lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Sectiuni anexe > Zona libera
Connect with Facebook

Zona libera Aici poti aborda orice subiect, in limitele decentei


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 13-07-2018, 20:33   #381
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,415
Mentioned: 471 Post(s)

PC-ul meu



Default

La majoritatea chestiilor de pe o placă poți servisa cu pistolul de lipit (soldering iron).

Excepție face cazul atunci când pinii nu mai sunt la vedere, cum lipești pinii care sunt sub procesor de exemplu? În acel caz lipești cu hot air.

Alt exemplu, poți folosi stația cu aer cald să dezlipești componente, cu solder iron nu poți să dezlipești chestii cu mai multe laturi fără ceva gen chipquick.

Stația de aer cald este o sculă mai degrabă complementară decât esențială, adică tot soldering iron-ul este baza, pentru că cei vei face când lipești cu hot air și ai un scurt format între pini? Simplu... folosești un soldering iron să rezolvi problema punctual/local.

Altfel ce să zic... vei executa niște heatshrink tubes excepționale cu hot air. Deci bonus.

Fă un efort și cumpără ceva 2 in 1 (adică iron + hot air) eu așa aș fi ales atunci dacă aveam mintea de acum.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2018, 20:44   #382
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 11,095
Mentioned: 666 Post(s)

PC-ul meu

Default

E destul de moale pentru cat e de gros, nu ma incomodeaza deloc.

Mai e varianta asta, o am si o recomand. Cu ocazia asta le ai pe toate. Din cate stiu parca si-a luat-o si @agarici cu pedale ?

http://www.mivarom.ro/catalog/produc...ak-968-p-11233
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2018, 20:44   #383
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,415
Mentioned: 471 Post(s)

PC-ul meu



Default Electronica - Sfaturi, Proiecte DIY

Mai ai nevoie de fludor (cu plumb!!!, ăla lead free este sinucidere curată), tresă absorbantă, flux (cel no clean, dar fără rosin!!! -eu asa ceva nu recomand), alcool izopropilic, o periuță de dinți, 3 hands, menghină, suprafață de lipit, burete de alamă (nu recomand să te cureți de buretele cu apă) și neapărat vârfuri diverse, poți să iei din fiecare model câte unul (Hakko 900M-T-2C este de departe favoritul meu (aici poți să cumperi mai multe, ia 5 bucăți), 90% asta folosesc sau 3C dacă lucrez pe trasee de putere sau fire groase gen pun mufa la lipo).

Mai trebui pompa de vid, ceva pensete, găsești de metal dar vezi și pe ebay/banggod ceva cu varf ceramic.

Vezi filmul meu, am făcut o serie în care arăt ce folosesc eu. Caută pe youtube Arise Biosmod și vezi seria de soldering.

Later edit:
Uite unul dintre filme, vezi ce flux folosesc și e singurul de care am fost mulțumit. Alea cu rosin mi se par groaznice, cel putin tot ce am încercat.



Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 13-07-2018 at 20:51.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2018, 23:35   #384
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 567
Mentioned: 27 Post(s)




Default

Daca vrei poza la interiorul unui Yihua 936 o desfac si-i trantesc vreo 2 poze, da' gasesti si pe net. E conectata masa cu varful letconului. Legaturile sunt lipite. Eu o folosesc dar mi-am luat placa de rezerva la ea.

Aci is d'acord cu Arise, daca stii ca vrei sa te apuci serios de treaba asta, o statie 2 in 1 cu aer cald si letcon e ideala. Partea negativa e ca iti cam sparge bugetul iar portabilitatea nu-i punctul forte.

AN8008 il poti baga in priza dar cu atentie ca n-are protectie (adica are o parlita de siguranta fuzibila nu MOV si alte treburi decente), d'aia e la pretul care este. Ce-i bun la AN8008 e faptul ca are precizie mare, 9999 count, la tensiuni mici.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2018, 12:16   #385
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 9,197
Mentioned: 86 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Boggy View Post
E destul de moale pentru cat e de gros, nu ma incomodeaza deloc.

