lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Sectiuni anexe > Zona libera
Connect with Facebook

Zona libera Aici poti aborda orice subiect, in limitele decentei


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-07-2018, 23:58   #361
Bobby
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Timisoara
Posts: 265
Mentioned: 4 Post(s)


Default

+1

Legat de multimetru ia in considerare ce faci cu el si de cata precizie ai nevoie.

Diferente clar sunt intre cel de 50 lei si cel de 50 USD - calitate constructie, materiale folosite clasa de precizie etc.

Pentru inceput as recomanda ceva genul la ~ 50 lei

http://www.vitacom.ro/piese-de-schim...t33c-unit.html .

Pentru lipituri de finete gen SMD-uri recomad:

https://hobbyking.com/en_us/soldering-iron.html

De alimentat il alimentezi cu orice incarcator de telefon ce poate livra 5v2A.
Bobby is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 13:29   #362
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,608
Mentioned: 480 Post(s)

PC-ul meu



Default

Am nevoie de o recomandare pentru așa ceva:

https://www.optimusdigital.ro/ro/sur...-15-v-2-a.html

Buget maxim 200 lei. În principiu mă interesează să pot să reglez voltajul de la 0 la 24V maxim și amperajul să pot să cobor la 100mA.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 13:53   #363
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,469
Mentioned: 65 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

FREE SHIPPING ZHAOXIN TXN-1502D Adjustable DC Power Supply 15V 2A Power zhaoxin TXN-1502D
http://s.aliexpress.com/qARrmAr2?fromSns=Copy to Clipboard

E model asemanator cu ala.
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!

Last edited by ithanium2; 07-07-2018 at 13:55.
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 17:41   #364
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 11,233
Mentioned: 677 Post(s)

PC-ul meu

Default

Eu am luat asa ceva, dar implica niste DIY.

https://www.aliexpress.com/item/RD-D...ceBeautifyAB=0

Adica trebuie ori sa pun un step-up de 10A inainte ca sa am range-ul full de 0-50V, cum e asta la 16Ron, ori sa pun direct sursa de 24-32V inainte. Mai complicat a doua varianta, o sa folosesc un step-up de la 12V la 50V, plus ca pot sa-i fac o cutie micuta sa le tina pe toate.

Legat de multimetru, trebuie sa-mi vina asta. In clipa asta mi se pare cel mai ok multimetru in gama lui de pret (32$), atat ca aspect cat si ca dotari.

https://www.banggood.com/ANENG-Q1-99...r_warehouse=CN
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 17:56   #365
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,608
Mentioned: 480 Post(s)

PC-ul meu



Default

Nu înțeleg ce măsurați cu ele, eu de regulă voltajul și continuitatea. Asta fac 99,9% din timp cred


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 18:04   #366
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 11,233
Mentioned: 677 Post(s)

PC-ul meu

Default

Nu-mi era necesar, am altele, insa mi-a placut display-ul trebuie sa recunosc. Pe langa asta ce m-a convins e si analog bar graph, ce n-am pe astelalte. Aaa, si are si NCV(verifici unde-i camp electromagnetic, gen cabluri in pereti), e True RMS si masoara condensatori pana la 10MF. Mai pe scurt, sunt toate in acelasi pachet.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 20:18   #367
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,469
Mentioned: 65 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Hmm...chestia cu verificat cabluri prin pereti mi-ar fi utila si mie uneori.

Anyways...pentru mini-proiectul meu vreau sa controlez "utilajul" cu un telefon mobil...deci am nevoie de niste chestii si am ceva intrebari:
"Creierul" utilajului va fi un RaspberryPi deci programarea si controlul le voi face in Python.

1. Pe partea de software, am nevoie sa dezvolt o aplicatie pentru mobil (Android...in principal si pentru inceput), care sa functioneze pe post de telecomanda. Initial, doresc ceva "gamepad" rudimentar cu vreo cateva butoane ca sa pot controla motoarele.
Pe viitor, planul este ca in respectiva aplicatie sa primesc un feed video realtime primit de la "utilaj" si diverse valori de senzori. Ambitiile fiind mari, probabil voi dori o aplicatie asemanatorare si pentru un PC cu Windows...dar mai sunt detalii de pus la punct.
In fine, de ce am prezentat toate astea, ma intereseaza ce ar fi mai ok, pentru programarea GUI multiplatforma? PyQt sau Kivy? Sau altceva?

