lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Placi video
Connect with Facebook

Placi video Zise si acceleratoare grafice


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 31-08-2018, 22:24   #1601
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,102
Mentioned: 79 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by dangrig View Post
Pai video bios-ul la pornire scrie 32MB.

Care GPU-Z pe Windows 98 ... am incercat ce-a mai veche varianta si nu merge.
(nici HWinfo / HWMonitor nu merg)
Pai sigur are 32MB. Dar pozele nu sunt concludente daca nu apare intreaga placa fata/verso.
Poti sa folosesti un gpuz vechi: http://www.oldversion.com/windows/gpu-z-0-0-7
Sau pui un sistem mai nou cu Win XP, daca configuratia ta e prea veche.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2018, 22:32   #1602
dangrig
Member
 
dangrig's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Location: Bucuresti
Posts: 143
Mentioned: 3 Post(s)

PC-ul meu

Default

Am incercat si acel GPU-Z 007 si nu merge. Singurul care a mers este Everest.
Este prea vechi pentru Win XP ... + ca nu stiu unde am cutia cu CD-ul cu drivere ( astia batranii le-au pus "bine" )

Pentium 2 350mhz,
vreo 448 mb SDRAM (am avut 32mb, dar m-a ajutat cineva acum 1 luna cu mai multe module de SDRAM si am umplut toate 3 sloturile )
Hard de 5.1 GB

Edit :

Placa a fost cumparata de noua in toamna lui 2000 ( aia originala avea 2MB si nu puteam sa joc Carmageddon 2 )
Si cica ar trebui sa fie de 32MB.

Si poze

fata : https://i.imgur.com/6wEzHCU.jpg

spate : https://i.imgur.com/8VgYvUD.jpg

Last edited by dangrig; 31-08-2018 at 22:39.
dangrig is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2018, 23:10   #1603
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,102
Mentioned: 79 Post(s)

PC-ul meu

Default

Zboara XP-ul pe el. Eu rulam la serviciu XP cu 256 sdram si n-aveam greturi, pana prin 2006. E adevarat ca dusesem cpu in 450 ...
Dar problema ta vad ca deja e rezolvata.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2018, 23:27   #1604
fubu
Senior Member
 
fubu's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Iasi, Praga
Posts: 2,411
Mentioned: 45 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by RaverX View Post
Savage S3 trio 16 MB? Eu n-am vazut in viata mea asa ceva, esti sigur? E sau S3 Trio3D (un mare gunoi) sau S3 Savage (si poate fi Savage4, cel mai probabil sau Savage 2000), asta deja e o placa decenta, mai slaba fata de ce oferea concurenta atunci, dar cu niste chestii interesante: S3 Metal API si S3TC - texturi de mari dimensiuni comprimate, Unreal Tournament a avut parte de un pachet excelent pentru asa ceva.

Pe partea de procesor n-as spune ca a fost asa mare upgrade si nu-mi dau seama de ce ai fi trecut pe o platforma mai slaba (Super Socket 7), daca aveai deja slot 1, cred ca un upgrade la procesor (PII 333) ar fi fost mult mai ok, dar na, la vremea aia probabil ca te-au impresionat megahertii

Slot A sau socket 462? Banuiesc ca pe socket, dar sunt tare curios. Eu am avut Athlon 900, unul de 1000 era dublu la pret, iar ala la 1200 era triplu... Stiu ca am dat 500 marci germane pe placa de baza + procesor + 512 SDRAM, iar un Athlon 1200 era peste aproape 700 marci
Am gafat-o nitel cu denumirile si am mancat un "/", cred ca a fost :S3 Savage4 16MB / S3 Trio 3D/2X - practic asta a fost magaria facuta de magazinul IT, care la prima curatare mi-au schimbat Savage de 16MB cu un Trio de 4MB! Asta imi amintesc perfect. Si ca sa nu ii dea in judecata ai mei, m-am procopsit cu Voodoo3.

A fost mai comod sa trec pe acea platforma intrucat placa de baza din acel IBM nu avea sloturi SDRAM, doar SIM(8).

