lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Memorii & stocare
Connect with Facebook

Memorii & stocare RAM, ROM, SSD, HDD ...


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 19-08-2018, 15:39   #2901
mirciusx
Senior Member
 
mirciusx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8,606
Mentioned: 274 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by doru View Post
Īn Windows poți pune cache-ul browser-ului īn RAM? Īn Linux, si eu aveam activitate mare pe ssd, dar i-am pus cache-ul browser-ului īn RAM și alte cāteva optimizări īn sistem, iar acum scrierile sunt reduse semnificativ pe discul de sistem.

Actualizările și backup-ul acestora mai ocupă mult spațiu pe disc (implicit și tb scriși). Cred că e valabil și pentru Windows.
Ideea chiar daca nu e noua, e binevenita! Insa nevoia de ram pentru mine e vitala, nu stiu daca e o idee foarte buna cel putin pentru sistemul meu de lucru.

Cand lucrez, procesorul nu trece de 15-20%. Memoria e plina mai tot timpul insa. Cat ii dau atat papa. Cand imi termin treaba balanta se schimba insa...procesorul sta in 97-100%.
__________________
The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. -DaVinci
mirciusx is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2018, 18:46   #2902
mirciusx
Senior Member
 
mirciusx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8,606
Mentioned: 274 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by Spawn View Post
Operations - is - WriteFile - Include - Add si CreateFile - Include - Add.
Nu am gasit nimic de genul in lista.

Ziceam intr-un post ca am gasit pe un forum:

"Use Process Monitor. Filter out everything except write activity by making two filters as follows:

Operation begins with WriteFile Include
Operation begins with WriteConfig Include"

Nici macar astea. De asta am si pus tot ce am gasit cu WRITE.
__________________
The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. -DaVinci
mirciusx is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2018, 19:22   #2903
Spawn
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 551
Mentioned: 12 Post(s)


Send a message via Yahoo to Spawn
Default

Task Manager - Processes - View - Select Columns - I/O Write Bytes
Spawn is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2018, 13:56   #2904
mirciusx
Senior Member
 
mirciusx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8,606
Mentioned: 274 Post(s)

PC-ul meu

Default

Pe langa procmon am mai pus si taskfree.

Inseamna ca e ceva de la Chrome, cum am banuit. Pe moment am crezut ca sunt temporale de la ceva soft, ceva ce sa scrie asa de mult, dar cu picatura totodata, nu am.

Tare mi-e ca are ceva cu sync pe user, desi m-am uitat prin setarile google si sunt off. In afara de sincronizare, ar mai putea fi altceva?

Culmea e ca doar 2 procese isi fac de cap in mare parte. Prima poza e dupa I/O Write Bytes si a doua dupa Memory.

LE. Am oprit primul proces care manca mai mult spatiu si in continuu si e de la youtube. Au dat crash toate youtubeurile deschise, taburile insa nu au fost afectate.

Al doilea era chiar de la chrome, s-a inchis totul.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot 2018-08-20 12.53.03.png
Views:	29
Size:	143.2 KB
ID:	63644   Click image for larger version

Name:	Screenshot 2018-08-20 12.53.21.png
Views:	25
Size:	140.1 KB
ID:	63645  
__________________
The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. -DaVinci

Last edited by mirciusx; 20-08-2018 at 14:01.
mirciusx is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2018, 17:06   #2905
mirciusx
Senior Member
 
mirciusx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8,606
Mentioned: 274 Post(s)

PC-ul meu

Default

Daca are cineva vreo idee e binevenita. Nu mai am ce adauga, am scris tot ce mi-a trecut prin minte, plus rezultatele de la programele de test.

Conform SSD Life, in ultimele 7 zile s-au scris aproape 16Gb. Am pus in comparatie cu 850, SSD care, desi e pus la munca fata de 840, si pe care exista pagesys, cache-ul programelor de lucru, totusi a scris 23Gb in ultimele 7 zile.

