lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Memorii & stocare
Connect with Facebook

Memorii & stocare RAM, ROM, SSD, HDD ...


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-04-2022, 13:33   #1
nemaca
Member
 
nemaca's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: la mine
Posts: 178
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Exclamation Eroare I/O la hdd sas. Solutii?

Salutari!

M-am decis sa imi incropesc si eu un fel de NAS/file server si nici nu am inceput bine ca m-am impotmolit.
Am hdd sas Seagate si cand pornesc masina nu pot sa pun hdd online, imi da eroare de I/O. Deci nu pot sa il initializez, nu am ce sa -i fac. Am 16 hdds, si am incercat cu 3: aceeasi situatie. Scanarea in Windows10 nu imi da nici un bad (a durat vreo 12 ore) si am exclus deja orice problema fizica de conexiune cu hp z840.

Aveti vreo idee?

Multam!
__________________
LiFe
nemaca is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 13:51   #2
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 7,011
Mentioned: 279 Post(s)

PC-ul meu



Default

Vezi alt cablu sata, alt port...
Seagate are un tool cu care poti verifica Hdd-urile.
https://www.seagate.com/gb/en/suppor...oads/seatools/
__________________
Lab501 Discord Server
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 14:50   #3
nemaca
Member
 
nemaca's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: la mine
Posts: 178
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Default

Salut vibeup, nu e de la cabluri sau porturi, le-am tot testat, sta intr-un bay in z840, am schimbat hdd intre ele, orice alt hdd merge, mai am vreo 3 tipuri, numai Seagate astea nu vor sa mearga. Am dezinstalat driverul, am lasat windows sa il reinstaleze, nici asta nu a mers. Nu am setate bitlocker sau antivirus pe ele, si din cate imi dau seama, nu sunt Self-encrypted.
Acum testez cu Seatools si vad ca mi-a trecut testele, ii dau un format acum cu advanced tools, sa vedem ce iese. Are si optiune de Delete boot records, dar nu stiu ce face aia.

Amu, ca istoric, hdd astea au stat prin blade servere, iar pe workstation meu am pus windows 10, oare sa fie vreo incompatibilitate la modul de comunicare sau sa ii trebuiasca vreun driver special? Asta nu imi mai dau seama.
__________________
LiFe
nemaca is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 14:50   #4
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,140
Mentioned: 1438 Post(s)

PC-ul meu



Default

In win10 cu ce le-ai verificat? HD Sentinel sau ceva similar? Ce sistem de operare o sa ai pe server? Daca e linux, verifica cu smartctl care e treaba. Ii dai initial sa faca un test, eu recomand lung, dupa care verifici starea. Daca nu ai smartctl instalat, trebuie sa instalezi pachetul de smartmontools.

N-ai ce cablu sata sa schimbi cand vorbim de SAS iar cablurile pentru SAS nu-s tocmai disponibile pe toate gardurile la preturi de nimic si depinde ce controller ai.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 15:03   #5
nemaca
Member
 
nemaca's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: la mine
Posts: 178
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Default

https://photos.app.goo.gl/1srCRMnurNDmiMkQ7
HD Sentinel si Seagate tools. Nu am facut serverul, e doar workstationul su Win10 pe el.
LE: Am inceput normal cu Windows Partition Manager, zice ca e neinitializat si imi da I/O error cand vreau sa fac ceva.

"si depinde ce controller ai." - Asta ce inseamna, te rog?
__________________
LiFe

Last edited by nemaca; 08-04-2022 at 15:06.
nemaca is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 15:14   #6
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,140
Mentioned: 1438 Post(s)

PC-ul meu



Default

Cel mai probabil controllerul RAID nu are driver corect pentru windows 10, e ceva generic. Si daca are pentru windows, probabil ca are pentru windows server, posibil ca de aici sa vina problemele. De aceea eu zic sa testezi cu un sistem de operare suportat (verifica inainte ce OS e suportat) si vezi dupa aceea. Daca instalezi Windows Server 2016 sau mai nou, in timpul instalarii ai mare grija sa selectezi "installation with graphical interface" ca altfel iti instaleaza default doar cli nu si grafic.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 15:58   #7
Pirat
Ancient friend
 
Pirat's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Brasov
Posts: 2,708
Mentioned: 61 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ce a zis mbc + verifica daca e firmware update disponibil
__________________
NAS: Core i3-9300T, 32GB ECC, Asus P11C-M/4L, Intel 10Gb, RAID-Z2 4x4TB,Truenas
VMHost: Ryzen 7 3700x, 64GB ECC, Asrock AB350M PRO4, 2TB NVME, 280GB OPTANE, 1TB RAID1 SSD, Intel 10Gb,Proxmox
Pirat is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 15:59   #8
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 7,011
Mentioned: 279 Post(s)

