lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Racire
Connect with Facebook

Racire Discutii despre coolere, ventilatoare si temperaturi


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 18-01-2011, 22:25   #1
paranoid
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)


Angry Instalare backplate Zerotherm ZT-10D

Salut,

Mi-am luat inima in dinti in weekend, si am comandat un Zerotherm ZT-10D (dupa ce m-am tot uitat de 2 sapt la 1001 alternative ). As fi mers pe un Megahalems (pret pe-aproape), doar ca am un AMD deocamdata, si cu sistemul de prindere, Megahalems se ducea cam mult.

Anyway, acum sunt cu calcul bucati, si incerc sa montez backplate-ul pentru 10D pe o Asus M4A79.

Prima problema: piulitele cu "gat" care trebuiau sa intre prin gaurile din placa de baza au diametrul prea mare (gatul), si nu le pot trece prin. Dupa 30 de minute cu un desfacator de conserve/tirbuson, am largit putin gaurile, si am putut trece piulitele.

Problema 2 (si aici am ramas blocat..respectiv.. chiar acum!): ei explica sa montezi
surub -> backplate -> piulita gu gat -> MB -> piulita. De bun simt pana aici. Doar ca asa, backplate-ul nu se atinge de MB. Practic piulitele dintre backplate si placa de baza arata ca niste distantiere - si orice presiune pe MB se distribuie doar prin/pe ele. Si in felul asta nu mai vad rostul back-plate-ului.

Am facut o proba, de genul: surub -> backplate -> MB -> piulita cu gat (spre spatele MB), si am reusit sa montez suruburile cu arc, desi nu prea e spatiu deasupra lor, pentru manevre. Dar macar backplate-ul face contact cu MB, si presiunea s-ar distribui pe o suprafata mai mare (nu asta e rostul backplate-ului?)

Am mai incercat si cu backplate-ul original + suruburile de la 10D, dar ar trebui sa mai folosesc niste distantiere (plus, suruburile orig + backplate orig au niste 'santuri' care sa le impiedice sa se rasuceasca.. cu backplate-ul original s-ar roti in gol).

So.. a mai instalat careva un ZT-10D pe AMD? Si.. a respectat instructiunile? Pentru ca eu nu as face-o...

Edit: link catre manualul de instalare: http://www.zerotherm.net/eng/manual/...al_English.pdf

Help?

Last edited by paranoid; 18-01-2011 at 22:28. Reason: link spre manualul de instalare
paranoid is offline   Reply With Quote
Old 18-01-2011, 23:44   #2
[Wanted]
Ancient friend
 
[Wanted]'s Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Iasi
Posts: 3,443
Mentioned: 33 Post(s)

PC-ul meu



Default

ramiro ajutal pe om ca tu ai in dotare asa ceva
__________________
1: AMD R5 2600, Gigabyte AORUS B450M, 16 GB DDR4 Crucial 3200 CL16, Power Color RX560, Liteon NVME 128GB, Crucial MX500 2TB, FSP HYDRO G750, Antec Sonata III, LG 27UD58-B 4K
2: HP EliteBook 820 G1, 12.5" HD, i5 4200U, 8GB DDR3, Intel HD, Samsung 850 Evo 250 GB
[Wanted] is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 00:16   #3
paranoid
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by [Wanted] View Post
ramiro ajutal pe om ca tu ai in dotare asa ceva
De-asta am si intrebat aici

Momentan am pus pasta, si am dat o 'cheie' la toate suruburile. Doar ca la unul din ele nu prea am acces din cauza radiatorului de pe NB, si la un moment dat am pierdut numaratoarea la cate ture am dat la fiecare. Nu cred ca sunt prea bine echilibrate, desi am incercat sa echilibrez macar diagonalele.

