lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Memorii & stocare
Connect with Facebook

Memorii & stocare RAM, ROM, SSD, HDD ...


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 17-12-2020, 20:36   #1
walterescuq
Member
 
walterescuq's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 208
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default Ghid alegere memorii leptop 😎

Salutare, cred ca știe toată lumea povestea cu.... Dilema

Se ia una bucata leptop cu ryzen 4600h
A fost "dotat" cu un sodim de 8 g tactat la 3200 cl22

Sunt diferențe Óntre 3200 CL 22 sau 2400 CL 14 /2666 Cl15?

Memoria originala e greu de găsit, doar pe ebay am dibuit ceva dar 2 x 8 deci oarecum inutil

Mulțumesc pentru rabdare...

Last edited by walterescuq; 18-12-2020 at 08:56.
walterescuq is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2020, 21:09   #2
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4,592
Mentioned: 163 Post(s)

PC-ul meu

Default

Problema este la bios, ca nu-ti permite sa setezi latente si viteze, asa ca el va alege o viteza standard jedec cat mai safe, indiferent de performanta. Deci e aproape inutil sa iei memorii "mai rapide"..
Mai intai pune screenshot cu taburile din cpuz sa vedem ce stiu memoriile sa faca, sau taiphoon burner, poate ai noroc si se gaseste un bios care sa-ti permita asemenea modificari.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2020, 22:36   #3
walterescuq
Member
 
walterescuq's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 208
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

era o Óntrebare cu scop orientativ pentru achiziția unui kit 2 x 8...
Memoria este un kingston lv32d4s2s8hd-8 8gb

Cee e interesant e ca pe pagina oficiala au jedec la 3200 și pe același model de leptop, după un upgrade cu alt model de memorii nu mai urcau la 3200.
Bios-ul e frumușel dar nu te lasa sa faci mai nimic. Lenovo legion.

Last edited by walterescuq; 17-12-2020 at 22:44.
walterescuq is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2020, 07:00   #4
dic1
Senior Member
 
dic1's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 418
Mentioned: 16 Post(s)

PC-ul meu

Default

Indiferent ce modul ii montezi, vor functiona ambele la frecventa cea mai mica si latenta cea mai mare dintre cele 2 module.
La Ryzen frecventa memoriei este aceeasi cu cea a infinity fabricului, cu cat e mai mare cu atat e latenta mai mica. Asa ca alege direct o memorie la 3200MHz cu latenta apropiata cu cea pe care o ai.

Vezi in CPU-Z la Memory si SPD ce ai acum instalat, or fi bune ceva de aici (am dat un exemplu de magazin cu preturi bune la RAM, poti cumpara de oriunde): https://www.vexio.ro/memorii-laptop/...enta-3200-mhz/
dic1 is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2020, 08:26   #5
walterescuq
Member
 
walterescuq's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 208
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

Știu cum lucrează 2 bare diferite de memorie
Vroiam sa achiziționez 2 x 8...din cele mentionate. Nu vreau sa fie 2 diferite...
walterescuq is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2020, 11:46   #6
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,150
Mentioned: 127 Post(s)

PC-ul meu

Default

Am facut si eu upgrade la laptop-ul de serviciu de la 2x8GB DDR4 2133 cl15 la 2x 16GB DDR4 2666 cl15. Bios-ul le-a pus automat la DDR4 2133 cl12 pentru ca doar atat stie procesorul/bios-ul i5 6300U.

Dar in cautarile mele pentru memorii de laptop am vazut ca sunt probleme cu SO DIMM-urile care au frecventele maxime date pe pachet scrise ca si XMP in modul si nu ca si JEDEC. Acele module au functionat doar la specificatiile JEDEC inscrise in ele, evident acestea fiind mai mici decat cele XMP. In marea majoritate a cazurilor (dar nu in toate cazurile) XMP-ul cerea voltaj de 1.35V pe memorii fata de 1.2V JEDEC ceea ce laptop-urile in general nu sunt construite sa faca (ele in 99% din cazuri nu stiu decat voltaj de 1.2V pe sodimm-uri)

Deci cauta memorii cu specificatie JEDEC la 3200 si voltaj 1.2V (implicit in JEDEC). Astea vor merge la cl22 daca le pui impreuna cu ce ai sau la cl-ul specificat daca iei un kit nou.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2020, 13:21   #7
Player
Junior Member
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 9
Mentioned: 1 Post(s)


