N-are voie sa nu mearga 1800fclk .
Eu am bibilit la el dupa ce m-a incurajat Iubitel si merge chiar si 1900, dar nu mi-au placut cum arata tensiunile si latentele prea labartate la memorii.
Sigur ai si 4 x 32 GB? Ca una este sa ai 2 x 8 GB, alta este sa ai 4 x 8 GB sau 4 x 16 GB, nu mai zic de 4 x 32 GB ...
Doi la mana, din ce-am vazut prin review-uri (si pe AM4, si de-a lungul anilor) cel mai bine memoriile urca pe Asus-uri (pe AM4 si unele MSI si Gigabyte par sa fie ok, dar modelele de varf), iar pe Asrock urca bine procesoarele, dar memoriile nu prea.
Problema la.boggy e ca si-a cumparat beshina de asrock =)) Nu neg raportul pret/calitate sau dotarile dar daca nu ai oc formula asrock sunt mediocrii, ba nu merge procul cum trebuie ( vezi djleco) ba nu merge ramul, ba fclk sau whatever.
Mai mult nu ma lasa memoriile,4x8gb corsair lpx din alea slabe,hynix(ddr4 3200 cl16).
LE:frecventa baza,fara boost.Momentan il tin asa la 3.7ghz pana apare agesa nou sau ctr 2.1.
Pe langa varianta Aqua de 1000eur cu full waterblock, nu exista placa mai sus de la AsRock decat Taichi Razer pe 570x. Oricum, nu-mi bat capul prea mult cu asta, daca merge la un update de bios, bine, daca nu, strang latentele si aia e. Ma ajuta de 10 ori mai mult conectivitatile si stocarea de pe ea decat orice alta varianta(believe me, am cautat si era absolut singura care le bifa pe toate).
Chestie ciudata observata: Pe fresh Win10, fara AMD Chipset Driver procesorul se ducea spre 0.8v si frecv minima la 1700Mhz. Boost-ul era - surprinzator - la fel, tot 5.05 pe unele core-uri, iar scorurile erau si ele la fel in CPU-z si CB20. Idle 29C in camera de 24-25C.
Dupa AMD Chipset Driver, nu scade sub 0.9v si 2.87Ghz minim. Idle 32-33C.
Nu-s detalii importante, dar mi se pare ca fara driverele de chipset incerca sa se tina mai rece un pic. N-am facut prea multe probe fara chipset driver insa. A mai observat cineva asa ceva? Voi ati bagat AMD Chipset Drivers?
Sent from my MI 8 using Tapatalk
Pe langa varianta Aqua de 1000eur cu full waterblock, nu exista placa mai sus de la AsRock decat Taichi Razer pe 570x. Oricum, nu-mi bat capul prea mult cu asta, daca merge la un update de bios, bine, daca nu, strang latentele si aia e. Ma ajuta de 10 ori mai mult conectivitatile si stocarea de pe ea decat orice alta varianta(believe me, am cautat si era absolut singura care le bifa pe toate).
Chestie ciudata observata: Pe fresh Win10, fara AMD Chipset Driver procesorul se ducea spre 0.8v si frecv minima la 1700Mhz. Boost-ul era - surprinzator - la fel, tot 5.05 pe unele core-uri, iar scorurile erau si ele la fel in CPU-z si CB20. Idle 29C in camera de 24-25C.
Dupa AMD Chipset Driver, nu scade sub 0.9v si 2.87Ghz minim. Idle 32-33C.
Nu-s detalii importante, dar mi se pare ca fara driverele de chipset incerca sa se tina mai rece un pic. N-am facut prea multe probe fara chipset driver insa. A mai observat cineva asa ceva? Voi ati bagat AMD Chipset Drivers?
este de la ryzen power plan. Seteaza min processor state la 90%, si de-aia nu mai scade asa mult. Presupun ca ajuta la performanta in dauna consumului.
Daca te deranjeaza il poti seta manual la 5% cat e default in windows.
Din cate inteleg seria 5000 nu are nevoie de power plan. Oricum, ce ma mirase cel mai mult e ca ajunsese la 1.7GHz cand stiam ca astea nu coboara sub 2.8.
Am dezinstalat de curiozitate Chipset Drivers si min voltage s-a dus la 0.2v in HWInfo, dar frecventa n-a coborat sub 2.8GHz. Poate face asa doar pe fresh install si mai ramasese ceva din driverele alea. Oricum, capitol incheiat, era mai mult de "fun fact" comportamentul asta, nu ma prea intereseaza ca nu e relevant in daily.
Referitor la RAM, orice peste 3200 e instabil la 1:1. M-am mai jucat cu OC-ul si momentan am scos 11300/635 in CB20 ca si cel mai bun compromis de multi/single. Nu-mi place insa ca zboara spre 82C, dar la 220W cat consuma procesorul cu setarile astea e normal.
Pana la urma nu cred ca merita astea 7-10% in plus pe multi pentru dublul consumului(120 stock), asa ca 99% va sta cu PBO disabled. Pe single cu PBO off se duce in spike-uri de 5.05Ghz si tot 635 puncte in CB20 prinde. In schimb temperatura nu se duce peste 64 grade. De fapt in modul asta testul in CB il incepe la 60C si la finalul renderului e la 55C.
