lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-12-2015, 21:59   #1
GremliN
Member
 
GremliN's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 93
Mentioned: 0 Post(s)


Default OPENWRT si router HG655b

Din lipsa de ocupatie am zis sa ma joc putin cu un router huawei hg655b si OpenWrt.
Am instalat din trunk Chaos Chalmer 15.5 adica ultimul buid pe un router hg 655b.
M-am conectat prin telnet schimbat parola default.
Apoi prin winscp folosind ssh am acces la etc / config... si la fisierele de configurare....
Ce vreau eu sa fac: Sa pun un stick de digi pe portul usb si sa dau net prin wifi.
Bin-ul (firmwareul) are 4 mb si nu contine Luci (interfata grafica) deci tre instalata...
Acum incep problemele:
Se da alt router huawei hg 658 care este sursa de net cu ip de genul 192.168.1.5 si gateway 192.168.1.1, gateway identic cu al routerului openwrt. Daca bag cablu de retea din router 1 in router 2 am acces la net dar nu ma pot connecta cu winscp pt update si instal de pachete, modific gatewayul la router 1 nu mere netu si pot accesa router 2 prin winscp.
Cum dau net din routeru 1 la routeru 2 sa pot face ce vreau...
Adica e clar ca problema sunt eu (planta) da...
Azi ma enervai destul... continui maine.

Last edited by GremliN; 01-12-2015 at 22:02. Reason: corectat
GremliN is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2015, 22:31   #2
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 13,543
Mentioned: 566 Post(s)

PC-ul meu



Default

Pe hg658 trebuie sa pui ip-ul de gateway, adica 192.168.1.1.
Pe hg655b poti aloca static un ip de genul 192.168.1.2, si pui gateway de 193.168.1.1.

Poti pune hg655b chiar si in alta clasa daca vrei, si setezi un ip suplimentar (din clasa respectiva) pe interfata ta la pc (advanced settings).


Sent from my One Plus One using Tapatalk.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 01-12-2015, 22:32   #3
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 13,543
Mentioned: 566 Post(s)

PC-ul meu



Default

Nu stiam ca merge openwrt pe hg655b. Kewl.


Sent from my One Plus One using Tapatalk.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 01-12-2015, 23:21   #4
GremliN
Member
 
GremliN's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 93
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Tre sa studiez grav... network stuf.
Pe 658 totul e configurat si merge firmware stock: dhcp activ ip alocate 192.168.1.5(manual) si gatway 192.168.1.1. astea as vrea sa ramana asa...
Pe 655 totul e default adica nimic configurat lan-ul si wanu sunt bridged, wlanu dezactivat.

Cum e cu gatewayul tre sa fie identic in cele 2 retele asta nu inteleg eu... conexiunea se face pe gateway daca il modific canci net sau canci ssh pe open wrt. Trebuiesc legate banuiesc. Tre sa studiez cum se face treaba asta.
Am incercat cateva configuri de pe net cu rezultat> reflash router pierdeam conexiunea...

Azi nu mai incerc nimic... ma enerva destul. Daca as fi studiat putin l-as fi rezolvat da nooooo vreau mura-n gura... oricum linuxu face conserva interesanta.
GremliN is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2015, 14:48   #5
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 13,543
Mentioned: 566 Post(s)

PC-ul meu



Default

Gateway-ul este în principiu routerul tău prin care ieși pe net.
Când configurezi LAN pe router nu ar trebui să pui gateway, pui doar adresa IP și subnet mask.
Dacă configurezi WAN pe router poți pune un IP anume și poți pune ca gateway adresa IP de pe LAN a routerului respectiv.

Să revenim...

Dacă routerul tău de net este 658, atunci în mod normal și logic, adresa lui IP ar trebui să fie 192.168.1.1. Asta pentru că este primul device din rețea... Primul, adică numărul 1. De ce să îi pui 5?

Toate calculatoarele din rețea vor avea IP-uri de genul 192.168.1.X, unde X este 2,3,4,5,6,7... până la 254. Toate calculatoarele din rețea vor avea ca gateway 192.168.1.1 (IP-ul routerului).

Acum, poți seta (dacă ai așa ceva) interfață WAN pe 658 cu alt IP, gen 192.168.1.101 ca să nu te încurci, evident, menționezi si gateway-ul, care am stabilit că este 192.168.1.1.

Vei putea accesa interfața routerului de pe ambele IP-uri, 192.168.1.1 sau 192.168.1.101.

