lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Carcase si surse
Connect with Facebook

Carcase si surse Nu le ignorati, sunt importante


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 13-11-2011, 13:26   #1
CyberCSX
Senior Member
 
CyberCSX's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3,106


Default Consum Curent PC - Surse Supradimensionate

Cu o anumita ocazie am reusit sa iau cu īmprumut un aparat de masura si control consum curent de la furnizorul local de energie.
Este vorba de un tester omologat CLM 1000 H,
(pretul de achizitionare e pe undeva la 185 EURO).

Printr-e altele am luat la purechiat din simpla curiozitate un PC vechi din 2007, un Office simplu (folosit de fica-mea) cu dotarea:

- Mainboard Asrock K8NF6G - Vista (Nvidia Grafik On Board)
- CPU AMD Sempron 3000+
- 512 MB RAM
- 2,5" cu 7200 rpm
- DVD - Burner LG
- Sursa 400 Wati -CMP

Configuratia este aproape identica cu modding-ul "Hummer AMD - PC"

Rezultatele:
Īn idle mers īn gol fara activitate = consum 44 Wati / h (Vezi Imaginea BILD 1)
Īn load satcina maxima, solicitare CPU cu 100% utilizīnd Prime95 = consum 71,1 Wati / h (Vezi imaginea BILD 2)
Īn Stand By ( PC SHUT DOWN - Stins) = consum 5 wati / h (vezi imaginea BILD 3)

Morala:

Pt. ce naiba dam bani pe surse utopice cu peste 400 wati daca "cutia cu maimute" nu consuma nici 20% din capacitate īntr-o sarcina maxima de 100% ?
De ce credem toate aberatiile ce īncearca unii sa ne vīnda numai pt. a le cumpara produsele?

De ce dam bani pe capacitati de care n-avem nevoie īn veci?

PC-ul testat este cumparat īn stare montata dintr-un magazin de profil asemanator cu MEDIA GALAXY din Romānia unde se face reclama cu........SUPER SURSA de 400 Wati numai pt. a umfla pretul īn mod inutil.

Nici daca agat de el toate periferiile posibile si imposibile ce se pot alimenta cu curent via USB, nici daca-i pun o colectie de 50 de venturi, nu ajunge nici la 100 Wati consum

PC-ul asta Office, ar functiona lejer si fara si cu o sursa PICO PSU externa de Notebook ce are 90 wati limita printr-un adaptor ATX sau cu o sursa interne de HTPC cu limita de 120 wati ce o capeti īn stare noua sigilata pt. 15 EURO pe ebay si n-are nevoie de o sursa de 400 wati ce costa īntr-e 50 si 80 EURO sau chiar mai mult.

De ce va scriu toate astea?
Simplu !
Pt. a vedea pe ce va dati banii.

Last edited by CyberCSX; 22-08-2013 at 17:12.
CyberCSX is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 13:44   #2
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 14,000


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Nu este nimic nou ce ne spui tu aici, doar ca acum ai vazut si tu lucrul asta in practica

Oricum, un sistem ca ala pe care l-ai folosit tu pentru test numai bun exemplu nu e. Si o sa vina cu o chinezarie pe care scrie 400W pentru ca de fapt ea poate scoate 200W

Ai cateva greseli acolo totusi... Load maxim nu inseamna Prime, inseamna Prime + Fur + HDTune scan de artifacte + etc. Chiar si cotetul ala de PC consuma mai mult daca incarci si grafica nu doar procul

Am vazut cu ochii mei sistem cu i2400S fara grafica discreta, care in load nu consuma in realitate mai mult de 100-130W, tot sistemul. La fel de bine am vazut si configuratii care pot trage 1400W din priza. Ideal este sa alegi sursa potrivita pentru tine, desigur, asa a fost dintotdeuna
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 13:47   #3
CyberCSX
Senior Member
 
CyberCSX's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3,106


Default

Am sa reiau testul cum spui tu cu proxima ocazie sa vedem ce-mi da.
Eu cel putin banuiam de mult ca īn cele mai simple PC-uri se baga aberatii dar acum cel putin am cīt de cīt siguranta ca asa e.
Cred ca daca testez "gioasa asta" asa cum spui tu, nici atunci nu cred ca va urca peste 200.
CyberCSX is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 13:49   #4
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 14,000


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Nu cu mult in plus in cazul tau, dar mult in plus cand vorbesti de un PC normal cu placa video decenta
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...
Monstru is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 13:55   #5
CyberCSX
Senior Member
 
CyberCSX's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3,106


Default

Mda. Merg īnsa pe considerentul de "medie" īntr-e min si max ca consum daily.