PC-ul meu



Default

Face treaba asta doar la Hdd-uri SAS? Poate nu toate porturile suporta SAS.
__________________
Lab501 Discord Server
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 17:32   #9
nemaca
Member
 
nemaca's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: la mine
Posts: 178
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Cel mai probabil controllerul RAID nu are driver corect pentru windows 10, e ceva generic. Si daca are pentru windows, probabil ca are pentru windows server, posibil ca de aici sa vina problemele. De aceea eu zic sa testezi cu un sistem de operare suportat (verifica inainte ce OS e suportat) si vezi dupa aceea. Daca instalezi Windows Server 2016 sau mai nou, in timpul instalarii ai mare grija sa selectezi "installation with graphical interface" ca altfel iti instaleaza default doar cli nu si grafic.
Mersi mbc, vorbesti de controllerul din device manager?
https://photos.app.goo.gl/PNhjibS9QcQEN8kX8
Oare asta este controllerul?

Am vazut ca exista si niste placi dedicate, gen LSI 9200-8i PCI Express SAS Card, SAS2008 Controller, 8-Port SATA 6Gbs.

Sau vorbesti doar de driverul la controller?
__________________
LiFe
nemaca is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 18:36   #10
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 7,011
Mentioned: 279 Post(s)

PC-ul meu



Default

Cand booteaza pc-ul de ce nu intri in LSI si dai de acolo initializare sa vezi ce zice?
__________________
Lab501 Discord Server
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 19:14   #11
nemaca
Member
 
nemaca's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: la mine
Posts: 178
Mentioned: 2 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by vibeup View Post
Cand booteaza pc-ul de ce nu intri in LSI si dai de acolo initializare sa vezi ce zice?
Multam, am dat, dar din pacate nu imi identifica hardurile, imi vede doar ce este deja vizibil; are cateva optiuni bune acolo, imi place BIOSul de la HP. I-am dat si Diagnostic cu scan, dar tot la fel face.
Momenatn caut in continuare un driver, cred ca mbc a pus punctul pe I. Inca incerc sa inteleg cum e treaba cu placa LSI de PCI-E, poate o fi nevoie doar de aia si niscaiva cabluri. Tot trebuie sa ma duca mai ieftin ca un Synology cu 6 bays.
Astept cu placere orice idee
__________________
LiFe
nemaca is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 19:28   #12
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 7,011
Mentioned: 279 Post(s)

PC-ul meu



Default

Daca in meniul propriu LSI nu vede hdd-urile ii clara treaba sunt defecte.
__________________
Lab501 Discord Server
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2022, 19:39   #13
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,140
Mentioned: 1438 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by nemaca View Post
Deci nu pot sa il initializez, nu am ce sa -i fac. Am 16 hdds, si am incercat cu 3: aceeasi situatie. Scanarea in Windows10 nu imi da nici un bad (a durat vreo 12 ore) si am exclus deja orice problema fizica de conexiune cu hp z840.
Quote:
Originally Posted by nemaca View Post
https://photos.app.goo.gl/1srCRMnurNDmiMkQ7
HD Sentinel si Seagate tools. Nu am facut serverul, e doar workstationul su Win10 pe el.
LE: Am inceput normal cu Windows Partition Manager, zice ca e neinitializat si imi da I/O error cand vreau sa fac ceva.
Ceva nu e clar aici. Daca nu ai putut initializa discurile, cum le-ai putut testa?

Daca nu le "vede" in firmware-ul LSI, e de rau, dar trebuie sa te si uiti unde trebuie. Presupun ca au fost folosite inainte, deci da-i optiunea de "view RAID" sau ceva de genul asta si daca iti arata acolo mai multe matrice raid, sterge-le pe toate, pe rand, dupa care incearca din nou.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
eroare, hdd, nas, storage

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RTX 2080 (ti) - probleme si solutii Victor Placi video 11 17-12-2018 18:56
Solutii AIO pt placi video vlad.n Placi video 3 03-05-2018 09:13
intrare antena TV moarta - solutii alternative Gotul Foto/Video 10 21-07-2017 16:44
Round-up solutii grafice 2013 LAB501 Articole 10 17-11-2013 13:48
Solutii memorii pentru posesorii de APU dragos2014 Procesoare si chipseturi 3 06-02-2012 03:29

 
Forum Stats
Members: 9,318
Threads: 26,225
Posts: 760,670
Total Online: 431

Newest Member: Cocosnit

Latest Threads
- by Monstru
- by Monstru
- by LAB501
- by LAB501
- by LAB501

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 00:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.