Cool baby, cool. Sa mai radeti voi de waterblock-ul meu chinezesc. )
Am pus pe laterale benzile Phanteks. Fiind setat totul pe rosu am oprit lumina din rezervor ca era verde si nu se pupau bine. As trece cu ledurile pe verde s-o aprind si pe aia ca e destul de mare rezervorul, dar am ceva sictir fata de Nvidia momentan asa ca nu vreau sa le arat sustinere nici macar asa. )
Am tras cateva cadre cu telefonul prin el, daca o sa am timp mai fac unul cand e si fața cu venturile de 20 gata si filmat ca lumea.
E bine ca s-a terminat cu bine. Acum spor si sa-ti scoti repede banii pe el.
__________________ Ne nastem pe rand si murim pe sarite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
Recunosc că sunt un pic gelos pe frecvențele și core-urile alea comparativ cu ce poți avea pe un laptop, dar de ce să nu mergi full retard și să îți iei un Epyc cu număr dublu de core-uri?
ÃŽn altă ordine de idei, întrebare văzută aseară, e posibil un build cu 512GB RAM?
E exact ce-a zis Neo, sunt mult mai avantajat de frecventa single-core in majoritatea taskurilor. Epyc m-ar faulta grav chiar, ala e pentru paralelism extrem, server. N-am ce sa fac cu boost de 3.5Ghz. Mai bine m-as chinui sa duc 3770k la 5Ghz.)
Mai dureaza un pic pana devine main rig, momentan inca incerc diverse chestii, setari, oc, pe un W10 de proba. Ultima data cand ma jucam cu memoriile si FCLK-ul, s-au corupt anumite fisiere si nu mi se mai deschidea meniul de Start (si am incercat vreo5 chestii, n-a mers nimic). Asadar ma mai joc cu setarile si apoi ma pun pe instalat tot ce trebuie si mutat hardware-ul principal in el (HDD-uri, swap 1080/1080Ti, etc).
Am dat si mail la AsRock sa-i trag un pic de urechi si sa ma plang ca un copil ca de ce merge 128gb 3600Mhz cu 1800FCLK pe Dark Hero ca la @sammurai, iar la mine nu? )
Oricum, foarte rar gasesti ceva despre Taichi Razer, asa ca poate nici n-au lume sa le dea feedback. Poate-i ajut sa rezolve problema asta intr-un BIOS nou.
SPOILER:
Regarding your case, please check the RAM install at A2, B2 slot.
Long story short, merge 1800fclk momentan cu prima varianta. Dar cu doua placute, chiar daca am urcat de la 3200/1600 la 3600/1800, scorurile sunt mai jos. Inainte aveam CB la 10300/642, iar acum am 9969/633.
Am incercat si 3800/1900 si merge ok cu doua dimm-uri (aceleasi latente/voltaje). Pusesem din greseala ramii la 3800 si am observat abia dupa ce bootase bine. Apoi am pus si fclk la 1900 just for fun si a fost ok. I-am dat OCCT memory 10min(stiu, e insuficient, ideea e in caz de probleme s-ar mai fi putut umbla la latente, dar... mergea)
Apoi am bagat si celelalte doua dimm-uri, bye bye 3600, welcome data corruption/bsods. I'm back to 3200.
Am dat iar CB20 acum cu 4x dimm @3200 si tot 9976 am primit, deci ai dreptate, e din alta parte.
Oricum, concluzie: 2x32gb merge si 3800/1900. 4x dimm, bsod/corruption la orice peste 3200/1600.
Poate ii ajut sa rezolve problema, le dau reply acum.
Merge 3600 ram cu... 1600 infinity? Nu e asa usor sa calibrezi memoria si sincer cred ca Asrock nu va face nimic spectaculos, sunt 1000 de parametrii pe langa ce vezi in bios ce trebuie optimizati in functie de scenarii 2x8, 4x8, 2x16, 4x16, 2x32, 4x32. In plus de asta conteaza si exemplarul de imc. Asa ca mno.... foloseste ce ai stabil acum si spera la mai bine
Am cautat mai sus si nu vad unde am pus 3600/1600 Anyway, de-acum scriu frecventa si 1:1 ca intelege toata lumea si e mai clean.
Am primit iar raspuns azi.
SPOILER:
Thank you for your test and reply.
As memory overclocking (OC) depends on the combination of whole system configuration, we have difficult to make any guarantee for memory overclocking.
This is why we list the QVL for user reference the expected OC ability of each memory module.
Link: https://www.asrock.com/MB/AMD/X570%2...n.asp#MemoryVM
For your system, we suggest setting the DRAM voltage higher and adjust the primary DRAM timing manually to try. Please refer to the following steps.
1. Go to BIOS/OC Tweaker to enable XMP Profile.
2. Go to BIOS/OC Tweaker to set [DRAM Voltage] to [1.4V].
3. Go to BIOS/OC Tweaker/DRAM Configuration to loss the primary DRAM timing a little bit to try. For example, if your tCL tRCDRD tRCDWR tRP tRAS is 16-18-18-18-36; please adjust it to 18-20-20-20-42 to try.
4. Press [F10] to save the settings.
Sigur n-are ce sa schimbe asta pentru ca RAM-ul merge fara greturi la frecventele alea, problema e "sub" ele ca nu se poate pune FCLK/BCLK la 1800. Cred ca in punctul asta ma "resemnez" si incerc sa strang latentele cat pot de tare la 3200. Tinand cont de faptul ca RAM-ul s-a dus fara greturi la 3800 la acelasi voltaj/frecvente din XMP, as putea visa la un CL14 @ 3200?
Problema e ca habar n-am ce inseamna toate secundarele alea, ma poate ajuta cineva sa le bibilesc?
La zip-ul ala trebuie stearsa extensia ".zip" sa ramana raportul .html
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube