lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Procesoare si chipseturi
Connect with Facebook

Procesoare si chipseturi CPU, MCP, MCH, ICH, IOH, etc


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-01-2017, 11:38   #1
ryo
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 754
Mentioned: 13 Post(s)


Default Discutii si experiente cu Kaby Lake

S-a lansat Kaby Lake http://lab501.ro/procesoare-chipsetu...3-7350k-review
ryo is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2017, 12:55   #2
bregelion
Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Multumesc! Chiar cautam un review despre Kaby
bregelion is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2017, 23:13   #3
rodarkone
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 873
Mentioned: 41 Post(s)


Default

Mi-a venit si mie ieri, din pacate povestea mea e un pic trista:

1. nu l-a recunoscut placa de baza (Asus Maximus VIII Extreme Assembly) a trebuit sa fac update de bios, din pacate biosul nu este stabil
2. dupa update de bios procesorul este vazut insa nu merge deloc overclock-ul (in bios merge - am incercat multiplicator 50/multiplicator 55) intra in windows, temperaturile sunt considerabil mai mari (desi nici un alt tool CPU-z / HWinfo64/Intel XTU nu arata alt voltaj sau voltaj crescut) *evident folosind ultimele versiuni soft disponibile
3. de asemeni ceva ciudat in windows multiplicatorul este locked la x45 (pe 1 core) si x44 pe celelalte .. in jos pot sa ma duc pana la x8, in sus .. absolut deloc (nu stiu de ce insa daca aveti vreo idee .. let me know, I personally blame the bios)
4. biosul 2202 al placii de baza (ultimul disponibil pe site-ul asus) nu este stabil deloc (nici macar cu 6700k) dupa ce am revenit la configuratia initiala sistemul a continuat sa faca random lock ... am deschis un caz cu Asus sa vad ce zic si ei.

(din pacate n-am reusit sa gasesc nimic despre alte cazuri similare cu al meu ... dar poate google search power-ul meu este limitat)

Detallii despre exemplarul meu:

1. Made in Malay
2. batch L640F770

O sa incerc sa fac rost de o placa de baza Z270 (daca aveti vreo recomandare ceva, astept cu interes)
rodarkone is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2017, 23:28   #4
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 16,990
Mentioned: 388 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Se pare ca prietenii care produc placi de baza cam forteaza mana utilizatorilor...not nice
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2017, 23:53   #5
adrian3
Senior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 639
Mentioned: 12 Post(s)

PC-ul meu

Default

Faza cu multiplicatorul care nu poate fi urcat am patit-o cu sandy si p8p67 rev3.1, am rezolvat-o cu update la IME.
adrian3 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 00:07   #6
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 16,990
Mentioned: 388 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Mda, numai ca aici e literally the same fking arch... ar fi trebuit sa nu fie nevoie de nimic in afara de un BIOS nou.
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...

Last edited by Monstru; 08-01-2017 at 00:12.
Monstru is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 00:09   #7
kvarq
Senior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Brasov
Posts: 306
Mentioned: 9 Post(s)

PC-ul meu

Default

Rodark, am si eu Extreme VIII, nervi si injuraturi si aici
Mai fa in update de bios dupa ce ai pus procesorul nou - 3007 at trebui sa fie ultimul, chiar daca l-ai facut inainte cu procesorul vechi.
Ar trebui sa apara faza cu AVX, mie nu imi aparea cand am pus procesorul, desi era tot pe 3007 inainte sa il pun...
De-a lungul timpului la Asus mi-am dat seama ca e mai stabil bios-ul cand il pui de doua ori din flash utility din bios.

Eu de voie de nevoie a trebuit sa reinstalez windoza, deci sunt cu driverii de MEI si chipset la zi. sincer nu imi place cum se misca. orice e in afara de multiplicator 45 nu-i place.

Am avut multe luni bios-ul 2202, pentru mine a fost rock solid cu Skylake... Ce revision e la placa de baza? orice e inainte de 1.03 nu prea sunt ok... Z170-ul vietii...

Un prieten si-a luat Code IX de la Asus cu Z270, n-are nicio treaba...
Eu m-as mai chinui cu asta de acum, macar pana apare ceva mai serios - Impact sau Apex...

