lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Memorii & stocare
Connect with Facebook

Memorii & stocare RAM, ROM, SSD, HDD ...


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-10-2020, 20:00   #1
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4,085
Mentioned: 153 Post(s)

PC-ul meu

Default Degradare RAID1 in NAS

Am NAS-ul asta de vreo 8 ani si l-am folosit permanent pana acum.
In ciuda problemelor de PHP memory limit la scrierea cu viteza maxima, dupa un restart se rezolvau problemele pe termen suficient de lung.
In urma cu 3 ani am facut un Raid1 de hdd de 1TB cu gandul sa experimentez. Si a mers bine, cu cateva restarturi. Doar ca am inceput sa primesc mai des mesaje de avertizare despre spatiul redus de stocare.
Tocmai cand am indeplinit principalul scop pentru care l-am forjat la maximum, a inceput sa faca probleme pana cand a crapat. Am scos hdd nr2 si am dat verificare system din aplicatia Thecus. A tot verificat 3-4 zile dar parea ca nu se mai termina. Am pornit doar cu Hdd2, insa Thecus tine ultimul firmware doar pe hdd1. A mers o saptamana si a intrat si el in degraded mode. L-am pus sa se repare prin verificare sistem de cateva ori dar tot a crapat si asta dupa o saptamana. Am pus Linux reader sa salvez ultimele 2 filme care nu erau in celalalt hdd sa nu ma stresez cu download si vreo 2 foldere mai noi, cu niste fisiere destul de importante. Doar ca Linux reader nu a reusit sa deschida partitia cu datele si dupa cateva incercari cu softuri dedicate nici nu mai vede partitiile.
Recuperare stiu ca se poate face, am cu ce, dar pe RAID e altcumva decat pe hdd normal.

Ce raspunsuri astept eu?
Cine sa fie de vina pentru tipul asta de degradare? Oare, lipsa de spatiu? Sa nu fie suficient de safe o limita de 10-15% ca spatiu liber. Atuunci cat ar trebui sa fie?
Sa fie firmware-ul belit si sa fiu nevoit sa-l reinstalez? Bine, cu belirea matricei si refacerea ei...
Cum naiba pot face, de principiu, salvarea fisierelor din clientul de torenti, astfel incat dupa repornirea unui sistem nou sa pornesc de la ultima valoare a ratiei?
In afara de faptul ca ar trebui sa-l joc in picioare, ce solutii as putea adopta pentru a elimina aceste probleme?

Stiu ca e cam tehnica treaba, dar vreau putin mai mult decat ceea ce vad pe google...
Multumesc

Last edited by kobro; 01-10-2020 at 20:03.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2020, 20:51   #2
ZorracK
Ancient friend
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 544
Mentioned: 15 Post(s)

PC-ul meu

Default

pai 8 ani depinde de ce hdd e!
poti vedea healthul la hdd?
ZorracK is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2020, 21:27   #3
Pirat
Ancient friend
 
Pirat's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Brasov
Posts: 2,561
Mentioned: 54 Post(s)

PC-ul meu



Default

daca aveai hardware raid LSI te ajutam la descifrat loguri. De ce e picat, buna intrebare, bine ca nu a picat in prima saptamana
__________________
NAS: Intel i3 6100T, 8GB ram, ASROCK H110-DGS, Mellanox ConnectX-2 10Gb, R5 3x1TB WD RED, 1x 3TB HDD, Seasonic SSP-350GT, XPEnology
VMHost: Ryzen 7 1700, 64GB DDR4 2400MHz, Asrock AB350M PRO4, Matrox PCIe 1x, Samsung 970 Pro 512GB, Samsung 860 EVO 1 TB, Mellanox ConnectX-2 10Gb, Intel PRO/1000 PT Dual Port, Proxmox
Pirat is online now   Reply With Quote
Old 01-10-2020, 22:52   #4
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4,085
Mentioned: 153 Post(s)

PC-ul meu

Default

Se vede health-ul. Dar e verificat separat cu hddsentinel pro si hdd, nu are probleme care sa duca la asta, e asa de cand l-am bagat (de la ultimul upgrade, acum 2 ani).
Despre log-uri e destul de simplu, are niste log-uri salvate dar sunt despre acces, inca nu stiu unde ar trebui sa caut log-urile de defectari software, probabil in directorul care contine comenzile de genul fsck.