Acum pe 655b cu openwrt setezi IP-ul să fie 192.168.1.2 (să zicem) și pui gateway 192.168.1.1.

Scrie dacă ai dubii sau întrebări/curiozități suplimentare.

Nu pricep de ce ai tu pe 658 IP cu 5 în coadă și gateway cu 1. Cine răspunde la 192.168.1.1 oricum?
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 05-12-2015, 19:42   #6
GremliN
Member
 
GremliN's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 93
Mentioned: 0 Post(s)


Smile

ok am reusit sa fac ce vreau dar nu prea inteleg cum merge dracia..

Router cu aces la net 658 ruleaza serviciul ppoe si e dhcp enabled, ip dat prin dhcp pot sa-l configurez dupa bunul plac ip 192.168.1.5 (ip alocat placi de retea) cu netmask 255..... si gateway din aceias clasa 192.168.1.1 > astea le pot modifica dupa bunul plac, adica pot pune orice ip si gateway vreau conditia e sa fie din aceias clasa.

Am legat prin cablu portul 1 lan al 658 de portul 4 lan al 655 care devine wan si 655 prin lan 1 de placa de reta a laptopului. Am gasit un config de reta(facut special pt 655) care defineste porturile routerului astfel lan 1,2,3 si wan portul 4:

config switch
option name 'eth0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'

config switch_vlan
option device 'eth0'
option vlan '1'
option ports '0 1 2 8t'

config switch_vlan
option device 'eth0'
option vlan '2'
option ports '3 8t'

config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
option ula_prefix 'fdc7:b8f1:30bf::/48'

config interface 'lan'
option ifname 'eth0.1'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '60'

config interface 'Wan'
option proto 'dhcp'
option ifname 'eth0.2'
option macaddr '00:11:22:33:44:55'
option dns '8.8.8.8'
Conexiunea wan se face pe baza de mac (nu ma intereseaza) dar am reusit sa ma conectez la net si sa instalez luci.
Lan-ul eth0 e impartit in 4 vlanuri care pot fi setate dupa bunul plac ca wan lan etc.
Setat astfel am conexiune la net din router dar nu la pc.
Am instalat luci..... 3g stuf si am reusit sa ma conectez la net printr-un stik huawei e173 si cartela telekom> adica ce vroiam...
Cred ca pana la urma e problema de firewal sau de routare... mai studiez.
Daca pun la socoteala cate ore am pierdut cu prostia asta.....
http://tinypic.com/r/2m5gjdf/9
Eu as vrea sa ma conectez pe 192.168.1.1 la interfata 658 si pe 192.168.10.1 la interfata openwrt a 655 (de exemplu) > cum acesez ambele pagini de administrare ale routerelor simultan???

Last edited by GremliN; 05-12-2015 at 19:50. Reason: corectat
GremliN is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2015, 20:01   #7
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 13,543
Mentioned: 566 Post(s)

PC-ul meu



Default

Există posibilitatea să faci din 658 un bridge și să realizezi mai departe conexiunea de tip ppoe direct din 655b.

Am crezut că te interesează să ții ambele routere în același lan local, adică în clasa de IP-uri 192.168.1.0.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 05-12-2015, 20:18   #8
GremliN
Member
 
GremliN's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 93
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Nu simultan. Initial aveam nevoie de conexiune la internet pe 655 pt instalarea luci si pachetelor pentru conexiunea 3g. Revin la intrebarea mea: gatewayul adica poarta de conexiune la internet pentru cazul in care amandoua routerele sunt conectate cu fir cum am descris mai sus lan la wan cum e bine sa fie configurate? router 1 cu acces la net 192.168.10.1, router 2 192.168.1.1 pot avea acces la interfata de administrare de la ambele routere?

Fara bridge pe 658, 655 il completeaza (pica net etc).
Mai incerc maine sa las gatewayul neconfigurat cum zici..... sa vedem daca face ce vreau eu.
E grele....
Daca fac ce-mi zici la postul 4 pot accesa interfata de administrare a routeului 658 care e conectat la net DAR nu si pe cea a openwrt deci nu pot instala modifica nimic...
Ip lanului adica 192.168.1.5 e asa din motive de memorie(asa mi-l aduc eu aminte cel mai usor).

Last edited by GremliN; 05-12-2015 at 20:39.
GremliN is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2015, 22:34   #9
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 13,543
Mentioned: 566 Post(s)

PC-ul meu



Default

Nu înțeleg de ce vrei neapărat să ai ambele routere în altă clasă, de ce una în 192.168.1 și alta în 192.168.10.