2. Pentru feed-ul video sunt cumva nelamurit...si aici ma refer pentru solutia de camera video. Ca idee "utilajul", teoretic se va deplasa prin niste tevi...deci cam bezna. Viteza de deplasare nu va fi foarte mare, si oricum, probleme de coliziune nu prea ar trebui sa fie, pentru ca doresc sa implementez un fel de "fail-safe" bazat pe senzori de proximitate sau ceva asemanator. Iluminarea in principiu va fi necesara pentru ca operatorul sa vada ce si cum sta treaba pe acolo.
Sincer sa fiu, initial m-am uitat la Pi NoIR, dar am inteles ca este nevoie de ceva leduri IR pentru ca ea sa functioneze in bezna totala. Ce nu stiu aici, daca acele led-uri IR ce se folosesc la camera video nu ar putea interfera cu senzorii de proximitate (care din cate stiu eu tot pe IR sunt bazati).
Alta varianta, ar fi sa pun o sursa de lumina si sa folosesc o camera normala. Aici, problema cred ca ar fi, autonomia mai mica si posibil calitate modesta a imaginii?

3. Ca solutie pentru comunicare am gasit ceva...dar, nu stiu:
https://www.aliexpress.com/item/GSM-...ceBeautifyAB=0

- are cam tot ce vreau GPRS/GPS/Busola/Bluetooth
- ma uitam in descriere la valorile downlink/uplink si mi se par foarte mici...ar duce sa fac streaming?
- blocheaza toti pinii GPIO

https://www.aliexpress.com/item/4G-3...ceBeautifyAB=0

- pret....mare
- nu are bluetooth...nu e un capat de lume
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 20:29   #368
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 11,233
Mentioned: 677 Post(s)

PC-ul meu

Default

Feed-ul video il transmiti prin WiFi la telefon banuiesc, nu? Sunt o sumedenie de camere FPV fara filtru IR, care daca sunt ajutate de un simplu led de 1-3W IR vad in bezna completa. Si sunt ieftine, gasesti la 10-15 dolari lejer. Daca ai lumina gen moonlight, la fel, sunt camere ca Runcam Night Eagle 2 sau Runcam Owl care vad in bezna aproape completa.


Senzorii de proximitate nu cred ca vor fi afectati, lumina IR variaza si ziua, si acolo nu-s dati peste cap.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 21:17   #369
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,469
Mentioned: 65 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Feed-ul si cam toata comunicatia as vrea sa o pot face prin date mobile.
Camerele FPV cam pica in acest caz...cred.
Dupa cum ti-am spus, vreau sa realizez o aplicatie gen all-in-one pe mobil, deci cam toate datele cred ca trebuie sa treaca prin Pi... cred

Momentan sunt la inceput...invat, nu sunt presat de timp, dar nici nu as da banii aiurea pe componente.
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 21:20   #370
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,608
Mentioned: 480 Post(s)

PC-ul meu



Default

Idei crețe aveam și eu la început, când voiam să îmi fac dronă și voiam să o conectez prin Android și rpi. A fost fail imediat, am decolat și imediat s-a dus într-o direcție dubioasă și s-a prăbușit în pământ.

Sfatul meu este să nu faci greșelile mele, e păcat de timpul și de banii tăi.

Mai bine cumperi o stație ieftină, un rx compatibil și îți faci treaba cu alea. Telefonul nu este chestie de utilizat, este mult prea riscant pe wifi cu el, o să piardă conexiunea dacă te bagi printre țevi. Cu stație dedicată nu ești limitat la 2.4GHz wifi sau bluetooth, poți să te duci pe module care merg la 1.3GHz, 900MHz sau chiar 433MHz.

În plus nu este ok să mergi cu video și cu control radio pe aceeași frecvență, ar trebui să ții cont de chestia asta.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 21:39   #371
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,469
Mentioned: 65 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Multumesc de sfaturi...orice e apreciat!

In primul rand nu e drona, e un fel de buggy, care ar trebui sa mearga prin conducte si sa mapeze o presupusa retea de canalizare sau ceva magistrala de transport gaze/petrol si eventual sa masoare anumite valori/etc. Dar scopul principal ar fi cartografierea. Teoretic, ideea in sine nu e foarte complicata, e nevoie de un algoritm de tip maze solver si cam aia e. Am zis ca vreau sa implementez si control operator pentru situatia in care ar aparea "diverse probleme". Vreau sa implementez si cumva o posibilitate de a comuta oricand intre mod autonom si mod operat.

