lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Extreme 501 > Overclocking & benchmarking
Connect with Facebook

Overclocking & benchmarking Nu te supara, ce inseamna "stock" ?


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-12-2018, 18:42   #1
Madman18
Member
 
Madman18's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 70
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Exclamation Problema (random shutdown urmat de BSOD la reboot) i9 [email protected]/ram/ssd sau sursa?

Am patit o chestie super ciudata , si incerc sa ii dau de capat.
Nu am reusit sa fortez sa se repete problema dar o explic in detaliu mai jos:

Rig-ul este cel din semnatura , componente pe care le suspectez:
i9 - 9900k @ 5 ghz 1.34V
16 GB ddr4 @ 3600 mhz 17-17-18-39 -2N @ 1.35v (profil stoc XMP1)
SSD samsung 970 PRO 1 TB
Sursa SF600 Gold (mini itx)

In timp ce ma jucam Black OPS 4 (pubg style ) am avut un screen freeze de o milisecunda urmat de un instant shutdown ca si cum s-ar fi taiat instant curentul.

Incepe troubleshooting-ul:
  • Am dat reboot si imediat ce a intrat in windows 10 , am primit ecranul de BSOD cu eroare tipica Irq not less than equal ...etc.
  • Dupa inca un restart, am marit putin voltajul la procesor (1.34 -> 1.36 restul pe auto) si memorii am trecut de la auto(1.35) la 1.37
    -> reboot windows , totul pare normal , mai putin faptul ca vad ca mi-au disparut jumatate din jocurile de pe steam si de pe Battlenet inclusiv Black Ops4.
  • Am reinstalat jocurile , verificat healthul si raportul SMART la SSD (Samsung PRO 970 NVME) totul pare in ordine si firmware updatat la zi.
  • Reinstalez si driverele video for good measure, ma mai joc putin, totul pare in regula.
  • Pornesc OCCT PSU test (e defapt un linpack mai usor + furmark DX9 rulat in acelasi timp) si ma uit la consumul priza 598W. Bun, pare la limita dar sursa duce din ce vad pe net spre 700W overpower (si mai am si monitorul +boxe pe acceasi priza deci cred ca defapt era spre 560W). Consumul in jocuri variaza intre 380-420W.
    A rulat aproximativ 10 minute si in afara de faptul ca am copt totul din carcasa (i9 9900k la 95c placa vid la 80 si ssdurile erau la 68-70) nu s-a intamplat nimic, nici un shutdown BSOD, nimic neobisnuit.

  • In final repet toata procedura de mai sus cu voltajul scazut la valoarea initiala (1.34v) si revin cu toate setarile exact cum erau initial cand s-a intamplat, totul merge ok.
  • Linpack trece cu brio. Totul pare normal exact cum era initial de cand am facut sistemul de vreo luna de zile.

M-am mai jucat intre timp si nici o problema.
Nu imi dau seama ce a fost. Ce am scapat?

EDIT:Stiu ca problema in sine "miroase " a fi de la sursa , forced shutdown -> corupere de date la ram/ssd - > bsod windows la reboot. Dar de ce nu am reusit sa o mai repet daca e de la sursa.

Astept niste opinii ????
__________________
Acelasi nickname pe fostul forum Computer Games cu 104 tranzactii 100% pozitive.

Last edited by Madman18; 04-12-2018 at 23:26.
Madman18 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2018, 19:10   #2
Iubitel
Senior Member
 
Iubitel's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 8,331
Mentioned: 99 Post(s)




Default

Fie sursa fie placa de baza, shutdown inseamna ca ti s-a activat o protectie, ori sursa din cauza unui spike de consum ori vrm-ul placii de baza a atins temperaturi critice si a oprit alimentarea. Sfatul meu, schimba sursa si imbunatateste racirea overall.
__________________
oMU'IE inainte de toate ....
Iubitel is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2018, 19:14   #3
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,520
Mentioned: 56 Post(s)

PC-ul meu

Default

Sursa sau VRM placa de baza.
Dac dupa ce schimbi sursa nu se mai intra in protectie (nu se inchide) dar totusi ai BSOD probeaza cu alte memorii.
Incearca si un update de BIOS.
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo
SPOILER:
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2018, 19:28   #4
Madman18
Member
 
