lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Memorii & stocare
Connect with Facebook

Memorii & stocare RAM, ROM, SSD, HDD ...


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-07-2018, 02:04   #1
dread
Member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 41
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default Homemade NAS

Salut,

Din cand in cand ma mai ia cate o mancarime (placa video, sistem de boxe, etc.) si cand te mananca, te scarpini. Ultima mancarime se numeste NAS si as dori niste pareri legat de asta.

Ma tot uit de ceva timp la niste NAS-uri si toate cele vazute de mine cu minim 4 bay-uri pentru HDD-uri costa de la 1000 lei in sus, iar unul cu 6 bay-uri costa de pe la 2000 lei in sus, asa ca m-am gandit sa imi fac un PC pe care sa il folosesc pe post de NAS.

O configuratie luata in calcul este urmatoarea (si o sa folosesc PCGarbage pentru ca mi se pare ca au cel mai bun filtru):

CPU: AMD A6 9500E 3.0GHz box
MOBO: GIGABYTE GA-AB350M-Gaming 3
RAM: Zeppelin 8GB DDR4 2133MHz CL15
PSU: FSP Hydro, 80+ Bronze, 600W - are 11 conectori sata si 6 molex
Carcasa: Antec P182 - ramasa prin casa de cand am facut ultimul upgrade la calculator.

Pentru sistemul de operare (inca nu am luat nici o decizie ce sa folosesc) ma gandeam sa iau un SSD M.2 dar un coleg e de parere ca nu are rost sa investesc atat si ca e de ajuns si un stick USB de minim 8GB pe care sa pun ceva gen FreeNAS - cel mai ieftin SSD M.1 e vreo 210 lei, in timp ce un stick USB e vreo 30 lei si un bracket USB 3.0 este vreo 30 lei (pentru a nu avea stick-ul conectat la porturile exterioare din cauza celor doi monstri imblaniti si posesori de ghiare ascutite de care nu garantez ca o sa pot feri PC-ul)

Pret (pana acum): aproximativ 1400 lei

Aceasta optiune are posibilitatea de a conecta 6 HDD-uri si, in viitor, in functie de necesitati, permite sa maresc numarul de HDD-uri, ca de exemplu cu un controller SATA + doua rack-uri (am vazut rack-uri in care poti sa pui si mai multe HDD-uri dar trebuie sa folosesti variante de 2.5").


Pareri pro/contra acestei idei?

Daca decid sa merg inainte cu un astfel de NAS, ce HDD-uri de... 4TB recomandati? Sau sa incerc de la inceput sa iau HDD-uri mai mari?
dread is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2018, 02:12   #2
war4peace
VIP
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 7,232
Mentioned: 227 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Întrebarea de 100 de puncte: Ce faci cu 6 HDD-uri de 4 TB?
Am un NAS Snyology DS216J (printre cele mai ieftine) în care am două HDD-uri de 2 TB. După ce am făcut curat printre datele mele, am ajuns la concluzia că mai bine le pun în RAID 1 şi momentan am 1.2 TB liberi pe acel RAID. Mai am un HDD extern de 4 TB USB 3.0 pe care l-am legat la NAS şi îl văd tot prin reţea, pe el am datele care sunt mai puţin importante (Filme, muzică, software). Mai am 2 TB liberi pe el.
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2018, 11:10   #3
cheloo12
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Timisoara
Posts: 373
Mentioned: 10 Post(s)


