lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Memorii & stocare
Connect with Facebook

Memorii & stocare RAM, ROM, SSD, HDD ...


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-02-2023, 12:26   #41
Danos
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Braila
Posts: 2,206
Mentioned: 79 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by dorubm View Post
Sa-mi fie rusine, dar ...habar n-am ce e ala Gear 1 sau 2...
E XMP=ul???
Nu e XMP
Aici ai o explicatie:
https://www.intel.com/content/www/us...rocessors.html


In Gear1 controlerul de memorie al procesorului functioneaza la aceeasi frecventa cu frecventa memoriei 1:1
In Gear2 controlerul de memorie functioneaza la jumatate din frecventa memoriei 1:2
Pentru o performanta mai buna se recomanda Gear1, doar ca trebuie sa ai niste memorii foarte capabile sa duca si frecventa mare si Gear1, altfel se pot seta in Gear2 unde memoriile functioneaza la frecvente mai mari dar latenta este mai mare, oricum diferentele sunt de multe ori destul de mici si aici ma refer la jocuri, mai ales la rezolurii mai mari, in Full HD se cunoaste destul de bine penalizarea performantei daca se foloseste Gear2, dar acum nu prea mai joaca nimeni in rezolutie FullHD.

Uite din pozele tale Gear1 vs Gear2
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	gear1.jpg
Views:	37
Size:	390.2 KB
ID:	76210   Click image for larger version

Name:	gear2.jpg
Views:	38
Size:	379.9 KB
ID:	76211  
Danos is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2023, 12:41   #42
dorubm
Senior Member
 
dorubm's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: https://t.me/pump_upp
Posts: 1,482
Mentioned: 16 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via ICQ to dorubm Send a message via AIM to dorubm Send a message via Yahoo to dorubm
Default

Quote:
Originally Posted by Danos View Post

In Gear1 controlerul de memorie al procesorului functioneaza la aceeasi frecventa cu frecventa memoriei 1:1
In Gear2 controlerul de memorie functioneaza la jumatate din frecventa memoriei 1:2
Ms de lamurire;
Biosul placii asteia nu are moduri de GEAR dar pot seta 1:1

Uite ce mi-a dat asa ( acum vad ca am uitat sa pun si pe 1T )...Mare diferenta de la 72 ns la 56ns

A crescut un pic si READ ul
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	56.2.jpg
Views:	35
Size:	387.0 KB
ID:	76212   Click image for larger version

Name:	read 61k.jpg
Views:	34
Size:	394.2 KB
ID:	76213  

Last edited by dorubm; 03-02-2023 at 12:45.
dorubm is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2023, 12:46   #43
Danos
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Braila
Posts: 2,206
Mentioned: 79 Post(s)

PC-ul meu

Default

Oho! mult mai bine asa, inseamna ca sunt niste memorii bune, pai e acelasi lucru, doar ca in bios-ul la Asrock se numeste Gear mode.
Vezi daca la aceleasi setari poti pune CR1, acum vad ca e CR2 dar tot e ok si asa, daca accepta si CR1 si raportul la 1:1(Gear1) atunci sunt super acele memorii.
Danos is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2023, 12:55   #44
dorubm
Senior Member
 
dorubm's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: https://t.me/pump_upp
Posts: 1,482
Mentioned: 16 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via ICQ to dorubm Send a message via AIM to dorubm Send a message via Yahoo to dorubm
Default

Am put 1T si a mai scazut un pic latenta , si read ul a crescut un pic;
Quote:
Originally Posted by Danos View Post
daca accepta si CR1 si raportul la 1:1(Gear1) atunci sunt super acele memorii.
Accepta... , macar nu regret atata ca am ramas pe DDR4

LE: Dar ce o fi facut kvarq de o fi obtinut 39.2ns? O fi bagat GEAR -3?
https://postlmg.cc/7CpNN3V3

Interesanta e ca, chiar daca am latenta mult mai mare... , la read , copy... da mai bine la mine un pic

Procesorul e pe default, nimic oc... Conteaza si asta ?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	55.4.jpg
Views:	37
Size:	403.9 KB
ID:	76214   Click image for larger version

Name:	read 62k.jpg
Views:	32
Size:	416.4 KB
ID:	76215   Click image for larger version

Name:	copy 63k.jpg
Views:	32
Size:	422.9 KB
ID:	76216  

Last edited by dorubm; 03-02-2023 at 13:18.
dorubm is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2023, 13:22   #45
Danos
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Braila
Posts: 2,206
Mentioned: 79 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by dorubm View Post

LE: Dar ce o fi facut kvarq de o fi obtinut 39.2ns? O fi bagat GEAR -3?
https://postlmg.cc/7CpNN3V3

Din contră, latențele cele mai bune se obțin cu Gear1, adică raport 1:1, Gear 3 nici nu știu dacă există
La mine in bios are setare pe Auto, Gear1, Gear2 si Gear4.
Acela era si alt procesor, si eu cu 7700k obțineam latente mult mai mici, cam cum obții tu acum in jur de 50-55ns.
Danos is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2023, 13:40   #46
dorubm
Senior Member
 
dorubm's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: https://t.me/pump_upp
Posts: 1,482
Mentioned: 16 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via ICQ to dorubm Send a message via AIM to dorubm Send a message via Yahoo to dorubm
Default

