lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Extreme 501 > Modding
Connect with Facebook

Modding Electronica aplicata si alte practici oculte


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 28-12-2014, 12:25   #141
mihaim1980
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 375
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mihaim1980
Default

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Trebuie rescris bios-ul compatibil cu un programator. Asta in cazul in care poti rescrie bios-ul.
Ideea ar fi sa ai tu bios-ul original pentru ca ala este un bios compatibil si sa ai programator ca sa il poti repara.
Altfel va trebui sa faci rost de bios compatibil, apoi de programator, sau sa il duci la cineva sa il repare sau sa schimbe placa de baza...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Pana la urma am facut eu request pe bios mod acolo. In general aia is seriosi aia?
__________________
mihaim1980 is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 12:56   #142
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,698
Mentioned: 491 Post(s)

PC-ul meu



Default

Păi de ce ai făcut request din moment ce este deja un bios pentru modelul tău?
Ăia sunt unii ca noi, doar că īn loc să fie un forum generalist/overclocking oriented sunt preocupați de subiecte gen biosmod.

Fără un full BIOS dump și siguranța că īl poți repara cu un programator eu nu aș risca. Riscurile sunt mici, dar există īntotdeauna.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 13:21   #143
mihaim1980
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 375
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mihaim1980
Default

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Păi de ce ai făcut request din moment ce este deja un bios pentru modelul tău?
Ăia sunt unii ca noi, doar că īn loc să fie un forum generalist/overclocking oriented sunt preocupați de subiecte gen biosmod.

Fără un full BIOS dump și siguranța că īl poți repara cu un programator eu nu aș risca. Riscurile sunt mici, dar există īntotdeauna.
Si de unde aflu ca se poate repara cu un programator? Am vazut ca sunt chip-uri de bios pe ebay.
__________________
mihaim1980 is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 13:24   #144
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,698
Mentioned: 491 Post(s)

PC-ul meu



Default Modding - Discutii generale

Pai te uiti ce chip de bios ai, daca ai cu 8 picioruse (4+4) e ok (asta daca merge copiat), daca ai cu 16 sau mai multe nu te poti lega cu un cleste ponoma, daca nu ai alte optiuni gen jumper (nu am mai vazut pe laptop niciodata) atunci mergi la risc si il duci la reparat in caz ca se strica.

Chipul de pe ebay trebuie dus la cineva ce a mai facut asta, adica trebuie dezlipit chipul vechi si lipit in loc chipul de pe ebay.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 28-12-2014 at 13:26.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 13:25   #145
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,181
Mentioned: 21 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Ai desfacut laptop-ul sa vezi unde este bios-ul si ce chip este? Ce cod este pe el, are ceva locas de pini pe langa el (de obicei 6 pini 2x3). Dupa ce aflii ce chip este poti afla cum se programeaza. Asa aflii ce tip de programator iti trebuie.

Il poti cauta pe net, iti cumperi 2-3 bucati, le scrii cu un bios si daca se duce ala de pe placa poti inlocui chip-ul (a se intelege tai piciorusele de la ala de pe placa, indepartezi piciorusele de pe placa si il lipesti pe cel nou in loc).
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 14:15   #146
mihaim1980
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 375
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mihaim1980
Default

Quote:
Originally Posted by hellfish View Post
Ai desfacut laptop-ul sa vezi unde este bios-ul si ce chip este? Ce cod este pe el, are ceva locas de pini pe langa el (de obicei 6 pini 2x3). Dupa ce aflii ce chip este poti afla cum se programeaza. Asa aflii ce tip de programator iti trebuie.