Bun, realist vorbind, prin tevi nu va inta niciodata...eventual voi "simula" eu o retea de tevi. Am mers pe ipoteza ca semnal wifi sau TX/RX nu voi avea dupa o anumita distanta, dar semnal GPS si GSM ar fi peste tot.

Cand vorbesti de statie te referi la asa ceva? https://www.banggood.com/FlySky-FS-i...r_warehouse=CN

Si...poti sa detaliezi chestia cu video si control pe aceeasi frecventa?
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2018, 01:22   #372
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,608
Mentioned: 480 Post(s)

PC-ul meu



Default Electronica - Sfaturi, Proiecte DIY

Exact aia este o stație. Foarte bună pentru începători, i6 are firmware custom cu multe canale, etc. Fiecare switch de pe ea poate fi programat, sunt de genul on/off.
Flip a switch si intra in modul manual/autonom, flip alt switch si intra in failsafe, alt switch iti aprinde lumina, alt switch poate e buzzerul daca se pierde, etc.
Evident din manetele alea conduci.

Nu stiu insa cat de usor este sa ii schimbi protocolul daca vei avea vreodata nevoie de asa ceva. Asa cum este ea, merge de exemplu pe un protocol de band hopping, 16 sau 32 de canale (frecvente) in zona de 2.4GHz.

La drone lumea folosește de regulă 2.4GHz pentru RC și 5.8GHz pentru transmisie video analogic. Doar drone cum sunt cele de la DJI folosesc cred si video si control pe aceeași frecvență, dar acolo este altă mâncare de pește. Cine nu e mulțumit de penetrare/range poate să aleagă alte frecvențe mai joase cu penalizările de rigoare (alte costuri/antene mai mari). Dacă folosești si RC si video pe 2.4GHz am înțeles că ai avea probleme de recepție pe RC, intră failsafe.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 08-07-2018 at 13:15.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2018, 01:33   #373
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 11,233
Mentioned: 677 Post(s)

PC-ul meu

Default

E mult mai reliable si safe asa cum zice Arise. Si de n ori mai simplu de realizat.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2018, 12:17   #374
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 582
Mentioned: 28 Post(s)




Default

Mai e o treaba, gandeste-te ca asta-i standardul folosit de altii, adicatelea altii inaintea ta au facut niste experimente si au ajuns la concluzia 2.4 si 5.8 separat.

Asta pentru buget redus, daca scazi frecventele ai alte costuri. Depinzand pe ce suprafata vrei sa faci cartografierea e posibil sa ai nevoie de frecvente penetrante.

Nu-i neaparat sa conduci din manetele alea daca vrei sa folosesti trainer port. Se poate injecta semnal dreptunghiular pe care TX sa-l transmita mai departe.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2018, 18:43   #375
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,469
Mentioned: 65 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Mersi @Dashu de recomandare. Am dat comanda de un AN8008 la 20$. Eram in dubii daca sa iau AN8009 pentru functia de NCV, dar am citit ca la modelul respectiv nu prea functioneaza.

Legat de statie de lipit...nu stiu, ce de pe hobbyking parca nu ma incanta.
Asta mi se pare mai interesanta https://www.banggood.com/Mustool-MT2...r_warehouse=CN

sau kit-ul asta https://www.banggood.com/DANIU-Profe...r_warehouse=CN
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2018, 18:53   #376
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 11,233
Mentioned: 677 Post(s)

PC-ul meu

Default

Printre multe altele, il am pe asta. E super super super tare. Ca rezistenta in timp nu ma pot pronunta inca, nu-l am de foarte mult timp. Insa incalzeste repede, si daca vrei, tare(cand ai de dezlipit ditamai solder pad-uri de pe trafuri sau mai stiu eu ce).

https://www.aliexpress.com/item/CXG-...27424c4dqZQYZg

Ceva rezistent insa e asta de 60W (si no-brainer ca pret).

https://www.gearbest.com/soldering-s...ml?wid=1433363

Am abuzat de al meu in toate felurile posibile si merge si acum, dupa sute de ore de functionare. Mi s-a intamplat sa-l si las in priza 12-24h din greseala, si n-a patit nimic. Am 2 de rezerva si nu apuc sa le desfac, primul inca rezista. )
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 13-07-2018 at 18:56.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2018, 19:21   #377
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 582
Mentioned: 28 Post(s)




Default

Am NCV la UT139C care-i o scula mai scumpa, ce-i drept acelasi procesor. Functioneaza da' ti-o bagi in... merge doar daca ai pereti de rigips.

