lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Procesoare si chipseturi
Connect with Facebook

Procesoare si chipseturi CPU, MCP, MCH, ICH, IOH, etc


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 27-01-2023, 18:27   #1441
labuser
Senior Member
 
labuser's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 1,706
Mentioned: 35 Post(s)

PC-ul meu

Question



care o fi sensul benchului nu stiu.
daca tot ce ai nevoie e youtube si facebook e suficienta o tableta sau telefon mobil cu screen mirror pe tv. pt testare adecvata ar trebui yt premium.
pt testare eco mode e setare specifica in bios 40 sau 45w nu mai stiu pe derost. atata dai, atata trage. exista si power plan eco+balanced.
__________________
"nu mai exista dup-aia"
labuser is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2023, 18:38   #1442
scutyjunior
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj
Posts: 2,547
Mentioned: 38 Post(s)


Default

Eu sincer nu vad rostul Occt samd cu brutalizari inumane pentru procesor, placa de baza si sursa.

Orice OC am facut primul pas e Cinebench R20, ca sa fiu sigur ca e aproape, daca trece 2-3 bucle bagam un Cinebench R23 minim 10min si apoi, pentru stabilitate finala, o encodare m2ts de 2xGB in mkv FHD si daca trece poti sta linistit. Ce rost are sa scoti 200W consum dintr-un proc ce are in real life sub jumatate...
scutyjunior is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2023, 19:11   #1443
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 15,136
Mentioned: 870 Post(s)

PC-ul meu

Default

Nu e chiar asa "real-life" Cinebench. Ba chiar absolut deloc. E important sa-ti dai seama care e limita sistemului de racire, sa stii pana unde te poti duce cu el in orice situatie.

De exemplu, acum cateva luni cand experimentam si aveam BIOS care permitea EDC +140A (incepand cu AGESA 1.2.0.3C apare EDC bug pe Ryzen).
Cinebench R23 - 77C maxim.

Topaz Photo AI pe CPU, 86C in maxim 3 secunde. Conteaza mult ce instructiuni foloseste, cate core-uri lucreaza (pot sa fie 200w pe mai putine core-uri, deci suprafata mai mica de disipare, deci caldura mai mare), etc. Asa lucra si Topaz, folosea doar jumatate din nuclee, dar tragea cat putea din ele.

Daca-i dai OCCT 10-20minute te lamuresti in mod normal care e -cat de cat- maximul. Calibrezi pentru varf in OCCT, apoi stai linistit ca orice arunci in el, duce.

Asa, in rest, poti optimiza pentru anumite aplicatii daca vrei sa storci tot pentru benchmark-uri. La fel am observat si la 4090, duce +3140Mhz in Superposition fara greata(cred ca duce si mai mult dar n-am avut rabdare sa mai incerc), moare la 3045 in Port Royal (nu duc core-urile de RT probabil). Evident ca am lasat-o si pe asta rock stable pentru daily.
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is online now   Reply With Quote
Old 27-01-2023, 19:30   #1444
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,669
Mentioned: 1483 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Danos View Post
Pentru cei care aveti 5700X sau 5600X, puteti face un mic test pe Youtube la acest clip setat la rezolutie 8K, eventual dezactivati si hardware acceleration din browser pentru ca altfel intervine la consumul total si placa video.

www.youtube.com/watch?v=z24WRrAmdwc&t=508s

Sunt curios daca 5600X sau 5700X pe care am vrut sa le iau initial au consumuri mai mici in acest scenariu.
La mine cu i5 13500 media de consum cred ca e undeva pe la 45w doar procesorul, vad ca fluctueaza consumul intre 35w si 55w.

Am testat pe 3700X si 5600G si pe nici unul nu merge fara sa piarda frame-uri. Nu am accelerare hardware pentru ca nici GTX 1080 nici Vega7 nu suporta decodare 8k. Consumul pe procesor (deci nu package) era 38-42 pe 3700X si 30-35 pe 5600G dar avand in vedere ca nu merge corect, nu stiu ce relevanta are.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2023, 19:43   #1445
labuser
Senior Member
 
labuser's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 1,706
Mentioned: 35 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by Boggy View Post
Daca-i dai OCCT 10-20minute te lamuresti in mod normal care e -cat de cat- maximul. Calibrezi pentru varf in OCCT, apoi stai linistit ca orice arunci in el, duce
poti sa expui, te rog , o sesiune OCCT de 10 min cu linpack vers cea mai noua, sa vedem cat trage maxim cpu?

