lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Cutia de sub birou
Connect with Facebook

Cutia de sub birou Aici se discuta despre configuratii prezente sau viitoare


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 19-06-2020, 20:17   #1
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 5,872
Mentioned: 235 Post(s)

PC-ul meu



Default FreeNas ryzen 3100 cu memorie ECC

Salut,
Vreau sa fac un freenas pentru un prieten si am ajuns la configul asta:
Mobo:Gigabyte B450 AORUS M mATX - 90 euro
CPU: AMD Ryzen 3 3100 - 109 euro
RAM: Crucial CT16G4WFD8266 16GB DDR4 2666MHz ECC - 143euro
PSU: maxim 500w cred ca ajung
Case: sa aiba loc de 4 hdd-uri 3.5 si sa nu fie extrem de mare.
PS: bugetul este de maxim 500euro fara hdd-uri.
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 19-06-2020, 20:43   #2
augustus
Ancient friend
 
augustus's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Bucuresti
Posts: 7,170
Mentioned: 280 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to augustus Send a message via Skype™ to augustus
Default

Ai nevoie si de gpu. As merge pe 3200g/3400g sau as astepta apu zen2.
Placa de baza suporta memorie ecc dar va functiona non-ecc, as alege un kit dual channel la 3000mhz, sunt printre cele mai ieftine.
Quote:
Support for ECC Un-buffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memory modules (operate in non-ECC mode)
Support for non-ECC Un-buffered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx16 memory modules
Consumul va fi relativ mic, gen 150w full load, merg si surse mai slabe, gen 400-450w.
Nu ar merge un ssd pentru OS? (nu ma pricep la nas-uri, nu stiu prea bine ce OS folosesc...)

L.E. Incercai sa caut daca freenas merge fara video output, dar nu gasesc nimic. Pe site-ul freenas nu apare gpu la requirements, daca e cazul asta, atunci treci peste prima fraza.
__________________
O carte citita este un gratar pierdut.

Last edited by augustus; 19-06-2020 at 20:51.
augustus is offline   Reply With Quote
Old 19-06-2020, 21:03   #3
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 5,872
Mentioned: 235 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ai dreptate trebuie igpu. La faza cu ecc este exact cum credeam ca procu trebuie sa stie si asta ar insemna Ryzen PRO.
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 19-06-2020, 23:24   #4
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,519
Mentioned: 124 Post(s)

PC-ul meu



Default

Are nevoie de GPU pentru configurare initiala apoi merge headless lejer.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 20-06-2020, 10:49   #5
Pirat
Ancient friend
 
Pirat's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Brasov
Posts: 2,535
Mentioned: 50 Post(s)

PC-ul meu



Default

Vezi ca alternativa asrock m-pro, cel putin are optiunile de ECC
Legat de ram, vezi PerditioN daca mai are DDR4 ecc de vanzare. Om serios si m-a ajutat cand au fost probleme.
Ca placa de retea, recomand ceva bazat pe intel. Nu stiu cat de bine e suportat realtek pe freenas. Intel Pro dual port gasesti ieftin. Sunt pci-e x4.
__________________
NAS: Intel i3 6100T, 8GB ram, ASROCK H110-DGS, Mellanox ConnectX-2 10Gb, R5 3x1TB WD RED, 1x 3TB HDD, Seasonic SSP-350GT, XPEnology
VMHost: Ryzen 7 1700, 64GB DDR4 2400MHz, Asrock AB350M PRO4, Matrox PCIe 1x, Samsung 970 Pro 512GB, Samsung 860 EVO 1 TB, Mellanox ConnectX-2 10Gb, Intel PRO/1000 PT Dual Port, Proxmox

Last edited by Pirat; 20-06-2020 at 10:58.
Pirat is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2020, 14:43   #6
dread
Member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 78
Mentioned: 5 Post(s)

PC-ul meu

Default

Nu ai nevoie de ram ECC, dar o placa video poate fi utila - eu am instalat Plex Media Server pe NAS si, desi folosesc grafica integrata intr-un i5 4690K, se simte diferenta intre codarea software si hardware.
dread is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2020, 00:44   #7
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,519
Mentioned: 124 Post(s)

PC-ul meu



Default

@dread FreeNas-ul merge excelent cu EEC apoi el scrie clar ca vrea ECC si in titlu iar tu potezi ceva total paralel. Deci postul tau este 100% irelevant si nu are absolut nici macar 1 bit legatura cu cerintele lui, deci in realitate postarea ta ar putea fi scrisa in memorie NonECC fara nici o problema si chiar daca se corupea nu se pierdeau date importante, abia in cazul asta e utila postarea ta.

Normal era sa-l intrebi ce date invarte pe HDD-urile alea si abia dupa raspuns putea-i sa-i spui ca are sau nu nevoie de ECC care e foarte vital in anumite circumstante. Yeah i know, am fost naspa cu postarea dar vad uneori ca si-a pierdut calitatea acest forum.