Nu pot spune ca am ignorat aparitia lui Kaby Lake, practic un SkyLake fix era binevenit, dar din experientele de pāna acum de la Haswell (& Refresh) si mai ales la Skylake ar fi trebuit sa īnvat ca procesoarele nu se cumpara īn Day 1 si ca, de preferat ar fi de prins un exemplar din Vietnam (cele cu batch X...).
Trecerea de la Haswell & Z97 la Skylake & Z170 pe la sfarsitul lui 2014 inceputul lui 2015 nu a fost deloc inspirata, a fost mai mult declansata de nvme-ul Samsung 950 Pro, erau multe lucruri la inceput, profilele de X99 pentru DDR4 erau copiate pe Z170, bios-urile erau mai tot timpul beta, si nu in ultimul rand nvme-ul si Win 7 erau ca un fel de vest salbatic, dar in timp au aparut revizii noi de placi de baza, bios-uri cu fix-uri tot mai multe etc.
In timp, lucrurile s-au stabilizat, am cumparat si o placa Extreme VIII rev 1.03, aveam si un Skylake care mergea mergea binisor, eram la cateva exemplare incercate de-a lungul timpului, practic vindeam din cand in cand in pierdere exemplare mai mult sau mai putin mediocre si mai trageam cate un loz si m-am oprit la unul din Vietnam, care in sfarsit puteam sa il tin peste 4.5 GHz cu voltaj de sub 1.3 V.

Din plictiseala, lipsa de ocupatie si practic zero lectii invatate in ultimii ani, joi spre vineri noaptea am comandat Kaby-ul de pe site-ul lui pisigaraj, eram chiar mirat ca il aveau; cu zapezile care inca suprind pe toata lumea chiar si pe timp de iarna, ma asteptam ca sa il primesc saptamana viitoare (chiar mi-au scris asta si cei de la garaj, mai ales ca ziceau ca mai sunt si comenzi de procesat din timpul vacantei). Dreaci. Azi (sambata) putin dupa noua dimineata ma trezeste curierul cu pachetul de la pisi, cu Kaby-ul inauntru. Malaezia Neinteresant.

Putin dupa amiaza ma tot uitam la cutia lui Kaby - am zis hai sa il montez.
Bios-urile erau la zi (pentru Extreme VIII a aparut 3007, o versiune aditionala dupa un bios aparut acum cateva luni care l-ar fi suportat deja pe Kaby), driverele la fel.

Sistemul de test
Placa de baza Asus Maximus Extreme VIII
DDR4 G.Skill 32GB 3000MHz 15-15-15-35 F4-3000C15D-32GTZ
Samsung 950 Pro 512 GB NVMe
MSI GeForce® GTX 1080 GAMING X 8G
Carcasa Fractal Design Arc Midi R2 Solid Side Panel
Sursa Corsair HXi 1200W
Corsair H105
Noctua NF-F12 PWM (2 buc, pentru radiator AIO)
Noctua NF-S12A (3 buc, aerisire carcasa)

Kaby Lake 7700K
batch # L643G558
(L inseamna deja ca e din Malaezia, X Vietnam etc)

Vazand ca a luat-o din loc fara probleme, incerc sa vad cat de adevarat e mitul cu 5 GHz pentru oameni obisnuiti sau P.P. (sau "Person Prepare" cum erau numiti angajatii care nu erau sefi in ultimul loc unde am lucrat - cam asta era nomenclatura: P.P. care pregateau rapoarte si sefii care le verificau).
Pus multiplicator 50, voltaj 1.35 V (am presupus ca e o copie cel putin mediocra din malaeiza), LLC 5, cache la 45, si cam atat.
Boot, intrat chiar in windows, parea ok. Oaw, n-as fi zis, too easy - eram pregatit sa merg la masa si am zis ca in timpul asta sa las un prime sa vad daca sede blānd.
Cat m-am imbracat si ma uit la ecran, cateva core-uri cazusera cu brio dupa primul test.
Clar, am prins un Krappy cum mai glumeam cu colegii de birou, m-am impacat cu gandul ca am prins ceva mediocru evident, am restartat, default settings, am zis macar sa il tin la 4.6... Incepuse sa intre in loop direct in bios, nu mai intra in windoza.
De nervi am iesit sa mananc si dupa cateva ore cand m-am intors acasa sa-l restartez, imi dau seama ca windows-ul era praf, nu voia nici repair nimic. Se mai intampla. Asta e. Aveam deja un feeling de pe vremea lui Skylake la inceputuri. Nervi, injuraturi l-am lasat in pace ceva timp.

Reinstalat windows-ul, si lasat deocamdata la 4.6 GHz (cat aveam si Sky-ul de dinainte), sa vad ce am castigat si ce am pierdut.
Evident la prima vedere pare ca am piedut... asta e, dusmanul lui bine e mai bine.
Deja e cam tarziu, maine vad daca pot sa merg mai sus cu voltaj mai mic...
Cam asta a fost si ideea de... upgrade de la Skylake.
Daca nu, deocamdata bani aruncati, poate la Z270 ar merge mai bine, desi nu ar fi trebuit...

