lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Sectiuni anexe > Zona libera
Connect with Facebook

Zona libera Aici poti aborda orice subiect, in limitele decentei


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-04-2019, 01:34   #81
war4peace
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 8,450
Mentioned: 285 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Quote:
Originally Posted by kpy_here View Post
Atunci, puteți sa nu va cumpărați, sau sa luați direct imprimante construite. Sunt pe la 2k dar majoritatea sunt Plug and play
Depinde pentru ce o iei. Ca hobby și tinkering de plăcere, iei una ieftină și repari la ea 6 luni, începând din minutul 1, și e OK, că asta e ideea. Dacă ai alte chestii pe cap și ai nevoie de ceva care să meargă bine din prima, cu minim de bibileli, și mai vrei să faci și bani cu ea, iei și una de 2K. Vorba aia, e mai ieftină ca un combo CPU+mobo+GPU+RAM mai ca lumea
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2019, 08:35   #82
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 13,579
Mentioned: 567 Post(s)

PC-ul meu



Default 3D Printing

Toate imprimantele ar trebui să meargă decent de la început. Nu ai ce piese să schimbi sau să bibilești. Nu ai ce să repari.

Dar toate imprimantele care vin sub formă de kit trebuie instalate/montate/asamblate, asta ia de regulă 1 zi!

Apoi trebuie instalat softul necesar, și începute ajustările în soft astfel încât imprimanta să și producă ceva util sau care arată a ceva ce voiai să printezi.

Fiecare imprimantă trebuie reglată, are curele, șuruburi de tensionare, etc. Ca începător nu știi cât de tare să strângi o curea de transmisie, poate să îți iasă un print prost de aici.
Patul trebuie reglat la planeitate, operațiune manuală.
End-stopurile trebuie reglate și ele.

Din cauza asta nu poți să ai un plug and play.

Cand ai reglat-o și bibilit-o bine, vezi ce nu îți place la ea și decizi ce upgrades îi faci.
Ventilatoare suplimentare, cadru de fier, piese de ranforsare, pat diferit, alt extruder, senzor de proximity ca să nu mai reglezi planeitatea, etc.

Dar o imprimantă trebuie să fie capabilă să printeze de la început după reglajele necesare. Care sunt obligatorii!

Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 05-04-2019 at 08:40.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2019, 10:20   #83
war4peace
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 8,450
Mentioned: 285 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Corect, dar vezi review-ul video de mai sus în care îi umplea nu-știu-ce-piesă cu fir înmuiat, apoi a schimbat nu-știu-ce-alt-piesă fiindcă era nașpa din fabnrică, apoi a trebuit să dezlipească covorașul de pe pat fiindcă i se lipea printul de el și s-a chinuit și acolo, etc.

Una e să faci reglaje la curele, alta e să îți vină cu piese care trebuie înlocuite din day1.
Una e să printezi un obiect și să se vadă layer-ele, alta e să se oprească printul după 2 ore fiindcă i-a sărit moțul din extruder.
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2019, 11:06   #84
polter
Senior Member
 
polter's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 3,667
Mentioned: 154 Post(s)

PC-ul meu



Default

Tcomai ca nu face ceea ce trebuie ...
E plin YouTube-ul de exemple in care se schimba jumatate din piese ca sa mearga decent la astea ieftine...
__________________
Quote:
Originally Posted by Kspic View Post
...Un singur cuvant am: " Rusine " .
polter is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2019, 11:42   #85
kpy_here
Ancient friend
 
kpy_here's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Cluj
Posts: 7,370
Mentioned: 209 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by war4peace View Post
Corect, dar vezi review-ul video de mai sus în care îi umplea nu-știu-ce-piesă cu fir înmuiat, apoi a schimbat nu-știu-ce-alt-piesă fiindcă era nașpa din fabnrică, apoi a trebuit să dezlipească covorașul de pe pat fiindcă i se lipea printul de el și s-a chinuit și acolo, etc.

