lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Memorii & stocare
Connect with Facebook

Memorii & stocare RAM, ROM, SSD, HDD ...


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 26-09-2019, 10:14   #61
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 742
Mentioned: 35 Post(s)




Default

Bre testara deja unii cu SDD & HDD. Te uiti, vezi, decizi.

youtu.be/O-FfOWdZAQ4


Varianta pe scurt 1hdd=raid0=raid1=ssd: 50-60MB/s scriere, ~95MB/S citire de/pe SMB. Esti clar limitat de hw.

Edit: is curios cum merge treaba cu sftp, poate o fi ceva si software.

Edit 2: exista un fix.

Zice unu mai jos:

"The quirks work and the SSD gets 333MB/sec and the Seagate 4TB 140MB/sec.
If you want to use this with Samba, make sure the drives are formatted EXT4. Over the network I'm getting 105MB/sec to USB3 drives connected to a hub on the Pi4."

Last edited by Dashu; 26-09-2019 at 10:26. Reason: Ce ma enerveaza link-urile cu YT
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2019, 18:39   #62
Danos
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Braila
Posts: 1,351
Mentioned: 50 Post(s)

PC-ul meu

Default

Eu am observat un lucru, daca transfer direct de pe NAS(Odroid HC2) pe PC si invers viteza variază destul de mult cand ajunge la 110MB/s cand scade la 60, media e cam pe la 80-90.
In schimb daca fac transfer prin ftp , viteza rămāne constantă in jur de 100-105MB/s.
Care sa fie explicația?
Danos is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2019, 19:39   #63
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 9,720
Mentioned: 103 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Boggy View Post
Cum fara USB/SATA? HDD-urile se leaga prin USB3.0 cu adaptoare de-astea care au si power la 12V: https://www.aliexpress.com/item/3293...chweb201603_52

Folosesc la HDD-uri si merg cu +180MB/s. Se poate face un rig foarte foarte usor pentru tot, cu o sursa simpla de 12V/5A split-uita sa alimenteze tot.

Daca pui un HUB oare poti conecta sa zicem 4xHDD-uri de 4TB? Le recunoaste pe toate Pi4?
Pe langa ce s-a explicat deja chipseturile de USB3.0 la singleboard-uri sunt mega limitate vs computers deci nu exista termen de comparatie direct (cel putin nu la cele under 100$).
Daca ai SATA pe ele atunci e vorba de altceva dar ideal e sa nu fie shared SATA-ul cu chipsetul de USB ca iar e un *****.
Mi se pare ca la PI3 pana si lan-ul era shared cu usb-urile.
@Dashu - cand vrei sa faci un NAS decent pt multimedia acasa il faci cum trebuie, nu stai sa umbli din fix in fix, diferenta de pret vs confort pur si simplu nu merita timpul pierdut.

Mi se pare faina implementarea asta dar cam scumpa:
https://www.hardkernel.com/shop/odroid-h2/
Varianta de buget bazata pe UX4
https://www.hardkernel.com/shop/odro...ome-cloud-two/

Ce ma dispera e ca mai dai la transport 30$ si solo nu merita sa iei. As fi luat cateva de la ei.

Last edited by agarici cu pedale; 26-09-2019 at 19:44.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2019, 21:06   #64
Danos
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Braila
Posts: 1,351
Mentioned: 50 Post(s)

PC-ul meu

Default

HC2 am eu, dar eu l-am luat de la cineva din tara cu 300 lei prin iarnă, acum vad ca e mai ieftin.
H2 e mai avansat, modelul de anul acesta updatat mai potent hardware cu suport hdmi, 4k, etc.
Danos is offline   Reply With Quote
Old 27-09-2019, 12:55   #65
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 742
Mentioned: 35 Post(s)




Default

@agarici cu pedale - Am mai scris asta pe undeva. La mine RPi 3B+ are LibreElec pe el, HDMI-ul infipt in TV si SSD infipt pe USB. Il folosesc si pe post de NAS. Mai am si HP Gen8 cu Nas4Free, dar nu l-am mai pornit de ceva timp. E un fel de offline back-up.

Back-up la telefon dureaza, mai ales ca n-am PoE la WiFi (sta in pod). Primeste curent folosind un getto mod cu perechea maro pe post de cablu de alimentare. Da, stiu, limitat la 100Mb/s, dar pana acu m-am descurcat. Pana la urma telefoanele nu dorm noaptea, asa ca nu ma doare prea tare ca dureaza back-up-ul 2-3h cand vin din vacanta.