Pun o comparatie cu Skylake, clock-per-clock marginal peste Krappy deocamdata.
Testele atat pentru Skylake cat si Kaby Lake au fost facute la 4.6 GHz.

Super Pi
Kaby Lake 7.876 s
Skylake 7.828 s

Geekbench
Kaby Lake single 5859 / multi 19438 // https://browser.geekbench.com/v4/cpu/1539413
Skylake single 5904 / multi 19526 // https://browser.primatelabs.com/v4/cpu/1534172

Firestrike
Kaby Lake / overall 18834 Graphics Score 23 288 Physics Score 14 975 // http://www.3dmark.com/3dm/17241389
Skylake / overall 18903 Graphics Score 23 241 Physics Score 14 928 // http://www.3dmark.com/fs/11340602
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	CPU-z_kaby.png
Views:	68
Size:	12.0 KB
ID:	57135   Click image for larger version

Name:	CPU-z_sky.png
Views:	57
Size:	12.0 KB
ID:	57136   Click image for larger version

Name:	pi_kaby.png
Views:	68
Size:	439.2 KB
ID:	57137   Click image for larger version

Name:	pi_sky.png
Views:	64
Size:	427.5 KB
ID:	57138  
__________________
La orice comanda PC Garage folosind voucherul XM43PKVG se beneficiaza de un discount de 1% pentru orice produs.

Last edited by kvarq; 08-01-2017 at 01:18.
kvarq is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 00:34   #8
rodarkone
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 873
Mentioned: 41 Post(s)


Default

Abea am luat placa de baza acum 2 luni naibi - acum regret un pic - rev este 1.03 - ma rog e naspa ca mi s-a stricat laptop-ul si a trebuit sa fac incropesc sistemul (ma rog majoritatea componentelor le aveal, mi-a trebuit dora MB/Sursa/Carcasa/monitor si boxe), nu-mi place sa stau pe laptopul de la servici (e Mac).

Nu stiu de ce naibi face fitze, o sa incerc sa fac flash din nou (noroc cu flashback-ul) - o sa incerc din nou, biosul 3007 nu este sub modelul assembly (sincer nu stiu ce sa zic, n-ar trebui sa fie diferente, o sa sap sa vad exact daca este aceeasi placa, sau au schimbat vreun chip ceva).

Ma gandeam sa investesc intr-un z270 si sa le trimit inapoi Z170-ul ... dar m-au pacalit (in sensul ca a trebuit sa le trimit niste cupoane sa iau niste $$$ inapoi, din aceasta cauza m-am impuscat singur in picior nu o mai pot trimite inapoi ) Ma rog 400 $ aruncati pe geam .. yupeeeee
rodarkone is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 00:35   #9
kvarq
Senior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Brasov
Posts: 306
Mentioned: 9 Post(s)

PC-ul meu

Default

Fizic sunt aceleasi placi la Extreme VIII, doar jucarelele din cutie si vopsirea e diferita
Conta mult si calitatea procesorului la stabilitate, la Skylake de regula erau copii mediocre.
__________________
La orice comanda PC Garage folosind voucherul XM43PKVG se beneficiaza de un discount de 1% pentru orice produs.
kvarq is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 02:40   #10
suzuki
Moderator
 
suzuki's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Cyprus,Limassol
Posts: 2,938
Mentioned: 92 Post(s)

PC-ul meu

Default


Scuze de calitate,asa mi-a fost pasata.

Am gasit unul de vanzare ce merge 5.1 ghz cu 1.335v prime 95,nu stiu ce sa fac,sa il iau sau sa mai astept. @Monstru - ce parere ai ?


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________

Ghid inlaturare Ihs Gpu
suzuki is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 02:42   #11
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 16,990
Mentioned: 388 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Din putinele date pe care le am pana acum pare a fi un proc bun. Intreaba-l frecventa maxima de Cinebench pe aer... Daca e 5.2-5.3, ia-l.
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 02:52   #12
kvarq
Senior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Brasov
Posts: 306
Mentioned: 9 Post(s)

PC-ul meu

Default

Oaw, a testat 300 de procesoare...

La al meu am reusit in sfarsit sa trec de 4.6 GHz fara sa imi crape.
Regula de la Sky vad ca se pastreaza, max/min cache ratio nu mai sus de 45 (cam ce am vazut si prin screen-uri cu Kaby Lake pana acum).

