lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Sectiuni anexe > Zona libera
Connect with Facebook

Zona libera Aici poti aborda orice subiect, in limitele decentei


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-07-2017, 12:15   #1
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 20,009
Mentioned: 879 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default Generatoare pentru casa - backup curent

In acest thread doresc sa vorbim de ce inseamna montarea unui generator pentru a avea curent in casa in cazul in care nu mai vine curent de la stalp.

O solutie simpla pentru utilizator este instalarea unui generator cu panou de automatizare. O solutie mai complexa este un generator cu pornire manuala.

Generatoarele recomandate pentru electronice sunt cele cu invertor care produc un curent curat, chiar daca pretul lor este mai mare.

Intrebarea mea acum este: se poate monta un comutator manual retea nationala de curent / generator si folosirea unui generator cu pornire manuala? Eu as dori sa pastrez cat mai simpla instalatia si mai ieftina, dar cat mai fiabila.

Am vazut comutatoare de genul: http://www.generatoarecurent.ro/comu...ru-generatoare

Incalca aceste instalatii ceva cod sa reguli? Pe o pozitie ar urma sa fie conectata reteaua de curent de pe stalp iar pe cealalta un cablu care sa mearga la generator. Acest comutator ar fi instalat intr-o cutie etansa, in exteriorul casei, dupa contor.
__________________
Computerul principal in [PC-ul meu]
Lenovo Thinkpad T470, T450, L440 x260, Microserver Gen8, ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambition 2015, 1.4 TDI 90cp + Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 12:34   #2
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 5,688
Mentioned: 170 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ai încurcat soluțiile:
simplă=manual
complexă=automat
__________________
Mean machine
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 12:36   #3
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 20,009
Mentioned: 879 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Ziceam simpla din punctul de vedere a utilizatorului. Solutia automata este instalata de profesionist si gata - merge automat. Cea manuala, trebuie comutat curentul, pornit generatorul etc.

Apropo de asta, ce stii, exista ceva reglementari care sa te opreasca sa-ti instalezi un generator cu comutare manuala?
__________________
Computerul principal in [PC-ul meu]
Lenovo Thinkpad T470, T450, L440 x260, Microserver Gen8, ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambition 2015, 1.4 TDI 90cp + Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 12:42   #4
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 14,181
Mentioned: 408 Post(s)

PC-ul meu



Default

Cand m-a apucat pe mine nebunia asta acum ceva vreme, un electrician mi-a spus sa merg pe generatoare Honda. Nu doar din alea cu motoare Honda. Sunt scumpe al dreac.
Mie mi-a recomandat sa nu pun toata casa la generator, ci sa fac circuit separat:
- pe partea de iluminarea doar luminile de veghe
- pe partea de prize doar camera tehnica (eventual si in camerele imediat invecinate camerei tehnice; poti merge cu prize separate in toata casa, dar te costa cablajul daca vrei in fiecare camera si nu prea vad rostul)

E cel mai ieftin.

Iar scopul generatorului este ca solutie de avarie, ca doar nu stai sa speli rufe si sa calci la generator:
- centrala termica (mai ales pentru perioada de iarna) - aici, daca ai UPS, conteaza doar daca ti se ia curentul mai mult de 12-16 ore (depinde de UPS si anotimp)
- frigider si/sau congelator ( mai ales pt perioada de vara)
- [email protected]

In rest, nu are sens, ca doar nu te joci pe generator. Poti folosi si un laptop pt chestii urgente cum ar fi cautarea pe google a celui mai apropiat adapost antiatomic. Iar monopoly, nu te supara frate, futai, catan, carti le poti face si la lanterna cu accu (si accu incarcati pe rand in camera tehnica)

Energia solara conteaza momentan numai pentru incalzirea apei din boiler, ca sa nu lasi totul in seama centralei (pret gaz) sau prizei (pret en electica)

0.02$
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.

Last edited by kretzu77; 03-07-2017 at 12:45.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 13:00   #5
gabrielpost
Senior Member
 
gabrielpost's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Ploiesti
Posts: 727
Mentioned: 8 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to gabrielpost
Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post

Intrebarea mea acum este: se poate monta un comutator manual retea nationala de curent / generator si folosirea unui generator cu pornire manuala? Eu as dori sa pastrez cat mai simpla instalatia si mai ieftina, dar cat mai fiabila.