Concluzia, pentru un SSD care e de sistem doar, 16Gb in 7 zile consider ca e suficient de mult. SSDurile au fost momentate deodata, diferenta intre cele doua fiind de 21Tb pe 840 vs aproape 6Tb pe 850.
__________________
The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. -DaVinci
mirciusx is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2018, 19:46   #2906
Spawn
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 551
Mentioned: 12 Post(s)


Send a message via Yahoo to Spawn
Default

16GB/7 zile inseamna < 1TB/an, ceea ce e foarte putin.
23GB/7 zile inseamna ~1TB/an, la fel, foarte putin.
10GB/zi (~3.5TB/an) e absolut normal. Chiar si 20GB/zi (~7TB/an) nu e alarmant, mai ales considerand 150/300TBW de la Samsung.
Mai arunca un ochi la el asa la luna vezi cat mai baga.
Spawn is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2018, 00:07   #2907
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 11,110
Mentioned: 667 Post(s)

PC-ul meu

Default

25 TB in 260zile de power on time pe Crucial MX300 750gb. Are vreo 400TBW, deci pana acolo mai are mult de scris. Esti ok man, don't worry. 840Pro-urile din ceva test de longevitate au scris 2PB pana sa dea fail.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2018, 01:50   #2908
reflavius
Senior Member
 
reflavius's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,836
Mentioned: 58 Post(s)


Default

Ce probleme aveți și voi, sunt consumabilele da-le dreaq, sunt ssd-ri ieftine azi, eu le folosesc de Windows și tăvăleală, ma doare undeva cānd cade unul, nu cara după el decāt un căcat de SO
Uite sa nu te mai sperii !
Ai tu pe vreun ssd health sub 70%, eu nici la 45% nu ma speriam, stiam ca urmeaza altul )
https://www.anandtech.com/show/7173/...odels-tested/3
Trimis de pe al meu Mi A1 folosind Tapatalk

Last edited by reflavius; 21-08-2018 at 02:02.
reflavius is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2018, 02:08   #2909
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 11,110
Mentioned: 667 Post(s)

PC-ul meu

Default

Sa-nteleg ca n-ai date importante pe ele, ca daca lui Mircea ii pica un SSD cu pozele de la vreun eveniment dupa ce-a editat vreo 2 zile la ele nu cred ca-l "da dracu' si-si ia altul" asa de simplu. Iar in aceeasi situatie sunt si eu.

Sigur, recomandari cu "luati-va rack-uri RAID" sau altele similare pot veni, dar in 80% din situatii in cazurile noastre daca-ti pica un SSD de lucru ti-ai ftt deadline-urile + multe zile/saptamani refacand ce tocmai ai lucrat.

Si daca tot vorbim de asta, se pot face RAID-uri mirroring safe si fara batai de cap in Windows 7/10 cu drive-uri de pe porturile SATA? Din cate tineam eu minte RAID-ul prin Windows e fix cu batai de cap cand vine vorba de recuperat.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2018, 02:49   #2910
reflavius
Senior Member
 
reflavius's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,836
Mentioned: 58 Post(s)


Default

Raid-ul ăla e soft, nu se defectează la portare pe.alta platforma, deci e safe(dar daca ai ghinion să crape ambele ssd-ri ai pus-o). Da, eu nu editez pe ele sa fie critic, dar și pentru aia e soluție de back-up la ce faci mai important īn cloud, sa amintesc de amaratul de onedrive, gdrive, etc
.
Un NAS local e sfant...că sa pice ssd-ul cu workflow pe ultima suta de metri nesalvat unde trebuie , da caz de ghinion...sau vezi cazurile stupide cu accidente gen prăbușire pod autostrada Italia..e clar cine e de vina?!

Last edited by reflavius; 21-08-2018 at 02:51.
reflavius is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2018, 09:47   #2911
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 16,454
Mentioned: 525 Post(s)

PC-ul meu



Default

Voi luati in calcul numai dezastre.
Eu, de idiot ce am fost, am dat shift+delete la toate filmarile cu GoPro-ul din vacanta. Si nu le mai aveam pe carduri. Norocul meu este ca trecuse o noapte si tot ce am in foto/video/audio in prelucrare le face Acronisul un backup noaptea si-l pune pe un raid1.
__________________
Ne naștem pe rānd și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2018, 10:00   #2912
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 22,558
Mentioned: 1052 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Mno, faci backup, nu te omoara nevasta. Eu zic ca e un deal bun

Acronis Backup... nu te omoara nevasta! Cumpara acum!
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad T410, T480, Proliant ML10 V2,
Skoda Fabia Combi Ambiente 2011, 1.6 TDI 90cp, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 21-08-2018, 12:12   #2913
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 16,454
Mentioned: 525 Post(s)

PC-ul meu



Default

__________________
Ne naștem pe rānd și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 22-08-2018, 23:52   #2914
mirciusx
Senior Member
 
mirciusx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8,606
Mentioned: 274 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by mirciusx View Post
Daca are cineva vreo idee e binevenita. Nu mai am ce adauga, am scris tot ce mi-a trecut prin minte, plus rezultatele de la programele de test.

Conform SSD Life, in ultimele 7 zile s-au scris aproape 16Gb. Am pus in comparatie cu 850, SSD care, desi e pus la munca fata de 840, si pe care exista pagesys, cache-ul programelor de lucru, totusi a scris 23Gb in ultimele 7 zile.

Concluzia, pentru un SSD care e de sistem doar, 16Gb in 7 zile consider ca e suficient de mult. SSDurile au fost momentate deodata, diferenta intre cele doua fiind de 21Tb pe 840 vs aproape 6Tb pe 850.
Am scris asta acum 2 zile^

Am verificat astazi din nou,

840 - 29.3Gb, s-au scris ~14Gb
850 - 24.7GB, s-au scris ~ 1.7Gb

@Spawn Poate nu e alarmant, dar pe un SSD de sistem in 48h sa se scrie 14Gb zic ca nu e tocmai ok. Ala de lucru...a muncit ceva in astea 2 zile si are aproape o zecime.

Calculand astfel, 840 are ca timp de lucru 1y7m9d - 585 days, in care s-au scris 21520.2Gb care impartit la 585 zile ar da ~37Gb/zi, daca am calculat corect.
Iar pe 850 s-au scris 5615Gb, deci ~10Gb pe zi, fiind ssd-ul de lucru.

E o diferenta. Sa zicem ca daca crapa, crapa. Nu asta ar fi marea ingrijorarea, ci ce naiba scrie atat.


@Boggy de la un bug de la Adobe, acum cativa ani, am sechele cu backup-ul. Insa s-a dus munca doar facuta. Nu am pierdut nimic pana acum, fara intentie, insa nici nu as vrea si visez urat. Ziceam la un moment dat ca am 45Tb, cu ce toate, nu o zic cu lauda, ci cu frica.

La iesire din Lr am salvare la fiecare exit. Uneori mai fac si cand ma ridic pentru cateva minute. Cataloagele sunt pe 850/500Gb. Iar backup pe un HDD intern.

Quote:
Originally Posted by Boggy View Post
Sigur, recomandari cu "luati-va rack-uri RAID" sau altele similare pot veni, dar in 80% din situatii in cazurile noastre daca-ti pica un SSD de lucru ti-ai ftt deadline-urile + multe zile/saptamani refacand ce tocmai ai lucrat.
Amin!

Si inca o chestie interesanta, tot de la un bug semnat Adobe: sa inchizi catalogul finalizat cu selectie, prelucrare, etc, gata de export si cand il deschizi sa il gasesti gol ) Gol ca si cum ... acum l-ai importa. Am patit asta de mai multe ori pe versiunile stand alone. Si nu luate de pe net. 2-3 chestii de genul la mijlocul sezonului si ajungi la nebuni instant.

