lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Extreme 501 > Modding
Connect with Facebook

Modding Electronica aplicata si alte practici oculte


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 22-10-2010, 18:59   #1
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,165
Mentioned: 20 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default Arduino anybody?

Salutare, mai detine cineva o astfel de placuta? Daca da rog sa se prezinte aici pentru schimb de idei, intrebari/raspunsuri, si impresii.

Sper ca nu trebuie sa vorbesc singur.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 12:43   #2
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 17,408
Mentioned: 438 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Cam asa se pare
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 13:06   #3
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,165
Mentioned: 20 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Na super...

Am reusit ieri seara sa scriu un programel pentru control-ul de motoare pas cu pas si sa construiesc circuitul respectiv.
Am mai facut si un led fader la un led bicolor.
Sa nu uit de termometrul care iti arata temperatura in windows.

Incet incet avansez. Urmatorul proiect ar fi un ceas cu un atmel,4x 7-segment display, 4x driver pentru displau si alte componente esentiale. (Il fac at pot de simplu si mare. Vreau sa il pot vedea de la distanta, dimineata si fara ochelari)
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 13:45   #4
Micutzu
Oenolog
 
Micutzu's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,207
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Micutzu
Default

Good stuff, m-am uitat pe specificatii si Arduino Mega e aproape fix ce imi trebuie pentru un proiect la care ma tot gandesc de cativa ani in diverse forme: un tester de surse. Ce mai lipseste acum e sa gasesc cea mai simpla metoda de a obtine 12 iesiri analogice din iesirile alea digitale si cineva care sa programeze microcontroller-ul si sa faca partea de software, chestii la care nu ma pricep.
Micutzu is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 13:55   #5
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,165
Mentioned: 20 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Limbaju de arduino nu este greu. Gandirea programului este problema.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 13:58   #6
Micutzu
Oenolog
 
Micutzu's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,207
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Micutzu
Default

Sa zicem ca pe ala il prind, imi trebuie si o interfata care a ruleze pe PC, sa imi citeasca valori si sa faca grafice, precum sa trimita si comenzi. Oricum, e un punct bun de plecare, mai citesc despre ele.

PS: Ai idee de vreun model de placuta din asta care sa aiba si iesiri analogice ?

Last edited by Micutzu; 23-10-2010 at 14:00.
Micutzu is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 14:07   #7
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,165
Mentioned: 20 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Pai tu intrariile analogice pot fi si iesiri. Ce anume iti trebuie ca iesiri? La Mega ai multe iesiri cu PWM, care pot fi interpretate de diferite drivere.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 14:16   #8
Micutzu
Oenolog
 
Micutzu's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,207
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Micutzu
Default

Intrarile analogice le folosesc pentru masuratori de tensiuni si curenti (cu traductoare), iesirile analogice le folosesc pentru comanda sarcinilor. Am nevoie cam de toate 16 intrarile analogice pentru ca sunt multe valori de masurat (ar fi bune si mai mult de 16), si de minim 8 iesiri (preferabil 12) care sa comande progresiv sarcinile prin mosfeti.
Micutzu is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 14:34   #9
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,165
Mentioned: 20 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Poti comanda cu PWM iesirile. Mega are 14 iesiri cu PWM care pot comadna baza unui NPN-u.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 14:56   #10
Micutzu
Oenolog
 
Micutzu's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,207
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Micutzu
Default

Nu pot avea pwm in sarcina, si ca sa convertesc pwm in liniar e alta bataie de cap.
Micutzu is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 15:00   #11
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,165
Mentioned: 20 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Pai atunci cauti un IC care are destule I/O analogice. Ar mai fi varianta de multiplexare dar aia ii mai complicata. Ar trebuii sa poti folosii si iesirile digitale pentru a comanda progresiv sarcinile. Legi sarcinile in paralele si cu fiecare port pe 1 se adauga inca o sarcina la consum.