Il poti cauta pe net, iti cumperi 2-3 bucati, le scrii cu un bios si daca se duce ala de pe placa poti inlocui chip-ul (a se intelege tai piciorusele de la ala de pe placa, indepartezi piciorusele de pe placa si il lipesti pe cel nou in loc).
Eu am un Arduino Uno. Daca e atmega ceva sau are ceva interfata seriala, il pot folosi ca programator? Il voi desface.
__________________
mihaim1980 is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 14:17   #147
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,181
Mentioned: 21 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

In general chipurile de bios sunt memorii eeprom si comunica pe protocolul SPI sau chiar quad SPI. Afla intai ce chip este si apoi mai vezi ce si cum.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 15:26   #148
mihaim1980
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 375
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mihaim1980
Default

Quote:
Originally Posted by hellfish View Post
In general chipurile de bios sunt memorii eeprom si comunica pe protocolul SPI sau chiar quad SPI. Afla intai ce chip este si apoi mai vezi ce si cum.
O fi asta chipul? Winbond 25032BVSIG? Asta am gasit pe mb si am vazut ca este echipat si pe alte laptop-uri?
Datasheet: https://www.winbond.com/NR/rdonlyres...0/W25Q16BV.pdf
Se poate programa cu Arduino Uno cumva?
__________________
mihaim1980 is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 15:39   #149
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,181
Mentioned: 21 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Cred ca am acelas chip pe placa mea de baza. CU arduino e cam complicat de programat deoarece trebuie sa faci parsing de rom pe pc si sa ii trimiti la arduino adresas si continutu. Eu l-am reprogramat pe al meu cu un RPI si in 3-4 min a fost gata. Problema la tine este ca este lipit si mai greu de lucrat cu el asa. Al meu era DIP.

Incearca sa comanzi cel putin un chip inainte sa te apuci de treaba si apoi scrie pe el un rom oficial, citestel si verifical cu ce ai scris.

Posibil sa te ajute asta:
http://www.win-raid.com/t58f16-Guide...pberry-PI.html

Spor!
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 15:43   #150
mihaim1980
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 375
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mihaim1980
Default

Quote:
Originally Posted by hellfish View Post
Cred ca am acelas chip pe placa mea de baza. CU arduino e cam complicat de programat deoarece trebuie sa faci parsing de rom pe pc si sa ii trimiti la arduino adresas si continutu. Eu l-am reprogramat pe al meu cu un RPI si in 3-4 min a fost gata. Problema la tine este ca este lipit si mai greu de lucrat cu el asa. Al meu era DIP.

Incearca sa comanzi cel putin un chip inainte sa te apuci de treaba si apoi scrie pe el un rom oficial, citestel si verifical cu ce ai scris.

Posibil sa te ajute asta:
http://www.win-raid.com/t58f16-Guide...pberry-PI.html

Spor!
Am letcon. Nu e bai ca e lipit. Faza ca nu am cu altceva cu ce sa scriu decat cu arduino. Dar spune-mi varianta cu arduino daca exista
__________________
mihaim1980 is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 17:00   #151
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,181
Mentioned: 21 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Pe arduino treaba aia este complicata. In primul rand iti trebuie o aplicatie pe PC care sa deschida acel rom si sa il citeasca/interpreteze. Apoi ea trimite informatiile intr-un anumit fel la arduino. Acesta ulterior scrie datele pe chip.

Varianta cu RPI este incercata de mine si functioneaza.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 18:07   #152
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,698
Mentioned: 491 Post(s)

PC-ul meu



Default

Pune o poză cu cipul de pe placa de bază să īnțelegem și noi ce ai acolo.
Nu e cazul să faci inginerii cu letconul decāt dacă te simți bazat pe ceea ce faci.