@vibeup - ce ai luat pana la urma ?
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2020, 11:10   #8
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 5,872
Mentioned: 235 Post(s)

PC-ul meu



Default

Inca studiem treaba si i-am zis sa astepte putin poate iese noua seria ryzen.
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2020, 11:27   #9
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,519
Mentioned: 124 Post(s)

PC-ul meu



Default

Care e scopul lui exact ? NAS simplu si backup serios sau light + mediaplayer ?
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2020, 12:00   #10
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 5,872
Mentioned: 235 Post(s)

PC-ul meu



Default

Daca se poate toate in unu nas + backup + mediaplayer.
Omu are un synologi care ii merge greu si vrea sa-l "pensioneze in romania" sa faca sync cu freenas-ul din germania.

LE: or microserver gen8? https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-...29743-168-2451

Last edited by vibeup; 22-06-2020 at 13:15.
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2020, 15:13   #11
dread
Member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 78
Mentioned: 5 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by agarici cu pedale View Post
@dread FreeNas-ul merge excelent cu EEC apoi el scrie clar ca vrea ECC si in titlu iar tu potezi ceva total paralel. Deci postul tau este 100% irelevant si nu are absolut nici macar 1 bit legatura cu cerintele lui, deci in realitate postarea ta ar putea fi scrisa in memorie NonECC fara nici o problema si chiar daca se corupea nu se pierdeau date importante, abia in cazul asta e utila postarea ta.

Normal era sa-l intrebi ce date invarte pe HDD-urile alea si abia dupa raspuns putea-i sa-i spui ca are sau nu nevoie de ECC care e foarte vital in anumite circumstante. Yeah i know, am fost naspa cu postarea dar vad uneori ca si-a pierdut calitatea acest forum.


@vibeup - ce ai luat pana la urma ?
Si se pare ca postul meu are relevanta iar tu, oarecum, pedalezi pe campii...


@vibeup dupa cum ziceam, eu folosesc Plex ca media server pe NAS si fara accelerare hardware imi "agata" la unele filme in timp ce le vizionam pe televizor, dupa ce mi-am cumparat Plex Pass si am activat accelerarea hardware a disparut acea problema. Nu am testat si alte media servere asa ca nu stiu daca este necesara si la altele, dar este un lucru de luat in calcul.

Legat de ECC, agarici are dreptate, ar fi trebuit sa te intreb pentru ce fel de date vrea sa faca back up, dar in general daca nu face bani cu acel NAS nu este necesar ram ECC.


@augustus in general OS-ul la NAS-uri este pus pe stick USB si este incarcat si ruleaza din ram, unele pot folosi ssd-uri pentru cache sau pentru a instala masini virtuale.
dread is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2020, 01:32   #12
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 815
Mentioned: 38 Post(s)




Default

Pozele cu familia sunt un motiv foarte bun. Ai nevoie de ECC, mai ales pe ZFS. Nu tre sa fie coporatie sa fie nevoie de ECC. Ai vazut cum arata un jpeg cu 1bit inversat?
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2020, 01:41   #13
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 5,872
Mentioned: 235 Post(s)

PC-ul meu



Default

Poze cu familia, documente, etc... ZFS am inteles ca este foarte sensibil daca os-ul isi ia o eroare de memorie.
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 23-06-2020, 13:47   #14
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,519
Mentioned: 124 Post(s)

PC-ul meu



Default

Din lipsa de timp mi-am pus xpenology pe N3150 acum 4 ani cred ca sa vad cum e si din lene am ramas cu el. Freenas am vrut sa fac si eu initial dar n-am mai ajuns la el fiindca m-a multumit enorm xpenology-ul dar e limitat.

Pentru multimedia pur si simplu redau din nas ca mapare pe TV-uri prin KODI fiindca toate au android si decodarea se face local pe TV (au si HW capabil), nu trebuie transcoding facut de server. Cred ca e cea mai optima varianta si simpla total. Am testat plex si nu m-a dat cu rotiile in sus absolut deloc.

Sync si backup la date fac cu synology direct + am raid + copy datele pe un HDD odata la ceva timp just in case. Aveam in plan ceva mai complex gen roaming profile dar sunt prea comod.

Am mers pe varianta simple as fuck si nu regret nimic. Daca vrea multimedia pe tablete si alte nebunii atunci poate plex cu pass e ideal.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2020, 16:38   #15
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 19,133
Mentioned: 632 Post(s)

PC-ul meu



Default

E ok plex cu pass. Eu am lifetime luat ieftin acum multi ani, cand nu luasera asa mare amploare subscriptiile fripturiste.
Fi-miu pe tableta e beneficiarul principal.
__________________
Ne naștem pe rānd și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AMD Ryzen 3000 ? Part X ? AMD Ryzen 3 3300X & AMD Ryzen 3 3100 LAB501 Articole 7 09-05-2020 22:23
AMD Ryzen 4000 Mobile ? Part II ? Lenovo IdeaPad 5 ? AMD Ryzen 5 4500U & AMD Ryzen 7 LAB501 Articole 14 31-03-2020 23:36
AMD Ryzen 3000 ? Part V ? AMD Ryzen 5 3600X, AMD Ryzen 5 3600 & AMD Ryzen 5 3400G LAB501 Articole 15 30-07-2019 19:42
Freenas config FeierFlorin Software 3 15-03-2015 20:56

 
Forum Stats
Members: 8,689
Threads: 22,832
Posts: 682,672
Total Online: 962

Newest Member: Crusher

Latest Threads
- by Arise
- by korby
- by labuser
- by mbc

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 00:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.