Athlon 1000 Slot A luat in septembrie 2001.
__________________
Voucher pcgarage: E9GNLDM6
fubu is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2018, 00:04   #1605
RaverX
Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 103
Mentioned: 11 Post(s)


Default

Super Athlon-ul ala, banuiesc ca nu l-ai pastrat Acum e piesa grea de colectie...

Ai iesit bine si cu Voodoo3, depinde si de anul cand l-ai primit, in 1999 V3 era rege, poate in unele jocuri TNT2 era nitel mai rapid, dar in jocurile bazate pe engine-ul Unreal V3 era *mult* peste orice alta placa.

Inteleg si faza cu K6 acum, daca aveai PII cu EDO (probabil cu chipset 440FX), atunci da, n-avea sens s-o pastrezi, PII cu EDO e cam lent.

Intel a repetat magaria cu PIV cu SDRAM si aia a fost unul din motivele pentru care PIV era privit ca un procesor slab, o cunostinta de-a mea si-a luat PIV 1.4 cu SDRAM si era lent, dar un pic mai tarziu am vazut la lucru un PIV 2 GHz cu RDRAM, pai aia era cu totul altceva, se misca incredibil.

Si cand zic se misca, asta insemna cand lucrai pe el, nu doar in jocuri. Aplicatiile se instalau rapid, cand deschideai un document sau un pdf se observa, cand rulai un film si mergeai la un anumit moment, absolut totul era fluent, Athloanele (inclusiv Athlon XP-urile) dadeau rezultate mai bune in jocuri, dar in rest aveau mici agatari, chestii pe care le priveai ca normale daca nu vedeai niciodata un PIV cu RDRAM).

Deh, iar m-a apucat nostalgia, cred ca in seara asta mai bag cateva meciuri de UT inainte de culcare.
RaverX is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2018, 04:10   #1606
fubu
Senior Member
 
fubu's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Iasi, Praga
Posts: 2,411
Mentioned: 45 Post(s)

PC-ul meu

Default

@ReverX

Inca il am si intentionez sa refac sistemul, detin cateva componente(RAM-HDD-VGA's-PSU).

Am facut ceva similar pentru perioada in care aveam Pentium II! -> La ceva timp a aparut un Compaq intr-un magazin din oras cu Pentium III la 600Mhz, 256MB RAM etc si visam la el, cel putin fratele mai mic si nebun dupa jocuri, saptamanal verifica daca mai e acolo...

Asa ca, acum 2 ani de ziua lui, i-am facut cadou exact acel sistem cu Pentium III! A intrat sambata pe la pranz in camera si a mai iesit luni dimineata!

Am avut si un sistem cu un Pentium 4 la 2.4Ghz(fratele devenise disparat cu jocurile si nu mai puteam face nimic de el, asa ca ai mei i-au luat si lui un sistem). Acel sistem m-a dezamagit... si la urmatorul upgrade prin 2006 am ales AMD FX-55 SH de la un prieten de familie care avea sala de jocuri. Regret cumplit ca l-am vandut!
__________________
Voucher pcgarage: E9GNLDM6

Last edited by fubu; 01-09-2018 at 04:32.
fubu is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2018, 13:19   #1607
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default

Flirts - Passion (1982)

Nimeni nu a mai postat nimic pe aici?!?!? What the...

Meanwhile eu nu am fost prea cuminte si iar am adunat material carca-stiva

Zilele trecute am inceput sa curat toate placile video si mi-au mai ramas trei placi de baza - ECS P4ITA, Gigabyte GA-8TM si Super P6DLS.

Ca sa pot posta un alt episod monstru: THE ORIGINAL PENTIUM (promis de ceva vreme) a trebuit sa fac oleaca de backtracking si sa improspatez etapele (multe) prin care am trecut ca sa pot trezi la viata primul PENTIUM.

Undeva in the not so distant future voi relua programul obisnuit.

Diferenta dintre clean and really clean *** RAMBUS fun *** HW for days.




More later.

