lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > IT&C - best of the rest > Notebooks & netbooks
Connect with Facebook


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-08-2019, 10:24   #1
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,823
Mentioned: 85 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default Undervolting cu ThrottleStop/Intel XTU

De ieri sunt posesorul unui Clevo P960 cu procesor i7 9750H.
Sincer sa fiu am cam ramas in urma cu tot ce tine de overclocking si tinkering in general si observ ca multe lucruri s-au schimbat. Am observat ca exista anumite ghiduri pe internet in legatura cu cele 2 programe, dar sincer sa fiu mare lucru nu prea am inteles. Daca are cineva timp si chef sa ma ajute sa inteleg m-as bucura.

Stiu ca pe laptop-uri in bios setarile sunt si au fost tot timpul limitate. Exista prema BIOS dar am inteles ca nu mai face pentru modele cu CPU soldered.

Stiu ca valoare unui undervolt variaza de la un sistem/procesor la altul, dar evident principiul de lucru este acelasi. De exemplu, in cazul meu am incercat cu -130mV si a rulat TimeSpy dar a dat crash in Cinebench R15. O sa scad cu 5 unitati pana vad ca este stabil.


Bun, acum nelamuririle mele. Din ce am inteles XTU ar fi mai straightforward sa zic asa dar este mult mai "agresiv" cu Throttling si limiteaza mai tare frecventele TurboBoost. Dar am observat o chestiune foarte interesanta, avand in vedere ca toata jmecheria asta o faci din Windows. Ieri am instalat XTU si am facut un undervolt de -130mV....am rulat niste benchmarks...toate bune si frumoase. Mai pe seara am zis sa dau un fresh install de Windows, sa vad cum se comporta sistemul doar cu drivere instalate automat prin Windows Update. Toate bune si frumoase...azi dimineata instalez niste benchmarks si HWInfo. Cand ma uit mai bine in HWInfo...constat ca la IA Voltage Offset si la CLR (CPU Cache) Voltage Offset am valoarea -130mV...fara a fi instalat XTU. WTF?
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2019, 14:00   #2
khrypt
Ancient friend
 
Join Date: May 2010
Location: Bucuresti
Posts: 105
Mentioned: 4 Post(s)


Send a message via Yahoo to khrypt
Default

Ce tare, pe 2 august m-a ajuns si mie, tot P960. Sa le stapanim sanatosi.
Eu nu prea stiu nimica despre overclocking, dar un undervolt, sa se incinga mai putin, parca mi-ar surade. Dar, nici despre asta nu stiu mare lucru, asa ca o sa urmaresc aici.
khrypt is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2019, 17:13   #3
rodarkone
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1,571
Mentioned: 81 Post(s)


Default

Interesant @ithanium2 .. daca ai dat clean install n-ar fi trebuit sa ai acei -130mV dar cine stie cum afecteaza XTU setarile din bios pentru Clevo.

Eu chiar nu inteleg de ce producatorii nu adauga optiune de undervolt in bios - ex .. laptopul meu supravolteaza groaznic

1. pe default poate ajunge pana la 1.35-1.38 V din acest motiv sare de 90-92C in medie in load teste, ajungand si pana la 96-97 in spike-uri, reducand frecventa de la 4.3 la 4.0-4.1

2. cu -100 mV ajunge la maxim 90 C in spike, in general sta pe la 86-87 ..

3. cu -150 mV se vede in poza de mai jos
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	minus 150mV.PNG
Views:	153
Size:	149.6 KB
ID:	66596  
rodarkone is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2019, 18:43   #4
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,823
Mentioned: 85 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

@khrypt, cum stai cu temperaturile? personal nu sunt multumit deloc, desi i-am rugat pe cei de la TekAdvice sa schimbe pasta cu CM Maker Nano.
https://imgur.com/GLFkQuQ
https://imgur.com/EfmV3gX
https://imgur.com/PSIyF4o
1st screenshot is TimeSpy, 2nd Cinebench R15 and 3rd is Cinebench R20. Testele le-am facut pe profilul Performance si fans Maximum. Ah si -125mV undervolt (asta e limita la mine, mai mult de atat iau BSOD).

Alta chestiune neplacuta...mi se pare ca are si un usor coil whine, cand e conectat la incarcator. Daca apropii urechea de tastatura si misti cursorul de la mouse se aude un "chitait".

