lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica

Reply

Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-11-2023, 12:11   #2461
Arise
VIP

Arise's Avatar

Mentioned: 786 Post(s)

PC-ul meu

In teorie orice casă smart ar trebui să fie pe VLANuri, asta dacă iți pasă cat de cat.
Old 12-11-2023, 16:59   #2462
allexb
Senior Member

Mentioned: 42 Post(s)

PC-ul meu

Quote:
Originally Posted by ithanium2 View Post
@allexb, multumesc din nou de raspunsuri si cred ca incet, incet ma lamuresc, dar mai raman intrebari

1. Asa mai pe intelesul meu. Acele porturi SFP+ le pot folosi pentru conexiune 10Gb intre echipamente, dar am nevoie de "mufe SFP" (transcievere presupun?), mai ieftine daca e legatura de fibra si mai scumpe daca e cablu ethernet? Presupun ca daca vreau 10G intre router si switch (si ma gandesc ca as vrea), exista pigtails (parca asa le zice) nu?

2. Bun, aici cu VLAN-urile, switching si routare inca nu sunt lamurit si probabil ori un google ori daca exista bunavointa in a explica pe scurt aici ar mai clarifica. NAS va fi unul singur, cel pe care il am acum (Synology DS220+).
Pe partea de DVR si camere nu am facut inca nimic si doar m-am gandit asa superficial. In interior nu vreau camere, iar la exterior in principiu ma intereseaza latura de catre strada/poarta si poate sa montez o camera ce bate spre gradina (deci maxim 3 sau 4 camere).

Pe partea de legare switch-uri si router, asa zicea si colegul @madhorsefuzzy, ca acele minipc-uri fac switching software si nu e ok. Routerul recomandat de @mbc are switch intergrat din ce vad eu. Acum, ramane de vazut cum e mai ok, mai simplu si mai ieftin.

Ce e de tinut cont, o sa fie 2 case "normale" in care o sa locuiasca 4-5 oameni. Deci nu o sa fie hotel, campus universitar sau avioane. Ma intereseaza sa pot sa profit de viteza maxima a internetului la AP-uri, eventual 1-2 prize ethernet din casa. Avand in vedere ca NAS-ul si PC-urile in sunt limitate la 1Gbps si ma gandesc ca mai repede de un an nu o sa mai schimb ceva, nu tin sa investesc neaparat de pe acum in echipamente de retea scumpe doar pentru futureproofing.

Dar ca sa ma lamuresc, daca iau un router cu switch hardware, mai am nevoie de switch-uri cu management? Sau daca optez pentru router doar pentru routare, care dintre switch-uri trebuie sa fie cu management?
O sa incerc sa raspund, daca imi este permis de inginerul @mbc

1. Sunt 4 metode diferite de a conecta dispozitive in retea cu viteza 10Gbps:
- Ai dispozitive cu porturi Ethernet 10Gbps, folosesti cablu de cupru minim cat6a
- Ai dispozitive cu porturi SFP+ unde ai asa:
> Daca distanta e mica folosesti cablu DAC (Direct Attach Copper, merge pana la 7m), sau cablu AOC (Active Optical Cable, trece de 10m). Ambele tipuri vin deja cu conectori SFP+ la ambele capete, cu electronica activa in ele.
> Folosesti transceivere SFP+ cu iesire optica impreuna cu cabluri de fibra optica, multi-mode sau single-mode.
> Folosesti transceivere SFP+ cu iesire RJ45 si cablu de cupru minim cat6a

2. Ideea cu VLAN-urile e sa iti separi dispozitivele si sa iti faci viata mai usoara in a le administra. Presupun ca in casa 2 o sa stea tot familia, deci nu cred ca ai ceva strict secret de ascuns la care ei sa nu aiba access. De asta te-am si intrebat daca o sa fie un singur NAS si un singur DVR.

Dar in general e bine sa separi DVR si IoT de restul. Poti sa iti faci VLAN si pt guests, dar mi se pare deja overkill, again, nu cred ca iti inviti dusmanii acasa

@Arise a zis bine, daca vrei VLAN-uri, ai nevoie de switch-uri cu management pana in punctul din retea unde nu mai ai nevoie de VLAN-uri.

Acum ca idee, ce a zis @mbc e perfect corect, fa ceva cum trebuie de la inceput, e mult mai greu sa repari dupa.
Nu am nimic cu mikrotik, sunt echipamente solide, doar ca partea de configurare e foarte greoaie la inceput, mai bine inveti iptables in linux ca e mai folositor decat mikrotik.
Sunt multe solutii moderne pe piata, pfSense/OPNsense, Untangle, IPfire, OpenWRT. Dar trebuie sa vezi si care iti ofera cel mai bun suport, ori pfSense si OPNsense e plin netul de oameni care le folosesc.

Intra si pe alte forumuri si citeste, lawrence systems e un loc bun, servethehome pe care l-am mai zis. Lawrence Systems daca urmaresti o sa vezi ca asta deployeaza comercial, pfSense + Unifi si zice ca merg strong.

Eu am instalat unifi pe la diverse evenimente cu peste 3000 de participanti si au mers strong, am si acasa cu zeci de dispozitive conectate si nu au nici o problema. Pentru cat costa, sunt superdeal.

Cateodata e bine sa mai dai jos ochelarii de cal si sa incerci si altceva decat cisco si mikrotik aaa si sa nu incerci sa presupui experienta altora fara a-i cunoaste? (you know who I mean)
allexb is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2023, 19:25   #2463
Arise
VIP

Arise's Avatar

Mentioned: 786 Post(s)

PC-ul meu

Nu am mai atins de mult un linux cu iptables, dar m-aș jura că firewall-ul din Mikrotik e de fapt iptables, aceleași comenzi.

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules