lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Racire
Connect with Facebook

Racire Discutii despre coolere, ventilatoare si temperaturi


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 23-11-2017, 21:28   #901
booster
Senior Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Piatra Neamt si Cluj-Napoca
Posts: 1,063
Mentioned: 43 Post(s)


Send a message via Yahoo to booster
Default

Quote:
Originally Posted by Pirat View Post
Eu am luat Mayhems Silver Coil din Slovacia, o sa intreb la magazin daca trimite si in Romania.
Asa am gasit si eu pe Ebay, dar ma interesa daca gasesc pe la noi sa scap mai ieftin si mai rapid.
__________________
[email protected] GHz 1.2V,Custom Loop,Asus Maximus VII Gene,8Gb Corsair Vengeance ,Zotac 1070 AMP! Extreme,SSD OCZ Vertex 3,WD 250gb,WD 500gb,Toshiba DT01ACA300 3TB,Haf 922,Corsair VX550, DELL U2312HM,3xscythe slip stream 1900rpm,CM MegaFlow 200mm,fan controller Scythe KazeQ
booster is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2017, 10:44   #902
Pirat
Ancient friend
 
Pirat's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Brasov
Posts: 2,328
Mentioned: 34 Post(s)

PC-ul meu



Default

@booster m-am uitat pe pagini romanesti si nu am gasit nimic. Am primit raspuns de la magazin(tichepc.sk): less than 1kg 17.10eur, less than 3kg 21.40eur
Scump transportu, iesi mai bine cu ebay.
__________________
NAS: Intel i3 6100T, 8GB ram, ASROCK H110-DGS, Intel PRO/1000 PT Dual Port, R5 3x1TB WD RED, 1x 3TB HDD, Seasonic SSP-350GT, XPEnology
VMHost: Ryzen 7 1700, 32GB DDR4 3200MHz, Asrock AB350M PRO4, Nvidia GT 710, SM951-NVMe 256GB SSD, Intel PRO/1000 PT Dual Port, ESXi 6.5U1
Pirat is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2017, 23:20   #903
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 1,556
Mentioned: 82 Post(s)

PC-ul meu

Default

Revin cu problema mea.

Am masurat curentul de pornire pentru cele 7 ventilatoare pe care vreau sa le folosesc pe header-ul CHA_FAN1.

Am 0,97A maxim la pornire, intr-o secunda scade la 0,80A si apoi in 2-3 secunde se stabilizeaza la 0,78A dupa cum se vede si in poza.

AsRock nu mi-a raspuns la mail inca (eu sper sa da) sa imi spuna cati Amperi suporta acel header.

Orice solutie cu split pe PWM nu ma ajuta.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20171124_124536a.jpg
Views:	66
Size:	201.7 KB
ID:	61004  
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2017, 06:28   #904
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,944
Mentioned: 662 Post(s)

PC-ul meu

Default

Multimetrul ala nu e atat de rapid incat sa masoare spike-ul de pornire. Poti sa ai si 5A stall current acolo pentru o fractiune de secunda.

Dar din fericire poti lua fiecare ventilator la rand pus separat pe multimetru, iar dupa ce ajunge la viteza maxima sa-i opresti palele cu mana. Poti lejer sa le tii oprite cateva secunde ca nu se intampla nimic. Cat sunt blocate palele curentul e maxim. Apoi pur si simplu aduni valorile si gata.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2017, 07:57   #905
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 1,556
Mentioned: 82 Post(s)

PC-ul meu

Default

O sa incerc sa masor fiecare tip de ventilator cum ai zis. Am 3 modele diferite desi au aceeasi elice, 2 de 140mm la 1000rpm si 5 de 120mm la 1200rpm.

Normal ar fi sa am maxim 0.2A cat scrie pe fiecare. Din ce am vazut daca pun cate 2 spike-ul e de 0.29-0.30A, dar cand le pun pe toate e de 0.97A cum am zis. Posibil grosier sa fie mai precis si atunci ar fi ideal sa le pun pe toate 7 si sa le opresc cu mana.

Dar ma gandesc ca imi fac prea multe griji: daca header-ul tine 1A atunci se descurca si cu spike-urile de peste 0.97A. Daca imi raspunde asrock ca tine doar 0.5A atunci am o problema. Ca am luat modelul asta de asrock sau chiar asrock.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2017, 08:16   #906
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,944
Mentioned: 662 Post(s)

PC-ul meu

Default

Headerul ala la mine tine lejer pompa de 10W (~1A), asa ca pana spre 1-1.5A constant nu vad sa fie probleme. Problema apare la pornire insa, ca daca spike-ul atunci depaseste 5A chiar si pentru cateva milisecunde/sutimi de secunda s-ar putea sa forteze anumite chestii pe-acolo. Multe componente rezista la spike-uri, dar depinde si cat de mari sunt spike-urile alea. Ca si pompa mea de apa sigur are spike mai mare decat un fan. Probabil trage vreo 3-4A cand porneste.

L.E. Diferenta poate sa fie chiar mai mare de 5A pentru 7 fan-uri.

Am gasit aici un exemplu de la alt motor(nu va corespunde exact cu ce ai tu, insa iti poti face o idee de diferenta de curent dintr-un motor).

https://robotics.stackexchange.com/q...rent-of-motors

Curent consumat la viteza maxima cu rotatie libera, 0.18A. Stall current, 2.6A.

Fiind insa un motor normal fara load pe el (sa invarti palele alea de pe un fan inseamna ceva sarcina), probabil raportul dintre rotatie libera si stall current la fan-uri sa fie pe undeva pe la 5-6x. Adica 1-1.2A / fan.

Incearca totusi sa faci testul cu ele oprite sa afli exact worst case scenario.

L.L.E. Vezi ca am masurat si eu acum de curiozitate la un Scythe pus la 13.5v. 0.295A in rotatie, 0.35A stall current. Ma asteptam la mult mai mult, dar cred ca esti safe sa le pui pe toate pe headerul de la CPU. Aparent sa invarti palele alea deja e sarcina foarte mare pentru motorasele astea de fan-uri.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 25-11-2017 at 08:37.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2017, 12:50   #907
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 1,556
Mentioned: 82 Post(s)

PC-ul meu

Default

Cam asa imi da si mie: 0.12A in rotatie si 0.14-0.15A la pornire. O sa testez si cu ele oprite cu mana desi ma astept tot la 0.15A.

L.E. 0.16A e curentul tras de un ventilator daca il opresc cu mana. Deci daca toate ar fi oprite cu mana ar trage maxim 1.12 A. Fata de 0.97A aratati de multimetru la pornire. Si 0.78A stabilizat la 12V. Si cum majoritatea timpului o sa stea la 5V sau sub unde am un curent total tras de 0.36A ...

Eu zic ca nu mai imi fac griji.

Acum sa gasesc solutie eleganta de split. Ce am aratat in poza e solutia din topor si vreau ca in final sistemul sa fie foarte clean. Poate ii pun si o laterala de sticla. Ventilatoarelor o sa le sleeve-uiesc cablurile.

L.L.E. Mi-au raspuns cei de la ASRock:

Quote:
Thank you for contacting ASRock.


On this model, the maximum chassis fan current is 1A.

Due to we do not have such testing in our lab, so we cannot guarantee that it will no any side effects.

If you still want to install multiple fans on the same header, please do not above 1A in total.


Thanks.

All the best,
ASRock TSD
Cred ca sunt safe.

Raspunsul este pentru intrebarea cu legarea a 1.4A pe header.

Last edited by madhorsefuzzy; 01-12-2017 at 08:50.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2017, 01:27   #908
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,944
Mentioned: 662 Post(s)

PC-ul meu

Default

Nu treceam pe 10/13 pentru ca m-ar fi costat +100Ron doar sa schimb fitting-urile insa am gasit foarte ieftine pe Aliexpress, 2.8 Ron bucata.

https://www.aliexpress.com/item/G1-4...827249474.html

Nu-s prin compresie, dar eu n-am avut probleme cu de-astea simple. Am zis ca poate mai intereseaza pe cineva.

Motivul schimbului la mine e estetic, mi se par cam subtirele tuburile de 8/10. Dpdv al racirii nu ma astept la vreo imbunatatire.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2017, 11:58   #909
DjLeco
Senior Member
 
DjLeco's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: On EARTH...
Posts: 3,302
Mentioned: 85 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mie mi-a dat afara un furtun la un fitting de 8/10 fara compresie. Era in teste, noroc ca eram linga si am oprit instant. Apa nu a apucat sa ude decit fundul carcasei...
Am schimbat tot in compresie 10/13.
Greseala fusese a mea, umplusem un all in one fara sa las niste aer in rezervor (umplut full pe la admisie stupid me ) ca coeficient de dilatare odata cu incalzirea apei.
Pentru 100% safety, am bagat si un rezervor de 125ml in circuit care este umplut cam 90ml cu toata instalatia full plina fara un fir de aer in circuit.
Cam pretentioase all in one astea, la care ai acces la fitinguri si refill.
__________________
GAMING gearô Kaby Lake i7-7700K/4900Mhz/1,290V||Zalman Reserator Moded Watercooling GPU+CPU||Gigabyte GTX1080 Gaming Xtreme & Nvidia 3D Vision 2||Asrock Z170 fatal1ty K6+||2x8 Gb [email protected] CL14-1,35V||Samsung M2 SSD+8TB||Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Champion||Corsair TX850W||BenQ XL2720Z 3D LED 144Hz||Antec 1200 case, Win 8.1+Win 10.

Last edited by DjLeco; 12-12-2017 at 12:04.
DjLeco is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2017, 11:25   #910
war4peace
VIP
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 6,789
Mentioned: 205 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

@Boggy - JayZ confirms your theory:

__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2017, 12:08   #911
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,944
Mentioned: 662 Post(s)

PC-ul meu

Default

It wasn't just a theory for me, I confirmed that shit a long time ago.

Imi place un comentariu de-acolo, "That 19 USD waterblock is still like 200x better value than the 8700K" )
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2017, 12:33   #912
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 1,556
Mentioned: 82 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ma pregatesc si eu de primul meu sistem cu watercooling.

Am inceput cu o carcasa Chieftec tower (poza 1) pe care vroiam sa o modez pentru 2 radiatoare de 420, am continuat cu modarea unui Antec SLK3000B care sa adapteze 2 radiatoare de 240 + 2 intake-uri de 140mm, din care m-am oprit pentru a moda o carcasa Segotep The Wind Black in care sper sa si realizez primul meu custom loop.

Carcasa Segotep e modificata pentru a acomoda: 1x 240 rad sus, 1x 240 rad in fata sus, 1x 120 fan in fata jos, 1 x 140 fan in podea. Vreau sa racesc cu ea un Ryzen 5 1600 si un GTX 970. Pompa e una chinezeasca ca a lui Boggy.

Va mai dura ceva, dar e o joaca pana la urma. Daca imi iese o sa ma reintorc la carcasele Antec si Chieftec.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20170503_221538.jpg
Views:	67
Size:	247.4 KB
ID:	61105   Click image for larger version

Name:	20171218_083518.jpg
Views:	62
Size:	172.1 KB
ID:	61106   Click image for larger version

Name:	20171218_083525.jpg
Views:	59
Size:	175.7 KB
ID:	61107   Click image for larger version

Name:	20171218_083556.jpg
Views:	57
Size:	147.2 KB
ID:	61108   Click image for larger version

Name:	20171218_083609.jpg
Views:	56
Size:	187.8 KB
ID:	61109   Click image for larger version

Name:	20171218_083627.jpg
Views:	51
Size:	191.0 KB
ID:	61110  
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2017, 19:18   #913
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,944
Mentioned: 662 Post(s)

PC-ul meu

Default

Hai sa vedem ce iese. Eu acum o sa testez o idee care daca-mi iese o sa se poata realiza "hard tubing look" din furtune normale.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2017, 20:53   #914
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 1,556
Mentioned: 82 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ce sa iasa? Poate un nou proiect neterminat ca si cu Antec slk3000b si Chieftec. Sau poate o terkin.

De ce? Tocmai am luat carcasa Inwin 303 de la Gaminggrade in care vreau sa bag radiatorul EKWB CE 420.

Dar macar m-am potolit: am carcasa minimala ca si volum cu tempered glass in care sa bag radiatorul de 420. De acum nu ma mai uit dupa carcase. Am de citit un intreg thread pe overclock.net despre Inwin 303. Si am de dat ceva comenzi pe ebay pentru fitting-uri.

