lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Placi de baza
Connect with Facebook

Placi de baza De la pico-ITX pana la extended-ATX


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-02-2011, 18:48   #1
cryogent
Member
 
cryogent's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Bucuresti
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default Intrebare configurare RAID 1

Salut baieti , am facut comanda de 2 HDD de 500 Gb de la Samsung pe care vreau sa le pun dupa cum scrie titlul in RAID 1 pt back-up de poze si altele dar am o mica problema .... n-am mai facut niciodata un RAID si am si eu niste intrebari poate ma lumineaza si pe mine cineva:

1-Eu acum am 3 HDD in sistem , SSD pt OS , un Seagate de 250 si un Maxtor de 200 puse pe porturile de SATA 2 cu chipset Intel(P55) , daca pun si cele doua HDD de 500 risc cand fac RAID-ul sa pierd datele de pe vreunul din celalalte HDD ?
Mai beneficiez de AHCI daca fac RAID ?
2- Pot face RAID pe controller-ul de la SATA 3 cel de la Marvel?
Imi va scade performanta la plca video sau daca va fi o scadere va fi insesizabila?
3- Ce STRIP SIZE este recomandat sa pun la RAID 1?
cryogent is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2011, 20:18   #2
sleepy_j
Senior Member
 
sleepy_j's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 1,125
Mentioned: 10 Post(s)

PC-ul meu

Default

1. Vei pierde doar datele existente pe hdd-urile pe care o sa le legi in raid. In raid beneficiezi de toate functiile ahci.
3. Probabil poti, dar recomand sa ramai pe intel. Daca folosesti o singura placa video nu o sa pierzi din performanta.
3. Nu prea exista o valoare optima, iti recomand sa lasi default (probabil 128k sau 256k)
sleepy_j is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2011, 13:25   #3
cryogent
Member
 
cryogent's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Bucuresti
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

OK am inteles la punctul 1 si 3 , dar la punctul 2 parca sunt totusi tentat sa ma folosesc de controllerul de la Marvel, bine stiu ca nu prea e stralucit deoarece la o scurta cautare pe google am vazut ca unii au avut probleme , dar cu RAID 0 , n-am vazut nimic de RAID 1, vroiam asta deoarece e un controller separat (stiu ca nu e ca un controller RAID dedicat ),acuma ce nu stiu eu daca doamne fereste crapa placa de baza trebuie sa iau o placa identica ca revizie si denumire sau pot muta matricea RAID 1 pe orice alt controller Marvell de pe oricare alta placa de baza fie ea de la Gigabyte sau de exemplu Asus.
Acuma mai sfatuiti-ma si voi ca nu prea stiu ce sa fac (ii multumesc lui sleepy_j pentru raspunsul rapid) , macar cu niste argumente pro sau contra sau poate e cineva care a folosit controllerul asta si poate da mai multe detalii.
cryogent is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2011, 16:14   #4
Raptor
Senior Member
 
Raptor's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 356
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Vei fi fortat sa cauti o placa de baza cu chipset Marvell identic (model/revizie/firmware). Exista sansa sa mearga si pe alte modele de Marvell, insa nu iti garanteaza nimeni. In schimb este garantat ca nu iti va merge pe nici un alt controller de la alt producator.

Eu in locul tau as face un RAID1 din Windows (sau Linux, dupa caz) - este tot un RAID software (ca si Intel/Marvell astea integrate), insa ai marele avantaj al portabilitatii - ti-l vede orice Windows (sau Linux) care are capacitatea sa lucreze cu RAID software.
__________________
show version | include ([0-9]*)(_\1)+
Raptor is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2011, 16:24   #5
cryogent
Member
 
cryogent's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Bucuresti
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Hmm , m-ai facut curios, cum adica ''RAID1 software din Windows'' poti da un link sau e nevoie de vreun soft ?

LE- nu mai e nevoie de link , am gasit cate ceva.

Last edited by cryogent; 09-02-2011 at 16:45.
cryogent is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 09:31   #6
AlexutuS
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Iasi
Posts: 107
Mentioned: 0 Post(s)




Default

Ma bag si eu in seama ca musca, dar in teorie Raid 1 nu ar insemna nimic altceva decat o copie identica a primului HDD? Asta nu inseamna ca ai putea accesa acele hdd-uri separata pe orice alt controller SATA?

Raptor tot ce spui acolo mi se pare valabil dar nu perfect pentru RAID 1.