Am vazut comutatoare de genul: http://www.generatoarecurent.ro/comu...ru-generatoare

Incalca aceste instalatii ceva cod sa reguli? Pe o pozitie ar urma sa fie conectata reteaua de curent de pe stalp iar pe cealalta un cablu care sa mearga la generator. Acest comutator ar fi instalat intr-o cutie etansa, in exteriorul casei, dupa contor.
Am facut acum vreo 6 ani un montaj asemanator,cu un comutator rotativ,pozitia 0 la jumatate,lampi semnalizare tensiune retea respectiv generator si priza de intrare industriala...nu stiu daca l-a folosit vreodata,nu am mai tinut legatura...
gabrielpost is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 13:00   #6
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 20,009
Mentioned: 879 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Conectarea vreau sa o fac pentru toata casa pentru simplitate. Nu vreau sa trag inca un rand de circuite. Normal ca nu o sa folosesc masina de spalat (am vazut care are consum maxim de 1860WH), dar vreau sa am becuri peste tot - aproape toate sunt LED, cele care nu sunt le voi schimba si mi se pare mult mai elegant. Ca doar sunt om mare si stiu sa nu pornesc prajitorul de paine cat sunt pe generator.

Iar chestiile care merg continuu cum ar fi frigiderul, centrala, echipamentele de retea, consuma putin, n-au nici o treaba.

Din cate vad, consumul e cam asa:
1. Echipamente de retea + server: 100w max
2. Computer principal in navigat pe net + monitor: 150w max
3. Frigider mare 100w
4. Frigider mic: 30w
5. Centrala termica, incalzirea pornita: 60w
6. 5 becuri LED 50w

Total: 490w. Si multe nu au consum continuu asa mare. De exemplu, frigiderele merg un pic si stau mult timp iar desktopul consuma, in mare parte, mai putin, doar cand pornesti ceva consuma mai mult iar la becuri, nu lasa nimeni 5 becuri aprinse.

Ca si generator, mie mi-a ramas asta in minte: http://powerequipment.honda.com/gene...models/eu2000i E mai scump (6000 lei), dar e Honda si are putere suficienta, plus ca e inverter, deci curent bun pentru electronice.
__________________
Computerul principal in [PC-ul meu]
Lenovo Thinkpad T470, T450, L440 x260, Microserver Gen8, ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambition 2015, 1.4 TDI 90cp + Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 13:04   #7
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 20,009
Mentioned: 879 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Quote:
Originally Posted by gabrielpost View Post
Am facut acum vreo 6 ani un montaj asemanator,cu un comutator rotativ,pozitia 0 la jumatate,lampi semnalizare tensiune retea respectiv generator si priza de intrare industriala...nu stiu daca l-a folosit vreodata,nu am mai tinut legatura...
Lampa semnalizare tensiune retea arata ceva de genul asta?

__________________
Computerul principal in [PC-ul meu]
Lenovo Thinkpad T470, T450, L440 x260, Microserver Gen8, ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambition 2015, 1.4 TDI 90cp + Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 13:09   #8
gabrielpost
Senior Member
 
gabrielpost's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Ploiesti
Posts: 727
Mentioned: 8 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to gabrielpost
Default

aia e pentru montaj in tablou,eu am folosit lampi de astea simple,sa stie omul cand revine curentul de la retea:
Click image for larger version

Name:	0008477_lampa-semnalizare-tablou-schrack-led-monobloc-220v-verde-bz501218-a_600.jpeg
Views:	27
Size:	20.9 KB
ID:	59602
gabrielpost is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 13:14   #9
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 20,009
Mentioned: 879 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Bun, ii dau un telefon electricianului astazi sa vedem daca, in principiu, s-ar baga la asa ceva. Merci.
__________________
Computerul principal in [PC-ul meu]
Lenovo Thinkpad T470, T450, L440 x260, Microserver Gen8, ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambition 2015, 1.4 TDI 90cp + Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 13:43   #10
gabrielpost
Senior Member
 
gabrielpost's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Ploiesti
Posts: 727
Mentioned: 8 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to gabrielpost
Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Bun, ii dau un telefon electricianului astazi sa vedem daca, in principiu, s-ar baga la asa ceva. Merci.
il poti face si tu,nu e mare inginerie...
gabrielpost is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2017, 23:54   #11
Bobby
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 215
Mentioned: 3 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Poti scapa de comutatorul asta cu un releu sanatos care sa aibe contacte normal inchise si contacte normal deschise pe care il alimentezi cu tensiunea din retea. Cand pica curentul releul decupleaza reteaua si cupleaza sursa de back-up (generatorul, etc).
Bobby is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2017, 05:20   #12
muff
Senior Member
 
muff's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Bucuresti
Posts: 813
Mentioned: 13 Post(s)

PC-ul meu

Default Generatoare pentru casa - backup curent

Nu am vazut releu multicontact care sa aiba mai mult de 10 A/ contact.. Se poate face aar dar nu are sens pt ca iese undeva la 1000 lei iar generatorul are pornire si oprire manuale.

Dpmdv este ok varianta cu acel comutator (e bine sa fie de 63A) sau avand in vedere ca il pune langa cofretul de la retea se poate pune o siguranta de 16 A.
Cand pica reteaua dai siguranta din cofret jos pornesti generatorul si cuplezi sig de 16 A iar cand revine reteaua procedezi invers. Dezavantaj ca nu poti pune un bec sa vezi cand revine reteaua. Asta e cea mai ieftina solutie.