Daca īn simplul test ia 71 max si 44 min, īn daily cred ca ia ceva īntr-e 55 si 60 si īn situatia asta īi ajunge un PSU de 100 si nicidecum 400.

PC-ul pe care l-ai vazut īn test si ia 1400 īn max, cred ca īn daily nu-si trage mai mult de 500 (exagerat vorbind), sau ?
CyberCSX is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 13:58   #6
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 14,000


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Nu poti sa mergi pe nici un considerent de genul asta. Daca sursa nu tine acel maxim de consum care apare in 1% din cazuri, se inchide. Deci nu conteaza media atunci cand cumperi o sursa, logic, nu?

Revenind la PC-uri de daily, un i990X la 4GHz cu 2 x HD6990 stock trage 850W din priza

In realitate, majoritatea sistemelor consuma sub 400W, dar probabil ca tehnic vorbind nu merita sa fie produse platforme mai mici de aceasta valoare, sau hai, 350. Am avut eu o sursa de 150W, foarte misto, costa cat una de 400, deci nici un castig
__________________
Dacii, cand se uneau, erau de neinvins...

Last edited by Monstru; 13-11-2011 at 14:01.
Monstru is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 14:22   #7
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 8,648

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mbc
Default

un 2500k@4.5Ghz + 1x6950 + 1 hdd + 1 SSD sunt foarte curios cat consuma pentru ca vreau sa imi fac sistemul asta pe sursa mea de 430w reali.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 17:27   #8
Apocalypse Now
Ancient friend
 
Apocalypse Now's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: under the bed
Posts: 2,276


Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
un 2500k@4.5Ghz + 1x6950 + 1 hdd + 1 SSD sunt foarte curios cat consuma pentru ca vreau sa imi fac sistemul asta pe sursa mea de 430w reali.
2500K @ <1.3v ~100W
6950 @ <1.1v ~220W
the rest <40W

^at full load(nu in sintetice, insa nu iti cumperi sursa in functie de cat trage sistemul in situatii imposibil de reprodus in normal use)

@OP
Unii dintre noi bat toaca pe tema asta de ceva timp aici pe forum
__________________
...Indienii mei tot așa fac, mai uită o virgulă, programul crapă, eu bag buguri īn sistem, viața trece, leafa merge, suntem cu toții fericiți. - Arise
Apocalypse Now is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 19:06   #9
CyberCSX
Senior Member
 
CyberCSX's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3,106


Default

Normal.
O sursa cu o toleranta de + 50% ar cam ajunge.
La HTPC (Enzo) am o sursa de 90 W (Pico PSU pasiva) si īn "last" nu suge mai mult de 40 W nici daca-l iau la bataie.

Daca sistemul suge 200, ajunge una de 400 si nu de 600 sau 800 sau chiar 1000 folosind ulterior numai o infimitate din capacitate. cīnd joc..... N.F.S. sau Burnout Paradise.

Multi cumpara "aberatii" din astea numai pt. ca sīnt la moda sau arata bine, pt. ca au citit pe undeva ca testerul "X" le recomanda, tester care-si face plinul de la producator pt. ca face reclama.
Necesare īnsa nu sīnt si asta este punctul la care am vrut sa ajung.

Asta e ca si cīnd.................. īmi cumpar avion numai pt. ca e cool sau c-am auzit pe undeva ca e recomandabil si-l folosesc pe post de masina sa merg la lucru si la mall
CyberCSX is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 19:55   #10
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 8,648

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mbc
Default

Quote:
Originally Posted by Apocalypse Now View Post
2500K @ <1.3v ~100W
6950 @ <1.1v ~220W
the rest <40W

^at full load(nu in sintetice, insa nu iti cumperi sursa in functie de cat trage sistemul in situatii imposibil de reprodus in normal use)
eu AM sursa deja (atichitatea aia de Antec NeoPower 430w care am luat-o cu garantie 5 ani). ideea era sa stiu daca ma bag si la placa aia.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 20:05   #11
Apocalypse Now
Ancient friend
 
