lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Procesoare si chipseturi
Connect with Facebook

Procesoare si chipseturi CPU, MCP, MCH, ICH, IOH, etc


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 26-03-2019, 20:56   #1
RaverX
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 324
Mentioned: 15 Post(s)


Default Procesor defect?

Se da urmatoarea configuratie:
-placa de baza Gigabyte X58A-UD7 rev 2.0
-procesor i7 980 (simplu, nu x)
-6 x 2 gb ddr3 hynix 1866
-msi gtx 1080 ti gaming x
-corsair rm750i
-ceva ssd-uri si hdd-uri, nu prea cred ca e relevant

Totul a mers bine mult timp, pana recent cand a dat blue screen din senin. Dupa restart la fel, blue screen si tot asa, de fiecare data alt error code, complet random.

Am dat un memtest, pass. Am deconectat ssd-urile si hardurile si am dat sa booteze un win pe de pe us usb stick, la fel, crash inainte sa intre in windows. Schimbat placa video, la fel.

Reset BIOS, disablat retea/sunet onboard, etc. Incercat diverse setari, in final am setat limit cpu cores la 2, minune, porneste. Limit cpu cores la 4, tot porneste. Incercat de mai multe ori, merge consistent. Pus cpu core pe all, crash. Disablat HT, tot crash. Pus iar limit cpu cores la 4, merge.

In punctul asta nu mai stiu ce sa zic, chiar sa se fi stricat brusc nuclee in procesor? Inca n-am scos procesorul afara sa ma uit la "pini" pe placa de baza, dar dat fiind ca a mers mult si bine n-as crede ca s-au indoit/ars din senin.

Ce mai suspectez: placa de baza cu ceva probleme, poate la VRM, poate ceva condensatori, desi vizual totul arata ok.

Daca a mai intalnit cineva ceva similar as fi tare curios daca a rezolvat ceva si cum... Sau daca aveti orice sugestii, ideal bazate pe experienta si cu explicatii (ar fi super), ca sfaturi de genuri "schimba pasta la procesor" sau "sigur e busita sursa" poate da oricine. O sa incerc si cu alte componente, dar m-as simti mai bine sa stiu ca fac ceva logic si nu pierd timpul aiurea.
RaverX is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2019, 23:43   #2
dic1
Member
 
dic1's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 172
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

Nu stiu daca se defecteaza procesorul asa de usor, mai repede placa de baza.
Dar ca sa elimini vinovatul, ai un alt procesor pentru teste?
dic1 is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2019, 23:48   #3
RaverX
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 324
Mentioned: 15 Post(s)


Default

Din pacate nu am alt procesor. Cred ca as putea face rost de un i7 920 ieftin (sau un xeon similar), dar n-as rezolva mare lucru, dat fiind ca acum merge si cu 980-ul castrat la 4 core-uri. Daca problema vine din consumul mai mare sau ceva de genul n-am rezolvat mare lucru.

Si eu tind sa cred ca placa de baza e buba, dar mi se pare dubios cum se manifesta problema.
RaverX is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 00:15   #4
blajik
Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Bucuresti
Posts: 205
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

Arunca un ochi pe condensatorii de pe placa de baza. Exista un motiv pentru care procesoarele pe acel socket sunt in numar foarte mare si la un pret foarte mic: majoritatea placilor de baza s-au stricat, foarte putine au mai ramas functionale.
blajik is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 00:39   #5
RaverX
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 324
Mentioned: 15 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by RaverX View Post
Ce mai suspectez: placa de baza cu ceva probleme, poate la VRM, poate ceva condensatori, desi vizual totul arata ok.
A fost printre primele lucruri pe care le-am facut, toti condensatorii arata impecabil.

Apreciez orice sugestie, dar repet, as prefera solutii de la cineva care s-a lovit de o problema similara, sper sa nu se supere nimeni, dar sugestiile de tip "microsoft" nu o sa ma ajute prea mult, gen "remove recently added hardware", "update your drivers", "reset bios".

Ar fi minunat daca as putea pune mana pe un alt 980(x), 990x sau un xeon similar, asa as putea sa-mi dau seama aproape 100% sigur ca e procesorul busit sau nu, dar, din pacate nu-s chiar mega raspandite procesoarele astea.
RaverX is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 11:56   #6
Fallen
Senior Member
 
Fallen's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Bucuresti
Posts: 262
Mentioned: 6 Post(s)

PC-ul meu

Default

Poate e absurd, dar ceva de genu am patit si eu, si aveam putina pasta pe fundul procesorului si pe pinii placii de baza.
Merita sa dai un ochi, daca nu ai facut-o deja
__________________
Fost membru computergames forum.
Rating: http://forum.lab501.ro/showpost.php?...66&postcount=3
Fallen is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 12:59   #7
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,815
Mentioned: 117 Post(s)

PC-ul meu

Default

Eu mă gāndeam că știi deja cum se verifică condensatorii... Adică scoși și puși pe esr-metru. Poa' să fie frumoși foc, dacă nu sunt in parametri... Pe urmă, trebuie sa verifici să nu fie continuitate pe vreun VRM.
Din păcate eu nu mai pot accesa forumul pe desktop, iar telefonul e greu de folosit pentru research.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 16:15   #8
Jocker
Ancient friend
 