Mie mi-a venit idea de a face un Dyno ptr masini RC. Sa masor viteza la roata.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 15:08   #12
Micutzu
Oenolog
 
Micutzu's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,207
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Micutzu
Default

Pai am nevoie de minim 16 pasi pe minim 8 iesiri, fiecare di ncele 8 iesiri trebuiesc variate independent.
Micutzu is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 15:29   #13
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,165
Mentioned: 20 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Ai putea face asta uc 2 placi MEGA. Problema este ca costa!
La prima placa foloesti intrariile digitale pentru masurare. Iesirile digitale genereaza un semnal PWM in 17 trepte, cate 15 unitati ptr fiecare treapta. La doua placa folosesti intrariile digitale pentru a citii PWM-ul si iesiriile analogice pentru a comande progresiv sarcinile prin mosfeti.
http://www.ontrak.net/pwm.htm

Mosfeti nu stiu PWM?
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 16:28   #14
Micutzu
Oenolog
 
Micutzu's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,207
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Micutzu
Default

Scrisesem ditamai textul jumatate de ora si apoi mi-am dat seama de cea mai eleganta solutie: fac sarcina "digitala". Cate 5 pini din iesirile digitale pentru fiecare sarcina comanda prin 5 mosfeti 5 rezistoare de putere de valori diferite puse in paralel, astfel voi avea o rezolutie de 2^5 = 32 trepte, exact ce imi trebuie, si sunt destule iesiri digitale pentru 8 sarcini. Acum imi mai trebuie doar sa gasesc rezistorii de putere care sa se descurce cu asa ceva (asta o sa fie partea cea mai scumpa). Se rezolva totul cu o placa, cu minim de piese extra.

Ca idee de specs-uri pentru masinarie, va putea sa masoare pana la 6x30A pe +12V plus cate 40A pe +3.3V si +5V, deci teoretic surse de peste 2KW.
Micutzu is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 18:14   #15
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,165
Mentioned: 20 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Uau. Chiar super idea, dar 2KW? In cat timp precizezi ca va fi nevoie de asa o sursa?
La adelaida sunt astfel de rezistente dar scumpe ce-i drept.

Ai o idee cum pot transforma rotatiile de la roata in km/h? Adica sa fac un vitezometru.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 18:35   #16
Micutzu
Oenolog
 
Micutzu's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,207
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Micutzu
Default

Nu stiu cand o sa fie nevoie de sursa, vreau sa il fac future-proof. Cea mai tzapana rezistenta ar trebui sa fie de 0.8ohm/200W, probabil o sa o fac dintr-un banc de 4-8 rezistente mai micute.

Pentru masurat viteza sunt mai multe variante, toate iti vor genera impulsuri pe care va trebui sa le numeri in software si sa le raportezi la timp ca sa determini viteza. Fie cu senzor Hall, fie cu mecanismul optic de la un mouse cu bila: un LED emite infrarosu, trece printr-o rotita cu spite si ajunge pe un senzor optic care primeste impulsuri de semnal IR datorita spitelor ce intrerup fluxul cand rotita se misca. Semnalul de la senzor il integrezi si apoi il citesti pe un pin din ala de intrare digital. Vei avea nevoie insa si de ceva care sa masoare forta si acolo e putin mai complicat, doar viteza nu spune foarte multe despre putere.
Micutzu is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 18:37   #17
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,165
Mentioned: 20 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Doar viteza ma intereseaza, nu trebuie sa fie exacta. Poate fi linistita ceva gen +/-5km/h. Important e sa fie ieftin.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 18:38   #18
cheloo12
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Timisoara
Posts: 364
Mentioned: 7 Post(s)


Default

hmmm... micutzu iti dai seama ce rezistori trebuie sa ai acolo ca sa poti testa surse de genul 1-2KW pe ele? sa nu mai vorbim de radiatoarele pt. rezistori care iar trebuie sa fie ceva destul de solid, dar buna ideea la care te-ai gandit.
cheloo12 is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 18:47   #19
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,165
Mentioned: 20 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Ceva de genu asta.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 18:49   #20
Micutzu
Oenolog
 
Micutzu's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,207
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Micutzu
Default

Pai componentele efective pentru masurare sunt f ieftine, problema e cu realizarea mecanica din punctul meu de vedere.

@cheloo12: da stiu, ziceam si mai sus, sunt rezistori speciali pentru puterile astea, la full power incalzesti camera cu asa ceva. Pana acum ceva timp problema era masurarea exacta a curentului dar s-a rezolvat cu niste senzori de curent cu efect Hall, ACS713.
Micutzu is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 7,061
Threads: 17,925
Posts: 557,184
Total Online: 352

Newest Member: Rickyfunny

Latest Threads
- by Monstru
- by Monstru
- by korby
- by Nivius

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 21:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.