Quote:
Originally Posted by Danos View Post
Din contră, latențele cele mai bune se obțin cu Gear1, adică raport 1:1, Gear 3 nici nu știu dacă există
La mine in bios are setare pe Auto, Gear1, Gear2 si Gear4.
Acela era si alt procesor, si eu cu 7700k obțineam latente mult mai mici, cam cum obții tu acum in jur de 50-55ns.
Pai de aia ziceam GEAR minus 3
dorubm is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2023, 19:27   #47
Danos
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Braila
Posts: 2,206
Mentioned: 79 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by dorubm View Post
Pai de aia ziceam GEAR minus 3
Da, nu vazusem minus-ul

Am mai incercat si eu niste schimbari si pana la urma am ajuns cu memoriile la 3600MHz CL 16-18-18-36 CR2 si Gear1, in acest fel macar am latenta mai mica 61ns fata de 3600 cu CL 17-17-17-37 CR1 si Gear2 unde aveam cam 81-82ns

Am incercat CL 16-16-16-36 CR1 si Gear1 dar nu mai buteaza, deci cam asta e tot ce pot scoate din ele.

Apropos de raportul intre frecventa si latente, am gasit un tabel interesant unde arata ce performanta se obtine in diferite combinatii de latente si frecvente.



Am facut test la latenta si in modul direct doar latenta testata si obtin timp mai bun, sub 60ns

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	gear1 3600mhz.jpg
Views:	34
Size:	164.4 KB
ID:	76218  

Last edited by Danos; 03-02-2023 at 19:47.
Danos is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2023, 08:36   #48
dorubm
Senior Member
 
dorubm's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: https://t.me/pump_upp
Posts: 1,482
Mentioned: 16 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via ICQ to dorubm Send a message via AIM to dorubm Send a message via Yahoo to dorubm
Default

Interesant :
https://www.servethehome.com/guide-d...by-generation/

Quote:
Originally Posted by Danos View Post

Am incercat CL 16-16-16-36 CR1 si Gear1 dar nu mai buteaza, deci cam asta e tot ce pot scoate din ele.
Stai linistit ca nici mie nu-mi sunt stabile asa 100% ; Mi-a dat o eroare cand ma jucam ; Deci doar asa de un duper pi rapid sau testare latente merg
In schimb daca pastrez frecventa controlerului de memorie cu cel al memoriilor la 4000MHz, merg stabil cu CL16-16-16-36 dar cu 2T doar cu performanta mai buna decat la 4000 c aceleasi latente si 1T dar frecvente diferite la mem si controler;


Nimic nu se poate citi din tabelul ala ...

Last edited by dorubm; 05-02-2023 at 08:49.
dorubm is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2023, 13:00   #49
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 15,060
Mentioned: 869 Post(s)

PC-ul meu

Default

De ce nu dati un memtest86 sau memtest+ dupa fiecare "impresie" de stabilitate?

Nu de alta, dar dupa nenumarate probleme cu un kit de RAM care era busit am avut parte de fisiere corupte care s-au rezolvat doar cu un in-place upgrade de Windows. Nici sfc /scannow si nici DISM RestoreHealth n-au reusit sa rezolve.

Ce pare stabil nu e neaparat stabil. Kitul de backup de acum (pana mi se intoc G.Skill 128GB de la RMA) e un Patriot Viper Steel 64GB 3600Mhz CL18.
Pe net am vazut ca voltajul de OC ar fi ok pe la 1.45v asa ca am dat repede doar de test 1.45v 3800Mhz la latentele stock.

A bootat, totul parea ok in alea 5-10 minute de stat prin Windows, dar dupa restart in memtest dupa era horror. Ce sa vezi, dupa ce-am pus iar la 3600/1.35v(memtest pass) si am bootat, am dat un sfc /scannow si in alea 5-10 minute phootuse fisiere (care spre norocul meu au fost reparate ok dupa un simplu sfc + DISM RestoreHealth).

Mai ales ca la ce viteze si capacitati cat de cat normale aveti pe kiturile alea cred ca in 30min e gata testul.

Memtest86 are in plus un Hammer Test (testul 13) care e mai intensiv. Plus ca are un GUI mai ok. Overall ambele sunt ok si gasesc problemele de stabilitate.

Am incercat si Memtest64 in Windows pe kitul dovedit cu probleme si a gasit fix pix, e complet useless. Nu va pierdeti timpul cu el. Mai bine faceti un stick multiboot cu Ventoy, trantiti ISO-urile acolo si bootati de pe el.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2023, 16:09   #50
Danos
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Braila
Posts: 2,206
Mentioned: 79 Post(s)

PC-ul meu

Default

Nu am facut decat un prime95, testul LargeFFts unde streseaza controlerul de memorie si RAM-ul.
Apoi cateva jocuri, unde nu am primit nici o eroare si asta a cam fost tot, plus testele pentru memorie din Aida64.