Jocker's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 5,233
Mentioned: 100 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mai poti incerca o pornire doar cu 3 memorii din 6, eu suspectez o memorie busita totusi, blue screen de la procesor nu am vazut de ani de zile, de obicei este de la memorie sau hdd, ssd. Faptul ca s-a intamplat brusc imi sugereaza asta.
Placa de baza nu prea are de ce sa se strice, este o placa foarte buna pentru socketul ala. Ca sa fi sigur mai poti incerca sa maresti putin tensiunea de alimentare la procesor, daca merge asa este posibil sa ai condensatori pe duca in VRM. Totusi in cazul asta ar trebui sa ai blue screenuri dese, dar nu permanente.
Faptul ca mergi cu toate sloturile de memorie ocupate solicita procesorul la maxim, recomandat era sa folosesti 3x4 Gb, nu 6x2 Gb, cred ca aici este problema reala in cazul tau, s-a busit ceva in controlerul de memorie sau o memorie.
__________________
Viata nu se masoara īn numarul de respiratii pe care le-ai avut, ci in momentele care iti taie rasuflarea.

Last edited by Jocker; 27-03-2019 at 16:29.
Jocker is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 19:42   #9
RaverX
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 324
Mentioned: 15 Post(s)


Default

Fallen, n-am verificat inca procesorul, coolerul pe care-l are instalat nu e chiar extraordinar cand vine vorba de montare/demontare, dar o sa ajung si acolo, desi daca a mers atata timp nu prea vad cum sa fi ajuns pasta pe pini, dar in stadiul asta chiar nu mai stiu ce sa fac.

kobro, din pacate inspectia a fost doar vizuala, nu am timp si nici scuelele necesare sa masor. Se poate sa fie busiti ceva condensatori, desi Gigabyte se lauda cu ei, solizi, japonezi, bla bla. Insa problema e prea consistenta, blue screen absolut de fiecare data cand intra in OS, daca ar fi ceva condensatori ma gandesc ca nu s-ar comporta chiar asa, mai ales daca las placa o perioada sa mearga. Face figura si dupa ce lasa memtest o ora

Jocker, am de gand sa incerc cu o memorie in single channel, probabil dupa ce schimb coolerul, asta ce e instalat acum e masiv si acopera cam toate memoriile, e imposibil sa dau jos cateva module fara sa dau jos coolerul inainte.

Daca merge in single channel sau chiar si in tri channel, dar numai cu 3 sloturi nu-i deloc bine, inseamna tot placa defecta, trebuie sa duca tot, ca de aia sunt acolo sloturile alea si sunt facute sa poata fi populate toate. Dar macar exclud procesorul si stiu (99%) ca e placa.

Acum, ce sa zic, stiu ca placa e veche, dar da-o incolo, am o tona de placi BX440 din 98 care merg fara probleme si azi, o dau si eu in nostalgie, mai demult se faceau mai bune
RaverX is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 21:03   #10
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,815
Mentioned: 117 Post(s)

PC-ul meu

Default

Scuze, din motive personale n-am apucat sa postez mesajul atunci cand l-am conceput.
Deci, condensatorii am vazut ca sunt poli. Asa e, mai greu cu ei sa pice unilateral. Etajul de alimentare al Cpu se pare ca nu mai sustine o tensiune stabila pentru toate nucleele activate. Asta tinand cont ca memoriile trec memtest si nu ai overclock pe computer.
Ir-urile de pe etajul de alim al CPU sunt cumva mai complexe si mai sensibile fata de cele clasice.
In decembrie am killer-it un i3 pe o placa de baza care avea Ir-urile duse, dar n-am vazut decat cand era prea tarziu...
kobro is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 21:29   #11
flowreanu
Junior Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Am pățit aproape la fel.. pana la urma n-a mai pornit deloc.. I7 4790K.. a ținut doar 4 ani.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
flowreanu is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 21:37   #12
RaverX
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 324
Mentioned: 15 Post(s)


Default

kobro, overclock nu a fost facut, mai ales ca nu e X sau K, chiar si atunci nu prea are sens (in opinia mea), pentru 20-30% extra performanta (in cel mai bun caz), nu merita caldura, consumul si riscurile.

La placa as fi vrut sa merg pe versiunea 1.0, aia avea 24 faze, 2.0 are 16 si foloseste doar 8 odata, n-am prea inteles ce si cum, teoretic ar trebui sa fie mult mai fiabila ca le tot roteste, dar teoria e teorie, in practica tare ma tem ca nu e asa.

Memtest-ul a trecut, as spune ca sunt ok si memoriile si sloturile si controllerul de memorie din procesor. Insa memtest-ul merge in single core. As fi curios daca exista ceva test similar, dar care sa foloseasca toate core-urile. Sau ceva care sa streseze doar procesorul, insa pe toate core-urile/thread-urile, dar care sa mearga bootat de pe usb, ca si memtest, ca sa elimin alte chestii.

flowreanu, sunt curios, sa inteles ca a murit procesorul in cazul tau? Am vazut foarte putine procesoare Intel moarte, cat timp nu se baga voltaj nesimtit in ele nu cred ca au de ce sa moara, dar nu e bine sa presupun prea multe, e clar ca nu-i imposibil.