Am patit sa imi crape placa de baza cu chipset intel. si nu am avut nici o problema sa imi mut raid-ul (R0) pe o alta placa de baza cu chipset intel.(pe vremea socket 478, 775) ba chiar foarte bine aveam si sistemul de operare instalat pe el si am am intrat in windows fara a fi nevoie de instalarea altor drivere. Plug&Play.

La fel si pe vremea cand am avut controller Nforce2 (939)
AlexutuS is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 17:46   #7
Raptor
Senior Member
 
Raptor's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 356
Mentioned: 0 Post(s)


Default

AlexutuS - asta pentru ca Intel face copy-paste la componentele din chipset care sunt realizate si testate deja - in cazul asta controller-ul de S-ATA. Dupa cum am spus, e posibil sa mearga, dar nu iti garanteaza nimeni.
__________________
show version | include ([0-9]*)(_\1)+
Raptor is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2011, 22:41   #8
cryogent
Member
 
cryogent's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Bucuresti
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Question

Salut din nou si multumesc de raspunsuri, bun ,deci mi-au ajuns HDD iar eu am tinut mortis sa imi fac damblaua asa ca m-am folosit de chipsetul de la Marvell sa fac RAID1 , a mers extrem de repede si usor dar pana la urma am ajuns la aceeasi concluzie la care au ajuns multi '' Marvell este doar marketing , un chipset cu drivere imature , un chipset care nu avea ce sa caute pe placile de baza " sau mai bine zis din punctul meu de vedere un mare FAS DE MARKETING.
Probabil va intrebati cum am ajuns la aceasta concluzie asa ca incerc sa ma fac inteles cu niste ss:
1 -primul ss este o matrice raid 1 pe Marvel -este cel mai bun rezultat pe care l-am obtinut cu HD tune;
2- un ss cu matrice raid facuta din windows 7 care oricum este mai buna decat cea cu Marvell;
3- ss cu viteza obtinuta la un singur HDD pe acelasi chipset.
La punctul 1 va las pe voi sa trageti concluzia , la punctul 2 nu stiu ce sa zic iar la 3 as putea spune ca sunt niste viteze acceptabile raportate la ce am vaut pe net.

Pana aici e ok , dar am zis sa incerc si pe chipsetul de la intel sa vad cum e , am configurat din bios la Integrated Peripherals - PCH SATA Control Mode - am trecut pe RAID(XHD) am configurat matricea RAID 1 lucru de asemenea foarte simplu si usor , am salvat , am restartat si surpriza ........ nu vrea muschiul ei sa mearga ...wtf.... deci trece de POST din bios ajunge la win imi arata iconita aceea de la incarcarea windows-lui si se restarteaza si o poate tine asa la nesfarsit .Dupa fiecare restart windowsul se ofera sa-mi dea STARTUP BOOT REPAIR sau start windows.
Am incercat si cu matrice RAID 0, am trecut SATA Port Native Mode cand pe enable cand pe disable dar nimic , HDD neconfigurate in RAID le vede.
Deci intrebarea mea este unde gresesc , ce sa-i mai fac ca nu mai am nici o idee?

Nu am incercat sa-i dau STARTUP BOOT REPAIR deoarece mi se pare nefondata cerea windowsului ,trebuia sa mearga fara sa fiu nevoit sa repar ceva.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1 HDTune Benchmark MARVELL Raid 1 hardware.png
Views:	370
Size:	59.5 KB
ID:	15913   Click image for larger version

Name:	2 HDTune Benchmark MARVELL Win 7 Raid 1 Software.png
Views:	351
Size:	57.7 KB
ID:	15914   Click image for larger version

Name:	3 HDTune_Benchmark_Marvell SAMSUNG_HD502HJ.png
Views:	368
Size:	39.9 KB
ID:	15915  
cryogent is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 12:18   #9
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 17,956
Mentioned: 578 Post(s)

PC-ul meu



Default

Daca Marvell ti-a facut o asemenea impresia, sa vezi ce distractiv e Jmicron
incearca sa incarci diverul RAID al lui Intel la instalarea sistemului de operare (poate el are instalat driver-ul AHCI si nu mere)
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 13:21   #10
cryogent
Member
 
cryogent's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Bucuresti
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Imi inchipuiesc cat de '' bun'' e Jmicron dar revenind la drivere eu deja aveam instalat sistemul de operare de cateva luni bune iar driverul RAID de la Intel (sper ca de Intel Rapid Storage e vorba) l-am instalat acum cateva saptamani si este ultimul de pe site de la Intel - 10.​1.​0.​1008.
Stiu ca mai e o versiune mai noua al Intel RST (10.1.2.1004) pe un site francez dar nu stiu cat de stabila este.
cryogent is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 13:50   #11
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,184
Mentioned: 21 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Tu la raid 1 ai problema ca daca un hdd ii mai incet decat celalat atunci si ala mai repede este incetinit.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 14:13   #12
cryogent
Member
 