LE: le-am testat si in Memtest86, se pare ca merg stabil asa cum sunt acum, a trecut toate cele 4 pass-uri si incepusera sa le faca din nou, 0 erori.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	memtest86.jpg
Views:	28
Size:	464.7 KB
ID:	76231   Click image for larger version

Name:	20230205_191904.jpg
Views:	29
Size:	279.7 KB
ID:	76232   Click image for larger version

Name:	3600 cl16.jpg
Views:	28
Size:	73.9 KB
ID:	76233  

Last edited by Danos; 05-02-2023 at 20:35.
Danos is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2023, 20:30   #51
dorubm
Senior Member
 
dorubm's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: https://t.me/pump_upp
Posts: 1,482
Mentioned: 16 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via ICQ to dorubm Send a message via AIM to dorubm Send a message via Yahoo to dorubm
Default

Quote:
Originally Posted by Boggy View Post
De ce nu dati un memtest86 sau memtest+ dupa fiecare "impresie" de stabilitate?.
Daca de doua zile merge fara nici o problema inclusiv in jocuri ( se vad mai jos la ce setari ) ... de ce as mai da ?
Am dat odata pt memoria la 4000 cu cl 16... a durat o ora jumate
(drept ca atunci nu era aceeasi frecv la ...)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	e ok.jpg
Views:	38
Size:	214.6 KB
ID:	76230  

Last edited by dorubm; 05-02-2023 at 20:33.
dorubm is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2023, 23:51   #52
suzuki
Moderator
 
suzuki's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Iasi
Posts: 4,476
Mentioned: 190 Post(s)

PC-ul meu



Default

Gear 1 depinde cel mai mult de procesor apoi placa de baza. Din ce stiu, nu are legatura cu ce sunt capabili ramii.
Read de la Aida depinde de nr de core-uri si frecventa, măriți astea, creste si ala.

Sent from my DN2103 using Tapatalk
__________________
suzuki is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2023, 11:46   #53
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 15,060
Mentioned: 869 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by dorubm View Post
Daca de doua zile merge fara nici o problema inclusiv in jocuri ( se vad mai jos la ce setari ) ... de ce as mai da ?
Am dat odata pt memoria la 4000 cu cl 16... a durat o ora jumate
(drept ca atunci nu era aceeasi frecv la ...)
Pentru ca nu e absolut deloc un indicator de stabilitate daca "merge bine in jocuri". Si la mine totul mergea bine si cand salvam TIF-uri de 4GB la care lucram cate jumatate de ora ma trezeam dupa ca sunt corupte. Rar, foarte rar, probabil o imagine dintr-o mie. Dar se intampla ca datele alea sa fie incorecte cand au fost scrise iar pe disc din RAM. De-aia mi se phootuse si Windows-ul prin substraturile lui.

Intrebam acum ceva vreme pe topicul de Superposition Benchmark daca a mai patit cineva sa nu i se deschida deloc. Aparent, de la ce-mi facuse RAM-ul ala timp de cateva luni de "crezut ca merge bine" era. Nu mi se mai instalau nici upgrade-urile de Windows, erori peste erori. Am avut coruperi de fisiere la transfer de cativa TB de video. Din fericire nu stersesem originalele.

Dupa in-place upgrade de Windows cu RAM functional s-au rezolvat toate.

Minimizati rau de tot importanta unui RAM stabil, prin care trec TOATE datele voastre. Acum, daca folosesti PC-ul ala doar la jocuri si sansele cele mai mari sunt sa primesti un BSOD sau o textura aiurea pe undeva, atunci banuiesc ca nu merita sa-i dai un memtest inainte sa te bagi la somn...

Fiecare judeca cat de importanta e integritatea datelor lui, pentru alea 0.5 procente in plus de extra performanta.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2023, 18:42   #54
Robÿ
Ancient friend
 
Robÿ's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Bucuresti
Posts: 3,842
Mentioned: 125 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by dorubm View Post
Merita
Daca vrei musai 4 module , musai kit ;
Ce nu cred eu sa merite este intre 4000 cu latente mici ( scumpe ) sau 4000 cu latente mai relaxate dar muuult mai ieftine, la jumate pret fata de cele cu cl mic!

Ceva de genul :
https://www.vexio.ro/memorii-ram/g-s...ddr4-4000-mhz/
Am pus pe sistemul din semnatura kitul acesta: G.Skill Ripjaws V K4 DDR4 4000 32GB C18
Nu mi-a bootat in 4000MHz cu profilul din XMP, maximum ce am putut sa scot de la el a fost sa setez manual DDR4-3800, cu restul setarilor pe Auto.
Ce ar trebui sa mai bibilesc la el sa il pot face sa mearga la 4000?

__________________
Something happened
Something happened

Last edited by Robÿ; 08-08-2023 at 18:56.
Robÿ is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 9,501
Threads: 27,436
Posts: 776,669
Total Online: 1248

Newest Member: BelovAlexander

Latest Threads
- by brhams
- by ibm390s
- by Otman
- by Victor
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 06:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.