Default

In primul rand trebuie sa te gandesti ce OS vei folosi, daca mergi pe FreeNAS ai nevoie de un minim de 8GB de RAM si ai 2 posibilitati cu ECC sau fara ECC, la placa de baza eu as merge pe o solutie mai fiabila, nu de gaming, de asemenea ai nevoie de minim un port ethernet gigabit si cel mai bine pe o placa dedicata Intel. FreeNAS foloseste stick ca si solutie de boot si ce e frumos ca poti face un fel de RAID1 si sa pui 2 stick-uri in caz ca unul moare sa ai de pe ce boota. Eu foloesc FreeNAS de vre-o 3 ani si sunt foarte multumit de el, e mai dificil pana setezi tot ce ai nevoie dupa care nu mai ai treaba.
Ca si hard-uri sunt mai multe optiuni dar mergi pe versiuni facute special sa functioneze in NAS, gen WD red.
cheloo12 is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2018, 11:21   #4
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 11,234
Mentioned: 677 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by war4peace View Post
Mai am un HDD extern de 4 TB USB 3.0 pe care l-am legat la NAS şi îl văd tot prin reţea, pe el am datele care sunt mai puţin importante (Filme, muzică, software). Mai am 2 TB liberi pe el.
Asta legat prin USB 3.0 intra in sleep cand nu e accesat? Din cate stiu, NAS-ul ar trebui sa-i comande intrarea in sleep.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2018, 11:23   #5
war4peace
VIP
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 7,232
Mentioned: 227 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Nu știu, în sensul că de fiecare dată când l-am accesat a răspuns instantaneu.
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2018, 13:31   #6
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 9,234
Mentioned: 86 Post(s)

PC-ul meu



Default

Am facut de curand ceva mega cheap si e super misto dpmdv.
Eu am fost la polul opus, am dorit silentiozitate TOTALA si am mers pe o solutie dead silent cu racire pasiva si ceva ultra low power pentru optimizarea consumului.

O placa de baza ITX cu procesor ultra low power integrat si 4 sata slots cu optiunea de hotswap si racire pasiva.
Sursa PICO (pentru silentiozitate si eficienta mare + spatiu redus) si 8GB DDR3 (2GB sunt suficienti)
OS pe usb pus xPenology (adica sinology) si e excelent daca vrei ceva simplu si bun fara sa stai sa-ti futi creierii cu lucruri + nu consuma resurse multe si e ideal pentru NAS.

Daca vrei ceva mai serios gen PLEX si alte lucruri advance poti pune si freenas dar cere mai multe resurse.

Pentru ce am eu nevoie e suficient, simplu nas plus seedbox (deluge) si graber de seriale/filme puse in Docker (sonar/radar) pentru stabilitate mai buna fiindca pe DSM direct crapa din cand in cand.

Last edited by agarici cu pedale; 05-07-2018 at 13:45.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2018, 14:40   #7
M3kk
Ancient friend
 
Join Date: Jul 2009
Location: Miercurea Ciuc
Posts: 1,151
Mentioned: 53 Post(s)


Default

XPenology e doar in bootloader, OS ul este pus in fiecare HDD (automat).
Ai Plex si pe Synology.
Recomand si eu Synology (Xpeonology), bazat pe ceva mITX cu Intel cu Lan tot de la Intel.

Sent from my ONEPLUS 6 using Tapatalk
M3kk is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2018, 15:12   #8
Pirat
Ancient friend
 
Pirat's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Brasov
Posts: 2,365
Mentioned: 36 Post(s)

PC-ul meu



Default

OS: xpenology sau freenas
Harduri preferabil cu firmware pentru NAS, WD RED sau alternativa de la Seagate.
Placa de retea intel, se gasesc relativ ieftin cele care au fost folosite in servere.
Controller HDD pe viitor, SAS HBA cu cabluri pentru sata. Trebuie sa te uiti in functie de OS ce este compatibil.
Placa de baza, cpu si ram ce doresti.

Multa rabdare si documentare pe forumuri. Spor.
__________________
NAS: Intel i3 6100T, 8GB ram, ASROCK H110-DGS, Intel PRO/1000 PT Dual Port, R5 3x1TB WD RED, 1x 3TB HDD, Seasonic SSP-350GT, XPEnology
VMHost: Ryzen 7 1700, 32GB DDR4 3200MHz, Asrock AB350M PRO4, Nvidia GT 710, Samsung 970 Pro 512GB, Intel PRO/1000 PT Dual Port, ESXi 6.7
Pirat is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2018, 20:51   #9
dread
Member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 41
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

@war4peace: in pc am 4TB (adunati) si liber am vreo 200GB (adunati) si nu o sa iau de la inceput 6 hard diskuri.
Ma gandeam sa imi iau 3-4, din care 2 sa le pun in RAID 1 pentru back-up, iar restul sa le folosesc filme, muzica, etc. Cand ma uit la seriale am tendinta de a lua cate un sezon intreg in format 1080p si dupa ce il vad (asta in cazul in care nu uit de el) sa il mai las un pic sa zaca pe hard inainte sa il sterg. Filme la fel - 1080p, muzica in format FLAC... se aduna destul de repede.

@cheloo12: voiam sa iau 2 stick-uri USB identice si sa il clonez, nu stiam de optiunea de acea optiune, multumesc de idee
Intentionam sa iau 8GB ram, ar fi o idee buna sa iau 16?
Imi poti sugera o placa de baza care sa nu fie exagerat de scumpa?
Am ales acea placa de baza din cauza pretului (este printre cele mai ieftine), numarului de sloturi de ram si pci express. Sa caut o placa de baza ceva mai scumpa?
Ca placa de retea, am un Intel Gigabit CT Desktop Adapter care zace prin casa si pe care intentionam sa o instalez in NAS. Imi recomanzi sa caut ceva mai recent?

@agarici cu pedale: nu am nevoie neaparat de dead-silent, NAS-ul va sta in sufragerie (nu doarme nimeni aici) si cat sunt acasa oricum e pornit si pc-ul tot timpul. Pot sa pun 3 ventilatoare de 120mm low-rpm si unul de 140mm in acel Antec asa ca nu ar trebui sa faca foarte mult zgomot.

@Pirat am mentionat un pic mai sus ce placa de retea intentionam sa folosesc. E ok acea placa?
dread is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2018, 21:16   #10
Pirat
Ancient friend
 
Pirat's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Brasov
Posts: 2,365
Mentioned: 36 Post(s)

PC-ul meu



Default

e ok placa de retea. Nu trebuie sa fie ceva recent, pana la urma esti limitat la 1Gb din router/switch.
__________________
NAS: Intel i3 6100T, 8GB ram, ASROCK H110-DGS, Intel PRO/1000 PT Dual Port, R5 3x1TB WD RED, 1x 3TB HDD, Seasonic SSP-350GT, XPEnology
VMHost: Ryzen 7 1700, 32GB DDR4 3200MHz, Asrock AB350M PRO4, Nvidia GT 710, Samsung 970 Pro 512GB, Intel PRO/1000 PT Dual Port, ESXi 6.7
Pirat is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2018, 00:23   #11
war4peace
VIP
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 7,232
Mentioned: 227 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Pentru back-up, foloseşte cu încredere Backblaze. Eu am Backblaze B2 pentru vreo 400 GB de date şi factura e de 2.38 USD/lună (2 dolari plus TVA).
Am şi RAID1 pe NAS fiindcă nu (mai) am cu ce umple acel spaţiu.
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 17:17   #12
cheloo12
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Timisoara
Posts: 373
Mentioned: 10 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by dread View Post
@war4peace: in pc am 4TB (adunati) si liber am vreo 200GB (adunati) si nu o sa iau de la inceput 6 hard diskuri.
Ma gandeam sa imi iau 3-4, din care 2 sa le pun in RAID 1 pentru back-up, iar restul sa le folosesc filme, muzica, etc. Cand ma uit la seriale am tendinta de a lua cate un sezon intreg in format 1080p si dupa ce il vad (asta in cazul in care nu uit de el) sa il mai las un pic sa zaca pe hard inainte sa il sterg. Filme la fel - 1080p, muzica in format FLAC... se aduna destul de repede.