@rodarkone, iti spun sincer ca habar nu am ce si cum s-a intamplat. Oricum procesoarele astea mobile mi se par tare ciudate. Daca nu intra in thermal throttle, intra in power limit throttle.
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2019, 09:54   #5
khrypt
Ancient friend
 
Join Date: May 2010
Location: Bucuresti
Posts: 105
Mentioned: 4 Post(s)


Send a message via Yahoo to khrypt
Default

Salutari,
Din ce am vazut cu utilitarul lor, fan controller ceva.., ~60-62C procesor si cam la fel pe video. Nu am auziti niciun coil whine. Acum la ~60C fanurile merg pe la ~2500 rmp, nu se aud mai deloc (bun, aveam usa de la balcon deschisa si probabil zgomotul strazii acoperea zgomotul fanurilor). Pe de alta parte, daca fanurile sunt la 3500-4000 rpm se aud destul de tare. Insa nu deranjant, ca zgomotul unei ploi intense si constante. Chiar am crezut ca s-a pornit ploaia cand a inceput .
Nu am facut niciun test pe laptop, intrucat nu va fi folosit foarte agresiv (nu jocuri, nu encodari), doar pe perioade scurte (concedii), dtp, grafic design, programare, filme, joculete online in browser (pacatu' meu).

Ce-mi place? Display-ul. Dupa ce am dat o tura pe la emag crangasi, am ramas asa cu un gust amar cand am vauzt display-urile laptopurilor noi... Monstru a avut dreptate. Leptopicul asta are un display decent. La emag in afara de Mac-uri si jucaria de la Huaway, n-am vazut nimic decent. Asa ca m-am riscat cu Clevo. As fi vrut Gigabyte, dar daca nu se vinde la noi...
Ce nu-mi place...
1. Doamne cat m-am chinuit cu desfacutul. (Nu prea am experienta nu laptopurile.. e primul meu..)
2. Se incinge, si bateria se cam duce repede. Asta asa la o scurta interactiune si anume: 2 reinstalari de windows si drivere.
Despre temperatura, banuiesc ca s-a dus oleaca in sus ca i-am pus un samsung 970 evo. Patriotul cu care vine default e cam o glumita de ssd. Pare lent.. lent. As vrea sa-l schimb. Plan pe termen scurt e sa fac rost de un evo 1tb sa schimb patriotul si poate inca un nvme sa umplu si celalalt slot m2. Desi acolo nu-i graba.

Dupa vreo luna o sa am concluzii mai multe despre experienta cu el.
khrypt is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2019, 15:18   #6
rodarkone
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1,571
Mentioned: 81 Post(s)


Default

@ithanium2 recomand sa testezi in felul urmator:

1. soft monitorizare: Real Temp GT (pentru >4 core-uri) sau HWInfo64
2. Aida 64 extreme - stress test (cele 3 teste de CPU selectate) (CPU / FPU si Cache)

si un test de cateva minute rulat in real temp se pot vedea temperaturile (min/max etc) iar in HWinfo se pot vedea alti parametrii de functionare (voltaj / frecventa .. etc)

De asemeni in aida se pot vedea aceeasi parametrii in diferitele taburi de monitorizare.

Pentru racirea shared (CPU si GPU) rezultate optime se obtin prin a rula si stress testul de GPU simultan cu cel de CPU.
rodarkone is offline   Reply With Quote
Old 23-12-2019, 20:01   #7
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,823
Mentioned: 85 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

@khrypt Ce mai zici de laptop?
Eu tocmai am fost nevoit sa fac repaste. Temperaturile au crescut astronomic si intra procesorul in thermal throttle. Nu am observat asta deoarece, daily use il folosesc cu un undervolt si underclock agresiv.

Este foarte ciudat pentru ca pe GPU n-am avut treaba, desi pasta de pe GPU era chiar uscata. Si pe partea de CPU era uscata dar nu asa de tare.
Vechea pasta a fost CM Maker Nano, acum am pus Kryonaut si sunt curios cum o sa se comporte long term.

Daca tot asa se comporta, ma gandesc serios sa pun thermal pad in loc de TIM.
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2020, 07:58   #8
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,823
Mentioned: 85 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Bump...
@Arise...pareri?
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2020, 08:44   #9
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 15,569
Mentioned: 672 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ambele ar trebui să meargă, dar nu ambele în același timp. ThrottleStop nu funcționează corect dacă GUI-ul de XTU este activ și are profil.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2020, 08:58   #10
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,823
Mentioned: 85 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Pe partea de software am ramas la XTU (desi e ceva bugged si probabil trebuie un OS proaspat). Throttlestop mi-a facut ceva figuri, in sensul in care imi facea underclock masiv pe baterie (desi eu il setasem sa nu faca asta).
Ma refeream la partea de cooling si la faptul ca in timp se degradeaza temperaturile.
La partea de prinderi, nu prea am ce sa fac ca sa ii cresc presiunea si nu prea inteleg de ce se degradeaza/usuca pasta in timp.