L.E. inca astept sa apara un VooDoo 5 5500!!! CINE CITESTE SI ARE O PLACA DISPONIBILA SA IASA IN FATA!!! Cei care au cateva bucati poate imi dau si mie una, la un pret decent of course. I PROMISE I'LL TAKE GOOD CARE OF IT!!!

Last edited by Robert B; 23-09-2018 at 19:47.
Robert B is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 18:25   #1608
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default

Black Sabbath "Iron Man"

SOON! THE PENTIUM 66 story!

Robert B is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 19:28   #1609
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default

Black Sabbath - "N.I.B." from The End

THE ORIGINAL PENTIUM

Eram in liceu cand am auzit prima oara de procesoarele Pentium care aveau problema FDIV bug. Chestia asta avea loc in 1994-1995, nu mai tin minte exact. Pe vremea aceea nu aveam calculator. Primul meu PC a venit mult mai tarziu in 1996. Cert este insa faptul ca nu puteam visa la un Pentium si truth be told nici nu stiam cu ce se manaca. Pana la intrarea la Liceul de Informatica din Brasov nu am stiut ce reprezinta acest domeniu. Contactul meu cu PC-urile avea loc doar la scoala si rar la unii dintre prietenii mei care aveau posibilitati materiale mai bune. De conexiune la internet nici nu se punea problema. Ce naiba mai era si chestia aia?!?!

Tin minte ca ne-am amuzat destul de tare pentru faptul ca cei care au dat bani grei pe un Pentium chiar la aparitia acestuia, au cumparat un processor “defect”.

Fast forward to more recent times. In Decembrie 2017 am gasit si cumparat urmatorul kit Pentium:

* ASUS PCI/I-P5MP3 Rev. 2.4
* CPU Intel Pentium 66MHz - SX837 - A8050166 - L4102613 - 94025376AA MALAY

By the looks of it, eram sigur ca este vorba de un P66 cu FDIV BUG! (If you want to find out continue to read.)

A trebuit sa astept aproape doua saptamani pana cand Posta Romana a reusit sa livreze minunea. Eram cu nervii intinsi la maxim insa dupa ce am pus mana pe relicve mi-a trecut toata supararea.

Vazusem anuntul de vanzare pe OLX si in acesta se specifica ca placa de baza se da ca defecta. Pretul cerut reprezenta in principal valoarea procesorului Pentium la 66MHz si placa de baza era bonus. Nu as fi platit atat de mult doar pentru un procesor, fie el si cu stea in frunte, daca nu eram sigur ca putea recupera placa de baza. This sounded way easier in my mind than in reality.

Nu am stat mult pe ganduri pentru ca anuntul era destul de vechi si nu doream sa-mi sufle altul kitul, asa ca am pus mana pe telefon si am stabilit detaliile pentru livrare. Vanzatorul a fost amabil si mi-a spus ca are si bateria RTC/CMOS originala model Benchmark BQ3287MT, controllerul cu care a functionat cu kitul, plus doua modemuri vechi si o placa video. Urma sa primesc toate acestea pentru suma de 230 de lei. NO BRAINER! Albeit cu riscul ca placa de baza sa fie praf…little did I know how much effort will be required to awaken THE BEAST! OH BOY!

Dupa ce am aflat ca urma sa primesc bateria RTC, singura chestie care ma rodea era faptul ca cipul BIOS parea sa nu fie ce trebuie mai ales ca acesta nu avea stickerul original. Cum deja batusem palma, nu aveam cum sa mai dau inapoi si am zis [email protected] IT! Instinctul imi spunea ca totul va fi OK insa tot nu puteam sa fiu prea linistit. Good luck finding a BIOS chip replacement cand abia gasesti cateva poze sau informatii despre placa de baza.

De cand vazusem anuntul de vanzare nu mai gandeam cum trebuie si am lasat pasiunea sa preia controlul.

Imediat cum am primit componentele am inlaturat stickerele negre de pe cipurile placii de baza. A trebuit sa indrept si un piciorus de la unul dintre cipuri, deoarece aceste era indoit si putea face contact cu un alt piciorus, o chestie care nu avea cum sa fie okay atunci cand urma sa bag curent in placa. Operatiunea a fost destul de stresanta, as always. La final am reusit sa obtin rezultatele dorite. Another bullet dodged.



Starea in care sosit minunea.



Little did I know ca poza de mai jos, facuta pe un ger de nu-mi mai simteam degetele, avea sa reprezinte solutia la problema pe care urma sa o am cu acest kit care se va dovedi extrem de incapatant si va refuza pana in ultimul moment sa booteze de pe HDD, ca si cum nu dorea sa fie trezit la viata...REMEMBER! Faceti mereu poze inainte de a va apuca sa interveniti asupra oricarei componente vechi. De multe ori setarile jumperilor pot sa nu fie documentate si degeaba va veti uita in manual sau veti cauta ore intregi pe internet informatii care sa va ajute. I KNOW HOW IT IS because I've been there and trust me, IT SUX BIG TIME!



Dupa ce am primit kit-ul i-am dat o cheie insa nu am fost intampinat de nici un HAPPY POST BEEP si ecranul a ramas negru.

Initial m-am gandit ca problema este reprezentata bateria RTC si am decis sa fac primul meu RTC BATTERY MOD. Acest procedeu a fost documentat in episodul:

"Hey Grandpa, do you still lose track of time?!?!? "

https://forum.lab501.ro/showpost.php...postcount=1241
https://forum.lab501.ro/showpost.php...postcount=1242
https://forum.lab501.ro/showpost.php...postcount=1243

Un nou test de POST, cu bateria RTC modificata, nu a adus nimic nou. Placa de baza tot nu posta. Cipurile de pe placa de baza se incalzeau, semn ca aceasta primeste curent, insa ecranul ramanea tot negru. Am incercat mai multe module de memorie RAM, placi video si surse de curent insa degeaba.

In cele din urma am ajuns la concluzia ca este posibil ca informatia din cipul BIOS sa fie corupta si nu aveam ce sa mai fac pana nu cumparam un programator BIOS.

Prin urmare, am trecut la restaurarea controller-ului, fara de care intreg kitul nu putea fi folosit, in eventualitatea in care reuseam sa-l resuscitez.

Meet the: JPN CORPORATION CA8302E-1

https://forum.lab501.ro/showpost.php...postcount=1287
https://forum.lab501.ro/showpost.php...postcount=1288

In Ianuarie 2018 am cumparat un programator BIOS MiniPRO TL866A pentru suma de 550 de lei. Mi-a luat ceva pana sa pull the trigger. Nu eram prea fericit ca trebuie sa dau atatia bani pe programator insa stiam ca voi mai avea nevoie de el in viitor, asa ca l-am cumparat. Cu acest programator am reusit sa trezesc la viata si placa video PowerColor EvilKing IV L-card 3dfx Voodoo4 4500 32MB AGP dupa ce multi mi-au spus ca aceasta este beyond rescue...aaahh sweet memories...ce descarcare de adrenalina am avut cand aceasta a pornit si am fost intampinat pe monitor de o imagine crispy and flawless...PRICELESS!!!

Identificarea specificatiilor cipului BIOS a fost dificila pentru ca scrisul era aproape sters.

Am folosit o sursa puternica de lumina si am umezit cipul cu IPA 99%. Asa am reusit sa identific modelul exact: CAT28F010



https://www.onsemi.com/pub/Collateral/CAT28F010-D.PDF

Am facut o copie la imaginea BIOS de pe cip si apoi a trebuit sa aleg intre trei versiuni pe care le-am gasit pe site-ul ASUS. ASUS, o companie care se respecta! Am gasit pe site-ul producatorului fisiere BIOS pentru o placa mai veche de 20 de ani! GG!!!

https://www.asus.com/supportonly/PCI...HelpDesk_BIOS/

Am luat prima versiune de BIOS, 0205/25.05.1994, chiar daca era pentru o placa de baza Revizia 2.3 si eu aveam o placa de baza cu Revizia 2.4. Nu am vrut sa folosesc un BIOS BETA sau un BIOS pentru o placa de Revizie 3.1 sau mai mare.