Madman18's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 70
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

VRM putin probabil din ce am inteles placa asta (ASrock z390 Phantom Gaming) are cam cel mai bun VRM care exista la capitolul M-itx.
Racire nu mai am ce sa adaug (Fractal Design Nano S cu absolut toate fan-urile montate 2x140 front intake , 1x120 bottom intake, 1x120 exhaust back 1x140 exhaust top.
Variante de alta sursa, nu prea am loc decat tot de ceva SFX , o sa iau un Silverstone SX700-LPT dar e cam lunga.
__________________
Acelasi nickname pe fostul forum Computer Games cu 104 tranzactii 100% pozitive.

Last edited by Madman18; 04-12-2018 at 23:26.
Madman18 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2018, 20:06   #5
Pirat
Ancient friend
 
Pirat's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Brasov
Posts: 2,365
Mentioned: 36 Post(s)

PC-ul meu



Default

poti scoate oc de pe procesor sau testezi cu ceva aplicatii care folosesc avx? 1.3x V mi se pare mult pentru itx.
__________________
NAS: Intel i3 6100T, 8GB ram, ASROCK H110-DGS, Intel PRO/1000 PT Dual Port, R5 3x1TB WD RED, 1x 3TB HDD, Seasonic SSP-350GT, XPEnology
VMHost: Ryzen 7 1700, 32GB DDR4 3200MHz, Asrock AB350M PRO4, Nvidia GT 710, Samsung 970 Pro 512GB, Intel PRO/1000 PT Dual Port, ESXi 6.7
Pirat is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2018, 22:15   #6
doru
Senior Member
 
doru's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Bucuresti
Posts: 746
Mentioned: 27 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to doru
Default

Odată ce ai modificat condițiile inițiale în care a apărut problema și nu mai reușești să o reproduci, deduc că ceea ce ai modificat a dus la stabilizarea sistemului.

În Windows era (nu mai știu dacă mai este și pe 10) event viewer, unde sunt înregistrate și mesajele de eroare ce duc la închiderea sistemului. Parcă Benedict știe mai multe despre Windows internals și ar putea ajuta aici.

Odată ce afli dinspre ce componentă a venit problema, poți diagnostica mai precis.
doru is online now   Reply With Quote
Old 04-12-2018, 22:41   #7
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,520
Mentioned: 56 Post(s)

PC-ul meu

Default

Cu asta poti analiza BSOD-urile din dumpurile generate de catre sistemul de operare.
Cu HWInfo64 te uiti in parametri sistemului si vezi daca ai avut parte de situatii naspa legate de stabilitate.
In Event viewer e cea mai clasica si la indemana metoda sa te uiti si sa vezi daca si ce a generat problema dupa codurile de eroare respective.

Pentru situatii naspa eu folosesc "SmartFix" care:

"SmartFix automatically fixes the most common problems and even cures your computer from unknown malware, which antivirus cannot find. After integration SmartFix is available in the Start menu and in the Recovery Environment on the F8 at boot time for WinXP and above."
SmartFix se integreaza in WRE (Windows Recovery Enviroment) face scan dupa eventualele probleme si automat repair, ii ia ceva dar m-a salvat de fiecare data pe cand repair tool-ul ala din WRE al Windows e degeaba alocat pe disk din vreme ce functioneaza corect doar cu un stick bootabil de Windows 10 si asta dupa vreo doua trei restarturi succesive.
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo
SPOILER:

Last edited by Bennedict; 04-12-2018 at 22:46.
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2018, 23:19   #8
Madman18
Member
 
Madman18's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 70
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by doru View Post
Odată ce ai modificat condițiile inițiale în care a apărut problema și nu mai reușești să o reproduci, deduc că ceea ce ai modificat a dus la stabilizarea sistemului.

În Windows era (nu mai știu dacă mai este și pe 10) event viewer, unde sunt înregistrate și mesajele de eroare ce duc la închiderea sistemului. Parcă Benedict știe mai multe despre Windows internals și ar putea ajuta aici.

