lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Memorii & stocare
Connect with Facebook

Memorii & stocare RAM, ROM, SSD, HDD ...


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-02-2019, 18:34   #1
Gremlinsro
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Gremlinsro
Default NAS homemade ... cu i5-2500 sau J4105 ?

Am un pc vechi lenovo cu i5-2500 pe care as vrea sa il transform in NAS / MEDIAPLEX pe care sa mai rulez si torente + virtual machine manager

Pentru ca locatia lui va fi in debara , ceva pare incomod ... temperatura , poate si zgomot , consum etc.

Voi ce ati recomanda ? : 1 - acest PC sau achizitia unui itx-j4150 asrock + 4/8 gb ram
2 - software : xsinology(trebuie neaparat sa folosesc un stick usb pe post de boot loader?) sau free-nas ?

dupa ce ma lamuresc voi avea nevoie si de sfaturi in legatura cu configurarea software etc ....
Gremlinsro is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2019, 19:31   #2
mario08
Senior Member
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 274
Mentioned: 7 Post(s)


Default

1a - Daca nu vrei sa redai fisiere multimedia direct de pe el si sa rulezi fara pl video dedicata , ramai pe i5-2500
1b - Daca insa vrei sa redai fisiere multimedia direct de pe el , atunci J4105 cu 8Gb de ram
Asta ca sa poti rula si win64 , cu cat e mai mare capacitatea ram-ului de sistem cu atat se va misca mai cursiv
J4105 are grafica integrata mai avansata decat cea a lui i5-2500 , insa nu se poate compara totusi cu o pl video dedicata
Insa in cazul tau discutam de un NAS ''home made'' si se presupune ca nu vei reda direct de pe nas fisiere multimedia
Adica nu vei conecta NAS-ul direct la tv , ci la un router si de aici........
Idealul este ca transferurile/streaming-urile sa se faca prin conexiunea clasica cu fir
Prin wireless e mai usor/comoda , dar si cu eventuale prb mai multe , mai ales daca nu detii un router dual band sau/si wifi ac si device-uri compatibile cu el ( dual band si/sau wifi ac )
mario08 is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2019, 19:47   #3
geo2160
Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 135
Mentioned: 0 Post(s)


Default

1) Vrei sa redai 4k de pe el? Dar HDR? Pe ce dispozitive?
2) Ai mai instalat/configurat freenas/openbsd pana acum?
3) Ce capacitate de stocare vei avea initial?
4) Planuiesti sa extinzi stocarea pe viitor?
geo2160 is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2019, 22:01   #4
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 9,418
Mentioned: 93 Post(s)

PC-ul meu



Default

Fa-l pe asta fara nici o greata, nu investi mare lucru in el decat in storage sua in piese transferabile pentru viitorul NAS daca asta nu e multumitor folosit headless din debara. Vezi cum merge si daca iti ajunge.

La xpenology ai nevoie de un stick, absolut orice stic ordinar, eu am unul extrem de prost dar merge de 2 ani perfect si nu o sa-l schimb cu toate ca am o gramada cu viteze mult mai bune, e pentru bootloader. Daca virtualizezi xpenology nu stiu exact cum e, il am pus direct pe un J3150 care e suficient pt mine dar il voi schimba pe viitor cu un Gen8 sau ceva custom.

Daca vrei freenas facut calumea ideal ar fi cu memorie ECC dar merge si cu memorie normala, comaprativ cu xpenology freenas-ul consuma mai mult ram, cu xpenology pe direct poti sta si cu 2GB, eu stau cu 4Gb dar niciodata nu am a trecut de 1.5gb si am si 6 VM-uri de dockere + alte nebunii pe el puse, e optimizat bine. Cu prima ocazie o sa testez si freenas.

La xpenology si freenas poti pune ssd cache si ai performante pe copiere mult mai mari si mai stabile (testat cu xynology viteza aproape dubla constanta vs fara cache cu 300 de torrenti activi)

Daca prin mediaplex se intelege clar plex sau ceva similar atunci puterea de procesare conteaza extrem de mult dar ce ai face fata pentru 2 streaming-uri FHD similare parca dar personal nu-mi place plex-ul, prefer oriciand un KODI pe TV combinat cu un NAS/STORAGE ordinar.