Urmeaza o proba, dar intrebarea ramane valabila! Ca si orice alta idee/sfat

Iar daca temperaturile sunt mai proaste decat la Arctic Freezer 64.. il dau jos in secunda 2 Cred ca am pasta pentru vreo 8..10 montari )

Merci
paranoid is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 00:45   #4
Xander
Member
 
Xander's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Iasi / Falticeni
Posts: 51
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Instalarea este aceeasi pt intel si pentru amd, cu mentiunea ca la NUT1 se pune cu partea ingusta spre placa de baza. Cel putin asa am inteles eu din manual. Si tot acolo ai ordinea exacta a componentelor si descrierea acestora, prin urmare, daca ai face dupa cum scrie acolo .. nu vad ce probleme ai putea intampina. Iar faptul ca, gaurile socketului nu erau suficient de mari este o situatie pe care cei de la Zerotherm au luat-o in considerare si nu cred ca era nevoie ca sa le largesti. Sper sa te nu afecteze cumva la un eventual RMA.
__________________
| i7 860 | Noctua NH-D14 | ASUS P7P55D-E PRO | 16GB Kingmax 1600 MHz CL9 | Gigabyte GTX 460 1GB | Kingston 120GB SSD + Samsung F4 2TB | DVD-RW NEC | Antec 902 | Corsair HX650 | DELL U2412M 24" | MS Sidewinder X4 | MS IE 3.0/Roccat Taito | Logitech Z-2300 | AKG K-55 |
Xander is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 00:46   #5
poparamiro
offline
 
poparamiro's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,867
Mentioned: 26 Post(s)




Default

Nu am montat coolerul pe AMD dar am facut teste preliminare pe nehalem.

Ai dreptate, este greu de instalat/strans fiind si prost echilibrata, din pacate un cooler foarte bun distrus de o prindere prost gandita.

Trebuie sa verifici urma de pasta iar la montare sa ai grija ca filetul suruburilor sa nu ramana imprins in placa metalica a bazei (apesi pe marginea plate-ului, pe fiecare colt si faci miscari stanga dreapta cu heatsink-ul, eu am patit asa ceva).

Daca o echiligrezi si strangi bine isi face treaba, dar este cu adevarat o prindere groaznica daca vorbim de montare.
poparamiro is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 01:06   #6
paranoid
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)


Default

@Xander Exact cu NUT1 e problema. O parte din ea intra in gaura din MB, iar o parte ramane ca un distantier intre backplate si MB. Si la montajul final, din cauza asta, practic ai 2..3 mm intre backplate si MB (cam jumatate din NUT1). Prin urmare, presiunea de la strangere se va imparti intre cele 4 NUT1, si backplate-ul nu va mai avea nici un rol. Cam asta e problema

@poparamiro datorita acelor teste am decis sa il iau pe-asta (in cunostinta de cauza )

suruburile le-am verificat de cand am strans NUT2 (piulita care vine pe partea de sus a MB, ca sa nu cada backplate-ul).

Pe Intel, la fel, intre backplate si MB vin NUT1 ca niste distantiere, in asa fel incat sunt cativa milimetri intre ele?

Eu am schimbat putin ordinea (surub -> backplate -> MB -> NUT1 pus invers,pe partea de sus a MB), ca backplate-ul sa fie lipit de MB, si am incercat asa..

Idle aceleasi temperaturi (~27), load insa cam cu 8 grade mai jos (acum ~43) . Nu va spun proc-ul :P, dar.. este OC la 3.2, cu 1.425v)

Maine o sa mai incerc o data (si o sa verific si urma de pasta); dar asa e, sistemul asta de prindere e groaznic.

Edit: ceva poze cu ce se intampla acolo:


NUT1 vs backplate-ul original. Asta e motivul pentru care a trebuit sa maresc gaurile alea.



Montajul conform instructiunilor. Nu se vede prea bine, dar tot backplate-ul pluteste deasupra MB.


NUT1 montat invers, in locul NUT2. In felul asta, backplate macar sta lipit de MB.