Ca să accesezi ambele routere așa, trebuie să pui pe interfața de la lan network (adică pe calculatorul tău) două IP-uri, fiecare din clasa respectivă.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	network_dual_ip.png
Views:	325
Size:	17.0 KB
ID:	51576  
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is online now   Reply With Quote
Old 06-12-2015, 12:07   #10
GremliN
Member
 
GremliN's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 93
Mentioned: 0 Post(s)


Default

o sa incerc chestia asta ... ar fi doooooooh....daca mere
Clasele diferite sunt pentru ca in mintea mea asa pot defini 2 gatewayuri diferite si pot accesa interfetele celor 2 routere.
Sa mai descriu odata problema:
658 pe care ruleaza clientul ppoe si dhcp activ pot seta orice ip. Wifi activat retea wifi1. 655 cu OpenWrt lan 4 setat ca wan si stikul 3g setat ca wan1. Wifi activ si pe el retea wifi2.
internet(adsl) >658> port 1 lan la portul 4 al 655 definit ca wan >prin portul 1 lan la placa de retea a laptopului.
Ce ip tre sa setez pe roter 1 si router 2 pentru a avea acces la interfata de configurare din browser a router 1 si a router 2 adica pe roter 1 interfata firmwareului stok si pe router 2 intefata openwrt luci asta simultan?
Pe wan -ul open wrt am dhcp activ si ia ip date de primul router 192.168.1.2 netmask 255..... si gateway 192.168.1.1 . De pe laptop am acces la interfata firmware stok iar netul merge, daca setez gatewayu pe open wrt in alta clasa am acces la interfata open wrt dar netul nu merge.
Fa o schema cu ip pe care le-ai pune tu personal in setupul asta tampit al meu, iar eu o testez.
Fac totul cu pasi mic din cauza open wrt > la setare incorecta pierd legatura cu el.. bag firmware din nou, instal luci, instal pachete 3 g....etc> cred ca am facut-o de vro 5-6 ori. Incep sa inteleg de ce luci e la mishto.
TRING> in poza pe pe care am pus-o mai sus am gatewayul de alta natie decat al routerului da pot accesa luci ....

Last edited by GremliN; 06-12-2015 at 12:19. Reason: adaugat ceva
GremliN is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2015, 14:58   #11
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 13,543
Mentioned: 566 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by GremliN View Post
Clasele diferite sunt pentru ca in mintea mea asa pot defini 2 gatewayuri diferite si pot accesa interfetele celor 2 routere.
Din nou îți spun că nu ai nevoie de clase diferite, decât dacă insiști tu...

Gateway-ul este mai mult sau mai puțin un router, pentru că de regulă doar un router știe cum să "routeze" pachetele pentru alte adrese decât cea din care ai tu conectat laptop-ul.

Mai citește o dată ce am scris mai sus.

Adică, dacă tu ești cu două device-uri (calculator, telefon, router, etc) în aceeași clasă (să zicem 192.168.1.0) atunci nu trebuie să setezi un gateway pe calculator, pentru că din moment ce ești cu ele în aceeași rețea ele comunică direct (se găsesc singure, din IP fac conversia în MAC address).

Dacă device-urile sunt în rețele diferite, adică 192.168.1.0 și 192.168.10.0 (sau orice altă clasă diferită) atunci ai nevoie să setezi un gateway pe calculatoare, pentru că doar un gateway va ști cum să treacă pachetele dintr-o clasă în alta.

Evident, dacă pe o interfață pui două IP-uri iar nu îți trebuie gateway (vorbesc teoretic, pentru că un gateway oricum trebuie setat ca să ai acces la internet).
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Router ZTE 218 viovarlan Periferice 10 30-08-2014 13:09
firmware OpenWrt - router TP-Link TL-WR1043ND attlantis Software 16 25-06-2014 01:53
Xbox360 blocat de OpenWrt PSS Periferice 4 18-08-2013 13:00
TP-Link 1043ND with openWrt to stock fw FeierFlorin Periferice 8 16-06-2013 12:48
ajutor config huawei hg655b, ca router tonito Zona libera 0 13-06-2013 22:54

 
Forum Stats
Members: 8,355
Threads: 21,665
Posts: 650,561
Total Online: 582

Newest Member: GPower

Latest Threads

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 22:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.