lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 24-10-2020, 22:25   #1
walterescuq
Member
 
walterescuq's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 144
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default NAS - orientare si ajutor

Salutare,
avem telefoane din ce in ce mai performante si pozele din ce in ce mai mari...
(nu mai vreau hdd in PC)
Am de gand sa iau un NAS - 4 useri / 4 telefoane, ......dar sunt noob fruntas

pe lista ar fi
Western Digital My Cloud EX2 Ultra
Synology DiskStation DS218+

as vrea sa pastrez datele in raid 1 / mirror ..(?)

de aici am cateva nelamuriri
1. 1 hdd scos din pc poate fi pus direct in nas fara sa piarda datele ?
2. in NAS daca pun doar 1 hdd si ulterior pe al doilea - optiunea mirror se activeaza .....soft ?
3. se pot crea foldere pentru fiecare user cu acces restrictionat sau partial restirctionat ?


nu vor fi folosite pentru torente, stocat sau vazut filme doar salvarea documentelor pozelor
alte sfaturi privind achizitia ?

Sper ca mai exista un topicc similar, am cautat dar nu am vazut....
walterescuq is online now   Reply With Quote
Old 24-10-2020, 23:42   #2
eidos
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 175
Mentioned: 7 Post(s)

PC-ul meu

Default

Synology, wd e vrajeala
eidos is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2020, 23:43   #3
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 13,622
Mentioned: 785 Post(s)

PC-ul meu

Default

Synology si de la mine, e atat de usoara viata cu el... Si inca n-a iesit DSM 7.0, care cica o sa fie fain de tot.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2020, 00:00   #4
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,790
Mentioned: 130 Post(s)

PC-ul meu



Default

synology daca vrei the real deal

1. Nu
2. Da
3. Da
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2020, 01:43   #5
walterescuq
Member
 
walterescuq's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 144
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by agarici cu pedale View Post
synology daca vrei the real deal

1. Nu
2. Da
3. Da
Am înțeles multumesc

Așteptăm BF
walterescuq is online now   Reply With Quote
Old 20-11-2020, 21:36   #6
walterescuq
Member
 
walterescuq's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 144
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

oki a venit jucaria
am bagat 2 hdduri WD2005FBYZ - 01YCBB2
am facut 1 cont

contul de admin daca il configurez corect poate fi si utilizator.......... ?
sau trebuie sa am unu de admin si unul de utilizator....

Din pacate sunt daramat la ora asta asa ca o incep de maine sa inteleg cum si ce

as fi bucuros daca as primi sfaturi sau linkuri catre informatii corecte / aici sau in privat / despre setari (ON/OFF schedule - da sau nu / test schedule / cum sa setez conturile copiilor pentru salvarea documentelor si pozelor)
walterescuq is online now   Reply With Quote
Old 20-11-2020, 22:52   #7
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,790
Mentioned: 130 Post(s)

PC-ul meu



Default

info gasesti pe youtube in general mai bine explicate decat aici cum sa-l securizezi etc.
e eazy de facut

de regula schimbi portul SSH sau il dezactivezi detot daca nu il folosesti.
userul de admin sa fie cat mai securizat si nu lucrezi pe el ci faci altul cu drepturi mari la fel de bine securizat.
nu iesi cu el pe net prin port forward ci prin cloud-ul lor.

fiind nas nu ai nevoie sa ii dai on off, il poti lasa sa mearga noonstop, oricum consuma putin, in felul asta nu parcheaza HDD_urile si viata lor e mai mare asa.

Last edited by agarici cu pedale; 20-11-2020 at 23:17.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2020, 23:28   #8
walterescuq
Member
 
walterescuq's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 144
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

Am văzut o setare implicita ca se parchează hdd urile după 20 de minute de neutilizare.
O sa vad pe net ce ai încercat să-mi explici mai sus. Nu îl voi folosi decât pentru documente și poze, fara filme.
Are vre-o influenta la ip dacă îl mut în alta camera uneori? Am cabluri peste tot în pereți.
Am vre-un avantaj dacă reușesc sa ies pe cele 2 lanuri cu un Asus 66u folosit pe post de repeater?