Ca idee oricum ma intereseaza sa schimb suruburile pentru ca s-au cam tocit capurile. Incerc sa caut ceva ideal cu cap hex si cu arc, nu stiu daca voi gasi.

La capitolul pasta, singura cu care as mai incerca este IC Diamond, doar ca la noi gasesc doar tub mare.
Dar parca ma tenteaza sa incerc metodele mai non-traditionale, cu Carbonaut sau IC Graphite.
Liquid Metalpad Notebook mi se pare interesant, dar sincer nu as vrea sa risc sa am leaks, mai ales ca eu sunt cu laptop-ul "on the go". Ce mi s-a parut interesant este ca varianta asta vine cu ceva shim de cupru si parca as fi luat in calcul si varianta TIM-shim-TIM (desi probabil ca nu este prea eficienta).
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2020, 09:36   #11
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 15,569
Mentioned: 672 Post(s)

PC-ul meu



Default

Eu aș pune doar liquid clasic, adica pro sau ultra, în mod normal nu ar trebui să ai leaks, leaks ai doar dacă ai prea mult și lipsește tensiunea superficială, gen fie nu strângi de loc fie strângi prea mult ceea ce e destul de complicat pentru un laptop.
Poți să pui și paste normale, dar dacă se degradează trebuie să pui alta periodic...
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2020, 16:46   #12
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,823
Mentioned: 85 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Sincer sa fiu, chiar de metal lichid imi este frica si tocmai pentru scurgeri. Cand il folosesc acasa nu il folosesc pe un plan chiar drept.

Si nu imi explic ce s-a intamplat si din ce cauza s-a degradat temperatura pe CPU cu TIM normal. Dupa cum spuneam, este chiar ciudat, pe GPU unde am heatspreader pasta era uscata bine, dar temperaturile erau "in parametrii".
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2020, 17:03   #13
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 15,569
Mentioned: 672 Post(s)

PC-ul meu



Default

Liquid nu curge. Nu are cum... aderă foarte bine la suprafață, iar stratul de aplicare este extrem de subțire.

Este ca și cum ai da cu trafaletul de vopsea pe un perete, atâta timp cât dai o dată, de două ori nu are ce să curgă, rămâne lipită de perete. Doar dacă dai din belșug va curge, altfel are tensiunea aceea superficială care o menține unde trebuie.

Iar după ce pui pe ambele suprafețe (adică pe talpa radiatorului și pe pastila procesorului) stă fix între ele, liquid nu curge la vale cum ar veni, nu se duce în aer din moment ce are de ce să se "sprijine".

Nu știu cum să îți explic altfel... fă un test să înțelegi, sau vezi pe internet metoda de aplicare și ai să îți dai seama că nu are cum să curgă.

Important este să lucrezi curat. Eu mereu aplic hârtie din aia adezivă, bandă de mascare sau bandă scoci, formez un cadru să protejez electronica din jur, nu care cumva să curgă/cadă o picătură din seringă pe placa de bază și să o alerg apoi printre componente...

Deci o picătură fuge de nu are treabă, se duce ca "argintul viu", la urma urmei tot cam aia este, dar dacă zdrobești picătură și îi faci "smearing"/"smudge" pe suprafața de contact atunci se fixează de ea, devine pastă/vopsea...
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2020, 09:11   #14
khrypt
Ancient friend
 
Join Date: May 2010
Location: Bucuresti
Posts: 105
Mentioned: 4 Post(s)


Send a message via Yahoo to khrypt
Default

@Ithanium, n-am mai deschis laptopul de ceva vreme (~3 sapt). O sa-l pornesc in seara asta sa vad daca e vreo ceva neinregula. Am folosit si eu XTU, nu am observat vreo scadere a temperaturilor, bine, nici nu ma pricep la bibilit astea.. sunt analfabet in acest domeniu. Apoi, sunt oleaca nedumerit... in mare, joc niste balarii pe browser. Dupa ~5 minute incep ventilatoarele sa tureze. Ma asteptam ca la puterea procului sa nu se simta mare lucru de la 2 joculete in browser (kongregate, nu cine stie ce). La youtube la fel. Tureaza alea complet aiurea daca am addblockerul oprit. Asta vara, in concediu, a lucrat prietena pe el. Adobe and stuff, nu facea figuri. De asta sunt multumit. E masina de lucru, dar il tortureaza browserul. Despre pasta si altecele, daca o fi nevoie, o sa apelez la cineva (poate pe aici pe forum), ca n-am nici cea mai vaga idee ce/cum. Mai e o chestie. E subtirel laptopul, banuiesc ca si sistemul de racire nu e chiar cel mai performant posibil. E un trade off. Mi-am dorit ceva subtire si performant, ma astepam sa fie oarece probleme cu racirea, dar la task-uri mai serioase dpmdv. Daca n-am gasit pe la noi Aero.. desi am o banuiala ca si ala la fel s-ar fi comportat. Mai e ceva, traim vremuri dezastruase in privinta softurilor. Plus reclamele si scripturile aferente.. ma crucesc. Risipa de resurse.
khrypt is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2020, 08:57   #15
khrypt
Ancient friend
 
