lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Cutia de sub birou
Connect with Facebook

Cutia de sub birou Aici se discuta despre configuratii prezente sau viitoare


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-05-2020, 08:57   #3381
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 26,811
Mentioned: 1367 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Pai nu prea ajuta in urmatoarele situatii:
1. Shut down accidental.
2. Cand UPS-ul a inceput secventa de shut down, dar in time-out-ul dintre inceputul shut downului si oprirea UPS-ului curentul revine, ups-ul nu mai face power cycle.

Pe serverele pe bune nu folosesc nici eu WOL pentru ca am IPMI, iDRAC sau iLO. In situatia actuala nu am vrut sa dau 1000 lei pe o placa AM4 cu IPMI, cel putin nu inca.

Planuri de viitor pentru serverul asta: 10 Gbps.
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad X250, T410, T480, T14 AMD, T560, Proliant ML10 V2,
Hyundai i30 Comfort 2019, 1.4 MPI, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2020, 13:09   #3382
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,066
Mentioned: 138 Post(s)

PC-ul meu



Default

Am inteles acum. Punctul 1 oricum e cam exclus dar 2 daca nu ai un UPS baban sau generator e clar ca poate sa apara. Faceam si eu deplasari inutile pana le-am zis ori luati in plm ce trebui sau decat sa vin eu acolo apasati voi butonul pt ca PLM.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2020, 15:55   #3383
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 20,858
Mentioned: 678 Post(s)

PC-ul meu



Default

Curios ca UPS-ul nu face power on. Mi se pare ca le setezi la ce nivel al bateriei sa faca.
Adica la 5% primesti mail si/sau SMS ca e low, la 3% da shut down si la 4% dupa ca revine curentul alimenteaza echip de pe el.
Stiu sigur ca merge si merge demult, ca am testat acu, ani de zile chestia asta, ca era f important ca serverul pe care se face log shipping sa primeasca imediat curent din UPS, ca sa plece automat (avea setare din bios) si sa inceapa sa preia queue-ul de la serverul principal.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2020, 16:35   #3384
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 26,811
Mentioned: 1367 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Ups-ul nu are cum sa comunice computerului sa porneasca. Toata chestia se bazeaza pe power cyclingul facut de ups cand revine curentul. Problema este ca, in situatia de care ziceam, asta nu se mai intampla. Si nu, ac restore nu merge nici acum la computerul asta. Merge la restul.
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad X250, T410, T480, T14 AMD, T560, Proliant ML10 V2,
Hyundai i30 Comfort 2019, 1.4 MPI, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2020, 16:53   #3385
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,066
Mentioned: 138 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by kretzu77 View Post
Curios ca UPS-ul nu face power on. Mi se pare ca le setezi la ce nivel al bateriei sa faca.
Adica la 5% primesti mail si/sau SMS ca e low, la 3% da shut down si la 4% dupa ca revine curentul alimenteaza echip de pe el.
Stiu sigur ca merge si merge demult, ca am testat acu, ani de zile chestia asta, ca era f important ca serverul pe care se face log shipping sa primeasca imediat curent din UPS, ca sa plece automat (avea setare din bios) si sa inceapa sa preia queue-ul de la serverul principal.
Cred ca depinde de management-ul UPS-ului si de price range. La cele ieftine ma cam indoiesc ca poti face cine stie ce setari si alea daca le faci sunt via USB din PC.
Am zis in trecut ca o sa fac o chestie interesanta dar n-am apucat, spartplug cu control wifi, am testat pe pc-ul de acasa si merge de rupe daca vrei sa faci force ac restore si pe laptop-ul de la munca care intr-o vreme imi dadea BSOD si ramanea freeze de la un rahat de windows update.

Mai mult ca sigur cred ca sunt si device-uri fara WiFi care pot face asta ca sa nu fi vulnerabil via WIFI.