Last edited by walterescuq; 20-11-2020 at 23:41.
walterescuq is online now   Reply With Quote
Old 21-11-2020, 00:20   #9
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,790
Mentioned: 130 Post(s)

PC-ul meu



Default

IP-ul il pui fix sau rezervare in router ca sa pastreze acel ip tot timpul iar raspunsul la intrebarea ta e NU, nu se schimba nimic dar ideea e sa faci ce am zis mai sus... daca nu stii cum sa pui ip fix iti explic.
Nu ai nevoie de 2 lanuri, unul e suficient.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2020, 10:23   #10
walterescuq
Member
 
walterescuq's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 144
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

@agarici cu pedale
in primul rand multumesc foarte mult pentru sustinere si ajutor

nu am pus inca IP fix, o sa incerc astazi

- am creat conturile de useri si nu lucrez de pe admin (decat de la PC)
- am sincronizat o partitie de salvare date de la unul din studentii din casa si se comporta oki, sters de proba - rercuperat, pus ulterior in director - sincronizat.
ce se intampla daca schimb driveul de pe leptop, trebuie ca la instalarea ulterioar[ se denumesc la fel pc-ul si le aduce la loc sau le recuperez manual si resincronizez totul ?
- am invatat sa intru direct pe hdd-uri dar nu le mapez definitiv din cauza de alt copil
- sunt nemultumit de modul cum aseaza pozele programul MOMENTS - pe zile, exista altceva sa le pot accesa vrac, pentru a face o arhiva pe avenimente separat ? Daca 30 de ani am avut control la fiecare fisier e greu sa ma dezobisnuiesc
- max speed upload 170 - nu e decat maximum are o sinusoida...... Orice transfer in retea trece prin cloudul de synology si nu local ?


programele care se instaleaza la cerere sau automat le las asa ?
Synology Application Service / Node.js v12 / Synology drive server / moments / file station

Din ce am observat procesorul este mai solicitat decat memoria cand are taskuri, ma gandeam sa suplimentez memoria dar nu stiu daca e nevoie...

Last edited by walterescuq; 22-11-2020 at 10:27. Reason: habarnist
walterescuq is online now   Reply With Quote
Old 22-11-2020, 18:29   #11
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,790
Mentioned: 130 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ma bucur ca te descurci cu el, ti-am zis e straight forward si eazy.

Nu inteleg intrebarea cu driver-ul de laptop, detaliaza te rog.

In LAN (retea) local te poti conecta direct pe IP, daca sincronizezi ceva de pe dispozitivul X pe NAS trece direct prin el si atat. Deci toate datele tale stau local in hard, iar cloud-ul ca sa zic asa e tot local la tine in casa insa in momentul in care esti in afara retelei tu accesezi server-ul prin serverele synology fara sa te expui la internet cu router-ul daca faceai port forward.

Programele de le pui au si ele momente de update, alea le faci manual din joi in paste daca vrei, la fel si firmware update-ul la DSM, da-l la zi.

Vezi ca mai exista un repo de aplicatii facute de comunitate, uite ucm o activezi, aici gasesti si alte softuri compatibile.
https://synocommunity.com/

Daca vrei sa faci virtualizari pe viitor in el poti folosi Docker.
Enjoy si daca ai intrebari baga aici.

Ca sa pui IPS fix e usor dar imi trebuie o poza cu comanda urmatoare data in CMD:
ipconfig/all
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2020, 19:29   #12
bakhus
Senior Member
 
bakhus's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Bucuresti
Posts: 938
Mentioned: 24 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to bakhus Send a message via Skype™ to bakhus
Default

Decat sa-i pui IP fix din el, nu mai bine il lasi pe dhcp si ii pui din router rezervare IP pe mac?
Eu asa fac, in caz ca ma mai mut cu aparatele in alte retele, sa nu stau sa mermelesc la ele.
__________________
i9 9900k @5Ghz, Arctic Liquid Freezer II 280, Z390 Aorus Master, [email protected] TridentZ RGB, SF Leadex Gold 750w,GTX1080ti Gigabyte Aorus Extreme, Phanteks Eclipse P600S, Dell P3418HW, Dell Alienware AW3418DW
Samsung 55Q6FN, Yamaha Aventage RX-A880, 2xNS-555, 4x NS-333, 2x SW030, 1x NS-C444
bakhus is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2020, 23:02   #13
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 19,804
Mentioned: 655 Post(s)

PC-ul meu



Default

Asa e cel mai bine
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2020, 23:15   #14
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,790
Mentioned: 130 Post(s)

PC-ul meu



Default

Nu stie sa puna IP fix, de rezervare nu mai zic pe MAC. Baby steps!