230V intr-o sarma (rezistenta) care vine in contact cu ce lipesti tu, fabricata de niste chinezi unde CTC=0... o gasesc o problema de siguranta personala. Statia aia de la HK e ok pentru inceput (sau pentru 30 de ani, depinde de ce nevoi ai tu). Filmeaza deschisul coletului si verifica ca topeste fludor la primire. Sa ai dovada ca merge. Daca merge te tine o buna perioada, iti faci treaba cu ea.

Varianta de ultra low buget e "HAKKO 936 Soldering Iron Control Board" si un "Soldering station iron handle 936" de pe ebay. Asta daca ai deja un power brick de la vreun laptop ceva. Implica niste lipituri, daca are cine sa ti le faca. Daca nu, varianta asta e de evitat.

P.S. Era sa uit, cumpara-ti un fludor cu Pb. Nu lua lead free ca-ti blestemi zilele.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2018, 19:32   #378
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 11,608
Mentioned: 480 Post(s)

PC-ul meu



Default

@ithanium2 eu aș exclude orice vine cu ștecher din ăla fără împământare. Habar nu am cum e stația de la hobbyking la interior, dacă este efectiv legată la împământare, dar cum eu încă nu m-am curentat și îmi fac treaba cu ea, o să o recomand oricui vrea o alternativă ieftină și bună.

Plus că ai și garanție la ea în caz de probleme, astea au fost motive importante la mine, mai ales când am luat aia cu aer cald.


Dacă ar fi să cumpăr stație aș lua tot asta, pentru că știu că merge perfect cum vreau eu. Aș mai cumpăra ceva mobil pe viitor, alimentat de la lipo eventual, un ts100 ceva, dar nu e grabă. Alte recomandări ar fi pentru Hakko, dar nu am găsit decât peste ocean atunci.

A venit la mine cineva să monteze mobila, a vrut să verifice fire prin pereți, a găsit o lae cu aparatu’ lui. No thanks, dar vorba lui Dashu, dacă nu sunt din rigips...

Poză cu una din chestiile dezlipite azi: chip STM32F4, 64 pini dat jos în 30 de secunde.




Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2018, 20:05   #379
Rover
Junior Member
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Asta voiam sa intreb si eu, a gasit cineva vreo scula pana acum care sa-ti gaseasca cu ceva precizie cablurile prin pereti?
Mie mi-a spus electricianul meu ca are vreo 3 scule de genul asta si toate ii dau eroare din cauza fierului beton.
Rover is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2018, 20:25   #380
ithanium2
Senior Member
 
ithanium2's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Bistrita
Posts: 3,469
Mentioned: 65 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to ithanium2
Default

Ok, mersi mult de sfaturi...chestia este ca nu stiu cate lipituri voi face eu si deaia sunt putin confuz...TS100 pare si cred ca este foarte misto, dar pentru cineva care ma gandesc ca o foloseste destul de des...eventual face si bani cu ajutorul ei.

Eu sculele astea le vreau pentru cateva proiecte RC...e al naibii de frustrant sa nu ai instrumente.

AN8008 ala sper sa fie ok...pentru electronica hobby probabil ca este. Dar asa ca handyman prin casa, e ok sa il folosesc pe tensiune de 230V?

CXG-C60 ala postat de Boggy pare interesant. Vad ca are impamantare, dar cablul ala mi se pare extrem de gros...nu te deranjeaza @Boggy?

Sii...stupid noob question... Hot air gun...la ce e bun? Oare mie mi-ar fi util? La 30$ nu e chiar ieftin.
__________________
Quote:
Originally Posted by Hemisphere View Post
Dacă vrea să se sinucidă, e de ajuns să urce la nivelul ego-ului său și să se arunce la nivelul IQ-ului său...job well done!
ithanium2 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Electronica si volt-moduri Monstru Modding 260 17-10-2016 18:25
Cutiuta muzicala electronica Seby_s Zona libera 7 25-06-2012 14:13
Placa sunet-proiecte\productie audio\muzica Luca Periferice 8 18-04-2012 11:01
Electronica sursa Koby Carcase si surse 24 18-08-2011 20:33
Proiecte interesante (ale altora) Monstru Modding 3 28-01-2010 11:32

 
Forum Stats
Members: 8,050
Threads: 19,861
Posts: 608,361
Total Online: 316

Newest Member: TzapInferno

Latest Threads
- by LAB501
- by Boggy
- by Monstru
- by ryo
- by matose

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 06:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.