Una e să faci reglaje la curele, alta e să îți vină cu piese care trebuie înlocuite din day1.
Una e să printezi un obiect și să se vadă layer-ele, alta e să se oprească printul după 2 ore fiindcă i-a sărit moțul din extruder.
Problemele alea apar in functie de cum iti pregatesti print-ul in slicer. Trebuie sa printezi la inceput niste obiecte pentru calibrare, dupa care nu o sa mai existe probleme de genul.

Rar trebuie sa inlocuiesti ceva din prima zi. Toate kit-urile astea sunt facute sa mearga din prima (cum zicea Arise) dar daca vrei mai mult, inlocuiesti piese, printezi upgrade-uri samd.

Dupa ce incepi, nu mai pare totul asa de complicat si time consuming. Dar ca incepator, cand nu ai idee cum functioneaza toate angrenajele e posibil sa te gandesti ca e mult de munca. Si ar fi interesant daca am vorbi din experienta, nu din ce vedem pe Youtube

Last edited by kpy_here; 05-04-2019 at 11:46.
kpy_here is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2019, 11:46   #86
allexb
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Manchester UK
Posts: 743
Mentioned: 22 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ender 3 pana la urma e o imprimanta decenta dintre cele ieftine.
Nu ai ce sa ii ceri. Da, iti cam trebuie upgrade-uri la ea ca sa mearga decent.

Faptul ca au aparut pe piata imprimante ieftine, e un miraj, hobby-ul asta nu e ieftin. Nu vinde nimeni pe pierdere. Chinezii reduc din calitate ca sa vanda la preturile alea.

Daca ai nevoie de ceva pe care sa te poti baza, eu zic ca ai nevoie de o Prusa i3, minim.

Mai ieftina dar cu volum mai mic ar fi Cetus Mk2 sau Mk3

Deci scoti minim €350 din buzunar.

Si inca ceva ce se scria mai sus si cu ce nu sunt de acord, ca sunt zeci de site-uri unde gasesti modele gata facute.
That’s not the way to go. Trebuie sa pui mana sa inveti modelare 3d, sa inveti tips and tricks ca sa scoti printuri mai bune, sa inveti sa scoti ce piese vrei tu chiar daca nu ai volum de printare suficient.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Nickname anterior - Allex_master
allexb is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2019, 12:35   #87
kpy_here
Ancient friend
 
kpy_here's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Cluj
Posts: 7,370
Mentioned: 209 Post(s)

PC-ul meu

Default

Pai, depinde ce te intereseaza. Daca vrei sa iti printezi modele facute de tine, awesome, le modelezi si le printezi. Acum cateva zile i-am facut unui coleg o piesa pentru RC Car. Nu e mare lucru la piese mici.

Dar daca vrei sa printezi figurine (cum vreau eu) iti trebuie cam mult timp de invatare, pana poti sa sculptezi ceva profi. In schimb, poti merge pe un site gen gambody.com, iei figurina, ii dai print si astepti
@kobro,
Am pus aici scan-ul de la sekiro. E scanat fara sabie
https://mega.nz/#F!ic8zSAqB!wIgTvoGhVS-xXNk1Tb3WKw
Cam asa ar trebui sa arate: https://i.imgur.com/8blZVap.jpg

Last edited by kpy_here; 05-04-2019 at 12:42.
kpy_here is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2019, 21:16   #88
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 13,579
Mentioned: 567 Post(s)

PC-ul meu



Default

Imprimantele trebuie calibrate, dacă îi dai blană nu are cum să îți scoată o piesă complicată.
Viteza este extrem de importantă, crești viteza de deplasare pe axe înseamnă că vei crește viteza pe extruder, ăla e primul care o să croncăne pe filament pentru că driverul probabil s-a încins și pierde steps.

Corect oarecum, nici eu nu am putut printa prea grozav la început pentru că nu am avut un ventilator pentru răcirea driverelor.