Odată ce afli dinspre ce componentă a venit problema, poți diagnostica mai precis.
Tocmai asta este problema, am revenit exact la setarile initiale si problema nu a mai reaparut de 2 zile cel putin (s-a intamplat duminica) Pc-ul e on 24/7 deoarece e si server media. Azi de ex m-am jucat aprox 2 ore BF4 dupa serviciu, nu am remarcat nimic ciudat totul stabil.

@ Bennedict; O sa folosec BlueScreenView v1.55 sa ma uit la ce bsod-uri am avut, poate ma lamuresc.
__________________
Acelasi nickname pe fostul forum Computer Games cu 104 tranzactii 100% pozitive.

Last edited by Madman18; 05-12-2018 at 00:22.
Madman18 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2018, 23:31   #9
doru
Senior Member
 
doru's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Bucuresti
Posts: 746
Mentioned: 27 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to doru
Default

Ai UPS/regulator tensiune la PC? Poate a fost tensiunea mică la intrare, gen 180V, iar sursa n-a mai rezistat și a intrat în protecție... Dar vei vedea cu acel program mai multe indicii...

Mulțumesc Bennedict pentru intervenție!
doru is online now   Reply With Quote
Old 04-12-2018, 23:41   #10
Iubitel
Senior Member
 
Iubitel's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 8,331
Mentioned: 99 Post(s)




Default

Quote:
Originally Posted by Madman18 View Post
Tocmai asta este problema, am revenit exact la setarile initiale si problema nu a mai reaparut de 2 zile cel putin (s-a intamplat duminica) Pc-ul e on 24/7 deoarece e si server media. Azi de ex m-am jucat aprox 2 ore BF4 dupa serviciu, nu am remarcat nimic ciudat totul stabil.

@ Benedicat; O sa folosec BlueScreenView v1.55 sa ma uit la ce bsod-uri am avut, poate ma lamuresc.
Dupa cum am zis, spike, daca ai patit-o odata, se va repeta cu siguranta. Masoara temp in joc la vrm plus schimba sursa

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
__________________
oMU'IE inainte de toate ....

Last edited by Iubitel; 05-12-2018 at 09:38.
Iubitel is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2018, 14:09   #11
valinor
Senior Member
 
valinor's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Baia Mare
Posts: 1,067
Mentioned: 3 Post(s)


Default

Acum fac si eu pe inteligentul.... Ti-ai luat componente premium, si te uiti la o sursa acum...
__________________
Recunosc ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
valinor is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2018, 16:00   #12
carnatu
Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 141
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Default

Parca intra o sursa ATX in carcasa aia, sau iti fac probleme cablurile/alte componente?

Ai putine optiuni de surse SFX, si un sistem nu tocmai ITX. Gasesti lejer surse bune ATX sub 160mm.
carnatu is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2018, 16:38   #13
Madman18
Member
 
Madman18's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 70
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by valinor View Post
Acum fac si eu pe inteligentul.... Ti-ai luat componente premium, si te uiti la o sursa acum...
Sursa respectivă (Corsair SF600) este cea mai buna sursa sfx de pe piata conform mai multor site uri de review. Deci nu prea înțeleg la ce te referi.

Legat de formatul sursei, nu pot sa montez fizic sursa ATX deoarece nu încape placa video in grosime(este 2.7slot) iar Fractal Design Nano S suporta oficial doar placi dual slot , mai groase lovesc in sursa. Singurul mod in care poți folosii placi peste 2 slot este să folosești sursa SFX cu adaptor.

Cand va fi disponibila sursa SFX SX700-G de la Silverstone cel mai probabil o sa înlocuiesc sursa.
__________________
Acelasi nickname pe fostul forum Computer Games cu 104 tranzactii 100% pozitive.

Last edited by Madman18; 05-12-2018 at 16:50.
Madman18 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2018, 11:32   #14
Dacus
Member
 
Join Date: May 2018
Location: Bucuresti
Posts: 93
Mentioned: 7 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mă bag în discuție ca musca-n lapte.
Eu am avut probleme cu BSOD și "Irq not less than equal" de la placa de sunet. Când ai eroarea aia în general ori driverele sunt problematice, ori componenta în sine (placa de sunet, placa video etc.). Trebuie văzut de unde provine eroarea și atunci îți dai seama ce componentă face probleme.