Mai e varianta asta, o am si o recomand. Cu ocazia asta le ai pe toate. Din cate stiu parca si-a luat-o si @agarici cu pedale ?

http://www.mivarom.ro/catalog/produc...ak-968-p-11233
O am si eu si o recomand, e chiar cheap si-ti faci orice treaba ai cu ea, e usoara dar nu e ideala pentru plimbari.
Trebuie sa-mi comand capete pentu soldering iron ca cel de la pachet nu e bun in orice situatie.
Si sa-mi iau si flux si o pompa ca sa ma bag si pe hot air, restul am.

Totodata vreau sa iau pe USB un solderin iron ca sa-l am dupa mine.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2018, 19:34   #386
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 567
Mentioned: 27 Post(s)




Default

@ithanium2 - Daca e recomanda de 2 insi, atunci e no brainer la 200lei.

@agarici - Varful din pachet nici n-ar trebui sa se fabrice. Gasesti pe ebay seturi de 10 varfuri la 3$. O sa gasesti acolo 2-3 preferate iar pe restul o sa se puna praful.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 16-07-2018, 13:36   #387
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,456
Mentioned: 63 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Bineinteles.
Ma intrebam daca as putea gasi modelul respectiv mai ieftin in China...sau tot in banii aia ceva mai bun, tot din China.
Daca nu, cel mai probabil aia o sa o cumpar in viitorul apropiat.
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 18-07-2018, 20:54   #388
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,456
Mentioned: 63 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

https://imgur.com/a/iKaX8gt

Am reușit să ma apuc in sfârsit de proiect. Astazi am făcut mai mult o testare...să văd dacă functioneaza utilajul.
L-am pornit doar cu un controller de motoare si modul RC. De funcționat...functioneaza oarecum, dar nu ideal. Tot controlul la motoare il fac cu right stick...ceea ce nu prea e ok. Ceva de genul:
- stick up - motoare stanga inainte
- stick down - motoare stanga inapoi
- stick right - motoare dreapta inainte
- stick left - motoare dreapta inapoi
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 19-07-2018, 00:14   #389
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,415
Mentioned: 471 Post(s)

PC-ul meu



Default Electronica - Sfaturi, Proiecte DIY

Ce e chestia aia cu leduri din centru?

E bine că ai luat stația aia, la ce preț ai găsit-o?

Din ce văd ai cam multe fire, ai conectat-o pe PWM?!?! [emoji23][emoji23][emoji23]
Există receivere mult mai mici, gen fli14, merg ibus (1 singur fir pentru transfer date) și nu sunt scumpe. Ca dimensiuni este cât unghia. Dacă pentru început îți este mai simplu cu PWM sau PPM poți lucra așa, dar ar fi păcat să nu lucrezi cu ibus. Mult mai elegant.

Receivere flysky semnificativ mai mici decât ia6b:




Ar trebui să faci rost de un flight controller, ceva foarte ieftin, eventual cu procesor F1, să te conectezi la el cu betaflight și să studiezi ce face receiverul cand dai de stick-uri.




Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 19-07-2018, 01:34   #390
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 567
Mentioned: 27 Post(s)




Default

@ithanium2 - E bine ce ai facut. Doar ca daca vrei sa folosesti si maneta din stanga telecomenzii trebuie sa schimbi canalele receiver-ului.

Protocolul AFHDS are canalele mapate asa (in paranteza ai joistick-ul/directia miscarii):
1 - Aileron (JD/stanga-dreapta)
2 - Elevator (JD/sus-jos)
3 - Throtle (JS/sus-jos)
4 - Rudder (JS/stanga-dreapta)
5 - Aux
6 - Aux

* JS/JD = joystick stanga, respectiv dreapta

Acum depinzand de ce vrei tu sa faca, iti schimbi cablurile pe ce canal vrei tu la receiver.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 19-07-2018, 19:40   #391
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,456
Mentioned: 63 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Andrei dragule ( @Arise )
Chestia cu led-uri din mijloc e controllerul de motoare, care, in cazul de fata functioneaza ca un ESC, neavand conentat la el nici un microcontroller. Mai precis este modelul asta - https://www.pololu.com/product/777

Cred ca am conectat-o PWM...am vazut intr-o poza de pe pagina controllerului o conexiune similara la un RX.