Last edited by RaverX; 27-03-2019 at 21:39.
RaverX is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 21:52   #13
DavidMMM
Member
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 215
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

incearca cu alt cpu, orice CPU 1366 - v2-ul ar trebui sa le vada pe toate / macar asa poti elimina placa de baza din ecuatie
DavidMMM is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 22:01   #14
RaverX
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 324
Mentioned: 15 Post(s)


Default

Nu-s deloc convins ca orice alt CPU care ar merge elimina placa din ecuatie. Acum placa merge cu 980-ul cu 4 core-uri activate si HT, degeaba as pune un 920, ala ar fi sub 980-ul castrat si (probabil) nu ar stresa placa la fel de mult.

Daca mi-ar merge cu un 980x sau un xeon six core (la macar 3 ghz) as putea spune ca da, sunt sanse foarte mari ca procesorul sa fie buba. Ma bate gandul sa comand un W3670, imi iese pe la 150 lei de la chinezi, dar doar pentru un test pentru un sistem secundar... mai testez cand mai apuc si poate-i dau de cap.
RaverX is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 22:04   #15
DavidMMM
Member
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 215
Mentioned: 4 Post(s)

PC-ul meu

Default

poate sa fie IMC-ul din CPU busit
DavidMMM is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2019, 23:02   #16
JAGUAR
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 347
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

Eu as spune asa:

1) controller memorie
2) pasta scursa pe pini

Ce error codes ai la bsod? La fel de bine poti consulta si event viewer/who crashed etc
JAGUAR is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2019, 00:40   #17
RaverX
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 324
Mentioned: 15 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by JAGUAR View Post
Eu as spune asa:
1) controller memorie
Posibil, nu zic, dar atunci de ce memtest merge fara probleme si, la fel, in rest totul merge brici daca disablez 2 core-uri. Chiar acum sunt pe sistemul cu belele, m-am uitat pe youtube nitel, am bagat cateva ture de warcraft 3, totul merge perfect. Cu toate core-urile active nici macar nu intra in windows. Niciodata, daca restartez de 10 ori, de 10 ori moare.

Quote:
Originally Posted by JAGUAR View Post
2) pasta scursa pe pini
Evident, e ceva ce iau in considerare, s-a mai zis deja. O sa verific, dar probabil numai saptamana viitoare, mi-e groaza da dau coolerul jos acum, iar in weekend o sa fiu plecat.

Insa, din nou, cum naiba s-a scurs brusc pasta peste pini. Adica procul e acolo de ani de zile deja si brusc pasta s-a scurs de pe proc si a intrat sub el, in timp ce e montat. Cam care ar fi sansele?

Quote:
Originally Posted by JAGUAR View Post
Ce error codes ai la bsod? La fel de bine poti consulta si event viewer/who crashed etc
Am zis deja, e complet random, am primit de toate, la cateva am facut poza cu telefonul, o sa atasez.
RaverX is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2019, 01:05   #18
RaverX
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 324
Mentioned: 15 Post(s)


Default

Poze de pe OS-ul actual instalat pe SSD - Windows 7.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	738.JPG
Views:	68
Size:	408.1 KB
ID:	65615   Click image for larger version

Name:	739.JPG
Views:	56
Size:	443.0 KB
ID:	65616   Click image for larger version

Name:	740.JPG
Views:	53
Size:	393.6 KB
ID:	65617  
RaverX is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2019, 01:06   #19
RaverX
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 324
Mentioned: 15 Post(s)


Default

Si poze de pe windows 10 pe de pe stick.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	749.JPG
Views:	65
Size:	257.4 KB
ID:	65618   Click image for larger version

Name:	750.JPG
Views:	56
Size:	266.5 KB
ID:	65619   Click image for larger version

Name:	751.JPG
Views:	53
Size:	348.2 KB
ID:	65620  
RaverX is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2019, 07:23   #20
Jim Beam
Senior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Brasov
Posts: 290
Mentioned: 8 Post(s)

PC-ul meu

Default

Dar un linux live ce zice?
Jim Beam is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SSD OCZ VERTEX 450 - 128 Gb - Defect ? Bobby Memorii & stocare 10 25-07-2018 17:38
Nexus 4 defect bmf Telefoane mobile si alte gadgeturi 3 28-12-2014 13:20
HDD defect dracu' gol Memorii & stocare 1 11-12-2014 22:30
Defect 8800 GTS Augustin Placi video 1 23-09-2012 20:17
HDD Defect, DA sau NU ? CyberCSX Memorii & stocare 9 02-06-2012 22:53

 
Forum Stats
Members: 8,281
Threads: 21,168
Posts: 637,553
Total Online: 571

Newest Member: Phare

Latest Threads
- by Monstru
- by LAB501
- by Kspic

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 17:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.