@cheloo12: voiam sa iau 2 stick-uri USB identice si sa il clonez, nu stiam de optiunea de acea optiune, multumesc de idee
Intentionam sa iau 8GB ram, ar fi o idee buna sa iau 16?
Imi poti sugera o placa de baza care sa nu fie exagerat de scumpa?
Am ales acea placa de baza din cauza pretului (este printre cele mai ieftine), numarului de sloturi de ram si pci express. Sa caut o placa de baza ceva mai scumpa?
Ca placa de retea, am un Intel Gigabit CT Desktop Adapter care zace prin casa si pe care intentionam sa o instalez in NAS. Imi recomanzi sa caut ceva mai recent?
Depinde de bugetul tau ce placa de baza iei, cei de la freenas recomanda sa folosesti RAM cu ECC. Eu iti recomand o placa de baza cat mai fiabila, ca porturi pci-e nu iti trebuie foarte multe, 2-3 e arhisuficient, un procesor care sa consume cat mai putin, nu ai nevoie de putere mare de calcul daca nu faci deduplication si alte minuni si RAM cat mai mult, mai bine 16GB decat 8. Placa de retea care o ai e foarte buna dar si mai buna ar fi una cu 2 porturi gigabit pe care sa le configurezi ca link aggregation, asta daca ai si un switch cu management. Ca si protectie a datelor recomand ZFS cu minim raid z1 (minim 3 hard-uri din care 1 de paritate, poate sa cada 1 odata, oricare dintre ele) sau raid z2 (minim 4 harduri din care 2 de paritate, pot sa cada oricare 2 odata), te ajuta asta foarte mult pt ca hard-urile toate se defecteaza.
Bafta si spor la lucru!
cheloo12 is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 22:26   #13
dread
Member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 41
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

@war4peace: am anumite chestii pe care parca nu as vrea sa le pun pe internet
Dar o sa iau in considerare acea optiune pentru restul.

@cheloo12: am un Netgear R6400 care nu suporta link aggregation.

In legatura cu bugetul: inca nu am facut unul, dar as prefera cat mai ieftin

Tot sapand dupa optiuni cu ECC RAM am ajuns la configuratia:

CPU: Intel Pentium G4400T
MOBO: Asus P10S-WS
PSU: FSP Hydro, 80+ Bronze, 600W (mi-a fost lene sa mai caut alta dar nu a comentat nimeni in legatura cu sursa)
RAM: Samsung M391A2K43BB1-CPB 16GB DDR4-2133 ECC

Pret: aproximativ 2400 lei (cu 1000 de lei mai mult decat calculasem initial)

Plusuri fata de configuratia initiala:
- 2 porturi SATA (8 in loc de 6)
- 1 slot M.2 (2 in loc de 1, dar pentru fiecare slot M.2 folosit pierd cate un port SATA)
- RAM ECC
- 8GB de RAM (16 in loc 8, cu conditia sa il iau inainte sa expire reducerea)

Sa inteleg ca merita acea diferenta de pret?

E prima data cand fac un NAS, de asta pun atatea intrebari

EDIT: beneficiez de avantajele memoriei ECC si daca folosesc un G4400T?
EDIT 2: nevermind, am vazut ca suporta memorie ECC si acel G4400T

Last edited by dread; 07-07-2018 at 22:29.
dread is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 23:52   #14
war4peace
VIP
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 7,232
Mentioned: 227 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

La banii ăştia ai acces la NAS-uri excelente, cu de toate, fără mentenanţă, etc.
Mă rog, aşa am început şi eu, cu ideea de a avea un PC pe care să îl folosesc drept NAS, şi până la urmă am luat un NAS relativ ieftin care mă mulţumeşte pe deplin.

Dar până la urmă e alegerea ta
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2018, 00:43   #15
dread
Member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 41
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

Preturile pentru NASuri in care sa poti pune 6 hard diskuri incep pe la 3500 de lei, un Synology e vreo 4000 de lei. Si dupa ce ai pus 6 harduri in ele, daca vrei sa maresti capacitatea trebuie ori sa incepi sa schimbi hard diskurile, ori sa mai cumperi unul.