cryogent's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Bucuresti
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Tu te referi la matricea RAID 1 pe chipsetul de la Marvell?
Se poate sa ai dreptate deoarece eu am testat doar unu din cele doua HDD si este posibil sa fie unul mai incet dar parca e prea mare scaderea de viteza.
Dar tousi de ce se restarteaza dupa ce configurez RAID 1 pe chipsetul de la Intel?
Nu ar fi mai indicat sa fac o matrice RAID1 din windows?

Last edited by cryogent; 14-02-2011 at 14:19.
cryogent is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 14:26   #13
p0cait
Senior Member
 
p0cait's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Dublin
Posts: 298
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to p0cait
Default

Daca imi pun bios cu Raid(xhd) acelasi lucru patesc si eu cu placa de baza p55-ud3r . A trebui sa stau cu o versiune de bios care nu are optiunea xhd.

Raid din Windows poti face doar daca hdd sunt dinamice , si in acest caz nu poti instala sistem de operare pe el.
________
California Dispensary

Last edited by p0cait; 13-08-2011 at 18:42.
p0cait is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 14:32   #14
cryogent
Member
 
cryogent's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Bucuresti
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Eu nu vreau sa instalez SO pe RAID1 , eu vroiam sa-l folosesc ca backup pentru poze si alte date mai importante , nu am inteles sigur ......ai reusit sa faci matrice raid cu o versiune mai veche de bios?
cryogent is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 14:45   #15
p0cait
Senior Member
 
p0cait's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Dublin
Posts: 298
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to p0cait
Default

Da , cu ultima versiune disponibila in care nu apare Raid(XHS) in bios .
________
Mature Cam

Last edited by p0cait; 13-08-2011 at 18:42.
p0cait is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 15:11   #16
cryogent
Member
 
cryogent's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Bucuresti
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ok am sa incerc sa fac un update de bios pentru ca intradevar mai este un release nou F15 , eu avand acum F14...... dar la ei pe site nu scrie decat ca au facut update la Realtek PXE ROM , oricum am sa incerc cu toate ca data trecuta cand am facut update de bios nu mai vroia sa recunoasca profilul XMP la memorii si am fost nevoit sa le setez manual ca sa mearga.
cryogent is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 15:17   #17
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,184
Mentioned: 21 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

Ai putea folosii un software de sincronizare. Un folder pe un hdd si unul pe alt hdd. Cum modifici un folder se modifica celalat.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 17:43   #18
cryogent
Member
 
cryogent's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Bucuresti
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ar fi o idee , dar nu ar merge mai repede facut din windows 7 - disk management - RAID 1.
Acel soft este freware sau open source ?
cryogent is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 21:28   #19
hellfish
Super Moderator
 
hellfish's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 4,184
Mentioned: 21 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to hellfish
Default

firmware nu ii tot aia cu soft. Gasesti si freeware si shareware.
__________________
http://www.partkeepr.org - electronic component manager
hellfish is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2011, 11:13   #20
cryogent
Member
 
cryogent's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Bucuresti
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Tin sa va multumesc celor care m-au ajutat , am rezolvat-o pana la urma , greu de crezut dar a fost o setare de registru. Pentru cei care au probleme setarea este aceasta:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Servic es\Msahci
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Servic es\IastorV
click dreapta pe "Start" - "Modify" - se pune valoarea 0

hellfish - am mancat eu un ''e'' din freeware
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	HDTune_Benchmark_Intel___Raid_1_Volume 3.JPG
Views:	336
Size:	55.9 KB
ID:	15936  
cryogent is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Configurare calculator marian Placi de baza 18 24-11-2010 22:41
Ajutor! - Configurare RAID 0 sevenrulz Memorii & stocare 10 19-11-2010 18:33
Configurare sistem in maxim 1800 lei Laurentiu Cutia de sub birou 67 18-10-2010 22:38
Configurare sistem. hellfish Cutia de sub birou 24 19-02-2010 18:10
Configurare Pc ram292x Cutia de sub birou 20 12-01-2010 14:40

 
Forum Stats
Members: 8,360
Threads: 21,698
Posts: 651,524
Total Online: 412

Newest Member: ngeorge

Latest Threads
- by matose
- by piticu
- by Kspic

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 02:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.