lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-01-2021, 13:40   #1941
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 9,426
Mentioned: 328 Post(s)

PC-ul meu



Default

1. Routerul principal īl īnstalezi īn CAMERA DE ZI;
2. pe cablu UTP/FTP, cat6 minim, instalezi celelalte două routere īn celelalte două clădiri, Bucătăria și celelalte dormitoare. Routerele trebuie configurate īn mod Bridge, alocarea IP-urilor se va realiza de către Routerul principal, iar toate device-urile conectate vor fi sub același VLAN.

Asus AC59U e super, pe 2.4GHz duce 600mbps... la 350 lei, dar a fost pe la 290-300 lei.

sau

TP-link Archer A9 = 261 lei + transport (flanco) sau A8 = 215 lei + transport (vexio):
https://www.emag.ro/router-wireless-...ccc_1610274550
A9 mai ieftin direct la vexio... https://www.vexio.ro/router-wireless...tm_content=P5R

Archer C80 are tot 600mbps pe 2.4GHz
și e mai ieftin.

https://www.emag.ro/router-wireless-...d83_1610275550

Last edited by Bugsy004; 10-01-2021 at 13:51.
Bugsy004 is online now   Reply With Quote
Old 10-01-2021, 23:09   #1942
Drazzy
Senior Member
 
Drazzy's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Tg. Mureș / Cluj Napoca
Posts: 9,664
Mentioned: 275 Post(s)


Default

Am instalat un C80, este blana pe semnal, comparabil cu ubiquiti.
Ce nu mi-a placut ca e ca nu are nici o posibilitate de bandwidth control, cel putin pe guest network as fi vrut. De fapt, tot meniul e exagerat de simplist, fata de altii care il au exagerat de stufos Modelele precedente parca erau mai ok din punctul asta de vedere, mai multe setari.


Quote:
Originally Posted by madhorsefuzzy View Post
Salutare,

O sa vina RDS-ul la matusa mea la tara si as vrea sa ii fac o retea wireless cu acoperire si semnal cat mai bun. Vreau viteza maxima de download din cei 300Mbps pe care o sa-i aiba probabil.

Routere am 2-3 sau cat o sa fie nevoie cu 802.11ac 867Mbps, tp-link Archer C6 sau Archer C1200.

Atasez schema curtii/corpurilor cu mentiunea ca semnalul trebuie sa fie maxim in bucatarie si in dormitorul rosu, precum si in curte. Dormitoarele albastre conteaza mai putin, dar as vrea si acolo semnal bun daca e posibil.

Intrebari:
- unde pozitionez router-ul/router-ele?
- in ce corp sa vina cei de la RDS cu cablul/fibra (acolo va sta router-ul principal)

Cel mai simplu ma gandesc ca e sa pun 1 router in fiecare corp, dar ma gandesc ca in curte se vor amesteca grav semnalele.
A doua varianta ma gandeam ca poate rezolv cu un singur router in dormitorul rosu, pus pe peretele dinspre curte.
A treia varianta 2 routere: unul in bucatarie in coltul stanga jos si unul in dormitorul rosu pus pe peretele dinspre curte.

P.S. Ca si side note: cacanarii astia de la tp-link au creat One Mesh dar in care nu poti pune mai multe routere: doar 1 router + cate extendere vrei.
Eu o sa leg router-ele pe cablu intre ele.
Nu ai dat dimensiuni.
Poti pune un router normal gigabit+ mesh legate prin cablu.
__________________
Quote:
Originally Posted by kspic
Ani de zile m-am ocupat de construit pc-uri, instalat windows-uri, am facut bani grei pe chestia asta
Quote:
Originally Posted by x3ckid View Post
... A bagat ventilatoare la refuz in el. M-am uitat la temperatura si ajunge si al lui pana la 10 grade Celsius.

Last edited by Drazzy; 10-01-2021 at 23:34.
Drazzy is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2021, 23:23   #1943
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,068
Mentioned: 125 Post(s)

PC-ul meu

Default

Toate camere sunt de maxim 12 mp, adica mici. Bucataria sa aiba vreo 15mp. Intre corpurile indepartate sunt vreo 12-14m sa zic.

Cu 700 lei iau vreo 7 routere C6 si pun cate unul in fiecare camera. Nu stiu de ce sunt reticent la solutiile astea.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2021, 23:30   #1944
Drazzy
Senior Member
 
Drazzy's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Tg. Mureș / Cluj Napoca
Posts: 9,664
Mentioned: 275 Post(s)


Default

Sunt si seturi mai iefitne, continuarea tine de bugetul si imaginatia ta.
Tinand cont de numarul redus de clienti si probabil lipsa altor retele in zona, orice ai pune va merge bine, efectiv e greu sa o dai in bara.
Aprecierea mea ochiometrica e ca ajung lejer 2 daca le pozitionezi bine.
__________________
Quote:
Originally Posted by kspic
Ani de zile m-am ocupat de construit pc-uri, instalat windows-uri, am facut bani grei pe chestia asta
Quote:
Originally Posted by x3ckid View Post
... A bagat ventilatoare la refuz in el. M-am uitat la temperatura si ajunge si al lui pana la 10 grade Celsius.

Last edited by Drazzy; 10-01-2021 at 23:36.
Drazzy is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2021, 12:15   #1945
ktf
Ancient friend
 
ktf's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Bucuresti
Posts: 2,608
Mentioned: 84 Post(s)

PC-ul meu

Default

Hmm, am nevoie si eu de un mic ajutor.