Am pățit ceva similar acum vreun an, compul îngheța instant în timpul jocului, sunetul intra în loop și apoi BSOD cu "Irq not less than equal". Temperaturi, alte alea totul OK.

Până la urmă am descoperit că placa de sunet nu stătea bine în slot. Sau stătea bine la început, dar în timp, din cauza tensiunilor în placa de bază (placa video lungă grea și nesusținută la colț) plus că nu se prea pupau bracheturile de fixare pe carcasă, ieșea puțin din slot. Imperceptibil, dar ieșea.
Când făcea compul probleme, nici drivere nu mai puteam să reinstalez pentru placa de sunet. Nu recunoșteau placa.

În fine am înțepenit-o bine placa de sunet în slot și acum placa stă într-un fel semi-prinsă (noroc cu mufele pentru boxe care au niște piulițe ce se strâng de fanta carcasei), n-am mai prins bracketul cu șurub, că am observat că dacă strâng șurubul, o ridică puțin din slot (!). N-am mai avut probleme de atunci, absolut deloc.

Poate problema aici e de la placa video. Trebuie văzut.
__________________
"Spatiul public e ala care nu dispare daca trag eu serverul din priza. - Monstru dixit"
Dacus is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2018, 15:04   #15
Madman18
Member
 
Madman18's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 70
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

And I found out what's wrong cel puțin 90% am scos placa video și am băgat un RX 480 asus dual i had lying around.

Inițial nici o problema , m-am jucat puțin ,după am zis hai sa vedem ce se întâmplă dacă mă joc cu powerlimit , direct +50% extra in afterburner
După nici 5 minute in joc direct shutdown, FARA freeze nimic sa oprit pur și simplu . Placa respectivă are un singur conector 8 pin deci este clar că sursa nu suporta supraîncărcarea pe un singur cablu , deși e single rail. Deci pare problema la sursa deoarece un rx480 chiar la 150% power nu vad sa consume cat un rtx 2080

Rămâne totuși ciudat faptul Că nu mi-a mai făcut nimic cu rtx ul instalat dar a făcut cu rx 480
__________________
Acelasi nickname pe fostul forum Computer Games cu 104 tranzactii 100% pozitive.
Madman18 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2018, 16:21   #16
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,520
Mentioned: 56 Post(s)

PC-ul meu

Default

Si eu am avut probleme cu Corsair dar cu cele mai scumpe de la SuperFlower sau Seasonic n-au fost probleme.
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo
SPOILER:
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2018, 17:21   #17
carnatu
Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 141
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Default

Poate nu (doar)consumul e problema, ci de unde e consumat. RX 480 parca halea peste PCI specs din slot.

Cica a fost reparat acest comportament, dar depinde de driver.
carnatu is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2018, 17:33   #18
Madman18
Member
 
Madman18's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 70
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by carnatu View Post
Poate nu (doar)consumul e problema, ci de unde e consumat. RX 480 parca halea peste PCI specs din slot.

Cica a fost reparat acest comportament, dar depinde de driver.
Testez si asta doar sa gasesc o placa video fara alimentare pciex doar din slot, la care pot sa si pot modifica powerlimit.
__________________
Acelasi nickname pe fostul forum Computer Games cu 104 tranzactii 100% pozitive.
Madman18 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I9-9900k + mb? DjLeco Procesoare si chipseturi 16 02-11-2018 16:29
Review ? Intel Core i9 9900K LAB501 Articole 4 22-10-2018 10:07
BSOD random rautoiua Placi video 7 10-02-2017 23:24
Random's PC Bogd4n Cutia de sub birou 32 30-01-2014 13:28
Problema Shutdown laptop. Storm Notebooks & netbooks 3 01-06-2013 00:36

 
Forum Stats
Members: 8,049
Threads: 19,850
Posts: 608,167
Total Online: 494

Newest Member: perpelino

Latest Threads
- by Iubitel
- by cszrabi

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 21:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.