Chinezii mi-au pus în pachet doar niște radiatoare mici mici cât coițele de furnică. Le-am pus pe alea și doar pentru că făceam calibrarea mă frigeam la degete, așa de rău se încingeau.

Așa că am pus un fan de 12cm și am rezolvat problema.

Dacă își lua nevastă-mea printer 3d și se încingea driverul de extruder habar nu avea că avea nevoie și de un ventilator pe care chinezul nu l-a inclus în pachet.

Dar nevastă-mea nu își lua 3d printer, deci nu apărea problema.

E kit diy, e treabă de tinkering, dacă nu accepți ideea că trebuie să pui tu un ventilator de la tine din cutia cu maimuțe și faci nazuri că vrei să meargă perfect din prima îmi pare rău. Mai vorbim peste un an, poate apar chestii noi pe piață, poate devii și tu mai maleabil...


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2019, 23:01   #89
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,094
Mentioned: 124 Post(s)

PC-ul meu

Default

kpy, ba frate da ti-ai gasit ce sa scanezi, izmenele-alea cu dungi...
Si un aparat rmn ar intampina dificultati ...
kobro is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2019, 15:02   #90
AlexR.
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Timisoara
Posts: 161
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Daca tot a aparut thread-ul relatez si eu prima mea experienta cu o imprimanta 3D.

Dupa ceva timp de cautat si analizat m-am hotarat sa merg pe Anycubic I3 Mega - din review-uri m-a atras calitatea constructiei (full metal, baza care nu necesita "trucuri" pt aderenta piesei), calitatea print-urilor straight out of the box si faptul ca vine asamblata aproape in totalitate - la inceput as fi vrut sa merg pe o imprimanta kit pt factorul DIY, dar dupa ce am citit ca s-ar putea sa iti ia 1-2 zile (poate chiar mai mult) sa o aduci unde trebuie mi-a mai trecut...

Am dat in 28.03 comanda aici, in 31.03 mi-a fost expediata prin DHL din depozitul din Cehia si in 04.04 mi-a fost livrata de catre Urgent Cargus.

Am mers pe optiunea cu 3kg aditionale de PLA (pe langa kg-ul care vine by default in cutia imprimantei - alb in cazul meu) - costul total a fost de $ 264 (1133 lei trasi din cont).

Se poate vedea in review-ul asta sau asta forma sub care vine imprimanta in cutie si ce mai primesti pe langa, cert e ca asamblarea finala e straightforward si mare lucru nu e de facut (prinse intre ele cele 2 parti principale cu 8 suruburi si conectate 3 cabluri) - nu dureaza mai mult decat iti ia sa montezi spool-ul ala din acrilic

Ce ar fi important de precizat - daca inainte sa ii dau prima cheie nu m-as fi gandit sa arunc o privire sub "capota" (just to be on the safe side) - imprimanta nu ar fi functionat cum trebuie
Am atasat o poza cu ce se gaseste in baza, overall sunt multumit de constructie, mai putin multumit insa de firul ala care nu a fost blocat in conectorul lui... Rezolvarea a fost foarte simpla, crimp-ul/firul nu avea nimic, era vorba doar ca nu a fost clipsat in locasul lui. Respectivul fir duce la unul din ventiatoarele din cusca hotend-ului (cel pt racirea part-ului sau cel pentru racirea hotend-ului, n-am studiat mai in amanunt) - in orice caz nu cea mai fericita situatie.
Ca tot am deschis cutia (Pandorei), din ce am vazut driverele motoarelor sunt pe socket-uri, nu soldered cum am citit ca ar fi in cazul ultimelor revizii ale modelului asta de imprimanta/mainboard. Bine de stiut pentru viitor.

