lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Extreme 501 > Modding
Connect with Facebook

Modding Electronica aplicata si alte practici oculte


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 14-01-2010, 15:58   #1
Kimi
Ancient friend
 
Kimi's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,382
Mentioned: 125 Post(s)


Default Discutii electrice

Mi se pare mie sau multimetrele astea digitale cam put?
Kimi is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2010, 17:20   #2
dev
Ancient friend
 
dev's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 8,277
Mentioned: 1 Post(s)




Default

Eu cred mai tare pute cpuz.
__________________
It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen.

Quote:
Originally Posted by Apocalypse Now View Post
Sa nu fim pizde, va rog.
dev is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2010, 20:18   #3
poparamiro
offline
 
poparamiro's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,860
Mentioned: 24 Post(s)




Default

Nu multimetrul este problema. Pe de o parte cpu-z citeste aiurea voltajele, citeste bine doar voltajul setat in bios si asta doar in cazul in care loadline este activat, adica unde nu intereseaza pe nimeni. Pe de alta parte "modulul" de compensare al voltajului este defectuos in cazul lui RE2, puteti observa ca diferenta dintre voltajul raportat de cpu-z si cel real (afisat de MM) creste odata cu cresterea vcore.

Mentionez ca in cazul evga 762 nu exista obsolut nici o diferenta intre voltajul idle si cel load (masurat cu MM) in cazul in care loadline este activ, cpu-z chiar daca nu raporteaza exact, este destul de aproape, de exemplu la 1,211v in load raportati de cpu-z am ~1.20v cu MM. Acest lucru ma face sa cred ca cpu-z este cumva "inselat" de circuitul de alimentare in cazul lui RE2.

Daca aveti RE2 si multimetru mi-ar prinde bine un feedback

Am incercat trei versiuni de bios (14xx, 15xx si ultimul bios pentru RE2 - 1704), nu exista nici o modificare in comportament. De asemenea versiuni diferite de cpu-z au aceleasi citiri pentru voltaj.

Deci situatia se prezinta cam asa pe RE2:

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Vcore.png
Views:	1276
Size:	19.6 KB
ID:	5785  
poparamiro is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2010, 21:15   #4
Micutzu
Oenolog
 
Micutzu's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,207
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Micutzu
Default

Problema apare de la punctul de unde e prelevata tensiunea Vcore pentru multimetru. Vorbim de curenti de peste 100A in load si tensiuni foarte mici, ceea ce inseamna ca si la o rezistenta a traseelor dintre iesirea circuitului PWM si pana la pinii procesorului propriu zis de cateva miimi de ohm vom avea o cadere de tensiune considerabila.

Circuitele de stabilizare a tensiunii masoara valoarea de la iesire si actioneaza asupra regulatoarelor pentru a compensa o variatie in aceasta. Dar avand in vedere curentii cu care se lucreaza, asta nu e suficient asa ca se foloseste "remote sense", practic masuratoarea valorilor tensiunilor se masoara fix la consumator (direct din siliciul procesorului, prin niste pini dedicati). Pentru ca regulatoarele se straduie sa tina tensiunea constanta la consumator (ma rog, acolo unde functioneaza load-line calibration), e posibil ca la iesirea regulatorului (acolo unde masuram, de obicei) sa avem o tensiune mai mare, si diferenta dintre aceasta si tensiunea din procesor sa creasca odata cu cresterea consumului.

Din ce vad in tabel, pare ca load-line calibration functioneaaza OK si CPU-Z masoara ceea ce trebuie, adica tensiunea din pastila procesorului.

Ce trebuie luat in considerare insa e faptul ca nu neaparat stabilitatea absoluta a tensiunii e cel mai important factor, ci un comportament cat mai bun la regimuri tranziente (de la idle la load brusc, sau invers), unde regulatoarele au inevitabil o intarziere si poti avea un spike (pozitiv sau negativ) destul de consistent pana apuca ele sa compenseze. Deasemenea, filtrajul cat mai bun al tensiunii e iarasi important, daca zgomotele de comutatie nu sunt suficient curatate decuplajul de pe procesor (capacitorii aia mici de pe spate) nu mai fac fata si iarasi avem un motiv de instabilitate. Pentru un circuit LC de o anumita valoare pe iesirea regulatoarelor, o frecventa cat mai mare de comutatie va ajuta la rezolvarea problemelor de genul asta in detrimentul unei incalziri mai mari a mosfetilor de comutatie; asta face optiunea "PWM frequency" de pe placile EVGA mai noi de exemplu .
Micutzu is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2010, 21:38   #5
poparamiro
offline
 
poparamiro's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,860
Mentioned: 24 Post(s)




Default

Bun, este clar ca apar caderi de tensiune pe trasee si ca nu conteaza doar stabilitatea tensiunii.