L.E. Fac progrese cu chinezaria.
In ordine:
1. Partea frontala cu 3 ventilatoare cu led rosu ID-Cooling PWM (2 de sus puse pe radiator)
2. ventilatoarele in miscare
3. Pompa;
4. Pompa de sus;
5. Radiatorul frontal (urmeaza la montaj si cel din top)
6. Ansamblu cu carcasa inchisa
7-8. 2 Poze de noapte (in carcasa am pus o lanterna led, urmeaza benzi led)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20171227_224659.jpg
Views:	37
Size:	221.1 KB
ID:	61198   Click image for larger version

Name:	20171227_230605.jpg
Views:	42
Size:	205.2 KB
ID:	61199   Click image for larger version

Name:	20171227_224611.jpg
Views:	39
Size:	154.6 KB
ID:	61200   Click image for larger version

Name:	20171227_231051.jpg
Views:	40
Size:	172.4 KB
ID:	61201   Click image for larger version

Name:	20171227_224619.jpg
Views:	39
Size:	178.2 KB
ID:	61202   Click image for larger version

Name:	20171227_231244.jpg
Views:	38
Size:	192.7 KB
ID:	61203   Click image for larger version

Name:	20171227_224846.jpg
Views:	39
Size:	168.7 KB
ID:	61204   Click image for larger version

Name:	20171227_233018.jpg
Views:	32
Size:	67.4 KB
ID:	61205  

Last edited by madhorsefuzzy; 28-12-2017 at 13:11.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 30-12-2017, 21:02   #915
kppus
Senior Member
 
kppus's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 837
Mentioned: 15 Post(s)

PC-ul meu

Default

Va salut,am si eu nevoie de un sfat,ce fitinguri sa folosesc pentru PETG 10*14mm (
https://www.aliexpress.com/item/Form...787157854.html ),multumesc.
__________________
ACTA-My Garage(cu toti moderatorii retardati)acelasi RAHAT.D-zeu sa-i ierte si sa le fie tarana usoara.
Decat sa-l vinzi la un pret de Rahat(my garbage) mai bine il arzi.!!-Reclama la garantie.
SB 2500k 5100 Mhz
kppus is offline   Reply With Quote
Old 30-12-2017, 21:57   #916
meseriasugt
Senior Member
 
meseriasugt's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Bucuresti
Posts: 839
Mentioned: 8 Post(s)

PC-ul meu

Default

In aceeasi bani iti recomand astea, testate si paratestate de multi.
http://www.shop4pc.ro/pachet-4-bucat...m-p-47178.html
meseriasugt is offline   Reply With Quote
Old 30-12-2017, 22:06   #917
kppus
Senior Member
 
kppus's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 837
Mentioned: 15 Post(s)

PC-ul meu

Default

Și ce fitinguri trebuie?

Sent from my SM-N910F using Tapatalk
__________________
ACTA-My Garage(cu toti moderatorii retardati)acelasi RAHAT.D-zeu sa-i ierte si sa le fie tarana usoara.
Decat sa-l vinzi la un pret de Rahat(my garbage) mai bine il arzi.!!-Reclama la garantie.
SB 2500k 5100 Mhz
kppus is offline   Reply With Quote
Old 30-12-2017, 22:16   #918
meseriasugt
Senior Member
 
meseriasugt's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Bucuresti
Posts: 839
Mentioned: 8 Post(s)

PC-ul meu

Default

Asa ceva
- http://www.shop4pc.ro/fiting-compres...k-p-43912.html
- http://www.shop4pc.ro/fiting-compres...t-p-46546.html
meseriasugt is offline   Reply With Quote
Old 13-01-2018, 14:11   #919
sebid2k3
Member
 
sebid2k3's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Bucuresti
Posts: 91
Mentioned: 3 Post(s)

PC-ul meu

Default

Hey. Am si eu nevoie de o recomandare de venturi pentru o configuratie push-pull pentru Nepton 280L ul pe care il am.
Inteleg ca Corsair ML 140 ar fi decente, cu SP140urile pe locul 2, sau exista un best-bang cand vine vorba de presiune statica si care sa nu coste 100 RON bucata? Thanks!
sebid2k3 is offline   Reply With Quote
Old 13-01-2018, 14:15   #920
meseriasugt
Senior Member
 
meseriasugt's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Bucuresti
Posts: 839
Mentioned: 8 Post(s)

PC-ul meu

Default

Push-pull se face doar la radiatoarele masive cu faguri foarte denși, la ce folosesti tu ai nevoie doar de ventilator cu ceva presiune la rotații puține.

Trimis de pe al meu SM-G950F folosind Tapatalk
meseriasugt is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ibm390s, watercooling

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 7,904
Threads: 19,302
Posts: 595,046
Total Online: 318

Newest Member: iatcriss2005

Latest Threads
- by Monstru
- by Bogd4n
- by matose
- by LAB501

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 06:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.