Apocalypse Now's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: under the bed
Posts: 2,276


Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
eu AM sursa deja (atichitatea aia de Antec NeoPower 430w care am luat-o cu garantie 5 ani). ideea era sa stiu daca ma bag si la placa aia.
Daca nu i'ai copt condensatorii iti va tine lejer un 2500K + 6950
__________________
...Indienii mei tot așa fac, mai uită o virgulă, programul crapă, eu bag buguri īn sistem, viața trece, leafa merge, suntem cu toții fericiți. - Arise
Apocalypse Now is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 20:22   #12
Bog
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sinaia
Posts: 235

PC-ul meu

Default

La mine consumul pentru unul dintre calculatoare este urmatorul:
In idle consum masurat la priza* : 137w;
In load ( folding CPU + GPU ) : 238w.
Calculatorul este compus din: Q9650 @3603.9MHz, 1.288v; ASUS P5E3 PRO; 2 x 2GB RAM; geforce 240 gt evga; 1 x fujitsu mhy2200bh ( 200GB );DVD-RW; seasonic s12II-430; 4 ventilatoare de 120 x 120 si un ventilator de 140 x 140.

* Consumul este dat pentru unitate, un monitor de 23 LED, AVR + UPS si un router 3G.
Bog is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 20:23   #13
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 8,648

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mbc
Default

repet: e in garantie. nu pot sa o desfac sa fac o verificare. sa speram ca nu.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 20:28   #14
DeDeRa
Īncepător
 
DeDeRa's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 8,254

PC-ul meu

Default

Mania cu surse de sute si sute de watti e data de felul omului, psihologia lui, ce pune o importanta maxima pe "a mea e mai mare, clar?!"
__________________
DeDeRa este pt. orice forum romānesc precum butonul like pt. FB. Pe sistemul: "cine dracu e Monstru ăla care a deschis poll cu DeDeRa?". (gsi16v)
DeDeRa, cānd vă face idioţi, ştie ce spune. (augustus)

Blog cu si despre nutritie, antrenament si suplimente www.ergogeneza.ro
DeDeRa is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 20:33   #15
Apocalypse Now
Ancient friend
 
Apocalypse Now's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: under the bed
Posts: 2,276


Default

Quote:
Originally Posted by Bog View Post
La mine consumul pentru unul dintre calculatoare este urmatorul:
In idle consum masurat la priza* : 137w;
In load ( folding CPU + GPU ) : 238w.
Calculatorul este compus din: Q9650 @3603.9MHz, 1.288v; ASUS P5E3 PRO; 2 x 2GB RAM; geforce 240 gt evga; 1 x fujitsu mhy2200bh ( 200GB );DVD-RW; seasonic s12II-430; 4 ventilatoare de 120 x 120 si un ventilator de 140 x 140.

* Consumul este dat pentru unitate, un monitor de 23 LED, AVR + UPS si un router 3G.
In functie de eficienta sursei, esti pe la 50W in idle si 150W(cel mult) in load dupa ce scoti din ecuatie "monitor de 23 LED, AVR + UPS si un router 3G"
Quote:
repet: e in garantie. nu pot sa o desfac sa fac o verificare. sa speram ca nu.
Tine de regimul de utilizare.. intr'un ambiet ridicat, intr'o carcasa prost ventilata si avand in vedere eficienta redusa a sursei, te poti astepta la o oarecare degradare a condensatorilor dupa niste ani de folosire. Totusi, mi'e greu sa cred ca vei avea probleme cu un 6950(chiar deblocat)
__________________
...Indienii mei tot așa fac, mai uită o virgulă, programul crapă, eu bag buguri īn sistem, viața trece, leafa merge, suntem cu toții fericiți. - Arise

Last edited by Apocalypse Now; 13-11-2011 at 20:38.
Apocalypse Now is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 20:47   #16
fubu
Senior Member
 
fubu's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Iasi
Posts: 1,258

PC-ul meu

Default

E adevarat ce spui Dedera, si aceasta este un raspuns al marketingului din ultimii ani. Monstru a punctat foarte clar. Sursa o cumperi in functie de nevoi si de preferat cat mai calitativa si eficienta. 80% din cazurile de service sunt din cauza surselor de slaba calitate. Inca multi cumparatori nu stiu ce configuratie pc sa isi cumpere in functie de nevoi si buget. Se merge pe ideea unui pc cat mai ieftin, specificatii bune si bun la toate...
__________________
Voucher pcgarage: E9GNLDM6
fubu is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 21:27   #17
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 5,486