POWER ON!

BEEP! I'M ALIVE! [email protected] YEAH!!! AWSOME!!! OUTSTANDING!!! Man I'm GOOD ! POST GOODNESS!!!



RTC battery MOD-ul pentru modelul Benchmark BQ3287MT a fost executat corespunzator si sistemul a retinut setarile la POWER OFF. AWESOME NEWS!

Sistemul a bootat de pe FDD si am putut accesa continutul dischetelor.

Apoi am conectat la controller, un HDD si am incercat sa fac sistemul sa booteze de pe acesta. Indiferent ce am incercat nu am reusit sa fac ca sistemul sa identifice, formateze sau sa booteze de pe HDD. Ore intregi mi-am stors creierii insa degeaba. HDD-ul era corect identificat in BIOS insa nici din BIOS prin meniul built-in, Hard Disk Low Level Format Utility nu am reusit sa obtin NIMIC!

Am trecut din nou in revista toti pasii pe care i-am parcurs pana am facut ca sistemul sa porneasca si in cele din urma am ajuns la concluzia ca este posibil ca bateria RTC sa nu fie chiar ce trebuie din moment ce pe placa de baza scrie ca trebuie un model Dallas DS1287. Stiam ca BQ3287MT este interschimbabila cu DS1287 insa am platit 60 de lei pentru o baterie DS1287 la care a trebuit sa ii fac si ei MOD.



http://www.rigelcorp.com/8051/DS1287.pdf
Robert B is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 19:29   #1610
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default

Un nou test si tot nu am reusit sa bootez de pe HDD. [email protected] THE F.........................K!!!!!!!!!!!!!!!!

Ce era mai rau era ca bateria DS1287 nu retinea setarile de BIOS la decuplarea de la curent. M-am gandit ca nu am executat corect mod-ul asa ca am desfacut totul si am separat complet terminalele "+" si "-" chiar daca nu era nevoie ca amandoua sa fie separate. Totul a fost in zadar. Dupa o noua operatie de modificare am ajuns la concluzia ca bateria DS1287 ori era bulita ori nu era ce trebuie. Ore intregi duse pa apa sambetei...shheeeshhhh....




gallery: https://postimg.cc/gallery/2vylqdx0c/
Robert B is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 19:29   #1611
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default

BACK TO BQ3287! https://www.dataman.com/media/datash...rq/BQ3287x.pdf

Am scos, schimbat, setat tot ce se putea. Cipuri CACHE, stick-uri de RAM, HDD-uri, FDD-uri, surse, you name it, I tried it. DEGEABA!

Dupa nopti nedormite, momente in plina zi cand parti ale mintii erau angrenate in rezolvarea puzzle-ului si stresul aferent, am zis ca poate placa are nevoide de un HDD mai mic avand in vedere ca controllerul JPN CORPORATION CA8302E-1 are limita la 10 Heads / 1024 Cyl / HDD de pana in 528MB.

Am gasit la talcioc doua HDD-uri mici: Western Digital Caviar 140 AT Compatible Intelligent Drive WDAC140 980 cyl * 5 heads * 17 spt * 42.7MB!!! - Produced in 21.01.1992. MDL: WDAC140-32M si CONNER CP30251 - Conner Peripherals 240MB.

Cu aceste HDD-uri tot nu am reusit sa fac sistemul sa booteze de pe HDD. ALL THE EFFORT WAS FOR NOTHING!

Baterie RTC NU! HDD NU! Poate ca ar trebui sa incerc alte versiuni de BIOS?

Am programat cipul BIOS cu versiunea 0401/21.07.1994 pentru placi de baza REVIZIA 3.1. Surprinzator, placa a postat, iar acum aveam suport si pentru HDD-uri mai mari de 528MB: "PCI/I-P5MP3 (for Rev. 3.1 or above) BIOS 0401 Support 4 IDE HDD & >528MB size (LBA)" plus mai multe setari in BIOS. Chiar si asa nu am reusit sa obtin nimic.

