lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Racire
Connect with Facebook

Racire Discutii despre coolere, ventilatoare si temperaturi


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-02-2018, 12:37   #961
war4peace
VIP
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 6,790
Mentioned: 206 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Quote:
Originally Posted by Neo View Post
Nu mă încântă ideea de deconectat furtune odată ce instalația este plină.
De ce?

Vai, sunt ani de zile de când n-am mai auzit termenul „vas de expansiune”
Acum se numește rezervor și în general verific presiunea prin deșurubarea ușoară a capacului. Cei de la Barrows aveau de vânzare o valvă G1/4 dar se găsește greu și nu m-am mai agitat după ce mi-am dat seama că la diferențe de temperatură a lichidului de maxim 8 grade între minim și maxim nu se creează suprapresiune în loop. Cel puțin n-am întâmpinat problema asta ever.
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2018, 12:54   #962
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 8,311
Mentioned: 251 Post(s)


Default

Deoarece apa curge?

Când mă jucam eu cu apa, bulele de aer erau o problemă, la fel și apa care curgea când desfăceai fittings. Acum io știu că legile fizicii nu s-au schimbat, dar mno.
__________________
Nevermind.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2018, 16:03   #963
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 1,556
Mentioned: 82 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by madhorsefuzzy View Post
Sistemul watercool 2.0.
To do: multe.
1. Schimbat sursa - obligatoriu
2. Pus saibe la GPU block - posibil (sta foarte bine)
3. Schimbat ventilatorul negru cu unul portocaliu pentru feng shui (trebuie cumparat) - posibil. O sa vad daca se vede prin geamul de plexiglas al carcasei.
4. Schimbat suruburile de la radiatorul de sus cu unele cu cap philips (Dedeman) - posibil
Revin cu detalii.
1. Am schimbat sursa. Si pentru ca sursa noua era si ea galagioasa am purces la schimbarea ventilatoarelor din 2 surse ( mai bagam la inca 2 surse dar venise noaptea )) ). Poza 1.
2. nerezolvat
3. rezolvat
4. Nu am gasit nimic pe piata. Raman suruburile simple. Asta e.

Si am continuat cu instalarea. Probleme:

1. Cand sa instalez furtunul primochill am observat ca nu prea merge indoit cat voriam si se gatuia. Noroc ca mi-au venit saptamana trecuta coturile la 90 grade din China. Am bagat rapid un cot pe cpu block si am rezolvat problema.

2. Instalarea placii video. Am zis ca nu e normal sa stea cu scrisul in jos sigla EKWB cu placa montata. Am desfacut bucata cu inscrisul de pe block si surpriza: ii lipseau garniturile de etansare cu blocul!!!. Daca o puneam asa faceam inundatie. M-am oprit, a doua zi am sunat baiatu de pe Olx si luni imi ajung garniturile si cele 10 suruburi din kit. El montase 2 placi in SLI si scosese bucata respectiva. Cand vin garniturile montez placa in loop. Pozele 2,3.

Asadar am montat totul fara placa video in loop (folosind un HD5770 de rezerva) si folosind doar 30cm din tubul primochill (buclele scurte) si refolosind tuburile lungi din Dedeman din sistemul water 1.0.

E vreo problema la refolosirea tuburilor daca nu curge nimic?

Observatii:
1. Cu tuburile primochill tot 10/13 nu mai pot strange, la mana, pana la capat fitting-ul de compresie. Raman 1-2mm liberi. Tubul mai gros in carne cu ceva miimi.

2. Pompa a doua din China nu a mai avut caraitul primei pompe din China, desi are capacul de sus ciobit (nu sunt probleme de etansare). Momentan zgomotul ei (acel mic carait de pompa) e cel mai mare din tot sistemul, cel mai pregnant. S-ar putea sa nu fie prea bine decuplata de carcasa prin mecanismul ei de silicon. Trebuie investigat. Sau poate are si ea un carait dar e mult mai mic decat al primei pompe. Hmmmm...

3. Cu Ryzen 5 1600 comparativ cu Xeon-ul E5450 (775) comportamentul e complet diferit: coreurile scad repede in temperatura (dar totusi parca o idee mai putin decat la Xeon) dar IHS-ul scade mult mai greu dupa load. E adevarat ca nici temperaturile nu urca la fel de mult cu Ryzen comparativ cu Xeon-ul si evident sunt aici foarte multe cauze (radiatoare 240 + 360 vs 240, diferente de IHS si marime)

4. Cu Ryzen-ul 5 1600 overclockat la 4Ghz temperatura pe core-uri nu a depasit 65 grade C si 51 grade pe IHS dupa 1 ora si 55 min de Prime95 (trebuie sa mai dau jos din voltaje, a fost doar de test). In idle am 33 grade C pe IHS.