Sau ai putea sa pui 2 sigurante una de 16 pt gen si una de aceeasi putere cu cea din cofret.

Btw ai monofazat sau trifazat?


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Get inline™
muff is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2017, 09:25   #13
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 20,009
Mentioned: 879 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Monofazat. Comutatorul manual este in regula, nu ma deranjeaza. Oricum, daca, la un moment dat, voi dori sa fac total automat, panoul de automatizare si generatorul care sa suporte asa ceva sunt mult mai scumpe.
__________________
Computerul principal in [PC-ul meu]
Lenovo Thinkpad T470, T450, L440 x260, Microserver Gen8, ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambition 2015, 1.4 TDI 90cp + Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 04-07-2017, 11:47   #14
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 5,688
Mentioned: 170 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Monofazat. Comutatorul manual este in regula, nu ma deranjeaza. Oricum, daca, la un moment dat, voi dori sa fac total automat, panoul de automatizare si generatorul care sa suporte asa ceva sunt mult mai scumpe.
http://catalog.proenerg.com.ro/gener...a-2_kva-20_kva
__________________
Mean machine
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2017, 12:00   #15
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 20,009
Mentioned: 879 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Da boss, doar ca Honda pe care il am in vizor este foarte fiabil, foarte tare etc iar unul cu automatizare e cel mai ieftin in suma asta. Prefer sa fie manual si fiabil, chiar nu ma deranjeaza sa ies afara sa pornesc generatorul si sa comut curentul.

Am vazut ca exista generatoare care merg pe gaz metan iar unul din ala cu automatizare este super tare pentru ca nu faci chiar nimic dar e si o caruta de bani. Prefer sa dau bani mai putini, sa il alimentez o data la cateva ore dar cand am nevoie de el sa mearga.
__________________
Computerul principal in [PC-ul meu]
Lenovo Thinkpad T470, T450, L440 x260, Microserver Gen8, ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambition 2015, 1.4 TDI 90cp + Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 04-07-2017, 13:14   #16
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 14,181
Mentioned: 408 Post(s)

PC-ul meu



Default

Tu la ce generator Honda te-ai oprit?
Ca cel mia ieftin e 4000 lei parca (ultima oara cand m-am uitat)
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2017, 13:18   #17
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 20,009
Mentioned: 879 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Am zis mai sus.
https://www.emag.ro/generator-curent...ch-Action=view

Sau, cine stie, daca se face cer senin poate si asta:
https://www.emag.ro/generator-de-cur...ch-Action=view
__________________
Computerul principal in [PC-ul meu]
Lenovo Thinkpad T470, T450, L440 x260, Microserver Gen8, ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambition 2015, 1.4 TDI 90cp + Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 04-07-2017, 13:20   #18
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 14,181
Mentioned: 408 Post(s)

PC-ul meu



Default

lol
Si tu vrei sa pui puta aia mica la toata casa?
Good luck with that.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.

Last edited by kretzu77; 04-07-2017 at 13:29.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2017, 13:22   #19
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 20,009
Mentioned: 879 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Nu exista toata casa. Exista consumatori. Si nu am multi consumatori, am facut calculul mai sus, am consum de 500w pe chestiile de baza si primul generator are putere continua de 1600w.
__________________
Computerul principal in [PC-ul meu]
Lenovo Thinkpad T470, T450, L440 x260, Microserver Gen8, ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambition 2015, 1.4 TDI 90cp + Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 04-07-2017, 14:18   #20
scutyjunior
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj
Posts: 1,493
Mentioned: 16 Post(s)


Default

Un generator se justifica daca iti e picat crt mai mult de 8-12h si se intampla des. Un generator de putere consuma. Ca idee, la lucru am generator cu logica automata, 20kW, cu consum de 8l/h, motorina (motor de 3l in 3 pistoane). In oras nu am experiementat situatii de cazut crt mai mult de 3-4h si asta de maxim 1-2 ori pe an, asa ca nu cred ca e justificata investitia intr-un generator. Ca sa mearga in parametri trebuie sa ai incarcare minim jumatate din puterea lui, iar daca esti plecat de acasa si nu ai logica automata e ca si cum nu l-ai avea.
scutyjunior is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idei misto pentru casa ktf Zona libera 166 11-08-2015 16:45
Recomandare external storage pentru video backup sevenrulz Memorii & stocare 94 02-01-2014 01:12

 
Forum Stats
Members: 7,078
Threads: 17,983
Posts: 559,642
Total Online: 328

Newest Member: DanielBrelm

Latest Threads
- by mbc
- by Bogd4n
- by Kspic

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 21:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.