Stiti ce e chiar haios? Am colegi fotografi care nu aveau nici macar un HDD de backup. Unii nu aveau nici SSD pe sistem. Cereau peste 1000euro pe eveniment! Cred ca asta bate orice culme a zgarceniei. Sau a mancat ciocolata cand a fost mic si de prin vecini
__________________
The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. -DaVinci

Last edited by mirciusx; 22-08-2018 at 23:57.
mirciusx is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2018, 14:49   #2915
EXxx
Senior Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: another dimension
Posts: 473
Mentioned: 21 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to EXxx
Default

hmm
1) nu e alarmant. cand ajungi la 400-500TB scrisipoti sa devii alarmat.
2) ai ceva soft care are "grija" de hdd? care le defragmenteaza or smf? ce antivirus folosesti si de cate ori face full system scan
3) ai indexarea pornita pe partia de pe ssd?
4) ai prefetch /superfetch on?
5) also ce naiba ai in chrome, de a scris aproape 4GB un singur tab? faci download/upload prin chrome?
EXxx is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2018, 19:38   #2916
mirciusx
Senior Member
 
mirciusx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8,606
Mentioned: 274 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mersi de raspuns, astea sunt setarile intrebate.

1. Nu este alarmant, intr-adevar, insa am o nedumerire si simt nevoia de a o rezolva. Cam mult pentru un ssd de sistem.
2. Sentinel, care e cuminte.
O&O 17, care e disabled la start-up.
Avast care sta in stand by si fara sa ii dau drumul, nu porneste scanarea.
3. Ar trebui sa fie off. Verific. Pe 840 off (system). Pe 850 era on (munca). Hmm.
4. prefetch not set/ superfetch disabled
5. Nu. Nu prea as avea ce. De fapt, nu cred ca am facut vreodata din browser un asa download, deci in nici un caz 4Gb.
__________________
The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. -DaVinci
mirciusx is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2018, 19:10   #2917
dic1
Member
 
dic1's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 80
Mentioned: 3 Post(s)

PC-ul meu

Default

E un post mai lung, sper sa te ajute cumva.

Am descoperit cu Process Monitor din Sysinternals Suite doua programe care scriau constant:
Mozilla Firefox: salveaza pe disc tot ce navighezi, in cazul in care crapa, sa porneasca toate taburile pe care le aveai deschise inainte de crash.
APC Data Service: salveaza pe disc in mod constant consumul de curent (habar n-am de ce, sa aibe mereu consumul si in cazul in care crapa sistemul de la lipsa de tensiune?).

Cu Mozilla a rezolvat cumva din setari (am cautat pe Google), APC Data Service l-am oprit si m-am obisnuit cu semnul exclamarii mereu aprins la APC PowerShute.

Studiu de caz cele 2 desktopuri ale mele:

Desktop #1:
OCZ ARC 100 240GB, producatorul ofera 3 ani garantie la o anduranta de 20GB/zi.
SSD-ul a fost utilizat de la inceput pe desktop, am facut optimizarile de mai sus (Mozilla si APC), am lasat nepartitionati 22.5GB pt overprovision si am setat la 1GB page file din Windows 7 (in rest am lasat totul la setarile implicite, nu mi-am batut capul).
Are acum 17085h (~711 de zile non-stop) si 10519GB scrisi. Am scris cu el in medie 14.80GB/zi.

Desktop #2:
OCZ TRION 150 240GB, producatorul ofera 3 ani garantie la o anduranta totala de 60TB scrisi (20TB/an, ~56GB/zi)
Acest SSD are o istorie interesanta:
In primele 7-8 luni a fost utilizat intr-un laptop (overprovision 20-40GB nu mai retin si page file 1GB in Windows, atat, fara alte optimizari). Atunci am rulat un VM Linux pe post de server care scria cativa zeci de MB la fiecare 5 minute (laptopul a fost pornit 24/24h pentru acel VM cca 2 luni parca, apoi regim de 9h/zi). Nu mai stiu cat am scris atunci, nu mi-am batut capul.
Ulterior, SSD-ul a stat in sertar putin peste 9 luni pana cand mi-am construit desktopul #2. Cu ocazia asta am testat o altfel de anduranta a datelor: un SSD cu TLC care sta 9 luni in sertar la temperatura camerei (24grade iarna si 29grade vara) nu a pierdut datele si nu a avut degradare la citire.
Mi-am construit desktop #2 si l-am pus ca disc de sistem (24.4GB overprovision, 1GB page file si nu mai retin daca am facut setarea la Firefox, nu imi bat capul).
Acum are 5481h (~228 de zile non-stop) si 6162GB scrisi. Am scris cu el in medie 27.05GB/zi.

Last edited by dic1; 25-08-2018 at 19:16.
dic1 is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2018, 20:43   #2918
mirciusx
Senior Member
 
mirciusx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8,606
Mentioned: 274 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mersi de intentie, dar din pacate nu ma ajuta. Personal, tin cacheul imi este pe alt ssd. Am mentionat mai multe detalii in posturile anterioare, iar Mozilla, desi il am instalat, nu il folosesc. Il folosesc cand raman fara memorie cu taburile deschise in alte browsere sau am nevoie sa verific ceva rapid. Cei 4.7" ma dispera complet, uneori folosesc tableta, dar cum pentru mine tastatura este indispensabila, ma trezesc iarasi la laptop/desktop.

Am decis sa renunt la chrome complet, de saptamana viitoare. O sa revin la iron. Singurul motiv pentru care m-am intors la chrome a fost translate-ul automat, caci nu stiu germana stralucit de bine. Si inca 2-3 chichite, ici colo, prea putin importante ca sa merite mentionate. Dupa 2 saptamani o sa compar anumite specificatii luate din programele de test. Intre timp am deschis si tichet la Google, iar daca nu imi raspunde nimeni, o sun. Sa-i f... ne folosesc suficient de mult, pot da si ei o mana de ajutor cand programele lor sunt cu buguri.
__________________
The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. -DaVinci
mirciusx is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2018, 23:14   #2919
dic1
Member
 
dic1's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 80
Mentioned: 3 Post(s)

PC-ul meu

Default

Acum am vazut ingrijorarea ta, ca se scriu 14GB/zi pe SSD-ul sistem. Este normal si este o valoare mica.
Se scrie ceva pe discul sistem: loguri de os, temporare (os dar si alte programe), updates (de la os, antivirus, poate si alte programe), page file. Unde ai scratch disk-ul de la Adobe? Parca si el tine salvat ceva pe disc.

La calculele mele am impartit Power-on Hours la 24h ca sa aflu numarul de zile intregi de utilizare, am facut trunc ca sa rotunjesc in defavoare. Am impartit Total Write la numarul de zile si am media pe zi.

M-am uitat la laptop-uri, iar daca reamintesc cifrele de la desktop, am asa:
desktop #1: 14.80GB/zi
desktop #2: 27.02GB/zi
laptop #1: 53GB/zi (e SSD-ul nou, are 264h si 299GB scrisi)
laptop #2: 43.67GB/zi (e laptopul de birou, am un Samsung 840 Pro 256GB de prin 2014 care are 6812h si 12.07TB scrisi).

La laptopuri am scris mai mult pentru ca masivele de date s-au scris tot pe SSD, in timp ce la desktopuri am HDD-uri pentru poze, filme, iso, kituri de GB.

Last edited by dic1; 25-08-2018 at 23:17.
dic1 is offline   Reply With Quote
Old 26-08-2018, 22:33   #2920
Spawn
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 551
Mentioned: 12 Post(s)


Send a message via Yahoo to Spawn
Default

[offtopic]
HDD 2 TB formatat full
Click image for larger version

Name:	2TB.png
Views:	46
Size:	19.1 KB
ID:	63722
[/offtopic]
Spawn is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 8,007
Threads: 19,691
Posts: 604,792
Total Online: 355

Newest Member: Kingragnar

Latest Threads
- by gogusrl
- by mbc
- by Steve-o
- by Boggy

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 17:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.