To Do:
1. Sa pun si placa video GTX970 in loop.
2. As putea face un dual loop. Am cu ce.
3. Terminat fata carcasei.

Intrebari:
1. Cat o fi temperatura apei in loop in stess si in idle? (asa e cand nu ai echipamente de masura ii intrebi pe altii cu experienta si echipamente).

Poze: sursele cu ventilatoarele schimbate (mi se par sexxxyyyy ), placa video cu gpu block-ul orfan, poze cu temperaturile, poze cu sistemul asamblat.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20180201_191652.jpg
Views:	47
Size:	270.7 KB
ID:	61686   Click image for larger version

Name:	20180201_214022.jpg
Views:	46
Size:	245.6 KB
ID:	61687   Click image for larger version

Name:	20180201_214045.jpg
Views:	39
Size:	208.4 KB
ID:	61688   Click image for larger version

Name:	Ryzen5_1600_4Ghz.jpg
Views:	44
Size:	439.6 KB
ID:	61689   Click image for larger version

Name:	Ryzen5_1600_4Ghz_idle.png
Views:	34
Size:	31.2 KB
ID:	61690   Click image for larger version

Name:	20180201_214421.jpg
Views:	49
Size:	283.0 KB
ID:	61691   Click image for larger version

Name:	20180202_222947.jpg
Views:	56
Size:	215.3 KB
ID:	61692   Click image for larger version

Name:	20180204_123723.jpg
Views:	48
Size:	181.6 KB
ID:	61693   Click image for larger version

Name:	20180202_231523.jpg
Views:	55
Size:	206.7 KB
ID:	61694  
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2018, 16:44   #964
war4peace
VIP
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 6,790
Mentioned: 206 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Quote:
Originally Posted by Neo View Post
Deoarece apa curge?

Când mă jucam eu cu apa, bulele de aer erau o problemă, la fel și apa care curgea când desfăceai fittings. Acum io știu că legile fizicii nu s-au schimbat, dar mno.
La Quick Disconnects iti ramane cam o picatura de lichid la imbinare cand le desfaci. Ei spun "0.2 ml", cred ca e mai putin de atat. Cu un minim de atentie si o bucatica de kurpapier pusa sub imbinare cand deconectezi nu ai nicio problema. Intreaba-l pe @SAMBA ca el asa are conectata placa video.
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 10:56   #965
miker2ka
Senior Member
 
Join Date: Jan 2017
Location: Bucuresti
Posts: 269
Mentioned: 12 Post(s)

PC-ul meu



Default

Am si eu aceleasi quick disconect-uri ca SAMBA, nu a curs nimic la desfacere momentan, dar putina atentie nu stica.
miker2ka is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 11:03   #966
miker2ka
Senior Member
 
Join Date: Jan 2017
Location: Bucuresti
Posts: 269
Mentioned: 12 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by madhorsefuzzy View Post
1. Sa pun si placa video GTX970 in loop.
2. As putea face un dual loop. Am cu ce.
Eu personal nu cred ca ai vreun beneficiu la un dual loop in afara de cel estetic.
Daca ai cu ce eu as pune 2 pompe in serie. Ai redundata si maresti durata de viata a pompelor. Din ce am vazut personal rezultatele sunt mai bune cu sigle loop dublu, deoarece cand folosesti aplicatii care nu folosesc gpu intens dar trag de cpu, ai mai multa suprafata de disipare pt cpu. La fel si cand folosesti intens gpu si putin cpu (ex. majoritatea joacelor).
miker2ka is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 12:20   #967
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 1,556
Mentioned: 82 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by madhorsefuzzy View Post
2. As putea face un dual loop. Am cu ce.
Asta era pentru @Neo care insista cu dual loop pentru el.

Mai arunc si eu o bombita pe ici pe colo.

Am cu ce, dar oricum ar fi inghesuit si partea cu incarcarea selectiva CPU-GPU care ar profita de toate radiatoarele e adevarata.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 13:17   #968
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 8,311
Mentioned: 251 Post(s)


Default

Realizezi că tot dual loop o să fac, nu? ^^


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Nevermind.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 14:15   #969
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,946
Mentioned: 662 Post(s)

PC-ul meu

Default

Neo right now:



Daca tu vrei dual loop o sa ai o mare problema in comparatie cu single loop cu pompe in serie. Si anume daca-ti pica o pompa ai belit-o oricum. Redundanta NU o sa ai. Daca-ti pica pompa de CPU, fierbe CPU-ul. Daca-ti pica pompa de GPU, ai deschis Solitaire ai luat reboot.

Stop being so Xzibit. Vrei treaba profi? Single loop, dual pump, x radiators in serie(cate permite carcasa), quick disconnects.