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by CyberCSX View Post
Rezultatele:
Īn idle mers īn gol fara activitate = consum 44 Wati / h (Vezi Imaginea BILD 1)
Īn load satcina maxima, solicitare CPU cu 100% utilizīnd Prime95 = consum 71,1 Wati / h (Vezi imaginea BILD 2)
Īn Stand By ( PC SHUT DOWN - Stins) = consum 5 wati / h (vezi imaginea BILD 3)
Mie mi se pare cam puțin consumul.
Drept contraexemplu, un Barton 2500+ cu un video leșinat īmi ia īn idle 95W.
Un P4 cu hyperthreading (chiar nu mai știu modelul) īmi ia in idle 110W.

Oricum, din moment ce ai și sursa Pico poți testa să vezi eficiența comparativ cu sursa normală ATX.

Quote:
Originally Posted by CyberCSX View Post
PC-ul asta Office, ar functiona lejer si fara si cu o sursa PICO PSU externa de Notebook ce are 90 wati limita printr-un adaptor ATX sau cu o sursa interne de HTPC cu limita de 120 wati ce o capeti īn stare noua sigilata pt. 15 EURO pe ebay si n-are nevoie de o sursa de 400 wati ce costa īntr-e 50 si 80 EURO sau chiar mai mult.
Chiar nu am īnțeles ce ai vrut să spui aici, dar cumva mi-a trecut prin minte că ai putea cumpara o sursă mică cu 15 euro de pe ebay. Aici nu prea te cred, am văzut surse Pico care s-au dat cu mai mult de 30 euro, aproape de prețurile de noi. Am urmărit mai multe surse din astea, că am vrut una.

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
un 2500k@4.5Ghz + 1x6950 + 1 hdd + 1 SSD sunt foarte curios cat consuma pentru ca vreau sa imi fac sistemul asta pe sursa mea de 430w reali.
Revin cu o chestie.

Orice sursă e ok aș zice pentru un sistem fără placă video. Dacă pui o placă video flămāndă se duce naigba tot.
Eu am o sursă Enermax de 485W (mai mult de cāt ai tu) și la un moment dat cochetam cu ideea să pun pe ea un GFX 570 sau un 560 Ti. Culmea e că la consum cu 560Ti stăteam ok, dar la 570 nu mă īncadram.
Problema īn principal era din consumul plăcii īn full load, faza este că sursele astea mai vechi, au doua sau mai multe rail-uri. Dacă rail-urile le ai "debalansate" adică ai procesorul și placa de bază pe același rail nu cred că īți va ajunge celălalt rail să īți țină HDD-urile și placa video.
Chiar erau pe net niște grafice cu consumurile, destul de elocvente. Era ușor să īți dai seama pe cifrele din graficele ălora că trebuia să calculezi bine de tot consumul ca să poți da plăcii video amperajul necesar (majoritatea era tras prin cele 2 alimentări cu 6 sau 8 pini, iar prin portul PCI-express abia sugea puțin).

Chiar dacă poți da cu un rail īncărcat la maxim curentul necesar, gāndește-te că e poate la maxim și soliciți rail-ul ăla din plin, deci presupun că sursa nu va fi prea fericită.

De asta dacă nu te interesează consumul efectiv parcă e bine să īți supradimensionezi puțin sursa. Că dacă nu ai avea consum, all the way pe Pico PSU.

Apropo, dacă ai rail-uri multiple, poți spune ce amperaj de 12V ai pe fiecare īn parte?
Arise is online now   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 21:58   #18
Apocalypse Now
Ancient friend
 
Apocalypse Now's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: under the bed
Posts: 2,276


Default

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Revin cu o chestie.