Ție īți trebuie un programator ieftin (bazat pe CH341A), sau un raspberry pi sau un calculator cu port LPT și ai rezolvat problema. Pentru a te lega 'in situ" la cipul respectiv ai nevoie de un Ponoma SOIC8 Clip, asta īn cazul īn care ai un cip cu 4+4 piciorușe lipit pe placa de bază.
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 28-12-2014 at 18:13.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 18:25   #153
mihaim1980
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 375
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mihaim1980
Default

In fine, m-am riscat si am pus biosul. Vad ca merge ok. Am pe acasa un pc mai vechi cu LPT. Cu ala cum fac?
__________________
mihaim1980 is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 18:29   #154
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,698
Mentioned: 491 Post(s)

PC-ul meu



Default

Pentru LPT poți să scrii cipul cu spipgm. Caută pe net schema, practic īți trebuie 4 fire cu 4 rezistențe pe fiecare fir și o sursă stabilă de 3.3V (merge luat direct din sursa ATX).

Apropo, este "am riscat", nu "m-am riscat". Riști ceva, nu te riști pe tine īnsuți.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 18:44   #155
mihaim1980
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 375
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mihaim1980
Default

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Pentru LPT poți să scrii cipul cu spipgm. Caută pe net schema, practic īți trebuie 4 fire cu 4 rezistențe pe fiecare fir și o sursă stabilă de 3.3V (merge luat direct din sursa ATX).

Apropo, este "am riscat", nu "m-am riscat". Riști ceva, nu te riști pe tine īnsuți.
Multumesc tuturor! Sper ca sa n-am nevoie )
__________________
mihaim1980 is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 19:07   #156
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,698
Mentioned: 491 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ce ți-a adus īn plus noul BIOS modat?
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 19:54   #157
mihaim1980
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 375
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mihaim1980
Default

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Ce ți-a adus īn plus noul BIOS modat?
Pai am putut sa-l fac sa activeze automat numlock, ceva setari la power, chipset, enable/disable c-states,etc. Vad ca nu prea are optiuni de oc(acolo macar un bus speed ceva).
__________________
mihaim1980 is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 21:02   #158
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,698
Mentioned: 491 Post(s)

PC-ul meu



Default

Nici un laptop normal nu o să īți dea opțiuni de OC pe bclk. Doar laptopurile overclockabile gen Alienware, MSI, Asus ROG series, etc.
Este posibil bclk overclock doar cu mod pe firmware ME, dar de la Sandy Bridge īn sus. La ce ai tu nu merge prin firmware-ul ME, poate găsești altă soluție...

P.S. C-States pe OFF te ajută la scorul de bench.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2014, 21:31   #159
mihaim1980
Senior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 375
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mihaim1980
Default

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Nici un laptop normal nu o să īți dea opțiuni de OC pe bclk. Doar laptopurile overclockabile gen Alienware, MSI, Asus ROG series, etc.
Este posibil bclk overclock doar cu mod pe firmware ME, dar de la Sandy Bridge īn sus. La ce ai tu nu merge prin firmware-ul ME, poate găsești altă soluție...

P.S. C-States pe OFF te ajută la scorul de bench.
Pai am vorbit cu modderul la ce-mi trebuie bios-ul si a zis sa-i fac screen-uri sa vada ce mai poate debloca pe acolo
__________________
mihaim1980 is offline   Reply With Quote
Old 29-12-2014, 01:57   #160
GENiEBEN
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3,673
Mentioned: 19 Post(s)

PC-ul meu



Default

Puteai testa asta direct din Windows, nu trebuia sa il si scrii. Doar ASUS au o functie ascunsa de +7% OC pentru generatia aia de procesoare.
GENiEBEN is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discutii despre monitoare matose Periferice 2806 Yesterday 00:00
Discutii despre tastaturi matose Periferice 1715 17-12-2018 17:06
Discutii despre mousi matose Periferice 1313 14-12-2018 13:36
Discutii electrice Kimi Modding 15 08-05-2010 21:02
My Lian Li V2000B modding ZerooCool Modding 23 13-01-2010 19:24

 
Forum Stats
Members: 8,057
Threads: 19,901
Posts: 609,424
Total Online: 268

Newest Member: AdiF

Latest Threads
- by Kspic
- by ibm390s
- by gogusrl
- by mbc

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 05:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.