Avand in vedere ca versiunea BETA DE BIOS 0402/17.11.1997 era mai noua ca versiunea 0401/21.07.1994 am incercat-o si pe aceasta. TOT NIMIC! [email protected][email protected][email protected]! Tot nu am reusit sa bootez de pe HDD.

THAT'S WHAT YOU GET FOR PLAYING WITH THE KRAKEN!!! SUFFER !!! SUFFER !!! SUFFER !!! Ohhhh the agony and despair!

BIOS VERSION POST/BOOT screens.



Cand era sa arunc prosopul it hit me!

Cand am curatat placa am dat jos toti jumperii si cand am facut teste i-am pus la loc asa cum scrie pe internet si nu cum erau ei cand a venit placa. Nu am gasit un pdf cu manualul placii de baza asa ca aceste scheme erau tot ce aveam. To make matters worse, nici printurile de pe placa de baza nu erau intuitive si nu m-au ajutat deloc.

https://stason.org/TULARC/pc/motherb...P5MP3-188.html

Deja cred ca stiti care era problema.

Am pus jumperii asa cum erau cand am primit placa si am apasat timid butonul de POWER...

ALL SYSTEMS ARE GO! Am reusit sa bootez de pe orice HDD si chiar am cuplat un Western Digital Caviar SE de 80GB/7200rpm. Viteza acestuia era de-a dreptul ametitoare venind de la HDD-uri de buzunar de cateva sute de MB.

Well...that was easy...

Placa de baza a trecut prin doua etape de curatare. Una in timpul testelor si cea de-a doua la final, inainte de a fi pusa la pastrare in cutie.



Ready for a good cleaning.

Robert B is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 19:30   #1612
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default

No detail was overlooked.



Smile at the camera you BIG LUMP OF GOLD!



Final cleaning.



Extreme attention to detail. Prefer betigasele de vata atunci cand vreau sa fac PCB-ul sa straluceasca, deoarece pot exercita mai multa "presiune" ca sa inlatur mizeria aderenta care nu este deloc deranjata de IPA 99% si perie moale. This is the difference between clean and super clean. All in all, my cleaning procedures give me about 95% of what I want. I'm never satisfied.

Robert B is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 19:30   #1613
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default

Clean! Clean! Clean!

Robert B is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 19:31   #1614
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default

Am inlocuit jumperii negrii cu unii albi, un zip tie alb nou pentru oscilatorul de quartz de 66MHz si placa a fost gata.



The seal of approval. Gloves are needed while handling the motherboard.



Evergreen.

Robert B is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 19:31   #1615
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default

Daca stiam dinainte cat efort va fi necesar pentru recuperarea acestei platforme, nu stiu daca as mai fi cumparat-o. Poate ca de multe ori e mai bine sa lasi pasiunea sa preia controlul insa uneori e bine sa faci si o analiza atenta cu privire la ceea ce este necesar pentru ati atinge telul.

Dupa toate acestea, kit-ul a functionat ireprosabil.

La cererea unui membru de www.vogons.org am rulat circa 100+ teste cu DOOM v1.9 Shareware pentru a cuantifica performanta Pentium-ului la 66. Pot spune ca am fost impresionat de acesta. A rulat stabil si nu am avut parte de nici o problema. Rezultatele erau necesare pentru un articol pe care dorea sa-l scrie.

Test setup:

*P66 with FDIV bug
*ASUS PCI/I-P5MP3 Rev. 2.4 with latest beta BIOS
*16MB 4x4MB
*7200rpm 80GB HDD 8MB buffer
*NO SOUNDCARD INSTALLED.