Last edited by agarici cu pedale; 03-05-2020 at 16:57.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2020, 17:39   #3386
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 20,858
Mentioned: 678 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Ups-ul nu are cum sa comunice computerului sa porneasca. Toata chestia se bazeaza pe power cyclingul facut de ups cand revine curentul. Problema este ca, in situatia de care ziceam, asta nu se mai intampla. Si nu, ac restore nu merge nici acum la computerul asta. Merge la restul.
Nu upc sa dea comanda. Sa dea curent. Adica sa nu asteptr pana se incarca x% oana sa dea curent mai departe.
Dar ce placa de baza ai la serverul ala de nu stie ac restore power on? Ca asta e de cand lumea prin bios-uri.
Daca ups-ul alimenteaza cand ii vine curent nu-i bai, ca dai serverului power on magic packet. Numai sa te anunte ups-ul cand ii vine curent.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2020, 19:27   #3387
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 26,811
Mentioned: 1367 Post(s)

PC-ul meu



Send a message via Yahoo to mbc Send a message via Skype™ to mbc
Default

Pai fix cu asta am imceput. Ca nu e placa de server si, desi are optiunea in bios, nu functioneaza.
__________________
[PC-ul meu], Lenovo Thinkpad X250, T410, T480, T14 AMD, T560, Proliant ML10 V2,
Hyundai i30 Comfort 2019, 1.4 MPI, Octavia Combi Classic 2001, 1.6i 102 cp.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2020, 20:43   #3388
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,067
Mentioned: 347 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Bennedict View Post
Incearca un flash de bios din windows sau DOS cu Intel FPT tool de forma:

FPT -F bios.bin -SAVEMAC. Vezi daca mai face.

https://we.tl/t-74qGaTyIXo

Fie o faci din windows fie din DOS facand un stick bootabil cu rufus dai enable legacy bios ca sa ti apara la boot, bootezi de pe el si rulezi comanda de mai sus exact asa cum apare ea.

Dureaza sub 1 minut sa se scrie biosul pe toate regiunile integral ceea ce multe utilitare nu o fac, inclusiv clasica functie de flash din bios.
Ti-am pus biosul in arhiva, iti ramane doar sa-l copiezi in folderul dorit in functie de modalitatea de flash aleasa.
Salut Benedict!
După ce fac stick-ul bootabil, copiez conținutul arhivei „Flash programming Tool”? Nu copiez BIOS-ul plăcii de bază?

Mulțumesc.

Mi-am dat seama... am copiat conținutul DOS direct în rădăcina Stickului. Chestia e că primesc eroare că nu poate scrie.


„Error 280: Failed to disable write protection for the BIOS space!”
Am dezactivat BIOS write protect, o să încerc mai târziu.

Last edited by Bugsy004; 05-05-2020 at 21:15.
Bugsy004 is online now   Reply With Quote
Old 05-05-2020, 20:44   #3389
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 6,589
Mentioned: 266 Post(s)

PC-ul meu



Default

Zice ca ti-a pus biosul in arhiva.
__________________
Lab501 Discord Server
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2020, 22:36   #3390
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,067
Mentioned: 347 Post(s)

PC-ul meu



Default

„Error 280: Failed to disable write protection for the BIOS space!”
Am dezactivat BIOS write protect, o să încerc mai târziu.

LE:
Am dezactivat din BIOS write protect, dar degeaba, primesc același mesaj.
Am pus un win X pe un SSD, să văd dacă pot intra în windows...

Am încercat cu un win 7, dar nu a pornit OS-ul... e făcut cu CPU 3rd gen, iar cel la care încerc este un 4th gen, mă gândesc că are hibe la pornire...
Bugsy004 is online now   Reply With Quote
Old 06-05-2020, 12:20   #3391
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,930
Mentioned: 76 Post(s)

PC-ul meu

Default

ME-ul, portiunea lui e protejata la scriere. Trebe sa dai flash din windows, normal luand biosul de pe siteul producatorului sau sa folosesti un chip programmer.
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo
SPOILER:
Bennedict is online now   Reply With Quote
Old 06-05-2020, 12:45   #3392
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,067
Mentioned: 347 Post(s)

PC-ul meu



Default

Am făcut update de BIOS la ultima versiune de pe site-ul producătorului. Problema persistă.
Nu am reușit să pornesc Win 10... o să mai încerc săptămâna viitoare.
Mulțumesc frumos pentru ajutor.
Bugsy004 is online now   Reply With Quote
Old 06-05-2020, 12:47   #3393
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 6,589
Mentioned: 266 Post(s)

PC-ul meu



Default

Vezi cu alta memorie.
__________________
Lab501 Discord Server
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2020, 12:49   #3394
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,067
Mentioned: 347 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by vibeup View Post
Vezi cu alta memorie.
Încercat fără succes.
Bugsy004 is online now   Reply With Quote
Old 06-05-2020, 12:55   #3395
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 6,589
Mentioned: 266 Post(s)

PC-ul meu



Default

Scoate bateria pentru bios si lasa-l o zi fara curent.
__________________
Lab501 Discord Server
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2020, 13:35   #3396
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,218
Mentioned: 128 Post(s)

PC-ul meu

Default

Bateriile astea cand se schimba, sau mai bine zis ce simptome da placa de baza cand e busita materia CR 2032?

Pierde setarile de BIOS?
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2020, 13:37   #3397
vibeup
Senior Member
 
vibeup's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 6,589
Mentioned: 266 Post(s)

PC-ul meu



Default

Pierde ora, data, setari.
__________________
Lab501 Discord Server
vibeup is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2020, 14:59   #3398
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4,676
Mentioned: 167 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ia cauta o metoda pe wimbios/bios-mod sau mydigitallife.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2020, 19:11   #3399
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,067
Mentioned: 347 Post(s)

PC-ul meu



Default

Scos bateria, reset BIOS... same thing... bateria încă este bună, nu pierde setările.
O să încerc săptămâna viitoare.
Mulțumesc pentru recomandări.
Bugsy004 is online now   Reply With Quote
Old 07-05-2020, 12:38   #3400
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 17,420
Mentioned: 746 Post(s)

PC-ul meu



Default Probleme hardware

La toate plăcile moderne, bateria CR32 este pentru a ține RTC-ul pornit, este un chip micuț astfel încât la pornire calculatorul să știe cât e ceasul. Dacă scoateți bateria calculatorul nu mai știe ora și data.

Setările pentru BIOS nu mai sunt menținute pe un chip alimentat de la bateria CR32, setările la toate plăcile moderne se țin în NVFlash (non volatile flash memory) adică nu se șterg, sunt exact ca SSD-uri (nu pierzi datele când scoți SSD-ul afară) sau ca chip-urile de BIOS.

NVFlash-ul poate fi într-un chip separat sau poate fi doar într-o porțiune din memoria (de obicei la sfârșit) în care este stocat și bios-ul (firmware-ul) plăcii de bază.

Există UPS-uri care comunică pe serial/paralel/usb cu computerul și îi dă comenzi astfel încât să anuleze shutdown-ul dacă a intrat în countdown.

L.E. Setările de BIOS aiurea pot duce la un calculator care nu mai pornește. BIOS-urile pot avea buguri, dacă o setare îți buguie BIOS-ul atunci e foarte posibil să nu mai pornească.

Setările de BIOS se pot reseta în mai multe feluri, depinde de caz, placa de bază, etc.
Sunt plăci de bază unde ai buton dedicat pentru așa ceva, cum sunt cele overclocking enthusiast, sunt plăci de bază unde muți un switch din poziția 1 în poziția 2, etc.

Dar sunt plăci de bază cum sunt cele de laptop unde resetul se face în software (exemplu ctrl+del apasat și butonul de power- dar asta dacă nu este grav buguit și ajunge până la procedura de reset)sau ai două găurele în placa de bază (vias-uri) și faci scurt.

Oarecum related, mai sunt plăci unde zona ME se poate debloca (RW mode) dacă pui în scurt doi pini de la chipul Realtek de sunet de exemplu, sau se rescrie BiOS-ul cu un programator care setează ME region ca unlocked, etc.

Mai sunt BIOS-uri care se buguie doar pentru că pui memorii overclockate, orice altă memorie pui apoi o să încerce să seteze profilele de overclock, uneori se repară doar cu rescris BIOS cu programator, sau sunt cazuri când se buguie de la firmware-ul ce controlează ventilatoarele, dar de regulă aia se rezolvă după un power off prelungit:
Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.

Last edited by Arise; 07-05-2020 at 12:53.
Arise is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 9,061
Threads: 24,513
Posts: 727,540
Total Online: 2129

Newest Member: Iusy

Latest Threads
- by mbc
- by Arise
- by LAB501

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 12:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.