Alta situatie care a necesitat o interventie - am observat ca imprimanta aluneca foarte usor pe suprafata biroului pe care am pus-o: cauza s-a dovedit a fi cele 2 coliere care tineau lipite niste fire (trase printr-un tub din acela negru de cable management) de bara transversala de sub imprimanta, practic picioarele imprimantei nu puteau face contact cum trebuie cu suprafata din cauza grosimii colierelor (poza 3)
Rezolvarea a fost iarasi foarte simpla, am taiat cele 2 coliere si tubul respectiv pare sa stea foarte ok la locul lui si fara ele - daca cumva va fi nevoie pe mai incolo o sa dau niste banda in 2 locuri. Acum imprimanta sta fixa.

Am vrut sa dau astea 2 exemple de situatii cu care m-am confruntat, cu toate ca rezolvarile au fost f simple, ideea e ca macar un pic de tinkering cred ca e necesar cam pt oricare astfel de utilaj

Cu astea out of the way, imprimanta a pornit ok, fara nazuri.
O ultima situatie cu care m-am confruntat (cel putin deocamdata) a fost cand am nivelat baza - baza care se pare ca e mai mult sau mai putin convexa - daca aduc colturile unde trebuie conform instructiunilor (grosimea unei coli de hartie intre suprafata bazei si duza hotend-ului), la mijlocul suprafetei de printare cele doua se ating...
In consecinta deocamdata m-am asigurat ca leveling-ul e ok pt partea de mijloc, obiectele de test pe care le-am printat pana acum sunt mici si le-am lasat pozitionate pe centru in Cura - nu am avut nici un fel de probleme de aderare a primelor straturi.
Va fi insa interesat de vazut care e situatie cand o sa printez primul obiect care o sa se intinda pe o buna parte din suprafata de printare...

Atasez poze cu un Benchy si cu un cub de calibrare - dpmdv au iesit ok, dar clar tot mai e cate ceva de tweak-uit. De mentionat ca le-am printat fara vreun fel de optimizari aplicate imprimantei; nici prin Cura nu stiam exact ce sa selectez, am mers pe default Mai e de studiat.


Last edited by AlexR.; 07-04-2019 at 15:07.
AlexR. is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2019, 16:32   #91
kpy_here
Ancient friend
 
kpy_here's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Cluj
Posts: 7,370
Mentioned: 209 Post(s)

PC-ul meu

Default

Nice, arata bine print-urile. Pentru baza, eu folosesc sticla. Asa stiu ca e dreapta si nu sunt probleme de calibrare a heatbed-ului.
Trebuie sa am rabdare dupa ce termina un print sa se raceasca, dar in rest e ok. Aderenta e foarte ok. Am printat si ABS pe sticla.

In alta ordine de idei, am comandat o parte din componentele pentru Hypercube Evolution cu dual Z axis. In teorie, o sa aiba un spatiu de print de 300x300x400. Sa vedem daca am calculat bine

In cateva zile ar trebui sa ajunga barele de aluminiu pentru Hypercube precum si cele pentru upgrade de la Anet A8 la AM8.
O sa folosesc SKR 1.3 cu TMC2130 SPI pentru Marlin 2.0. Inca nu m-am hotarat ce extruder iau, dar probabil o sa fie tot direct drive.

Last edited by kpy_here; 07-04-2019 at 16:34.
kpy_here is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2019, 16:32   #92
war4peace
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 8,450
Mentioned: 285 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Ei, da, așa mai venim de-acasă!
În review-ul de aici se spune că spool-ul PLA cu care vine imprimanta e de calitate proastă. E adevărat?
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2019, 18:00   #93
AlexR.
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Timisoara
Posts: 161
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Nu stiu exact la care review te referi, insa asta e o chestie pe care am vazut-o si eu de 2-3 ori cand faceam research, insa din ce tin minte se refereau la situatii de acum 1 an sau chiar mai bine; probabil au remediat situatia de atunci - posibil sa fi produs ceva batch-uri mai nasoale sau poate nu le-au depozitat cum trebuie.
Mi-e greu sa imi dau cu parerea de la umbra mirificului esantion de una bucata rola de filament testata pana acum (as in, ever) insa banuiesc ca daca ar fi fost de cacao PLA-ul as fi obtinut rezultate mult mai proaste sau poate chiar nu as fi putut duce print-urile la bun sfarsit.