Totul a pornit de aici: https://www.complang.tuwien.ac.at/misc/doombench.html

DOOM Shareware V1.9: https://www.doomworld.com/idgames/idstuff/doom/doom19s

Placile video folosite au fost:

* 3D BLASTER BANSHEE - Creative CT 6760 - PCI
* Matrox Millenium 4MB MGA-MIL/2B - PCI
* S3 VIRGE/DX - PCI
* Jaton Tseng B54/ET4000W32P - PCI
* Black Magic ET6000 - PCI
* ARK LOGIC ARK2000PV - PCI
* Cirrus Logic CL5446 - PCI
* Creative CT6950 - TNT2 M64 - PCI
* Diamond VIPER V330 BIOS 1.50 RIVA 128 - PCI
* SIS 6215C - PCI
* Trident TGUI9440 - PCI
* Colormax S3 TRIO64V+ - PCI
* S3 TRIO64V2/DX - PCI
* Cirrus Logic CL5430 - PCI
* ATI RAGE LT PRO - PCI
* Trident TVGA9000C -ISA

Placile Creative CT6950 - TNT2 M64 *** Diamond VIPER V330 BIOS 1.50 RIVA 128 - PCI *** ATI RAGE LT PRO - PCI, nu au functionat pe acasta placa de baza. Cel mai sigur este vorba de o incompatibilitate dintre versiunea PCI a placilor video si cea a placii de baza.

Inainte de obtine date cu privire la performanta placilor video de mai sus, a trebuit sa optimizez setarile din BIOS.

* MS-DOS 6.22 stock.
* TURBO a fost ON via jumper.
* SMARTDRV.EXE nu a fost folosit.
* In BIOS: WB is a few clicks faster decat WT asa ca am folsit WB pentru toate testele.(WT-Write Through / WB-Write Back)



gallery: https://postimg.cc/gallery/154fcylyg/

Dupa ce am setat tot ce se putea am obtinut o imbunatatire a scorurilor in SpeedSyS 4.78 si eram gata de treaba.



Au urmat testele cu placile video. Cate trei teste cu FULL SCREEN si SCREEN DECREASED TWO TIMES.

Mi se facuse deja greata de acelasi timedemo on and on. Trebuia sa scriu mereu doom -nosound -nomouse -timedemo demo3 ... ... ...


Last edited by Robert B; Yesterday at 19:51.
Robert B is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 19:32   #1616
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default

Dupa toate acestea am rulat alte teste.

https://www.philscomputerlab.com/dos...mark-pack.html

Rezultate.

Robert B is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 19:32   #1617
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default



gallery: https://postimg.cc/gallery/1jq9g3yg8/
Robert B is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 19:33   #1618
Robert B
Ancient friend
 
Robert B's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1,251
Mentioned: 23 Post(s)

PC-ul meu

Default

Some FUN and misc stuff.



FDIV BUG CPU for sure WIN! WIN! WIN!



Toate acestea s-au petrecut pe parcursul a mai multor luni de zile. Tot acest timp nu a fost alocat exclusiv platformei P66 deoarece am avut in derulare si alte proiecte. Am avut zile la rand in care am avut kit-ul pe masa de teste si saptamani in care a stat in cutie.

Pana sa ajung in punctul in care sa va spun povestea au mai trecut cateva luni de zile.

Looking back prin cate etape a trebuit sa trec pana sa ma bucur de acest sistem, pot spune ca in ciuda efortului depus, totul a meritat la final.

This was THE ORIGINAL PENTIUM story.

Imi face o placere deosebita sa detin acest kit avand in vedere ca este vorba de primul procesor Pentium si the cherry on top este faptul ca este "defect" cu FDIV bug and all. Placa de baza ASUS cu chipset Intel nu face decat sa imi sporeasca satisfactia. Daca adaugam la acest aspect si faptul ca este chiar rapida, ma intreb ce as fi putut sa doresc mai mult. Retro HW digging at its best! WIN! WIN! WIN!

Intre timp, am pus mana pe doua kit-uri de RAM FPM unul de 2x16MB=32MB si unul de 2x32MB=64MB.

In viitor voi putea asambla un kit epic in care va bate o inima PENTIUM 66!!!

More later.
Robert B is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 7,915
Threads: 19,346
Posts: 595,943
Total Online: 317

Newest Member: eMoses

Latest Threads
- by Kspic

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 04:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.