FR-Sky-ul l-am luat de vreo 2 luni...parca am dat vreo 180 de lei pe TX si RX.
Iti spun sincer ca nu o stapanesc, si nu prea am apucat sa sap pentru documentare. Vad ca suporta PWM, PPM si iBUS. Dimensiunea la reciever nu este o problema.
Am si ceva simulator cable la el...dar nu ma prea pricep sa il folosesc

@Dashu, sunt constient ca ceva nu e setat bine la canale. Controllerul practic poate controla 3 motoare dar eu am legat doar 2 canale. In momentul in care actionez left stick (throttle), observ ca pe controller se lumineaza led-ul de la motorul 3. Chestia e ca eu nu am nevoie de al 3-lea canal.

Problema, mai mare cred eu, este ca desi are roti, masina va fi controlata ca o senilata...practic ca sa virez, motoarele de pe o parte trebuie sa aiba o turatie mai mare decat celelalte.
Eh aici nu prea stiu cum se procedeaza pentru ca nah...sa zicem ca reusesc sa fac pe left stick throttle, deci toate motoarele merg cu aceeasi viteza. Dar ce se intampla cand vreau sa virez? Practic trebuie sa reduc viteza de pe o parte... nu se cam bat cap in cap cele doua comenzi?
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 19-07-2018, 19:56   #392
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,415
Mentioned: 471 Post(s)

PC-ul meu



Default

Păi când vrei să iei curba, practic faci cum face drona yaw. În funcție de ce valoare ai pe yaw, decizi dacă cotești la stânga sau la dreapta.

Throttle îți spune cât de repede mergi înainte. Ca să mergi înapoi, ca să eviți ca la dronă 3D mode poți să pui un switch pentru marșarier.


P.S. Ăla e Flysky, nu este FrSky.

Poți să lași Throttle constant, la cât este și să învârtă toate motoarele cu acceași valoare. Apoi la yaw, citești valoarea și o scazi de la roțile care vrei să meargă mai încet.
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 19-07-2018 at 20:18.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 19-07-2018, 23:33   #393
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,456
Mentioned: 63 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Am rezolvat partial...erau 2 jumperi pusi cam aiurea pe controller.
- jumperul de learning mode trebuia scos
- jumperul de mix mode trebuia pus

Acum practic controlez oarecum normal, din right stick:
- sus - ambele motoare pornesc inainte
- jos - ambele motoare pornesc inapoi
- stanga - rotire pe loc inspre stanga
- dreapta - rotire pe loc inspre dreapta

Overall, e bine cred...adica pentru modul asta de operare de tip tanc nu prea am ce face.
Ideal ar fi sa controlez miscarea inainte/inapoi de pe left stick. Posibil sa pot face asta cu ceva setare de control a canalelor din statia TX.
Doar ca aici apare oarecum o problema enervanta...de fiecare data cand pornesc statia TX...face galagie sa ii duc left stick(throttle) in pozitia jos...banuiesc ca aia o considera neutral. Ei, eu as vrea sa considere neutral pozitia de mijloc.
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2018, 00:12   #394
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,415
Mentioned: 471 Post(s)

PC-ul meu



Default

Poate că se poate prin setările statiei. Dar de regulă nu te lasă ca să prevină accidente. Throttle down și toate switchurile pe off.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2018, 01:03   #395
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 567
Mentioned: 27 Post(s)




Default

Poti sa faci si gimbal-ul din stanga sa fie identic cu ala din dreapta, cu intoarcere automata la mijloc, dar ai de agaugat niste lamele/arcuri.

Daca vrei doar sa schimbi stanga cu dreapta e simplu:
.


EDIT: Daca nu vezi video: load unsafe scripts.

Edit 2: Statia e buna pentru incepatori in ale aeromodelismului, dar cam praf pentru a o modifica pentru alte treburi. Exista si statii unde orice input si orice output e configurabil. FS-i6 are treburi predefinite din firmware ce n-ai cum sa le schimbi. Ce poti sa faci e sa ai un controler ceva care sa-ti schimbe tie ce trimite statia.