Completare:
N-am rezistat si l-am demontat si curatat de praf. Am gasit ca are o baterie CR1220 de 3V pe spatele placii de baza. Tensiune naspa rau. Cat sa influenteze chestia asta functionarea efectiva a NAS-ului?!

Last edited by kobro; 02-10-2020 at 01:16.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2020, 04:26   #5
DjLeco
Senior Member
 
DjLeco's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: On EARTH...
Posts: 4,415
Mentioned: 162 Post(s)

PC-ul meu

Default

Pai cam nasol, schimba bateria si vezi!
__________________
GAMING gear™ i9-9900K/5100MHz/1,33V||MoRa 360 & LECO custom loop watercooling GPU+CPU||Aorus RTX2080Ti Extreme WB & Nvidia 3D Vision 2||Asrock Z390 Taichi Ultimate||2x8Gb [email protected] CL15-1,365V||Samsung NVMe 1TB+512GB+2x2TB RAID 1 Samsung S-Ata SSD||Seasonic Gold 850W||Asus ROG Swift PG27VQ 3D LED 144Hz||NZXT 440 case Win 10
DjLeco is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2020, 10:27   #6
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 16,150
Mentioned: 696 Post(s)

PC-ul meu



Default

Dacă raid-ul a fost software, atunci problema e direct din HDD cel mai probabil.

S-a mai explicat, RAID-ul nu este tocmai backup, chiar dacă mulți îl folosim pentru așa ceva.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2020, 21:29   #7
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,728
Mentioned: 129 Post(s)

PC-ul meu



Default

Pai depinde... Eu folosesc raid-ul mirror pe xPenology ca metoda de backup dar mai neortodox din 3 HDD_uri. Raid-ul activ + un spare cu datele de pe RAID care e pe tusa pregatit de interventie.
Odata la X luni cand mi se scoala scot un HDD din RAID_ul activ si introduc HDD_ul Pasiv de spare si ii dau rebuild. Cel scos sta pe tusa cu datele din momentul actual pana fac swich-ul peste Y luni. Asa am in permanenta o rezerva iar in caz de fail total pierderea e minora.
Stiu ca exista alte variante mai bune dar asta mie extrem de comoda.
Beleaua e ca am sarit de 60K ore si trebuie sa iau 3 HDD-uri identice ca sa fac upgrade si asta inseamna invesititie.

Last edited by agarici cu pedale; 02-10-2020 at 21:33.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2020, 21:41   #8
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 19,627
Mentioned: 648 Post(s)

PC-ul meu



Default

Si nureaza rebuid-ul o vesnicie. Pe mine ma seaca.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2020, 22:06   #9
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,728
Mentioned: 129 Post(s)

PC-ul meu



Default

Il face peste noapte ca am doar 3TB Oricum odata la ceva timp e pistol cu apa pentru 2 miscari, scos hdd si bagat si un clic.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2020, 23:53   #10
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4,085
Mentioned: 153 Post(s)

PC-ul meu

Default

Abia luni ajung sa iau baterie.
După aceea vad ce se întâmplă, dar nu prea mi-a plăcut ce am văzut.
kobro is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
De la xp instalat pe un hdd ide la xp instalat pe raid1 ciuli Software 21 21-01-2014 16:04
Recomandare HDD-uri pentru RAID1/5 Raptor Memorii & stocare 5 29-02-2012 17:30

 
Forum Stats
Members: 8,819
Threads: 23,328
Posts: 696,832
Total Online: 1631

Newest Member: cristim

Latest Threads
- by tphase
- by Monstru
- by LAB501
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 14:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.