@Danos - d'aia ziceam mai sus ca-s curios de sftp (sftp vine bonus cu SSH). Am aflat pe propria piele ca unele lucruri merg mai bine decat altele, desi aparent ar trebui sa faca acelasi lucru.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 27-09-2019, 22:35   #66
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 9,720
Mentioned: 103 Post(s)

PC-ul meu



Default

@Dashu - Da, imi aduc aminte cand s-a mai deschis subiectul asta.
Depinde de ce faci cu el exact si ce pretentii ai pentru ca e foarte limitat, pe mine m-a satisfacut mult si bine pana am inceput sa trec la TV-uri mai serioase + continut video de dimensiuni mari, acolo pur si simplu Pi3-ul e in cosciug la 5 metri sub pamant din cauza placii video folosite care e foarte slaba.

Cred ca de 3 ani nu-l mai am dar acum caut si ceva jucarii de genul dar cu chipseturi si performante de 2019 + Android TV sa fac 2 TV-uri smart old mai smart ca sa poata accesa continutul din NAS_ul meu din extern. Pana acum Odroid N4 cu 4GB mi se pare cea mai tare schema dar mai fac research. Nici UX4 nu e rau chiar daca e old pentru ca e matur. Daca l-as gasi la pret normal in RO as lua asa lejer.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 03:36   #67
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12,490
Mentioned: 734 Post(s)

PC-ul meu

Default

Am muscat si-am dat comanda de un DS218j la 799Ron. Merg la sigur cu el, fara batai de cap, iar OS-ul de pe Synology e aproape perfect. O sa mai iau un HGST 7k6 sa am doua si-l montez.

Question, merge momentan cu un singur HDD (HGST-ul pe care-l am deja, cu date pe el)? Iar cand bag al doilea gol, sa-i traga copia pentru RAID 1? Sau trebuie sterse datele si puse iar?
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 08:21   #68
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,200
Mentioned: 126 Post(s)

PC-ul meu

Default

Orice NAS știe expand, fie jbod sau raid 0. Raid1 nu știu sigur, dar știu că au manuale și suport pe forum de bună calitate
kobro is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 10:01   #69
piticu
Ancient friend
 
piticu's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bucuresti
Posts: 1,387
Mentioned: 26 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to piticu Send a message via Skype™ to piticu
Default

Quote:
Originally Posted by Boggy View Post
Am muscat si-am dat comanda de un DS218j la 799Ron. Merg la sigur cu el, fara batai de cap, iar OS-ul de pe Synology e aproape perfect. O sa mai iau un HGST 7k6 sa am doua si-l montez.

Question, merge momentan cu un singur HDD (HGST-ul pe care-l am deja, cu date pe el)? Iar cand bag al doilea gol, sa-i traga copia pentru RAID 1? Sau trebuie sterse datele si puse iar?
Vezi daca il pui sa nu il formateze sa pierzi tot, nu mai tin minte ce sa intamplat la mine cand am bagat primul hdd.
piticu is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 10:22   #70
Danos
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Braila
Posts: 1,351
Mentioned: 50 Post(s)

PC-ul meu

Default

Din cate īmi aduc eu aminte cand am avut pentru puțin timp Synology DS118, hdd-ul ti-l formateza la prima instalare, deci daca ai date pe el, fa backup pe altceva și apoi le pui la loc dupa instalare.
Danos is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 11:42   #71
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,200
Mentioned: 126 Post(s)

PC-ul meu

Default

La jbod nu sterge nimic, e doar ca un disc logic, adica vede spatiu mai mult scriind datele secvential pe hdd-uri.
La raid1 nu ar trebui sa fie problema fiindca face mirror la primul hdd.
La raid0 e discutie, cu extinderea matricii pe al doilea hdd cu scriere simultana pe cele 2 hdd.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 12:24   #72
piticu
Ancient friend
 
piticu's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bucuresti
Posts: 1,387
Mentioned: 26 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to piticu Send a message via Skype™ to piticu
Default

Initial am avut un singur hdd si la formatat la prima instalare, dupa cateva luni am pus al 2 lea hdd fara sa fac raid, cred ca si pe al 2 lea la formatat.
piticu is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 18:11   #73
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12,490
Mentioned: 734 Post(s)

PC-ul meu

Default

In momentul in care l-ai bagat pe-al doilea s-a intamplat ceva cu datele de pe primul?

Nu mi-ar fi greu ca inainte sa-l montez sa copiez datele pe altceva, iar apoi sa le pun iar pe NAS. Din moment ce e RAID1, ar trebui sa faca 1:1 intre cele doua HDD-uri, nu? Ca daca se intampla ceva cu un HDD din matrice, ar trebui doar sa bagi unul curat si sa refaca treaba automat.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 19:17   #74
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,200
Mentioned: 126 Post(s)