Faza funny, acum 2 saptamani am vazut ca mi se duce GPU in 60C in GTA V. Am zis ca a murit EK-DCP 4.0, dar nu era cazul, RPM-ul era la 1900 deci problema era altundeva. Uitasem aparent sa cuplez venturile de pe radiator la fan controller-ul facut de mine. Asa ca pana si fara venturi, cu convectie naturala prin radiator de 480mm placa imi statea in 60C maxim, cu maximum de OC pe care-l primeste (+100mV/+100MhzCore/+500MhzMem). Am conectat venturile si a revenit la 45C.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 05-02-2018 at 14:40.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 14:37   #970
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 16,129
Mentioned: 509 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Neo View Post
Realizezi că tot dual loop o să fac, nu? ^^
La ce naiba ai mai ceru sfaturi daca tot ce vrea pla ta vei face?
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 15:40   #971
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 8,311
Mentioned: 251 Post(s)


Default

Nu cred că mă împiedică nimeni să pun două pompe în serie per loop

Sfaturile mi-au fost și îmi sunt foarte utile, dar decizia finală este a mea ce fac cu bănuții. Ar trebui să înțelegeți ce înseamnă un sfat, nu cred că clienții sunt luați la bătaie de consultanți când nu urmează sfaturile 100% ci doar 75%


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Nevermind.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 15:42   #972
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 1,556
Mentioned: 82 Post(s)

PC-ul meu

Default

Adevarul e ca @Neo a intrebat de ce componente sa puna si nu daca sa faca sau nu dual loop.

L.E. Noi batem clientii daca nu fac ca noi 100%. =)))))))

Last edited by madhorsefuzzy; 05-02-2018 at 16:59.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 15:43   #973
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 8,311
Mentioned: 251 Post(s)


Default

P.S. Am un single stage pe balcon de la un prieten. Dacă într-o zi vreau sa pun SS pe CPU platforma de teste şi waterchiller pe GPU de test pot împrumuta loopul de la video cu quick disconnects. Asta ca un exemplu în plus de ce vreau dual loop.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Nevermind.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 15:45   #974
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10,946
Mentioned: 662 Post(s)

PC-ul meu

Default

4 pompe intr-un PC pentru 1C? Well, fuck me sideways.

__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 16:23   #975
war4peace
VIP
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 6,790
Mentioned: 206 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Să îi urez pacienți ca el?
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 19:46   #976
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 8,311
Mentioned: 251 Post(s)


Default

Am renunțat de mult să-mi fac sânge rău că nu mă ascultă pacienții. În mod ciudat, mă ascultă mai mereu ^^


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Nevermind.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 19:58   #977
war4peace
VIP
 
Join Date: Mar 2013
Location: Bucureşti
Posts: 6,790
Mentioned: 206 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to war4peace Send a message via Skype™ to war4peace
Default

Whatever, eu ce-am avut de zis am zis, mai departe faci cum ştii.
__________________


Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
war4peace is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2018, 13:10   #978
miker2ka
Senior Member
 
Join Date: Jan 2017
Location: Bucuresti
Posts: 269
Mentioned: 12 Post(s)

PC-ul meu



Default

Vede cineva vreo problema daca adaug in loop o a doua pompa chiar inaintea pompei existente avand specificatii diferite? Pompa din loop este ek ddc 3.2 elite. Pompa pe care doresc sa o adaug este EK D5 Revo.
miker2ka is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2018, 19:32   #979
aditdili
Moderator
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 546
Mentioned: 10 Post(s)


Default

Nu e nici o problema, monteaz-o linistit, o sa-ti ridice presiunea-implicit flow in bucla. Atentie la bule, pina le scoti, foloseste doar una dintre ele.
aditdili is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2018, 20:08   #980
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 17,881
Mentioned: 504 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Neo - daca piticii de imping la dual-loop, atunci mergi pe solutia asta fara probleme. Din cate sisteme am construit in ultimii 3 ani, pana acum nici o pompa nu s-a dus. Nu inseamna ca nu se poate, dar sansele sa se intample sunt destul de mici.

Legat de componente, nu cred ca are rost sa mentionam modelul exact. Dar in principiu, EK-Supremacy pentru proc, WB-ul EK pentru Titan X daca il mai gasesti in stoc, doua combo-uri D5+res, doua radiatoare de 360... si cam aia e. Pentru binele tau, monteaza robinet pentru scurgere pe ambele loop-uri...
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ibm390s, watercooling

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 7,906
Threads: 19,303
Posts: 595,136
Total Online: 370

Newest Member: lovenoe

Latest Threads
- by Monstru
- by Kspic
- by piticu
- by DeMons

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 16:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.