook

Cutia de sub birou Aici se discuta despre configuratii prezente sau viitoare


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 29-08-2014, 23:59   #41
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 21,864
Mentioned: 1012 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Eu nu am instalat XPEnology, dar am instalat freenas si openfiler, ambele sunt simplu de instalat pentru chestiile de baza. Nu, bineinteles ca nu ai nevoie de ESXi pentru ce vrei tu, pui direct freenas / openfiler sau ce OS vrei tu. Si linux Mint poti sa pui, instalezi samba-config si face setarile in modul grafic rapid.

Da, 2gb si proc celeron sunt suficiente pentru asta.

Freenas / openfiler se instaleaza pe card sd sau usb drive ca pe un HDD normal, nu are nici o greata, spre deosebire de windows care trebuie bibilit.
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad x260, T440p, Proliant ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambiente 2011, 1.6 TDI 90cp, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 00:07   #42
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,232
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ca fapt divers, dacă īți este mai simplu, instalează Windows, dacă vrei să fii mai sigur atunci instalează NAS4Free (nu freenas) și setează matrice RAID 1 cu partiții ext4. Personal eu nu recomand ZFS dacă nu ai experiență cu așa ceva. Īn caz de ceva, dacă ai RAID-ul făcut cu mdadm sunt metode de recovery, dacă se bulește ceva la zfs... o să te cam uiți și cam atāt.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 00:13   #43
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 15,888
Mentioned: 502 Post(s)

PC-ul meu



Default

E posibil sa instalez XPEnology cu tot cu DSM pe usb/card sd?
Din cate am vazut DSM-ul se instaleaza pe HDD-uri.
Eu as vrea sa pastrez hddurile numai pentru storage.
__________________
Ne naștem pe rānd și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 01:00   #44
M3kk
Ancient friend
 
Join Date: Jul 2009
Location: Miercurea Ciuc
Posts: 1,118
Mentioned: 49 Post(s)


Default

XPEnology bootezi de pe USB, ajunge si de 512M, sau mai putin, care nu mai folosesti la nimic. DSM ul se instaleaza pe hdd, partitie separata, ocupa maxim 1G. Daca ai timp si un PC separat (sau chiar HP ul), te ajut luni sa incerci, ca sa faci o idee ce si cum..

Sent from my CloudMobile using Tapatalk
M3kk is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 10:28   #45
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 15,888
Mentioned: 502 Post(s)

PC-ul meu



Default

DSM-ul il instalez dupa ce fac raid-ul din biosul controllerului HP, right?
Cred ca imi iau jucaria si te frec la icre cand il am complet pe masa, cablat&shit.
__________________
Ne naștem pe rānd și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 10:35   #46
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 21,864
Mentioned: 1012 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Da. cand faci raid-ul, nu uita sa setezi drive-ul bootabil din meniul controllerului. E unul singur (raidul) dar trebuie sa il setezi, altfel nu booteaza.
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad x260, T440p, Proliant ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambiente 2011, 1.6 TDI 90cp, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 11:57   #47
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,232
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

ZFS și mdadm preferă să vadă disk-urile direct, nu prin intermediul controllerului hardware. Adică mai bine să stai pe RAID software.
Singurul motiv decent care īl văd pentru un controller hardware RAID este performanța obținută īn condițiile unui sistem anemic cu procesor slăbuț și RAM insuficient. Iar dacă pui ZFS peste controller hardware trebuie să dezactivezi write cache pe controller că altfel pierzi sigur date.

Dacă īți place să citești pro și cons: http://wiki.nas4free.org/doku.php?id=faq:0144
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 12:16   #48
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 15,888
Mentioned: 502 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Da. cand faci raid-ul, nu uita sa setezi drive-ul bootabil din meniul controllerului. E unul singur (raidul) dar trebuie sa il setezi, altfel nu booteaza.
Chiar daca eu vreau sa bootez de pe usb/cardsd ?

@Arise, pun direct XPEnology

Problema e ca eu vreau raid1 full functional. Cade unul, il inlocuiesc si stie el ce are de facut.
Vreau cea mai sigura alternativa, ca o sa pun chestii importante pe el ca backup.
__________________
Ne naștem pe rānd și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.

Last edited by kretzu77; 30-08-2014 at 12:22.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 12:43   #49
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,232
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Nu exista notiunea de raid 1 partial functional.
Exista raid1 si atat.
Indiferent ca este pe controller hardware sau este tinut de mdadm, in momentul in care inlocuiesti HDD-ul defect ar trebui sa inceapa procesul de resincronizare a matricei. Eventual cu o comanda suplimentara.

Poti si testa cum face resync, pur si simplu faci un raid initial, copiezi 50GB, scoti un disk astfel incat matricea sa ramana doar cu disk-ul bun, scrii cateva date si apoi reconectezi hdd-ul vechi. Exista si comanda pentru soft fail eventual.

Ideea este sa testezi inainte ca in caz de accident sa poti face recover fara sa intrebi sau sa cauti disperat in stanga si dreapta ce sa faci mai departe.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 13:15   #50
M3kk
Ancient friend
 
Join Date: Jul 2009
Location: Miercurea Ciuc
Posts: 1,118
Mentioned: 49 Post(s)


Default

Daca faci RAID "HW" din biosul controlerului (care tin sa cred ca tot raid SW este), atunci pierzi SMART ul, monitorizare a temperaturii, etc din interfata Synology. Eu am folosit (in teste) si voi folosi (dupa ce il inlocuiesc 100% Freenasul) RAID SW din Synology, eu cred ca voi folosi doar RAID0, sau JBOD, sau mai vad..

De exemplu, daca faci efortul pana 4 HDD uri, si folosesti SHR (Synology Hybrid RAID) sau RAID 5, atunci vei avea disponibil 6TB pentru storage, si doar 2T "se pierde" pentru redundanta.

Uite aici o "simulare". -> Click

Last edited by M3kk; 30-08-2014 at 13:19.
M3kk is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 13:38   #51
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 21,864
Mentioned: 1012 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Quote:
Originally Posted by kretzu77 View Post
Problema e ca eu vreau raid1 full functional. Cade unul, il inlocuiesc si stie el ce are de facut.
Vreau cea mai sigura alternativa, ca o sa pun chestii importante pe el ca backup.
Cam asta face RAID1.... teoretic. Adica o face inafara situatiei in care nu o mai face sau apar complicatii la rebuild. Eu personal incerc sa nu folosesc RAID1 deloc, mai bine folosesc discurile singure si configurez backup pe discul 2. Am patit-o de 2 ori deja si mie mi-a ajuns. O data s-a stricat discul2 in timp ce il schimbam pe 1 iar a doua data s-a stricat un disc si s-a dus pe apa sambetei si al doilea, cu multe fisiere corupte si prostii de genul.

PS: Si RAID-ul Microserverului este tot software. RAID hardware costa cateva sute de euro.
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad x260, T440p, Proliant ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambiente 2011, 1.6 TDI 90cp, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.

Last edited by mbc; 30-08-2014 at 13:41.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 13:57   #52
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,232
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Atata timp cat setezi raid-ul din BIOS este considerat de tip hardware.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 14:23   #53
M3kk
Ancient friend
 
Join Date: Jul 2009
Location: Miercurea Ciuc
Posts: 1,118
Mentioned: 49 Post(s)


Default

Hell no! How about Intel Rapid Storage RAID?
M3kk is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 14:27   #54
gogusrl
Senior Member
 
gogusrl's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Timisoara
Posts: 2,254
Mentioned: 126 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to gogusrl
Default

+1 HP microserver gen8.

un freenas se configureaza din 3 clickuri si poti sa-l faci un adevarat monstru cu niste $$ extra => 4c8t, 16gb ram, raid controller, 4 x 8 tb (ca abia au aparut ).
gogusrl is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 16:15   #55
ktf
Ancient friend
 
ktf's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Bucuresti
Posts: 1,970
Mentioned: 68 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Atata timp cat setezi raid-ul din BIOS este considerat de tip hardware.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Probabil Arise a vrut sa spuna ca daca il faci din BIOS, va fi recunoscut doar de hardware-ul pe care a fost facut, el fiind in continuare un raid software in esenta, nu ai performantele unui raid hardware. Avantaj ca nu iti trebuie alt controller, dezavantaj e ca daca pica placa de baza si nu ai alta la fel, by bye date.

Un IBM M1015 sau 5015 e hardware sau nu e ? Ca ma bate si pe mine gandul sa imi extind storage-ul si nu mai am porturi.

Last edited by ktf; 30-08-2014 at 16:25.
ktf is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 17:18   #56
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,232
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Eu sunt cheap whore, m-aș extinde doar cu ce e cat mai ieftin, are eventual cāt mai multe porturi și bazate pe chip SIL3132.

Eventual astea:
http://www.ebay.com/itm/4-Port-SATA-...item27e6b6d5dc

Dar cum am zis, eu sunt cheap whore, nu trebuie să faci ca mine, o părere mai avizată pe diferite controllere găsești aici:
http://blog.zorinaq.com/?e=10

Orice placă externă pe PCI-Express este controller hardware. Tot controller hardware este și RAID-ul ce apare la unele plăci din BIOS, doar că acolo este un cip soldered direct pe placa de bază. Sunt controllere care folosesc propria memorie ECC sau controllere care folosesc memoria RAM a sistemului.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 17:21   #57
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 21,864
Mentioned: 1012 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

A... placa cu 4 SATA 2.0 pe un port PCI-E x1? Nu e bottleneck?
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad x260, T440p, Proliant ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambiente 2011, 1.6 TDI 90cp, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 17:57   #58
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,232
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

SIL3132 oricum este bottleneck, dar nu am pretenții de performanță. La urma urmei cāt să cer de la un HDD?
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 18:10   #59
gogusrl
Senior Member
 
gogusrl's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Timisoara
Posts: 2,254
Mentioned: 126 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to gogusrl
Default

Am luat M1015 aka LSI SAS9220-8i cu 150 lei de pe olx. sunt convins ca gasesti chestii si mai ieftine, ce-ai linkuit tu e o abominatie.
gogusrl is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2014, 18:20   #60
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,232
Mentioned: 461 Post(s)

PC-ul meu



Default

Credeam ca e in jur de 100 USD pe ebay un M1015, dar am uitat ca omul zice de cazul lui iar eu m-am raportat la cazul meu, unde sunt limitat la porturi x1.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
gen8, hp_, microserver, proliant

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HP ProLiant ML310e Gen8 v2 and his problems! FeierFlorin Cutia de sub birou 15 30-08-2014 14:41
FSB Club (>600MHz only) matose Overclocking & benchmarking 21 06-05-2010 05:40
AMD HTT Club (>250 MHz only) razvy_10 Overclocking & benchmarking 10 07-09-2009 17:41
Overclocker's club Monstru Overclockers unite 19 13-08-2009 23:59

 
Forum Stats
Members: 7,840
Threads: 19,100
Posts: 590,450
Total Online: 359

Newest Member: Miker

Latest Threads
- by mbc
- by Monstru
- by Kebab

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 11:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.