Am gasit o singura exceptie, ASUSTOR AS-606T, care e 2000 de lei, dar tinand cont ca toate sunt peste 3500 de lei nu stiu cata incredere sa am in el.
dread is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2018, 01:32   #16
cheloo12
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Timisoara
Posts: 373
Mentioned: 10 Post(s)


Default

Nu iti cunosc bugetul dar parerea mea este ca daca vrei sa faci o asemenea investitie atunci trebuie sa fie ceva serios. Daca vrei doar sa te incerci sa faci ceva asa mai mult de incercare si totdata pt. invatare/experimentare poti sa mergi linistit si pe un hardware mai vechi si eficient chiar si second hand. Eu asa cum am spus folosesc de cativa ani freenas pe o placa de baza mult mai ieftina cu un proc. I3, RAM DDR3 non ECC luate second cu 10 hdd si 2 ssd pe care ma chinui de mai bine de 1 an sa le mut intr-o carcasa de server speciala de storage si nu mai apuc si functioneaza foarte bine. Singurele probleme avute in aprox 3 ani sunt vre-o 2 hdd-uri care au facut bad-uri dar nu erau noi cand le-am pus in el si nu mi-a parut rau dupa ele. Folosesc ZFS cu raid z1 si imi tin pe el toata muzica in format lossless, poze, filme, seriale etc. Clar as face un upgrade daca ar fi cazul dar momentan nu imi este asta o prioritate. Freenas este mai dificil la inceput dar asa cum am spus dupa ce l-ai setat nu mai ai treaba cu el. In configuratia de care spuneam am un consum din priza de vre-o 80-90W dar asta doar cand toate hardurile sunt sunt invartite, in general merg doar 3 buc. in raid z1 pe care ruleaza non stop clientul de torrent restul sunt setate sa intre in stand-by dupa 30 min. de neutilizare si atunci consumul scade pe la 40W.

Last edited by cheloo12; 08-07-2018 at 01:34.
cheloo12 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2018, 02:22   #17
war4peace
VIP
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 7,232
Mentioned: 227 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Quote:
Originally Posted by dread View Post
Preturile pentru NASuri in care sa poti pune 6 hard diskuri incep pe la 3500 de lei, un Synology e vreo 4000 de lei. Si dupa ce ai pus 6 harduri in ele, daca vrei sa maresti capacitatea trebuie ori sa incepi sa schimbi hard diskurile, ori sa mai cumperi unul.
...însă nu trebuie să pui toate HDD-urile înăuntru

Un Synology DiskStation DS918+ are, pe lângă două porturi M.2, încă două porturi USB 3.0 la care poţi lega HDD-uri externe de dimensiuni mari pentru stocare cu acces rar, spre exemplu.

Qnap TS-453A-4G 4GB are 4 (patru) porturi USB 3.0 (unul în faţă, e adevărat), telecomandă, patru porturi de reţea, 2x HDMI, etc.

Dar, după cum spuneam, e alegerea ta, eu unul îţi arăt şi alternativele
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2018, 04:55   #18
dread
Member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 41
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

1. Am cateva hdd-uri care zac prin casa si vreau sa scap de ele, asa ca nu ma incanta acea idee. O sa pastrez un hdd extern pe care sa am o copie a anumitor date, dar in rest vreau sa am totul intr-un singur loc, sa nu stau sa caut printre hdd-uri sa vad pe care dintre ele am nu stiu ce fisier de care am nevoie la un moment dat.
2. Amandoua optiunile sunt mai scumpe decat versiunea cu ECC RAM oferind in acelasi timp mai putine optiuni de stocare si/sau optiuni irelevante.


Desi sunt dispus sa maresc bugetul pentru a lua un calculator cu memorie ECC, preturile la NAS-uri mi se par aberant de mari (banuiesc motivele din spatele acelui pret dar nu sunt dispus sa si platesc pentru asta).

Daca te uiti la ce sistem am, vei vedea ca nu am o problema in a cheltui mai mult pentru un anumit lucru dar imi trebuie si o justificare pentru asta. Tot ce e acolo a fost luat dupa ce am stat o perioada destul de lunga de timp in care am luat in considerare si alte optiuni. Placa video? Vreun an m-am tot uitat la niste 1060 dar cand intr-un final m-am decis ca e timpul de upgrade 1060 era prea scumpa din cauza minerilor, iar 1070-urile erau la preturi similare cu 1080-ul pe care l-am luat. Monitorul? Abia dupa doi ani m-am hotarat sa il iau, si doar dupa ce am luat placa video. Carcasa? M-am tot uitat la ea vreo 3 ani.

