lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Cutia de sub birou
Connect with Facebook

Cutia de sub birou Aici se discuta despre configuratii prezente sau viitoare


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-10-2020, 05:07   #1
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,003
Mentioned: 805 Post(s)

PC-ul meu

Default ABACUS PRIME - Ryzen 5950x Workstation

In asteptarea procesorului am inceput deja sa ma uit de niste piese, dar o sa am nevoie si de ajutorul vostru.

De ce am nevoie neaparat:
-Mobo cu 3 nvme
-Minim 6 SATA ports, dar as vrea 8 daca se poate.
-3 PCI-e full size pentru expansion pe viitor
-128GB RAM.

Ca memorii, astea ar fi ok? Am cautat ceva la 3600Mhz si par ok ca pret:
Corsair Vengeance RGB PRO 128GB DDR4 3600MHz CL18

Ca Mobo, aveti vreo recomandare mai ok decat AsRock Taichi (8SATA)? Sau sa merg pe GIGABYTE AORUS X570 MASTER (6SATA)?

L.E. Dupa mai multe review-uri am aflat ca pe Taichi poti folosi toate M.2 si toate 8 SATA in acelasi timp, insa pe Aorus Master ramai cu 4x SATA din 6 daca folosesti al 3-lea M.2. That's a big no-no. Pe Taichi ramai fara al 3-lea M.2 daca folosesti al treilea PCIe full size, dar mai degraba o sa am nevoie de 8x sata decat de al 3-lea PCIe.

In ceea ce priveste OC-ul, da, as vrea sa incerc, waterblock-ul e pe drum deja, dar cred ca chipurile sunt deja semi-limitate si nu ma astept sa sparg recorduri. De-aia am preferat sa caut RAM la 3600, pentru ca de-acolo ar veni mai multa performanta decat din OC in majoritatea situatiilor. Daca o sa mearga 5Ghz pentru piticul din cap ar fi mai mult decat suficient.

Multam!
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 09-10-2020 at 23:08.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2020, 09:36   #2
Iubitel
VIP
 
Iubitel's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9,912
Mentioned: 258 Post(s)




Default

5 ghz all-core cand el are 4.9 boost pe un nucleu...mai greu. Cele mai bune 3950x merg 4500 all-core pe apa deci probabil noua generatie va fi un 4700 maaxim.

Sent from my SM-G988U1 using Tapatalk
__________________
oMU'IE inainte de toate ....
Iubitel is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2020, 10:43   #3
kruder
Senior Member
 
kruder's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: BV
Posts: 400
Mentioned: 8 Post(s)


Default

Ai aici toate placile AMD, vezi ca ai si un mic ghid cum sa filtrezi

https://docs.google.com/spreadsheets...iDZnKCjaXyzd1o
__________________
MAGGOTS !!
kruder is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2020, 17:04   #4
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,003
Mentioned: 805 Post(s)

PC-ul meu

Default

Nu all-core clar, la 105W TDP e clar ca nu e chip care sa poata 5ghz pe toate. Cred ca mai important o sa fie cat se duce pe un nucleu pentru aplicatiile limitate single-thread, pentru ca are suficiente core-uri pentru celelalte. Bine, o sa vad in timp pe ce ma axez, daca pe single-core boost sau all-core, in functie de ce limitari voi intalni. Ma refeream mai mult ca placa trebuie sa aiba un VRM ok, ceea ce Taichi pare ca are. Not the best de pe piata, dar are etaj de 600A, ceea ce e supercalifragilisticarhisuficient.

In clipa asta singura chestie enervanta la Taichi e rahatul ala de plate care acopera toata jumatatea de jos, la care cred ca o sa renunt pentru usurinta de acces la M.2-uri. Mi se pare aberant sa trebuiasca scoasa placa video daca mai vrei sa pui un M.2, mai ales in contextul unui full water loop.
@kruder mersi frumos, o s-o studiez.

Sent from my MI 8 using Tapatalk
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2020, 17:07   #5
Iubitel
VIP
 
Iubitel's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 9,912
Mentioned: 258 Post(s)




Default

Pot sa mai adaug ca infinity fabric pe aer va fi 2000+ deci au sens memorii ce pot merge 4000
__________________
oMU'IE inainte de toate ....
Iubitel is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2020, 18:00   #6
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,003
Mentioned: 805 Post(s)

PC-ul meu

Default

Cred ca sansele sa gasesc un kit de 128GB la pret sub un rinichi sunt minore. )
Corsair-urile alea din link-ul meu n-or merge overclock-ate un pic? 3800-4000?

Am mai gasit un kit de 4x32 3600 CL18.

HyperX Predator HX436C18PB3AK4/128 Memory Module 3600 MHz DDR4 CL18 DIMM XMP 128 GB Kit (4 x 32 GB) RGB

Sau Corsair Vengeance LPX 2x32GB (as lua 2 kituri), 3600Mhz la 250eur (cel mai ieftin kit so far).
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 09-10-2020 at 18:06.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2020, 18:14   #7
crabu
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Bucuresti
Posts: 129
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to crabu
Default

Ce waterblock pui?
__________________
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
crabu is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2020, 18:26   #8
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,003
Mentioned: 805 Post(s)

PC-ul meu

Default

Bykski CPU-RYZEN-X-MC RGB Led CPU Water Cooling Block for AMD AM2 AM3 AM4 TR4 Black
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2020, 18:53   #9
labuser
Senior Member
 
labuser's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 956
Mentioned: 25 Post(s)

PC-ul meu

Default

1. pt identificare mobo pcpartpicker . tre sa setezi un buget ca e paleta larga
2. pt achizitie ram, componente geizhals.eu si/sau geizhals.de
3. pt ram, G.Skill e campionul cu paleta larga de frecvente si latente
4. nu sunt sigur daca te ajuta un expansion card de genul asta
https://www.amazon.com/ASUS-M-2-X16-.../dp/B07NQBQB6Z
https://www.asus.com/Motherboard-Acc...pecifications/
https://www.asus.com/support/FAQ/1037507

ce faci tu acolo e redefinitia overkill-ului. pt ce ai nevoie de asa ceva?
__________________
Fractal Design Vector RS, Ryzen 3 [email protected] 4.1, rx 5500xt sapphire pulse,jonsbo tw 240, seasonic prime 850, 970 evo 1tb death to novideo |valhalla||cp2077|
labuser is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2020, 19:21   #10
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,003
Mentioned: 805 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mersi frumos, verific link-urile cand ajung acasa. Ma gandeam la un expansion card pentru NVME-uri, dar momentan nu e nevoie. Pe viitor, 80% o sa fie si una de-aia.

Foto-Video editing.

Sent from my MI 8 using Tapatalk
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 09-10-2020 at 19:55.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2020, 20:13   #11
fubu
Senior Member
 
fubu's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: San Jose, Praga
Posts: 2,902
Mentioned: 60 Post(s)

PC-ul meu

Default

De cānd tot zice Boggy pas... Eh amu-i amu'
__________________
G.Skill F4-4266C17D-32GTRSB
fubu is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2020, 22:26   #12
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,003
Mentioned: 805 Post(s)

PC-ul meu

Default



So, Vengeance Pro ies la ~3000 Ron, iar LPX luate cate 2 kit-uri de 64 fiecare ar iesi la 2600 Ron. Diferenta e notabila, and I don't give a duck about RGB. Cel mai probabil ambele ar putea un 3800, iar peste e la noroc cu fiecare. Degeaba scrie PRO pe alea ca nu ma ajuta la capitolul asta. Asadar, tinand cont de cat costa kit-uri +4000Mhz, o sa iau un kit de 3600Mhz si-o sa sper ca scot +3800 din ele.

As avea vreo problema daca iau 2 kit-uri de LPX 64GB, vs un kit intreg de 128GB? Teoretic un kit intreg ar trebui sa fie binned cat de cat, dar practic ma indoiesc ca voi avea performante asigurate in plus care sa merite diferenta de 400Ron.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ddr.JPG
Views:	177
Size:	107.8 KB
ID:	70622  
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 09-10-2020 at 23:12.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2020, 02:14   #13
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,003
Mentioned: 805 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quick update.

Sunt 99% setat pana la urma pe G.Skill Trident Z Neo 4x32GB 3600Mhz 18CL.

Cum sar spre 3800-4000Mhz cum ajung la +1000-1200 eur per kit, ceea ce nu justifica alea 1-2% extra performanta teoretica.
Din pacate nu le gasesc in RO absolut nicaieri. Cel mai ieftin sunt pe Amazon.com(cu tot cu import fees) si ajung pe la 2750Ron. Din EU, cel mai ieftin cu shipping in RO sunt 2850Ron.

Placa de baza ramane AsRock X570Taichi. E perfecta pentru mine, dar am un lucru care ma super enerveaza la ea. Radiatorul de la chipset (pe care aparent il voi moda pentru contact mai bun cu chipsetul cu copper shims + thermal pads mai bune). Nu-mi place cum a lucrat nenea din link, asa ca voi veni cu o varianta mai... "personala".
Si a doua chestie absolut idiotica e plate-ul care acopera toata jumatatea de jos a mobo, astfel incat daca voi vrea sa montez un alt NVME trebuie sa scot placa video din slot. I mean, say what nigga? Din punctul asta de vedere MSI MEG X570 e foarte faina, dar din pacate are doar 4x SATA ce-o fac sa pice din start.

Asta inseamna ca cel mai probabil voi lua si un HP EX950 2TB sa-l pun acolo pentru a pastra interventiile la minim in viitor.

Un NVME PCIe4.0 nu ar aduce nimic la workflow-ul meu momentan, vitezele secventiale sunt bune doar la marketing. Si cel mai probabil, in loc de al treilea NVME o sa iau un ASUS HYPER M.2 GEN 4 sa-mi ofere posibilitatea sa pun 4 NVME-uri.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 13-10-2020 at 02:16.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2020, 02:30   #14
mike_1
Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 188
Mentioned: 5 Post(s)


Default

nu recomand HP EX950, am avut varianta de 1TB si avea diverse de probleme de performanta si cu firmware-ul.

De fapt, nu recomand niciun drive cu SM2262EN pentru munca / performanta serioasa, sunt potrivite pentru home-useri. sursa: am avut unul si s-a intors inapoi la garantie.
mike_1 is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2020, 02:35   #15
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,003
Mentioned: 805 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mersi de feedback. Din ce vad au scos un firmware nou care creste performantele(chiar in testul techpowerup). O sa ma interesez mai mult despre treaba asta oricum
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2020, 02:38   #16
mike_1
Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 188
Mentioned: 5 Post(s)


Default

e greu spre imposibil sa faci upgrade-ul acasa daca pierzi la loterie si cumperi drive cu firmware vechi.
mike_1 is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2020, 03:36   #17
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 6,393
Mentioned: 256 Post(s)

PC-ul meu



Default

@Boggy https://www.amazon.de/-/en/Sabrent-R...A1ES4VU2ZYV0RM
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2020, 04:04   #18
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,003
Mentioned: 805 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mersi de recomandare, dar din pacate Sabrent Rocket Q e cam praf cand vine vorba de workload-uri mai serioase. Poate pentru gaming o fi bun unde e nevoie de read si doar atat.
De ex, EX950 are performanta dubla in cazurile alea. Sa vad cum fac sa fiu sigur ca iau unul cu firmware nou. E cazul sa scriu un mail la HP.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2020, 09:51   #19
eidos
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 204
Mentioned: 8 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by Boggy View Post

Foto-Video editing.

Sent from my MI 8 using Tapatalk
La video editing iti pot spune ca am reusit sa editez fisiere 4k din canon (cu cel mai mare bit rate ce poate EOS R) si fisiere 4k din drona DJI (care sunt pacatoase) fara proxy, cu conditia ca fisierele editate sa fie pe m.2 (fara raid) si a mers perfect fara sacadari.

Mai mult de atat doar daca ai 8k sau codecuri mai grele ...

Daca editez de pe HDD atunci crapa si sacadeaza
eidos is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2020, 16:30   #20
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 14,003
Mentioned: 805 Post(s)

PC-ul meu

Default

De acord, eu acum fac asta inclusiv BRAW 6K pe sistemul din semnătura. Asta nu inseamna ca e ideal. Playback-up merge smooth inclusiv pe DJI 4k h265, dar scrubbing rapid merge aiurea chiar si de pe nvme, iar cand ai proiecte pe care trebuie sa le termini repede trebuie sa alegi de la inceput daca faci rapid proxyuri DNxR sau lucrezi "cu nervi". La fel, daca faci si time remapping si ajungi la playback 300-2000x pe fisierul ala fara proxy n-ai nicio sansa sa ruleze fluid.

Cel mai enervant insa e in Photoshop cand lucrez cu fisiere de +100mpx, sau cand vreau sa fac mai multe lucruri de-odata. Adica PS inca salveaza chestii, RAMul e full din cauza asta, si dau export in 5 variante la 100 de imagini in LR. Simt ca iese fum din el, sacadeaza cursorul Nu mai zic ca 32gb de ram sunt umpluti in 20-30s cand ma apuc de lucru in PS. Dropbox cand face sync la 200gb de chestii sau reindexeaza imi consuma 50% CPU... Si multe altele.

Nu cred ca o sa fac 5950x-ul ala sa gafaie prea curand, dar nu am timp si chef sa-mi iau midrange-uri in fiecare an. De la reinstalat chestii, la refacut custom loop-ul, pana la simplul fapt ca te obisnuiesti cu o platforma si daca intervin probleme noi consuma timp si energie care de multe ori pica fix cand ai deadline. Asa ca il iau pe asta si cand o sa-mi faca parul alb ca nu merge ceva bine, luat high-end iar. Oricum noua platforma o sa fie clar cu DDR5, alt socket, etc. Deci acum trebuie luat top-end, ca dupa trebuie schimbat tot.

Oricum, pe video cred ca upgrade mai fain as face cu un 3080 20gb, care ar ajuta mai mult. Vedem daca merita mai incolo sau - cel mai probabil - astept seria 4000 pentru gpu.

Sent from my MI 8 using Tapatalk
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 13-10-2020 at 16:36.
Boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lenovo ThinkStation P620 ? Primul workstation cu AMD Ryzen Threadripper Pro din lume LAB501 Stiri 3 14-12-2020 01:37
AMD Ryzen 5000 ? Part II ? AMD Ryzen 9 5950X & AMD Ryzen 9 5900X LAB501 Articole 10 06-11-2020 17:50

 
Forum Stats
Members: 9,007
Threads: 24,066
Posts: 715,792
Total Online: 1795

Newest Member: Cristian Radut

Latest Threads
- by PSS
- by mbc
- by Monstru
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 10:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.