Am pus 4.7 GHz cu LLC 5, cache ratio 45, voltaj 1.26V (in CPU-Z arata 1.24V - vad ca e ca la inceputurile lui Sky, ce e in bios nu prea e in windows), vad ca a tinut 20 min in prime... E si acesta in inceput, dar... huh.. cam hot.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	prime_4.7.jpg
Views:	85
Size:	351.7 KB
ID:	57145  
__________________
La orice comanda PC Garage folosind voucherul XM43PKVG se beneficiaza de un discount de 1% pentru orice produs.
kvarq is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 03:09   #13
kvarq
Senior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Brasov
Posts: 306
Mentioned: 9 Post(s)

PC-ul meu

Default

Edit: 4.8 GHz cu 1.28V (LLC 5) a crapat in prime dupa 5 min...
__________________
La orice comanda PC Garage folosind voucherul XM43PKVG se beneficiaza de un discount de 1% pentru orice produs.
kvarq is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 03:18   #14
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 16,990
Mentioned: 388 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

suzuki - atentie...ma refeream fara delid
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 03:21   #15
rodarkone
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 873
Mentioned: 41 Post(s)


Default

deci sa am mai multa incredere in prime95 decat in Aida64 (stress) nu de alta dar mi se pare ca Aida rupe mai tare ...

*later: am facut upgrade la 3007 - (mersi de sugestie kvarq) .. so far so good, las 6700k-ul in teste, am dat si un pic in el sa vedem ce si cum
** even later edit: se pare ca m-am inselat ... prime rupe mai mult

Last edited by rodarkone; 08-01-2017 at 03:27.
rodarkone is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 03:24   #16
kvarq
Senior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Brasov
Posts: 306
Mentioned: 9 Post(s)

PC-ul meu

Default

personal, eu ce am facut sa reziste 50-60 min in prime, apoi 60 min in OCCT a fost rock solid in jocuri...
am avut o vreme incredere in real bench, a rezistat peste noapte 4 ore si in GTA V am luat freeze.

nu stiu ce sa fac... sa renunt la proc si sa raman pe z170+sky... sau sa merg all the way cu Z270...
__________________
La orice comanda PC Garage folosind voucherul XM43PKVG se beneficiaza de un discount de 1% pentru orice produs.
kvarq is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 03:35   #17
rodarkone
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 873
Mentioned: 41 Post(s)


Default

Eu as merge pe all in, mai ales ca daca vinzi sky+MB scoti lejer un kaby+MB (poate mid range ceva, ma gandeam la un maximus IX formula (sau in cel mai rau caz Core, Hero chiar nu imi place cum arata)
rodarkone is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 03:41   #18
kvarq
Senior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Brasov
Posts: 306
Mentioned: 9 Post(s)

PC-ul meu

Default

Pe sky & extreme VIII impreuna iau max 2300 lei, iar kaby + formula IX e minim 3600 lei
Ma gandeam sa pastrez deocamdata si MB si krappy-ul, dar aparent pentru doar 100-200 Hz in plus (si aia chinuiti) ar fi vreo 700 lei (diferenta intre Sky pe care il dau si kaby nou).
__________________
La orice comanda PC Garage folosind voucherul XM43PKVG se beneficiaza de un discount de 1% pentru orice produs.

Last edited by kvarq; 08-01-2017 at 04:49.
kvarq is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 04:34   #19
kvarq
Senior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Brasov
Posts: 306
Mentioned: 9 Post(s)

PC-ul meu

Default

concluzii despre 7700K #L643G558 (Malaezia) pe Asus Extreme VIII racit cu Corsair H105:

stock, in bios porneste cu 1.152 V

5.0 GHz cu 4.5 GHz cache, 1.35 V, LLC 5 - instabil...

mergand inapoi, am gasit urmatoarele configuratii apparent stabile (au tinut macar 20-30 min in prime):
4.7 GHz core, 4.5 GHz cache, 1.28 V, LLC 5 / 85C max
4.8 GHz core, 4.5 GHz cache, 1.32V, LLC 5 / 95C max
__________________
La orice comanda PC Garage folosind voucherul XM43PKVG se beneficiaza de un discount de 1% pentru orice produs.

Last edited by kvarq; 08-01-2017 at 04:56.
kvarq is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2017, 04:42   #20
war4peace
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 4,705
Mentioned: 109 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Dacă rezistă la Intel Burn Test sau Linpack, rezistă la orice.
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discutii si experiente cu IvyBridge MadMaxXx Procesoare si chipseturi 590 27-02-2017 16:13
Ghidul articolelor LAB501 & NEXT pentru lansarea Kaby Lake LAB501 Stiri 7 06-01-2017 14:17
Review ? Acer Aspire VX15 ? Kaby Lake + GTX 1050Ti LAB501 Articole 0 03-01-2017 21:10

 
Forum Stats
Members: 6,810
Threads: 17,024
Posts: 527,638
Total Online: 76

Newest Member: dantoropu

Latest Threads
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 03:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.