Inainte de a lua decizia sa imi construiesc eu un NAS si a deschide acest topic am stat mai mult de un an si m-am tot uitat la NAS-uri dedicate.

Pot sa imi justific 2000-3000 de lei pentru o solutie homemade? Da.
Pot sa imi justific aproximativ 2500-2800 de lei pentru una dintre variantele oferite de tine? Nu, ofera mult prea putin pentru un pret mult prea mare.

@cheloo12: bugetul este relativ flexibil, nu vreau sa investesc prea mult, dar nici sa iau ceva de care sa nu fiu multumit si sa vreau sa il schimb mai tarziu.

Daca se justifica acei 1000 de lei in plus pentru varianta cu ECC si daca nu am alte optiuni mai bune, o sa merg pe acea varianta.
dread is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2018, 22:25   #19
war4peace
VIP
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 7,232
Mentioned: 227 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Quote:
Originally Posted by dread View Post
Daca te uiti la ce sistem am, vei vedea ca nu am o problema in a cheltui mai mult pentru un anumit lucru
Hai să nu facem pissing contest
Am dat ce sfaturi am considerat bune, după cum am zis de vreo trei ori: alegerea e a ta. Baftă!
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2018, 00:20   #20
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 9,234
Mentioned: 86 Post(s)

PC-ul meu



Default

Sunt absolut sigur ca nici nu ai idee ce vrei sa faci clar. Nici macar scopul lui clar nu-l ai.
Sa stai un an sa urmaresti ceva si sa nu ajungi la o concluzie clara e nasol sau inseamna ca nu ai nevoie de il intradevar altfel il faceai demult.

DPMDV ma fwt in el de ECC daca nu vorbim de date mega-importante gen database-uri sau daca nu scoti bani din el.
Daca vrei backup la date importante atunci tine datele in 2/3 locatii, ideal ca una din locatii sa fie in alta parte ca replicare ca sa nu pierzi totul dintr-o data in caz de dezastru.

Optiunea de extindere HDD-uri e cam cel mai important aspect pe viitor cand iei un NAS, in cazul tau tu vrei homemade si se poate extinde oricand cu o placa raid daca vrei lucruri advance si viteze porno dar ma indoiesc.
Pana o sa populezi tu toate sloturile cu capacitate maxima suportata o sa treaca baba cu colaci mai ales daca vanezi HDD_uri ani de zile cum faci de regula.

A doua chestie importanta e HW, iti iei HW in functie de necesitati ai, tot aici intra si aspectul de eficienta energetica, fiind NAS va merge 24/7 si as merge oricand pe o sursa PICO chiar daca costa. Poti oricand sa stai pe HW nou la fel de usor cum stai si pe HW vechi. Vezi poza de mai jos cu galusca mea de NAS, consuma 20W in load maxim de la priza, are quad core si 2GB DDR3, initial avea 16GB si ii avea degeaba. Face doar torrenti si cateva masini virtuale pentru lucruri banale de automatizat torrentii pentru seriale and shit. In mare overall e cam ce gasesti in Synology cu 4 bay-uri doar ca ma costat tot 100E in loc de 2000RON sau cat naiba e.

SPOILER:


Pe mine m-ai pierdut de la inceput iar acum cand am vazut ca ai i5 cu 1080 si monitor predator de 34 si ai impresia ca o ai mare chiar m-ai facut sa rad, ma mir cum a reactionat @war4peace de e asa linistit.

Last edited by agarici cu pedale; 09-07-2018 at 00:33.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dual Output POWERCARD- homemade:) nachtfalke Modding 6 06-06-2016 21:08
Un mic proiect audio homemade ! agarici cu pedale Periferice 22 08-12-2012 21:25
Homemade Fan-Controller hellfish Modding 33 27-07-2012 13:51

 
Forum Stats
Members: 8,051
Threads: 19,861
Posts: 608,419
Total Online: 331

Newest Member: OpenGL

Latest Threads
- by Kspic
- by Monstru
- by Boggy
- by Bobby

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 17:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.