Join Date: May 2010
Location: Bucuresti
Posts: 105
Mentioned: 4 Post(s)


Send a message via Yahoo to khrypt
Default

Am deschis aseara laptopul, aveam ceva treaba cu nas-ul. Cat am bibilit pe acolo, am dat drumul la un joculet. A ajuns procul in 72-74C, carcasa, mai spre display asa.. era fierbinte. Cu utilitarul de la clevo, am pus fanurile pe maxim, s-a racit carcasa, dar temperatura procului nu a scazut sub 69C. Am inchis jocul si in vreo 2 minute a scazut temperatura la 44C. Mda.. se incinge. M-am uitat si prin XTU.. nu mai aveam subvoltarea setata de acum cateva luni. Ciudat.
khrypt is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2020, 11:34   #16
labuser
Senior Member
 
labuser's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 640
Mentioned: 20 Post(s)

PC-ul meu

Default

am un acer nitro 5 an515-52
xtu
https://ibb.co/VqK80t6
throttlestop
https://ibb.co/3zj8Mtm
se poate un minim suport cu setarile ca sa ating performanta maxima ?
va multumesc

L.E.

www.youtube.com/watch?v=2otNp4H5IOU

5:33

am pus auto-translate english.speed shift - epp 32/128 sau 250 ?
__________________
nickname anterior: cerulliber
new Ryzen troll.

Last edited by labuser; 11-01-2020 at 15:08.
labuser is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2020, 18:18   #17
rodarkone
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1,571
Mentioned: 81 Post(s)


Default

Pai ce doresti de la laptop, daca te referi la temperaturi e relativ simplu sa incepi sa te joci cu el:

1. in XTU incepi prin a adauga offset la CPU voltage (cate -10 mV cu AIDA64 stress test running ... cand incepe sa dea rateuri revii la valoarea precedenta)
2. in TS poti face aceelasi lucru

www.youtube.com/watch?v=vfIxf73RGEg

Incerca sa faci aceelasi lucru cu MSI Afterburner pentru GPU

3. Poti incerca sa inlocuiesti pasta termoconductoare cu una de calitate

4. e obligatoriu sa cureti laptopul (in functie de felul in care aduna praf intre 3-6 luni)

Oricum ce performanta te astepti tu sa storci din un laptop super entry level nu prea stiu

Evident poti incerca si overclock la GPU ... pentru ca la CPU nu prea e posibil.
Poti incerca sa testezi cu un RAM mai rapid, desi ce multe ori producatorii de laptopuri nu adauga supoort si s-ar putea sa fie "gimp"ed din bios si sa nu recunoasca ramul nou sau cel putin la frecventele si latentele la care acesta poate sa functioneaza.

Last edited by rodarkone; 12-01-2020 at 18:21.
rodarkone is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2020, 19:40   #18
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,854
Mentioned: 149 Post(s)

PC-ul meu

Default

Incearca un search avansat pe https://forums.mydigitallife.net/for...uests-only.33/
Poate ai sansa unui bios unlocked pentru diverse chestii.
Daca nu, citesti cu atentie si deschizi un request.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2020, 20:03   #19
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,823
Mentioned: 85 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Mda, iar au aparut problemele cu pasta...deci cam 2-3 luni dureaza magia. Nu pot sa imi explic din ce cauza se degradeaza in halul asta.
Azi am dat comanda de IC Diamond si IC Graphite (+ un kit de suruburi M2x3, ca le-am tocit capetele de la atatea repaste-uri). Din pacate a fost nevoie sa le comand de pe amazon uk, deci sper sa le primesc luna asta.

Mi-ar fi placut sa am ceva Fujifilm Prescale sa verific unpic presiunea de strangere...
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Studiu de OC – Intel Core i7 4790K & Intel Pentium G3258 – aer, apa, phase-change, DI LAB501 Articole 12 05-08-2014 16:24
Overclocking study - Intel Core i7 4790K & Intel Pentium G3258 ? air, water, phase-ch LAB501 Articles 6 17-07-2014 08:37

 
Forum Stats
Members: 8,711
Threads: 22,972
Posts: 686,429
Total Online: 1341

Newest Member: adyz

Latest Threads
- by Arise
- by Monstru
- by matose

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 05:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.