Sa inteleg ca evga (cu al lor vrm digital) au alta metoda de a masura tensiunea, adica acel punct de "prelevare" de care ai vorbit? (pentru ca MM nu raporteaza nici o diferenta intre idle si load cu loadline on, iar la RE2 am 1.538v MM idle si 1.600 MM load, o diferenta destul de mare), sau aceasta comportare a cpu-z mai buna pe evga se datoreaza vrm-ului digital, net superior celui de pe RE2?

Cpu-z cum masoara tensiunea, prin pinii dedicati sau la iesirea regulatorului?, la RE2 de exemplu am masurat si tensiunea la iesirea bobinelor de sarcina si este aceeasi cu cea de la punctul de masura dedicat de pe placa, dar nu coincide cu ce raporteaza cpu-z.

Sa inteleg ca 1.6v este tensiune de la iesirea regulatorului si datorita caderilor de tensiune pana la procesor ajunge sa fie 1.51v, masurati prin pinii dedicati? Daca e asa ar trebui sa am si la evga o cadere de tensiune de la iesirea regulatorului pina in cpu. Ea nu exista deci sa inteleg punctul de masurare al MM digital coincide cu punctul prin care masoara tensiunea cpu-z? (oricum si pe evga exista o mica neconcordanta, de ~ 0.015v, neglijabila totusi)

Last edited by poparamiro; 14-01-2010 at 21:56.
poparamiro is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2010, 22:53   #6
Kimi
Ancient friend
 
Kimi's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,382
Mentioned: 125 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by dev View Post
Eu cred mai tare pute cpuz.
Pana nu demult foloseam un mm analogic. De craciun mi-am luat si io un mm digital (sa fiu si io smecher ) si nu stiam de ce imi arata ~1.6v la o baterie de 1.5v. Cand il bag la priza imi arata 232v. Asta da bullshit made in germany.
Kimi is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2010, 07:35   #7
dev
Ancient friend
 
dev's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 8,277
Mentioned: 1 Post(s)




Default

De ce presupui ca ai 220 la priza? La mine la munca variaza intre 205 si 235v in functie de ora la care verifici. A venit un baiet de la eon si a zis ca treaba e brici.
__________________
It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen.

Quote:
Originally Posted by Apocalypse Now View Post
Sa nu fim pizde, va rog.

Last edited by dev; 15-01-2010 at 08:33.
dev is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2010, 08:30   #8
Triplu_Z
Subzero Wins
 
Triplu_Z's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: OC Club
Posts: 2,928
Mentioned: 6 Post(s)

PC-ul meu



Default

La mine aici am 240v la priza si 400v intre oricare 2 faze ... sa mentionez ca spec voltage artrebui sa fie 220v respectiv 380v ?
__________________


Quote:
DICE = Doing Incredibly Crazy Experiments
Triplu_Z is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2010, 08:42   #9
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 17,801
Mentioned: 496 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Plus ca o baterie daca este incarcata iti va arata intotdeuna putin mai mult. Asa verificam acumulatori de 12v, nu aveam cum sa major amperajul, asa ca puneam multimetrul pe ele. Daca aveau 12,5-14v, erau incarcati, daca aveau 12v sau mai jos trebuia sa ii bag la priza...
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2010, 09:07   #10
Micutzu
Oenolog
 
Micutzu's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,207
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to Micutzu
Default

@ Ramiro - Nu stiu de unde isi ia puncul de masura senzorul monitorizat de CPU-Z si nici unde masori cu multimetrul.



Pe RE2 e clar ca multimetrul masoara in P1 si CPU-Z in P2, cand loadline calibration e activat circuitul PWM incearca sa tina P2 cat mai fix si mai aproape de cat ii e comandat prin REF (valoarea pe care o setezi in BIOS) si inevitabil in sarcina mare P1 va urca pentru a compensa caderile de tensiune pe R (de valoare IxR, unde I e curentul consumat de CPU si R rezistenta traseelor). Daca pe EVGA si valoarea masurata si cea din CPU-Z sunt la fel (sau macar la fel de stabile, pentru ca ambele sisteme de masura au ceva imprecizii si nu iti vor arata exact la fel), nu pot sa presupun decat ca 1) ambele masoara din acelasi punct (intuitiv P2) sau 2) au reusit sa reduca R la o valoare atat de mica incat e insesizabila caderea pe ea, ceea ce tehnic nu e plauzibil.