Default

Ia un modul din ăsta (Kingston HX432S20IB2/8), dacă nu se Ómpacă cu ce acum sau nu ești mulțumit Ón vreun fel, mai iei Óncă unul și scapi de cel vechi.
Kit de 2 bucăți văd că nu se găsește acum.
https://www.kingston.com/dataSheets/HX432S20IB2_8.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/DDR4_S...rd_DDR4_module
Player is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2020, 16:22   #8
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,150
Mentioned: 127 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ala e un modul bun. O sa-i mearga la 3200 cl22 cum e cel vechi sau cl20 (il forteaza pe cel vechi un pic) daca are noroc.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2020, 16:25   #9
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 26,660
Mentioned: 1360 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Laptopul meu cu Ryzen 4750U stie memorii JEDEC de 3200 Mhz si din acelea i-am luat.
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad X250, T410, T480, T14 AMD, T560, Proliant ML10 V2,
Hyundai i30 Comfort 2019, 1.4 MPI, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2020, 16:46   #10
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,150
Mentioned: 127 Post(s)

PC-ul meu

Default

Pai si laptop-ul lui stie acelasi lucru.

El intreaba daca merita 3200 cl22 fata de 2666 cl15. Si nimeni nu i-a raspuns.

Asa ca raspund eu: 2666 cl15 au cam aceeasi latenta cu 3200 cl20 (Row Cycle Time (tRCmin) 45.75ns (min.) vs Row Cycle Time (tRCmin) 45.75ns (min.))

Mai apoi conteaza bandwidth-ul care e mai mare la 3200.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2020, 17:00   #11
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 26,660
Mentioned: 1360 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

La Ryzen conteaza mai mult frecventa decat latenta. Dar memoriile trebuie sa fie JEDEC pentru ca XMP nu merg.
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad X250, T410, T480, T14 AMD, T560, Proliant ML10 V2,
Hyundai i30 Comfort 2019, 1.4 MPI, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2020, 18:04   #12
walterescuq
Member
 
walterescuq's Avatar
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 208
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by madhorsefuzzy View Post
Pai si laptop-ul lui stie acelasi lucru.

El intreaba daca merita 3200 cl22 fata de 2666 cl15. Si nimeni nu i-a raspuns.

Asa ca raspund eu: 2666 cl15 au cam aceeasi latenta cu 3200 cl20 (Row Cycle Time (tRCmin) 45.75ns (min.) vs Row Cycle Time (tRCmin) 45.75ns (min.))

Mai apoi conteaza bandwidth-ul care e mai mare la 3200.
multumesc
walterescuq is offline   Reply With Quote
Old 19-12-2020, 21:19   #13
dic1
Senior Member
 
dic1's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 418
Mentioned: 16 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by dic1 View Post
La Ryzen frecventa memoriei este aceeasi cu cea a infinity fabricului, cu cat e mai mare cu atat e latenta mai mica. Asa ca alege direct o memorie la 3200MHz cu latenta apropiata cu cea pe care o ai.
Pai am spus ca e importanta frecventa. Zen 2 are un CCD impartit in doua CCX a cate 4 cores si 4MB cache L3 fiecare. Nuclele care vor sa acceseze L3 cache din celalalt CCX, vor trece prin infinity fabric care ruleaza la frecventa memoriei. Asa ca la Ryzen conteaza frecventa memoriei, cu cat este mai mare, cu atat scade latenta de comunicare intre CCX-uri.

Ma refeream la latenta intre nucleu si L3 cache (data exclusiv de frecventa infinity fabric).

Arhitectura: https://next.lab501.ro/notebook/amd-...-modele-pret/5

Last edited by dic1; 19-12-2020 at 21:40.
dic1 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ghid alegere memorii Ryzen scutyjunior Memorii & stocare 163 17-03-2021 22:08
Alegere memorii bench Samsung mihaim1980 Memorii & stocare 5 30-01-2015 22:01
Leptop nou - recomandari ionut_oo8oo Notebooks & netbooks 2 03-02-2013 12:32
Problema alegere memorii - va rog ajutor! alexutzuro Memorii & stocare 4 28-11-2010 19:10
Alegere Memorii pls help MazuX Memorii & stocare 21 10-11-2010 11:01

 
Forum Stats
Members: 9,046
Threads: 24,339
Posts: 723,851
Total Online: 1655

Newest Member: CDanielC

Latest Threads
- by Monstru
- by ibm390s
- by korby

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 05:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.