side note: am ramas pe agesa 1207. nu stiu daca are sens sa fac rollback pe 1203 sau pana in 1205. limitarile de cpu vor fi tot acolo pe oc static.
__________________
"nu mai exista dup-aia"
labuser is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2023, 20:16   #1446
Danos
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Braila
Posts: 2,213
Mentioned: 79 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Am testat pe 3700X si 5600G si pe nici unul nu merge fara sa piarda frame-uri. Nu am accelerare hardware pentru ca nici GTX 1080 nici Vega7 nu suporta decodare 8k. Consumul pe procesor (deci nu package) era 38-42 pe 3700X si 30-35 pe 5600G dar avand in vedere ca nu merge corect, nu stiu ce relevanta are.
Ciudat! nu ar fi trebuit sa ai pierderi de frame-uri.
Ce browser ai folosit?
Nu am avut nici un dropframe cat timp am testat.

Eu am testat in Firefox, si eu am tot GTX1080 dar am vazut ca foloseste oarecum accelerarea hardware, pentru ca am consum mai mare la intreg sistemul cand e bifata accelerarea hardware in browser(190w vs 160w fara accelerare), plus consum mai mare al placii video raportat in GPUZ si consum si incarcare mai mica pe procesor, fara accelerare hardware procesorul merge la 75% in acel clip, cu accelerare pe GPU merge cam la 50-60%.

Cu ce soft ai masurat consumul procesoarelor ?

Multumesc pentru test!
Danos is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2023, 20:39   #1447
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 15,136
Mentioned: 870 Post(s)

PC-ul meu

Default

Momentan sunt foarte departe de a avea niste setari bine optimizate, cand rezolv problemele cu RAM-ul si apuc sa mai umblu un pic la setarile bune, revin cu mai multe. Pana si pasta am pus-o repede cand am reasezat CPU-ul.

Am dat repede cu OCCT 11.0.2, linpack 2019 (asta era default), si am pus 20.000 MB RAM.

S-a stabilizat dupa 5 minute pe la 66-67C - 175W - 4.44Ghz.

Vad in HWInfo ca am avut varf de 192W, cel mai probabil in Lightroom (export sute de imagini de-odata), acolo l-am vazut la 76C.

Ar duce mai mult in multi-core, dar EDC Bug inseamna ca daca cresti EDC peste stock (in cazul meu 140A), limiteaza VCore max la 1.425v, ceea ce inseamna ca pierd boost-ul peste 5GHZ, ceea ce in multe chestii din workflow-ul meu ajuta mai mult.
Optimizare facuta pentru 5800X3D care a ciuntit toata gama Ryzen pentru ca au lasat-o sa se aplice ca regula generala. F'kin idiots.

L.E. Faptul ca nu toate core-urile sunt la 100% e de la faptul ca e atinsa limita EDC? Cateodata intra toate, cateodata nu. Dubios.
Prime95 cu AVX Small FFT e tot pe-acolo, 160-170W, 3.9-4Ghz, 67-70C.

Diferenta mare de la 225W cat ducea inainte (fara sa piarda boost-ul). Ca idee, OCCT AVX2 statea multi-core la 4.4Ghz, acum sta la 3.9-4Ghz cu limita EDC stock. 31K CB-R23 > 28.5K acum.

As trece la 1.2.0.3 inapoi, dar acolo nu puteam sa tin 128GB la 3600Mhz, ci doar la 3200Mhz. Give and take.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	occt linpack 2019.JPG
Views:	49
Size:	461.1 KB
ID:	76166  
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.

Last edited by Boggy; 27-01-2023 at 20:47.
Boggy is online now   Reply With Quote
Old 27-01-2023, 22:03   #1448
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,669
Mentioned: 1483 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Danos View Post
Ciudat! nu ar fi trebuit sa ai pierderi de frame-uri.
Ce browser ai folosit?
Nu am avut nici un dropframe cat timp am testat.

Eu am testat in Firefox, si eu am tot GTX1080 dar am vazut ca foloseste oarecum accelerarea hardware, pentru ca am consum mai mare la intreg sistemul cand e bifata accelerarea hardware in browser(190w vs 160w fara accelerare), plus consum mai mare al placii video raportat in GPUZ si consum si incarcare mai mica pe procesor, fara accelerare hardware procesorul merge la 75% in acel clip, cu accelerare pe GPU merge cam la 50-60%.

Cu ce soft ai masurat consumul procesoarelor ?

Multumesc pentru test!
Nu stiu ce sa zic, cert este ca utilizarea procesorului urca foarte mult. Testele le-am facut cu Firefox si Chrome, rezultate similare. Cand am lasat hardware acceleration activ din Firefox, parea ca face ceva cu 3D-ul dar video decode-ul era tot la 0%.

Chiar nu sunt la curent cu ultimele noutati, dar procesorul tau pare mult mai nou decat ale mele si, cand ma uit la ce contine, are 6+8 core-uri si e model lansat acum, in 2023, deci e ceva diferenta. Am un 7600 comandat, trebuie sa ma decid si ce placa de baza / ram pun si voi reface testul dupa aceea.

Consumul de curent l-am luat din HWinfo64 - partea de CPU, nu de package.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2023, 22:54   #1449
labuser
Senior Member
 
labuser's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 1,706
Mentioned: 35 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by Boggy View Post
Am dat repede cu OCCT 11.0.2, linpack 2019 (asta era default), si am pus 20.000 MB RAM.
linpack-ul de care ziceam e 2021

pt setari 5950x maximizate vezi aici:

1

2

3
__________________
"nu mai exista dup-aia"
labuser is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2023, 00:17   #1450
ktf
Ancient friend
 
ktf's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Bucuresti
Posts: 3,092
Mentioned: 107 Post(s)

PC-ul meu

Default

Si la mine cu 3700x si GTX 1070 nu pot rula clipul ala 8k, sacadeaza ca naiba...
ktf is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2023, 00:43   #1451
Boggy
Ancient friend
 
Boggy's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 15,136
Mentioned: 870 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by labuser View Post
linpack-ul de care ziceam e 2021

pt setari 5950x maximizate vezi aici:

1

2

3
Nu mai optimizez nimic inafara de curve optimizer cand am timp, oricum cu EDC blocat nu mai am ce sa scot din el. Nu mai pup iar asa ceva.

SPOILER:



Sent from my MI 8 using Tapatalk
__________________
Boggy doesn't have a computer.
Just a basement full of Asian kids that memorize numbers.
Boggy is online now   Reply With Quote
Old 30-01-2023, 00:12   #1452
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,669
Mentioned: 1483 Post(s)

PC-ul meu



Default

Vreau sa iau o placa AM5 cat se poate de ieftina. Se pare ca GB B650 Elite AX e considerata cam cea mai buna in zona asta, dar vreau ceva mai ieftin.

Shortlistul meu este format din ASRock B650 PRO RS si ASRock B650 PG Lightning. Inafara de aspect si un port DP, mie imi par identice aceste 2 placi de baza, mai este o diferenta daca compari specificatiile dar cred ca e un typo.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2023, 09:50   #1453
scutyjunior
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj
Posts: 2,547
Mentioned: 38 Post(s)


Default

Lightning-ul are 8 usb 3.2 in spate vs 4 la Pro, 2 mufe alimentare 8 pini pentru procesor vs 4+8 la rs si probabil ca mai sunt si altele, asta la o prima impresie.
scutyjunior is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2023, 10:01   #1454
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,669
Mentioned: 1483 Post(s)

PC-ul meu



Default

Asta cu USB-urile rapide putine la Pro am observat-o si eu dupa ce am postat, dar partea 2x8 pini vs 8+4pini nu cred ca are mare influenta asupra lucrurilor. In momentul acesta Lightning e favorita.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2023, 10:11   #1455
labuser
Senior Member
 
labuser's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 1,706
Mentioned: 35 Post(s)

PC-ul meu

Default

cat de ieftina? a620 +ryzen 7000 3dvcache in curand (februarie).
__________________
"nu mai exista dup-aia"
labuser is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2023, 10:22   #1456
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,669
Mentioned: 1483 Post(s)

PC-ul meu



Default

Intrebarea era legata de placa de baza, procesorul exista deja, un 7600. Faza e ca de A620 nu stim nimic de ce placi vor fi, de ce caracteristici vorbim, daca ne uitam la A320 probabil ca nu ai vrea un A620. Disponibilitatea este iarasi un semn de intrebare. Uitandu-ma in trecut la placile AM4, am avut atat placi mai scumpe cat si placi mai ieftine si diferentele au fost nesemnificative, singura limitare de care m-am lovit eu a fost lipsa unui al doilea M.2 la un moment dat, dar acum si placile ieftine, multe au 3 M.2 pentru NVMe.

Am comandat ASRock B650 PG Lightning la 1018 lei.
RAM-ul Corsair Vengeance 32GB DDR5 6000MHz CL36 Dual Channel Kit resigilat la 819 lei.
Proc: Ryzen 5 7600
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14

Last edited by mbc; 30-01-2023 at 10:24.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2023, 17:00   #1457
sammurai
Ancient friend
 
sammurai's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Iasi
Posts: 3,561
Mentioned: 101 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by scutyjunior View Post
Eu sincer nu vad rostul Occt samd cu brutalizari inumane pentru procesor, placa de baza si sursa.

Orice OC am facut primul pas e Cinebench R20, ca sa fiu sigur ca e aproape, daca trece 2-3 bucle bagam un Cinebench R23 minim 10min si apoi, pentru stabilitate finala, o encodare m2ts de 2xGB in mkv FHD si daca trece poti sta linistit. Ce rost are sa scoti 200W consum dintr-un proc ce are in real life sub jumatate...
Facut OC la 5950x si trecea oricate Cinech si vreo 30 min de prime plus jocuri dar primeam random crash in Excel.....
Pus pe default nu mai dadea crash in excel. N-am mai stat sa gasesc punctul G intre default si cat il OC ca oricum nu vedeam nicio diferenta in daily, dar asa ca idee: teste sintetice vs real life.
__________________
Lenea este principalul factor de dezvoltare tehnologica
sammurai is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2023, 18:02   #1458
EXxx
Senior Member
 
EXxx's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: UK
Posts: 900
Mentioned: 37 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to EXxx
Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Intrebarea era legata de placa de baza, procesorul exista deja, un 7600. Faza e ca de A620 nu stim nimic de ce placi vor fi, de ce caracteristici vorbim, daca ne uitam la A320 probabil ca nu ai vrea un A620. Disponibilitatea este iarasi un semn de intrebare. Uitandu-ma in trecut la placile AM4, am avut atat placi mai scumpe cat si placi mai ieftine si diferentele au fost nesemnificative, singura limitare de care m-am lovit eu a fost lipsa unui al doilea M.2 la un moment dat, dar acum si placile ieftine, multe au 3 M.2 pentru NVMe.

Am comandat ASRock B650 PG Lightning la 1018 lei.
RAM-ul Corsair Vengeance 32GB DDR5 6000MHz CL36 Dual Channel Kit resigilat la 819 lei.
Proc: Ryzen 5 7600
sper ca esti pregatit sa rulezi ramul la 5600+ si sa nu ai sleep
also ultimul bios e de acum 3 luni.

inteleg de ce AMD calca pe nervi multi oameni. Pe partea de bios o generatie noua Intel nu are asa mult probleme.

Eu m-am resemnat si rulez ram @ 5200, ca sa intre pc-ul in sleep.
EXxx is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2023, 18:14   #1459
scutyjunior
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj
Posts: 2,547
Mentioned: 38 Post(s)


Default

Mai exista si hibernate ... Eu daca intru in sleep nu imi mai vede BT si wi-fi, pana la restart, inca necorectat dupa atata timp, dar cu hibernate merge fara probleme.
scutyjunior is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2023, 18:36   #1460
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,669
Mentioned: 1483 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by EXxx View Post
sper ca esti pregatit sa rulezi ramul la 5600+ si sa nu ai sleep
also ultimul bios e de acum 3 luni.

inteleg de ce AMD calca pe nervi multi oameni. Pe partea de bios o generatie noua Intel nu are asa mult probleme.

Eu m-am resemnat si rulez ram @ 5200, ca sa intre pc-ul in sleep.
Cand am intrebat initial, nimeni nimic. De sleep nu ma intereseaza, dar ramul la 5200 de ce? Care e de vina? Placa de baza sau RAM-ul? Cu care placa merge ram-ul linistit la 6000?

Vad ca BIOS-ul stable la Asrock este din 26.10.2022, BIOS-ul de la Asus B650 Prime e din 25.11.2022, la GB e din 29.12.2022 iar la MSI 14.11.2022. Mda.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14

Last edited by mbc; 30-01-2023 at 18:43.
mbc is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discutii si experiente cu Samsung 960 kvarq Memorii & stocare 105 15-05-2018 13:43
Discutii si experiente cu IvyBridge MadMaxXx Procesoare si chipseturi 591 20-12-2017 23:43
Discutii si experiente cu SandyBridge gmc Procesoare si chipseturi 2080 12-10-2017 23:21
Discutii si experiente cu NVidiaInspector rage fuury Placi video 2 05-04-2013 14:35

 
Forum Stats
Members: 9,530
Threads: 27,647
Posts: 779,186
Total Online: 1573

Newest Member: alexx86

Latest Threads
- by Kspic
- by mbc
- by stivut
- by Monstru
- by suzuki

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 03:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.