lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Extreme 501 > Overclocking & benchmarking
Connect with Facebook

Overclocking & benchmarking Nu te supara, ce inseamna "stock" ?


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-03-2016, 18:41   #1
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 10,896
Mentioned: 436 Post(s)

PC-ul meu



Default Haswell & Haswell Refresh Mobile Unlock

Puțini oameni știu dar procesoarela Haswell mobile au multiplicatorul blocat prin microcode.

Treaba a fost descoperită acum ceva timp de către Dufus (alias 0.0 pe hwbot) care a lăsat și un articol pe hwbot:
http://hwbot.org/news/12230_intervie...ed_mobile_cpus

Lista procesoarelor Haswell mobile o găsiți aici: http://ark.intel.com/products/codena...aswell#@Mobile
Dar așa cum știu toți, doar procesoarele XM sunt cele care sunt factory unlocked. Toate celelalte, adică HQ și MQ sunt procesoare cu multiplicatorul blocat/sau care pot fi overclockate f. puțin.

Încercând să deblocheze bclk overclocking (de la 100 să se ducă cu bus ratio la 133) Dufus a descoperit că dacă face downgrade la microcode, de la anumite revizii în jos procesorul devine overclockabil.

Chestia a fost relativ greu de "descoperit" în principiu pentru că sunt puțini overclockeri pe mobile, apoi pentru că procesoarele vin din fabrică cu microcode revizie actualizată (exemplu 08) sau mai sus sau fabricantul laptopului inserează el de regulă în BIOS sau în BIOS-ul de upgrade un microcode actualizat care blochează multiplicatorul.

Studiu de caz: i7-4700HQ.

Procesorul duce default un turbo boost de 3.2GHz pe toate cele 4 core-uri, 3.3GHz dacă doar două core-uri sunt active sau 3.4GHz pentru un singur core activ.
Se poate overclocking (2 bins) care ridică frecvența cu +200MHz, adică 3.4Ghz pe toate cele 4 core-uri, 3.5GHz dacă doar două core-uri sunt active sau 3.6GHz pentru un singur core activ.

Și cam atât.

Procesorul vine din fabrică direct cu microcode 08. BIOS-ul original instalat de Asus are și el un microcode, aceeași versiune adică 08.

Întâi am încercat să fac downgrade la microcode-ul din BIOS-ul Asus.
Am folosit 07 și nimic... procesorul a rămas la fel de blocat.

Apoi am făcut downgrade de microcode în BIOS la 06 și surpriză.
Am reușit un 3.6GHz pe toate cele 4 core-uri, comparativ cu max 3.4GHz overclocking default Intel, 200MHz nu sunt de colea.

Dar am vrut mai mult...
Așa că șters microcode-ul pentru Haswell din BIOS (atenție maximă la cei ce fac asta pentru că sunt BIOS-uri care nu vor mai boota dacă nu găsesc un microcode instalat, nu a fost cazul meu). Când am intrat în Windows, surpriză maximă, microcode-ul era înapoi 08. Așa am aflat că procesorul meu are revizia 08 din fabrică.

Din fericire un microcode revizie mai veche se poate pune în BIOS și face override la microcode-ul din procesor așa că se poate face downgrade și la microcode 01 sau 02. Am atașat o colecție de microcodes pentru Haswell. (topicul unde le-am găsit și eu: http://www.win-raid.com/t556f16-CPU-....html#msg17695)

Cum se instalează:
Fiecare se descurcă cum poate... se poate folosi UBU sau se poate folosi MMTool/AMIBCP pentru modificarea dump-ului BIOS.

În cazul meu înseamnă:
Download BIOS oficial de la Asus, la care se face flash.
Apoi se face bios dump cu diverse utilitare, merge ok cu fpt.
BIOS dump-ul se editează cu MMTool.exe și se înlocuiește microcode-ul
BIOS dump-ul se editează cu AMIBCP (pentru Ratio Unlock și alte OC features)
Noul bios modat se rescrie cu AFUDOS.

Se bootează calculatorul, se modifică max ratio (de la 0 sau 32 la ce valoare vreți, maximul pentru multiplicator este 88 cred, dar 40 este o variantă ok, la 45 deja procesorul se încinge repede, nu este stabil și are nevoie probabil și de voltaj suplimentar).

Din Windows trebuie eliminat mcupdate_GenuineIntel.dll (take ownership și rename este suficient) pentru că altfel acel multiplicator va fi blocat, dll-ul respectiv are rolul de a aplica microcode-ul cel mai nou de la Intel.