@ Kimi - orice baterie sau acumulator au tensiunea in gol mai mare decat cea nominala, daca ii pui un consumator o sa vezi ca valoarea tensiunii o sa scada. De exemplu, acumulatorii Ni-Cd cu tensiunea nominala de 1.2V sunt considerati incarcati cand tensiunea la borne ajunge aproape de 1.45V. Tensiunea la priza variaza poate varia si ea cu minim +/- 5% in functie de ce mai baga vecinii in priza, desi exista zone in Romania unde ajunge chiar si la 160V in anumite perioade.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	pwm.png
Views:	1034
Size:	13.8 KB
ID:	5818  

Last edited by Micutzu; 15-01-2010 at 09:14.
Micutzu is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2010, 09:17   #11
eXpander
Ancient friend
 
eXpander's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Bistrita
Posts: 682
Mentioned: 0 Post(s)


Send a message via Yahoo to eXpander Send a message via Skype™ to eXpander
Default

@ Kimi: Standardul la priza e 230V. Deci esti in grafic. La mine variaza intre 227V si 234V.
__________________
eXpanding Limits
eXpander is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2010, 09:37   #12
Jocker
Ancient friend
 
Jocker's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 5,154
Mentioned: 96 Post(s)

PC-ul meu

Default

Multimetrele degitale masoara mult mai precis decat orice altceva, bineinteles daca nu sunt defecte. Poti verifica daca sunt calibrate bine si in general doar pe rezistenta au abateri de 0.1 ohmi.
__________________
Viata nu se masoara în numarul de respiratii pe care le-ai avut, ci in momentele care iti taie rasuflarea.
Jocker is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2010, 16:20   #13
poparamiro
offline
 
poparamiro's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,860
Mentioned: 24 Post(s)




Default

@ Micutzu

Multumesc de explicatii, cand o sa pun evga-ul o sa fac o comparatie ca asta de pe RE2, sa vedem excat cum stau lucrurile

Oricum ceva tot nu e in regula cu felul in care raporteaza cpu-z (pe RE2) pentru ca in cazul loadline off raporteaza o cadere prea mare de tensiune (de la 1.495 in idle la 1.408 in load), totusi RE2 are un etaj solid de alimentare. Multimetrul parca ar fi mai aproape de realitate (1.512 idle si 1.474 load la un voltaj setat in bios de 1.531)

Last edited by poparamiro; 15-01-2010 at 16:31.
poparamiro is offline   Reply With Quote
Old 15-01-2010, 16:57   #14
Kimi
Ancient friend
 
Kimi's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,382
Mentioned: 125 Post(s)


Default

Deci cineva mi-o spus tampenii. Multam fain de lamurire.
Kimi is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 00:52   #15
poparamiro
offline
 
poparamiro's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,860
Mentioned: 24 Post(s)




Default

Am tot discutat despre cat de exacte sunt citirile cpu-z, si in ce sa avem incredere mai mult.

Ultima versiune de cpu-z imi arata tensiuni mai mari pentru vcore si am zis ca sigur este un bug, asta pana am vazut ca de aceasta data valoarea corespunde aproape perfect cu citirea multimetrului (observati valoarea in load cu loadline on la 1.425 voltaj setat in bios)

Versiunile anterioare de cpu-z nu raportau o diferenta de tensiune intre idle si load, asa cum arata multimetrul.



Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Vcore.png
Views:	822
Size:	76.6 KB
ID:	8502  
poparamiro is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 20:02   #16
aditdili
Moderator
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 539
Mentioned: 9 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by eXpander View Post
@ Kimi: Standardul la priza e 230V. Deci esti in grafic. La mine variaza intre 227V si 234V.
Fiti fericiti fratilor-nici macar nu vreau sa spun ca am maxim 210v primavara si 180-200v vara sau iarna-iti vine sa-ti dai palme cu salata de pumni(sau la renel),distribuitorul nostru de electricitate e singur pe piata-partea buna in toata porcaria asta e ca pot verifica foarte bine capabilitatie unui Ups.
aditdili is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discutii despre tastaturi matose Periferice 1667 Today 01:19
Discutii despre monitoare matose Periferice 2524 Yesterday 23:59
Discutii despre mousi matose Periferice 1303 21-06-2018 12:30
Discutii despre degradarea semiconductorilor poparamiro Overclocking & benchmarking 38 16-10-2011 20:30
Filme, discutii despre dev Zona libera 53 29-11-2010 13:04

 
Forum Stats
Members: 7,771
Threads: 18,956
Posts: 586,801
Total Online: 419

Newest Member: shaggyy

Latest Threads
- by mbc
- by Nomood
- by Monstru
- by Firefox
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 16:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.