Last edited by Dashu; 20-07-2018 at 01:09.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2018, 08:11   #396
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,415
Mentioned: 471 Post(s)

PC-ul meu



Default

Poate ar merge să ia un gimnal de schimb de pe banggood si să schimbe throttle? Dar nu stiu ce va zice statia.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2018, 09:03   #397
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,456
Mentioned: 63 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Ah...de facut modding nu are rost.
In meniul statiei am Sticks mode unde imi inverseaza Ch2 cu Ch3...teoretic...in practica ramane de vazut.
Momentan am desfacut componentele de pe sasiu, ca am de facut niste tweaks:
- trebuie sa tai niste bucati de plexiglass pe care sa stea componentele electronice. Nu vreau sa faca vreun scurt de la sasiu.
- trebuie sa gasesc niste suruburi M2.5 (ceea ce la mine in oras cred ca va fi aproape imposibil), si piulite aferente.
- nu stiu unde gasesc niste "scai" dinaia cum sunt pe cablul de alimentare de la laptopuri. As avea nevoie de 2 bucati cu care sa prind LiPo de sasiu.
-trebuie sa strang mai bine sau sa vad daca gasesc o solutie mai buna de prindere a rotilor de axul motoarelor...modul actual nu ma incanta foarte tare.
- trebuie sa vad daca pot umbla putin la suspensia sasiului. La cum e setata acum (pentru un o greutate mai mare pe el, cred), nu prea imi place cum "calca" rotile.
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2018, 09:16   #398
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,415
Mentioned: 471 Post(s)

PC-ul meu



Default Electronica - Sfaturi, Proiecte DIY

Plexiglas e dificil de tăiat. Mult mai ușor de băgat lama la cutter este în forex. Ia o placă de forex din Dedeman mai bine. [emoji4]

Dacă ai suprafețe plane, găsești folie PET, are culoarea verde, este relativ groasă, lipește bine, și izolează pefect. Tot Dedeman cred. Eu izolez cu folia asta baze de carbon la dronă, pun PDB deasupra și nici vorbă de scurt.

Nici eu nu prea am șuruburi de 2.5. De regulă am mers cu M3 și acum M2.
Dar găsești șuruburi de 2.5 la hobbkyking (trimit din EU warehouse) sau local la sierra (cred).

Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2018, 10:55   #399
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,456
Mentioned: 63 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Șuruburile imi trebuie pentru raspberry pi... M3 sunt prea mari.
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 20-07-2018, 11:37   #400
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,415
Mentioned: 471 Post(s)

PC-ul meu



Default

Sincer nu am un pi în față să mă uit dar am avut multe cazuri de plăci unde am băgat pila și tarodul în găurile de fixare și le-am alezat de la 2mm la 3mm sau mai mult.

De regulă acolo este ground, te poți uita pe ambele părți cu atenție, dacă ai ground peste tot poți să faci operațiunea. La final poți să dai cu niște gel de unghii de la nevastă, dacă nu vrei să atingă de ceva. Dacă modifici gaura la M3 atunci poți folosi și standoffs de M3, se găsesc pe toate drumurile.

Revenind, vrei M2.5 ai aici: https://www.sierra.ro/Suruburi-c213c.html

Recomand să pui șuruburi M2 sau să modifici la M3, eu în timp am cumpărat cutii (kituri) de șuruburi, standoffs, garnituri, piulițe, din oțel, aluminiu, nylon și poliamidă. Trebuie să mai încerc din titan.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Electronica si volt-moduri Monstru Modding 260 17-10-2016 18:25
Cutiuta muzicala electronica Seby_s Zona libera 7 25-06-2012 14:13
Placa sunet-proiecte\productie audio\muzica Luca Periferice 8 18-04-2012 11:01
Electronica sursa Koby Carcase si surse 24 18-08-2011 20:33
Proiecte interesante (ale altora) Monstru Modding 3 28-01-2010 11:32

 
Forum Stats
Members: 8,005
Threads: 19,675
Posts: 604,409
Total Online: 373

Newest Member: _Adrian_

Latest Threads
- by ryo
- by ibm390s

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 20:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.