Cum zice si colegul, tine cont de pozitia lui si locatia fiindca la NAS e ideal sa fie cablu, la TV daca stie AC si eu prefera 5Ghz pe WIiFi fiindca ai viteze mai mari decat 10/100 care e prezent pe orice TV DAR CHIAR si asa poti reda BluRAy-uri FHD direct si cu 10/100. Ia in calcul foarte bine si reteaua casei, daca nu ai GigaBit fa-o fiindca fara o sa plangi.
PS: 5Ghz printr-un perete e mai prost decat un cablu 10/100 de cele mai multe ori.

Last edited by agarici cu pedale; 08-02-2019 at 22:06.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2019, 00:59   #5
Gremlinsro
Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 98
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Gremlinsro
Default

pai ...
am 2 tv-uri 1080p
unul cu meecool m8s pro l cu kodi etc ...
cel de al 2-lea tv cu google mini home + chromecast 3

NAS-ul va sta in debara ascuns 1gbps direct cu routerul (tenda ac1200 ac10u)si nu va primi mai mult de 1tb
(de obicei downloadez filme de pe torente insa niciodata nu am avut/tinut mai mult de 250 gb ocupati)
initial am un ssd 128gb + 1 hdd 500gb (pentru inceput e de ajuns)
pentru viitor ma gandesc la 2 ssd-uri (mirror) de 1tb ieftine (fiind mai rapide) sa pot tine si date mai importante
sau varianta 2 hdd seria red pentru nas fiind mai sigure.

problema e ca la tv-ul 2 nu pot pune cablu (acolo troneaza nevastamea si cateodata are chef sa vada cate un film) .. doar wifi prin chromecast de asta vreau plex sau ceva compatibil .
vreau sa ma joc putin si cu virtual machine
poate un ftp personal cu iesire in internet ...
openbsd am mai instalat in trecut doar de curiozitate , cunostintele mele linux sunt oarecum limitate la "incepator" ...

azi ma apuc sa instalez / testez xpenology sa vad ce iese dupa care revin cu intrebari

Last edited by Gremlinsro; 09-02-2019 at 01:03.
Gremlinsro is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2019, 13:35   #6
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 9,418
Mentioned: 93 Post(s)

PC-ul meu



Default

sunt tutoriale pe toate gardurile chiar daca nu ai habar cum se face, il mai strici, il refaci si pana la urma te prinzi.
pt virtualizare e ideal sa ai LAN intel nu realtek, merge si cu cel din urma dar mai sunt probleme uneori.

in kodi vei mapa nas-ul
cu chromecast si google mini home nu m-am jucat dar sigur se poate face ceva, eventual in cel mai rau caz redai prin cast de pe un device pt tv, doar semnal wifi sa ai / plex etc

pe xpenology e misto sa instalezi sonarr + radarr + jacket ca sa automatizezi download-ul serialelor, e vis umed pentru nevasta si pt tine sa nu mai stai sa downloadezi manual toate prostiile la care se uita, eu le-am pus in docker in xpenology pe toate trei fiindca sunt mai stabile decat direct din stoe-ul xpenology.

if you need help dai mesaj pm sau postezi aici sau pe threadul de servere gen8.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Homemade NAS dread Memorii & stocare 41 16-10-2018 11:41
Dual Output POWERCARD- homemade:) nachtfalke Modding 6 06-06-2016 21:08
Un mic proiect audio homemade ! agarici cu pedale Periferice 22 08-12-2012 21:25
Homemade Fan-Controller hellfish Modding 33 27-07-2012 13:51

 
Forum Stats
Members: 8,152
Threads: 20,339
Posts: 618,975
Total Online: 379

Newest Member: Gabyo

Latest Threads
- by Kspic
- by Firefox
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 07:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.