Orice sursă e ok aș zice pentru un sistem fără placă video. Dacă pui o placă video flămāndă se duce naigba tot.
Eu am o sursă Enermax de 485W (mai mult de cāt ai tu) și la un moment dat cochetam cu ideea să pun pe ea un GFX 570 sau un 560 Ti. Culmea e că la consum cu 560Ti stăteam ok, dar la 570 nu mă īncadram.
Problema īn principal era din consumul plăcii īn full load, faza este că sursele astea mai vechi, au doua sau mai multe rail-uri. Dacă rail-urile le ai "debalansate" adică ai procesorul și placa de bază pe același rail nu cred că īți va ajunge celălalt rail să īți țină HDD-urile și placa video.
Chiar erau pe net niște grafice cu consumurile, destul de elocvente. Era ușor să īți dai seama pe cifrele din graficele ălora că trebuia să calculezi bine de tot consumul ca să poți da plăcii video amperajul necesar (majoritatea era tras prin cele 2 alimentări cu 6 sau 8 pini, iar prin portul PCI-express abia sugea puțin).
Bati campii.. scuza'mi franchetea.

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Chiar dacă poți da cu un rail īncărcat la maxim curentul necesar, gāndește-te că e poate la maxim și soliciți rail-ul ăla din plin, deci presupun că sursa nu va fi prea fericită.
Ce anume va 'deprima' sursa?

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
De asta dacă nu te interesează consumul efectiv parcă e bine să īți supradimensionezi puțin sursa.
Regimul de folosire dicteaza asta, daca ti sistemul in full load 24/7(folding, mining,etc) sau esti bencher maniac atunci evident vrei o sursa oarecum supradimensionata.. in alte circumstante supradimensionarea sursei face proba ignorantei.
Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Apropo, dacă ai rail-uri multiple, poți spune ce amperaj de 12V ai pe fiecare īn parte?
E un Seasonic S12 de prima generatie(2005), figureaza ca triple rail insa in realitate e single rail.
__________________
...Indienii mei tot așa fac, mai uită o virgulă, programul crapă, eu bag buguri īn sistem, viața trece, leafa merge, suntem cu toții fericiți. - Arise
Apocalypse Now is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2011, 22:00   #19
mbc
Ancient friend
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 8,648

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to mbc
Default

Quote:
Originally Posted by Apocalypse Now View Post
Tine de regimul de utilizare.. intr'un ambiet ridicat, intr'o carcasa prost ventilata si avand in vedere eficienta redusa a sursei, te poti astepta la o oarecare degradare a condensatorilor dupa niste ani de folosire. Totusi, mi'e greu sa cred ca vei avea probleme cu un 6950(chiar deblocat)
Atunci sunt safe. Intotdeauna am avut carcase bine ventilate (Antec 200 in ultimii ani, Antec 4400 inainte) si imi curat computerul cel putin o data pe luna. O sa revin cu impresii dupa ce o sa am deja componentele.
merci
mbc is online now   Reply With Quote
Old 14-11-2011, 00:21   #20
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 6,745

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by Apocalypse Now View Post
Regimul de folosire dicteaza asta, daca ti sistemul in full load 24/7(folding, mining,etc) sau esti bencher maniac atunci evident vrei o sursa oarecum supradimensionata.. in alte circumstante supradimensionarea sursei face proba ignorantei.
Nici, nici, nici.
Mi-am luat sursa de pe vremea sk775+Q9550+7600GS, cu gandul la X58.
Intre timp au aparut zvonuri despre 1155/2011 si am stat pe ciuci, la panda.
Si cum stateam eu asa la panda, ramane nevasta insarcinata (de aici concluzia ca nu e bine sa stai la panda cu p@l@ sculata) si se schimba prioritatile: silent PC
Si uite asa m-am ales cu o sursa de 550W pentru un i72600K+grafica integrata.

Sunt ignorant?
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Aparat de masura consum ? red Cutia de sub birou 15 28-03-2013 10:26
Consum memorie RAM bluelord Memorii & stocare 10 27-05-2011 10:16
Consum MSI Hawk 560 raz Placi video 21 19-05-2011 22:36
Consum baterie Boggy Telefoane mobile si alte gadgeturi 19 22-02-2011 12:53

 
Forum Stats
Members: 3,925
Threads: 12,578
Posts: 387,961
Total Online: 95

Newest Member: Gcqvwbbitc

Latest Threads
- by Kspic
- by Monstru
- by AlexC47
- by i860

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 16:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.