XTU este cam degeaba, nu vă lasă să creșteți multiplicatorul peste 36x (hardcoded în software) dar ThrottleStop vă permite să modificați fără probleme Power Planes, Voltage offset și desigur... multiplicatorul.

Am pus screenshot cu XTU cam depășit de situație (deși în log raportează corect 4GHz) și Throttlestop respectiv CPU-Z care raportează corect.

Și validarea de test cu procesorul la 4GHz:
http://valid.x86.fr/ie08cd

Succes!!!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	mmtool.png
Views:	347
Size:	10.1 KB
ID:	52606   Click image for larger version

Name:	OC_4700HQ_2.png
Views:	356
Size:	223.6 KB
ID:	52607  
Attached Files
File Type: zip haswell_microcodes.zip (417.2 KB, 247 views)
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 01:54   #2
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 17,637
Mentioned: 474 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Bravos domnule!

M-am jucat si eu cu Throttle Stop, este chiar util programelul
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is online now   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 09:15   #3
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 10,896
Mentioned: 436 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ceva mă face să cred că tot ce am scris mai sus se aplică pentru orice procesor Haswell non K de la Intel, nu doar mobile.

Later edit: mă refer la procesoare care au turbo-boost și ceva unlocking bins available. Pentru restul nu știu dacă e valabilă treaba, trebuie oricum încercat.
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 02-03-2016 at 09:24.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 14:30   #4
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 17,637
Mentioned: 474 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Pai ar trebui testata si pe desktop
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is online now   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 14:53   #5
Iubitel
Senior Member
 
Iubitel's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 8,092
Mentioned: 79 Post(s)




Default

"Cum se instalează:
Fiecare se descurcă cum poate..."

Made my day =))
Iubitel is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2016, 16:12   #6
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 10,896
Mentioned: 436 Post(s)

PC-ul meu



Default

Da, zona aia este una parșivă rău, dar subiectul topicului este "deblocarea multiplicatorului pe procesoarele Haswell blocate", nu "cum fac să editez de capul meu BIOS-ul".

Subiecte diferite, teme diferite, de asta am preferat să o tai scurt și să nu mă adâncesc în amănunte specifice de la caz la caz. Sigur, fiecare poate întreba pe forum, dacă există interes în aprofundarea subiectului.

Pentru cei cu BIOS-uri Aptio cum sunt cele produse de Asus merge folosit probabil MMTool.exe/AmiBCP sau UBU (Uefi BIOS Updater)

Dacă bios-ul este de tip Phoenix/Award, atunci probabil că un utilitar gen " Andy's Phoenix tool.


Moar links:
https://www.bios-mods.com/downloads/
http://www.win-raid.com/t154f16-Tool...-quot-UBU.html
https://www.bios-mods.com/wiki/How_t...ix_BIOS_Images


Momentan studiez și posibilitatea să far override la microcode dintr-un pre-OS environment cum este grub4dos/grldr, Clover sau un banal UEFI shell, adică fără modificări de BIOS.
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 02-03-2016 at 16:19.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2016, 15:01   #7
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 10,896
Mentioned: 436 Post(s)

PC-ul meu



Default

După ce am "promovat" puțin trick-ul, văd că au început și alți useri să facă deblocarea.

4.4GHz pe un Haswell Mobile 4710HQ pe un "banal" Lenovo Y50-70.

https://www.techinferno.com/index.ph...comment=139243

Faptul că are temperatura aia e tragico-comic...
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2016, 23:56   #8
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 17,637
Mentioned: 474 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Avalansa de notebook-uri deblocate - incoming...
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is online now   Reply With Quote
Old 07-03-2016, 00:28   #9
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 10,896
Mentioned: 436 Post(s)

PC-ul meu



Default Haswell & Haswell Refresh Mobile Unlock

Dufus vad ca a mai descoperit ceva si acum ultimul Throttlestop are posibilitatea sa elimine complet powerlimits astfel incat procesorul in loaduri mari va crede ca are un consum de 2-3W.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hdu haswell refresh mariushdu Cutia de sub birou 13 25-10-2014 15:38
Problema cu Haswell :( mitty Placi de baza 5 07-09-2013 20:40
Cum dracu se O/C Haswell??? DjLeco Placi de baza 94 26-06-2013 01:16

 
Forum Stats
Members: 7,379
Threads: 18,345
Posts: 573,965
Total Online: 464

Newest Member: vimann

Latest Threads
- by LAB501
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 11:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.