Pe masura ce o sa folosesc din celelalte spool-uri, daca observ vreo diferenta in calitatea platicului o sa postez. Oricum din ce am citit conteaza destul de mult cum sunt ambalate rolele si unde sunt depozitate, pentru a se evita umezirea lor in special. Am atasat o poza cu cele 3kg aditionale de PLA - fiecare a venit in cutia ei separata (cu eticheta cu ceva detalii legate de batch), shrink wrapped si cu o pungulita de desicant. La fel a venit si rola inclusa (doar ca fara cutie separata).
Deci din punctul asta de vedere as zice ca au habar ce fac.

Pun si o poza cum arata setup-up in prezent; as vrea sa trec de la suportul acela separat pentru rola de filament la unul legat de cadrul imprimantei. De asemenea sa modific prinderea senzorului de filament, cea din prezent cu bila si magnet nu e suficient de puternica si m-am trezit de cateva ori ca o lua senzorul la sanatoasa si se oprea in peretele extruderului (bine ca nu avea ce sa strice pe acolo).
O sa vad daca printez part-urile respective (optiuni sunt), sau trec direct la kit-ul asta de upgrade, care contine si un extruder pare-se mai fancy.

E si un Pi pe acolo, statea cam nefolosit si cum am gasit Octoprint pt controlul si monitorizarea print-urilor, cred ca o sa merg pe ruta aceea.

AlexR. is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2019, 18:19   #94
war4peace
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 8,450
Mentioned: 285 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Am uitat să pun link sub „aici

Acum am pus.

Ziceau așa:

Quote:
The filament spool that came in the box was probably the worst spool we ever encountered. The quality was horrible: The filament strand was tangled and twisted; while printing, it oozed out of the nozzle and even started to bubble – something we haven’t seen with PLA for a while.
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2019, 18:55   #95
AlexR.
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Timisoara
Posts: 161
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Nope, n-am intalnit asta, n-a fost nici incalcit, nici bulbuci nu a facut
AlexR. is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2019, 22:11   #96
polter
Senior Member
 
polter's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 3,667
Mentioned: 154 Post(s)

PC-ul meu



Default

arata foarte bine
__________________
Quote:
Originally Posted by Kspic View Post
...Un singur cuvant am: " Rusine " .
polter is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2019, 23:17   #97
war4peace
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 8,450
Mentioned: 285 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Am nevoie de patru cilindri din PLA, cu următoarele dimensiuni:

Diametru exterior: 57mm
Diametru interior: 41mm
Înălțime: 54mm

Nu trebuie să fie super-finisați, de partea respectivă mă ocup eu. Mă poate ajuta cineva? Să îmi spuneți și cât m-ar costa.
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 18-04-2019, 13:15   #98
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12,368
Mentioned: 730 Post(s)

PC-ul meu

Default

Plini, sau cu infill? Ce toleranta ai la dimensiuni? Ca s-ar putea de ex sa iasa 57.2. Bine, as putea sa-i refac calibrarea inainte.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 18-04-2019, 20:02   #99
war4peace
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 8,450
Mentioned: 285 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Plini. Toleranța e suficientă, pot avea și un milimetru în plus, oricum îi iau la frecat cu glaspapir, nu trebuie să arate bine.
Este vorba de niște coliere care ar trebui să prindă niște cilindri de metal (susțin un parbriz de motocicletă), dar colierele sunt mari (le-a comandat cineva prost) și cilindri ăștia ar trebui să umple diferența.
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 18-04-2019, 20:17   #100
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12,368
Mentioned: 730 Post(s)

PC-ul meu

Default

Nu recomand PLA atunci, la +50C se inmoaie. Ti-i fac din PETG?

Sent from my MI 8 using Tapatalk
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 8,359
Threads: 21,678
Posts: 651,144
Total Online: 658

Newest Member: romania2020

Latest Threads
- by Kspic
- by ibm390s
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 17:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.