Am 2 routere Mikrotik ;

- hap AC2 ca router principal, wifi disabled, el se ocupa de DHCP
- hap AC ca si AP si pe el am facut si o retea virtuala cu alta clasa de adrese (192.168.11.x fata de 192.168.1.x cea principala).

Totul merge ok, am masquerade pe virtuala, au acces la internet dar nu pot sa le accesez eu din reteaua normala. Nu am reguli de firewall sa impiedice traficul dinspre 192.168.1.x spre 192.168.11.x .

Reteaua virtuala nu e adaugata in bridge1 (unde sunt toate porturile LAN si cele wifi). Daca o adaug, atunci nu mai pot accesa routerul cu adresa de LAN, ci doar cu 192.168.11.1.

Ce imi scapa ?
ktf is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2021, 12:40   #1946
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 26,276
Mentioned: 1334 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Ai ruta intre 11.x si 1.x? Ca sigur nu ai bridge si atunci trebuie sa ai o metoda sa comunice intre ele.
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad X250, T410, T480, T14 AMD, T560, Proliant ML10 V2,
Hyundai i30 Comfort 2019, 1.4 MPI, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2021, 13:05   #1947
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 9,426
Mentioned: 328 Post(s)

PC-ul meu



Default

Trebuie să faci port forwarding, altfel nu să văd VLAN-urile īntre ele.
Bugsy004 is online now   Reply With Quote
Old 11-01-2021, 14:16   #1948
ktf
Ancient friend
 
ktf's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Bucuresti
Posts: 2,608
Mentioned: 84 Post(s)

PC-ul meu

Default

Cum ar trebui sa arate ruta aia ? Main router e 192.168.1.1 , AP e 192.168.1.254 si reteaua virtuala pe AP e 192.168.11.0/24.
ktf is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2021, 21:22   #1949
ktf
Ancient friend
 
ktf's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Bucuresti
Posts: 2,608
Mentioned: 84 Post(s)

PC-ul meu

Default

Am rezolvat, ruta trebuia facuta pe routerul principal, nu pe cel cu reteaua wifi si VLAN-ul. Merge ok acum, am permis accesul din LAN la VLAN si am blocat accesul din VLAN la LAN prin firewall. In schimb am dat de un bug la Xiaomi, nu stiu sa comunice cu serverul de Home Assistant daca sunt pe subnet-uri diferite. Oh well.

Last edited by ktf; 12-01-2021 at 21:30.
ktf is offline   Reply With Quote
Old 13-01-2021, 22:20   #1950
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 20,151
Mentioned: 665 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by ktf View Post
Merge ok acum, am permis accesul din LAN la VLAN si am blocat accesul din VLAN la LAN prin firewall.
Poti sa-mi zici si mie ca la maimute cum ai facut asta te rog?
La mine ap-ul mikrotic e in bridge cu restul. Vlan-ul l-ai facut in ap?
__________________
Ne naștem pe rānd și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 13-01-2021, 23:37   #1951
ktf
Ancient friend
 
ktf's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Bucuresti
Posts: 2,608
Mentioned: 84 Post(s)

PC-ul meu

Default

VLAN-ul e facut pe AP.

Eu am asa :

- routerul principal 192.168.1.1
- APul 192.168.1.254 , care are VLAN-ul 192.168.11.1-254

By default retelele 192.168.1.x si 192.168.11.x nu se vedeau deloc, ca nu exista ruta. Din terminal pe AP puteam sa dau ping la ambele retele, evident.

Am creat-o pe routerul principal in IP -> Routes :

Dst address : 192.168.11.0/24
Gateway : 192.168.1.254

Mi-a luat ceva sa ma prind, incercam sa fac ruta pe AP, ceea ce era gresit. M-a ajutat asta .

Apoi pe AP am facut regula de firewall sa restrictioneze traficul catre LAN :

chain : forward
Src Address : 192.168.11.0/24
Dst Address : 192.168.1.0/24
Action : drop
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	route.jpg
Views:	24
Size:	60.6 KB
ID:	71484  
ktf is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2021, 03:22   #1952
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 20,151
Mentioned: 665 Post(s)

PC-ul meu



Default

Multam
__________________
Ne naștem pe rānd și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2021, 08:23   #1953
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 9,426
Mentioned: 328 Post(s)

PC-ul meu



Default

AP-ul nu puteai să-l configurezi īn mod bridge? Așa nu mai era nevoie de ruta aceasta.
Bugsy004 is online now   Reply With Quote
Old 14-01-2021, 10:09   #1954
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 26,276
Mentioned: 1334 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

In mod normal se face bridge si gata povestea, dar daca el a dorit sa nu fie bridge-uite si sa aiba limitari in acces, cam asa se face.
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad X250, T410, T480, T14 AMD, T560, Proliant ML10 V2,
Hyundai i30 Comfort 2019, 1.4 MPI, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ultimul thread care il fac jur pls cat mai multe raspunsu deci este ultimul jur steam23 Cutia de sub birou 40 19-12-2013 15:02
Problema retelistica 2dor Cutia de sub birou 13 30-12-2011 17:25
GigaWorks T20 vs Logitech Z520 care pe care? puff0086 Periferice 9 12-06-2011 16:29
Sectiune despre retelistica segamarius lab501 2 09-06-2011 20:22
D-Link DIR 524 - problema de retelistica Monstru Periferice 13 15-01-2010 10:15

 
Forum Stats
Members: 8,970
Threads: 23,878
Posts: 710,895
Total Online: 1822

Newest Member: ionut96x

Latest Threads
- by Boggy
- by Steve-o

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 08:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.