Sandvishul


Coltzul imposibil (nu am facut poza fara vent, dar chiar si asa, nu prea e loc acolo)



Legume!

Last edited by paranoid; 19-01-2011 at 01:46.
paranoid is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 10:32   #7
Vladutz20
Senior Member
 
Vladutz20's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Bucharest
Posts: 2,405
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Asta nu ar merge ramiro ? http://www.pcgarage.ro/accesorii-coo...herm/amd-clip/ ???
Vladutz20 is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2011, 14:21   #8
paranoid
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Probabil ca ar merge, desi nu-s sigur. Dar sistemul ala cu clema nu-mi place, ca nu prea am incredere cat de 'echilibrat' este (cel putin in partea initiala de strangere, pana face click clema, sigur e mai presat pe o parte decat pe cealalta).

Cu suruburi e mai tricky, dar ai mai mult control (zic eu, care-mi smulgeam parul din cap aseara din cauza unui surub inaccesibil ) )

Ma mai gandesc sa vad daca nu pot sa pun suruburile cu arc invers, sa le strang de pe partea cu backplate-ul (am o gaura destul de mare in panoul de la carcasa, nu e problema daca ies mai mult in afara) . Doar ca suruburile alea lungi de la asta sunt ca niste cuie, nu au "cap" calumea, doar 2 urechi care le impiedica sa se rasuceasca (urechile intra in niste fante din backplate).
paranoid is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2011, 21:29   #9
paranoid
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Hello,

Reinvii threadul din morti, cu o intrebare: cat de ok este sa lappuiesti un HSF nichelat?

Nu postez temperaturi, pentru ca mi-e greu sa ma raportez la ceva (tot variaza "ambientul"). Dar nu-mi pare o asa mare diferenta fata de AC Freezer 64. Freezeru-ul + proc-ul le-am lappuit, si chiar a facut o diferenta.

La 10D nu am avut cu ce sa verific planeitatea bazei (mi-a trecut prin cap prea tarziu ca as fi putut folosi lama unui cutter), in schimb am pus proc-ul pe el, si am incercat sa vad cat de bine se potrivesc.. si.. well, din anumite unghiuri se vedea lumina printre ele.

Prin urmare.. i-as trage-un lapping (putin convex, conform instructiunilor pt Intel). Smirghelul il am pregatit, si geamul.

Ce ma pune pe ganduri este nichelul ala (si zonele in care as putea sa descopar cuprul, dar care n-ar fi acoperite de CPU/pasta).

So, ce ziceti? Lapping la Cu acoperit cu nichel e ok? (poate merge adaugat un paragraf despre asta in articolul de lapping )
paranoid is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2011, 23:28   #10
poparamiro
offline
 
poparamiro's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,867
Mentioned: 26 Post(s)




Default

Baza se oxideaza in timp daca o lapuiesti, dar daca o dai cu pasta de slefuit se oxideaza mult mai greu.

Eu zic sa vezi ce urma de pasta obtii si doar dupa aceea sa il lapuiesti convex. Eu am obtinut urma buna de pasta cu 10D stock, pe un cpu lapuit plan, deci baza e buna. Atentie, e posibil ca doar intr-o pozitie sa obtii urma buna de TIM, daca vorbim de nehalem, pe AMD verifici si vezi.

Last edited by poparamiro; 27-01-2011 at 23:32.
poparamiro is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
amd, backplate, zerotherm, zt-10d

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Backplate pentru GTX570/580 gmc Placi video 6 24-12-2010 14:25
Problema instalare windows xp blackiller Software 6 04-06-2010 10:46
Backplate booster Racire 17 14-01-2010 22:32

 
Forum Stats
Members: 8,748
Threads: 23,165
Posts: 692,407
Total Online: 2052

Newest Member: VladVladd

Latest Threads
- by LAB501
- by Monstru
- by MazuX

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 12:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.