PC-ul meu

Default

Cand il bagi ar trebui sa te anunte ca a detectat un hdd nou si variantele pe care le alegi.
La mine, care am un Thecus simplu, testat de Monstru si war4peace, imi spune in amanunt variantele care le am si ce implica.
Ti-as face o inregistrare, dar inca nu am gasit timpul sa pregatesc cele 2 hdd de 1TB sa le pun in raid pe NAS.
In manualul meu de la pag 21 la 31 explica detaliat ce poti face cu un NAS cu 2 hdd http://www.thecus.com/download/manua...M%20set_EN.pdf
La al tau de la pag 26 sau 29-31: https://global.download.synology.com...Server_enu.pdf
kobro is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 19:45   #75
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12,490
Mentioned: 734 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mersi mult, o sa iau manualul la rasfoit cum prind ceva mai mult timp la dispozitie, NAS-ul cica vine in ~7zile.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-09-2019, 23:44   #76
ingerulol
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Bucuresti
Posts: 1,526
Mentioned: 44 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ingerulol Send a message via Skype™ to ingerulol
Default

Eu am ramas fixat - aleg intre DS218+ sau 718+ asta daca nu apare o noua generatie (ar cam fi momentul).
Musai la NAS - 2 HDD-uri RAID1 bla bla si 80MB/s viteza cred ca e suficienta. Restul este poveste .

Am luat un J4105M + RAM + SURSA (daca sunt doritori le vand) ca sa continui proiectul XPENOLOGY , dar nu am mai avut timp. Pe un laptop vechi am Freenas .
ingerulol is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2019, 10:05   #77
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 18,089
Mentioned: 586 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by agarici cu pedale View Post
Cred ca la orice NAS cu cache pe SSD (testat pe xpenolog in trecut) sare de 100 constant daca nu ai load pe LAN altfel sare QOS-ul.
Am eu si nu sare cu mult. Rar vad 110. Si doar la fisiere mari, desigur.
__________________
Ne naștem pe rānd și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2019, 10:26   #78
piticu
Ancient friend
 
piticu's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bucuresti
Posts: 1,387
Mentioned: 26 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to piticu Send a message via Skype™ to piticu
Default

Quote:
Originally Posted by Boggy View Post
In momentul in care l-ai bagat pe-al doilea s-a intamplat ceva cu datele de pe primul?

Nu mi-ar fi greu ca inainte sa-l montez sa copiez datele pe altceva, iar apoi sa le pun iar pe NAS. Din moment ce e RAID1, ar trebui sa faca 1:1 intre cele doua HDD-uri, nu? Ca daca se intampla ceva cu un HDD din matrice, ar trebui doar sa bagi unul curat si sa refaca treaba automat.
Primul a ramas la fel, eu nu le folosesc in raid, unul e pentru stocare muzica si unul pentru torent cateodata. Am vrut sa scap de hdd din pc sa raman doar cu ssd.
piticu is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2019, 15:16   #79
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12,490
Mentioned: 734 Post(s)

PC-ul meu

Default

A venit DS218j-ul. E superb, nu regret ca am dat banii astia vs ceva DIY/custom. Mic, frumos, si foarte destept. Toate aplicatiile merg flawless, am reusit chiar si sa leg telefoane vechi ca IP Cameras la Surveillance Station si sa setez monitorizare. Treaba principala pentru care o sa-l folosesc (personal cloud) merge si ea perfect.

Am inceput experimentul pe el cu un WD Black de 640gb (6400AAKS, 50.000 ore de functionare ) pe care mi-a cerut sa-l formateze. In timpul asta am curatat HGST 7K6000 de 4TB si l-am pregatit pentru ca evident trebuia sa-l formateze (SHR mi se pare ca foloseste doar EXT4). Acum face parity check pe volumul de 600GB(valoarea celui mai mic HDD), iar cand termina sincronizarea array-ului RAID il opresc, scot WD Black si bag un WD Green de 2TB care doarme pe-aici.

Asta temporar pana cumpar 2x8TB sau mai iau un HGST 7k6 de 4TB. Haven't decided yet.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 05-10-2019 at 15:24.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2019, 12:49   #80
Danos
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Braila
Posts: 1,351
Mentioned: 50 Post(s)

PC-ul meu

Default

Incearca sa nu instalezi prea multe aplicatii pe el, doar strictul necesar, altfel o sa inceapa sa se miste mai greu cu doar 512mb ddr3.
Am avut DS118 care are procesor quadcore si 1Gb ram ddr4 si daca instalam prea multe aplicatii incepea sa gafaie, se misca greu in aplicatii, raspundea mai greu.
Danos is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ce sa aleg ? MadMaxXx Procesoare si chipseturi 16 18-01-2014 09:50
Ce kit sa aleg? bow.wow Procesoare si chipseturi 14 21-04-2013 13:13
Ce magazin sa aleg? ViktorJDM Magazine IT&C 18 08-03-2013 03:33
Ce cooler sa aleg ? ionutzu71 Racire 27 26-01-2013 20:14
ce sursa sa aleg ? MadMaxXx Carcase si surse 11 28-12-2011 22:43

 
Forum Stats
Members: 8,386
Threads: 21,846
Posts: 655,138
Total Online: 608

Newest Member: Reiku

Latest Threads
- by Kspic

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 15:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.