Last edited by agarici cu pedale; 22-11-2020 at 23:32.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2020, 23:26   #15
bakhus
Senior Member
 
bakhus's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Bucuresti
Posts: 938
Mentioned: 24 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to bakhus Send a message via Skype™ to bakhus
Default

E simplu in AC 66U, te duci pe LAN, apoi DHCP Server.
Apoi ultimul lucru de jos ar trebui sa fie Manually Assigned IP around the DHCP list.
Ai un drop-down, apesi pe el, alegi NAS-ul, apesi pe plusul din dreapta. Thats it.
__________________
i9 9900k @5Ghz, Arctic Liquid Freezer II 280, Z390 Aorus Master, [email protected] TridentZ RGB, SF Leadex Gold 750w,GTX1080ti Gigabyte Aorus Extreme, Phanteks Eclipse P600S, Dell P3418HW, Dell Alienware AW3418DW
Samsung 55Q6FN, Yamaha Aventage RX-A880, 2xNS-555, 4x NS-333, 2x SW030, 1x NS-C444
bakhus is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2020, 23:34   #16
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 10,790
Mentioned: 130 Post(s)

PC-ul meu



Default

A zis ca are AC 66U pe post de repeater nu de DHCP server.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2020, 23:36   #17
bakhus
Senior Member
 
bakhus's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Bucuresti
Posts: 938
Mentioned: 24 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to bakhus Send a message via Skype™ to bakhus
Default

Chiar si-asa
__________________
i9 9900k @5Ghz, Arctic Liquid Freezer II 280, Z390 Aorus Master, [email protected] TridentZ RGB, SF Leadex Gold 750w,GTX1080ti Gigabyte Aorus Extreme, Phanteks Eclipse P600S, Dell P3418HW, Dell Alienware AW3418DW
Samsung 55Q6FN, Yamaha Aventage RX-A880, 2xNS-555, 4x NS-333, 2x SW030, 1x NS-C444
bakhus is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 22:12   #18
walterescuq
Member
 
walterescuq's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 144
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

Update
Cutia 220+ sta pe lan pe routerul orange, găsit loc în casa unde vara e răcoare.
Tot nu am pus ip fix am văzut ca se poate face din interfață.
Sa nu poluez alt loc am nevoie de alt ajutor.
Pana astăzi Ac66u B1, era setat de un amic sa preia wifi de jos și sa acopere mansarda. A început sa facă figuri in conexiune cu leptopul beneficiarului, junior care la rândul lui a făcut gat la tacsu... Am rezolvat pe moment și l-am trecut pe fir și am trecut routerul pe modul ambalat în cutie...
Exista o soluție gen router 1 - fir - router 2, care iese pe wifi dar sa nu am 4 rețele 2 de jos și 2 de la ac66u cu posibilitatea ca utilizatorii conectați sa fie plimbați automat de la o sursa la alta ?
Un accespoint ar putea face acest lucru chiar dacă sacrific un port permanent pe lan?
Dacă da.... Ceva recomandări?
Am încercat sa caut sa citesc dar nu am fost pe deplin mulțumit de informații, un link pentru habarniști bine documentat știe cineva?

Last edited by walterescuq; Yesterday at 22:18.
walterescuq is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Orientare...lipsa rockeristul Open discussions 222 06-09-2017 17:57
schimbare orientare hdd la Cooler Master S ionutigna Carcase si surse 3 22-09-2011 14:23
Ajutor icebird Placi video 14 28-09-2010 21:56
un mic ajutor SHELLman_baz Carcase si surse 9 09-02-2010 22:47

 
Forum Stats
Members: 8,867
Threads: 23,535
Posts: 702,125
Total Online: 2050

Newest Member: Pipi Garbage

Latest Threads
- by Arise
- by Kspic
- by Gotul
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 09:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.