lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 21-02-2022, 10:42   #21
carlin
Member
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 83
Mentioned: 1 Post(s)


Default

Bun. Am citit tot ce ați scris pe aici. Nu prea înțeleg ce modificări vor aduce cei de la DIGI ca să nu mai poată fi folosite routere cumpărate. Sau se vor mai putea folosi ?
Întrebarea mea acum este dacă găsesc altă opțiune pe la vreo 300 lei prin magazine sau pe site-uri care să fie ok pe lan și decentă pe wireless ?
carlin is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2022, 10:53   #22
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,689
Mentioned: 150 Post(s)

PC-ul meu

Default

Eu l-as incerca pe asta: Tenda RX9 PRO, Gigabit, Dual-Band, AX3000, Wi-Fi 6 - la 229 lei (azi)

Pui ultimul firmware de aici dupa ce il cumperi si vezi cum merge.

Nu iti place: retur la emag in 30 zile.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2022, 11:05   #23
burtal
Senior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 424
Mentioned: 11 Post(s)


Default

dar e simplu .... daca stii ca ai scule sau vrei sa pui scule .... nu comanzi wifi 6 ... am facut de curand un abonament nou si au incercat sa ma imbie cu routerul lor, le-am zis pas pentru ca stiam ca nu il mai pun in bridge ... si prefer sa folosesc sculele mele,

singura mea problema cu oferta de wifi6 este democratizarea benzii de 5ghz si de aici si aglomerarea ei

era un paywall, ca multa lume nu era dispusa sa dea extra 3-400 ron pe un router , si chiar nici nu avea nevoie de viteze atat de mari sa stea pe fb.

oricum mi se pare retarzeala ca in 2022 sa mai vinzi routere/AP-uri care sunt gatuite de porturile de 1gbs si la televizoare la fel ... n-shpe k, oled moled, televizoare de +1000-2000euroi si au porturi de 100mb ... pai ce plm e asta ?

asta e, cu asta defilam


https://www.aliexpress.com/wholesale...+Celeron+J4125

ma gandesc sa iau o prostie din asta sa vedem cat de bine ar merge in eventualitatea unui 2.5gb de la rds...10gb e overkill si mi se pare ca doar pt braging rights ....sau videochat )
burtal is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2022, 12:47   #24
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,704
Mentioned: 167 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by madhorsefuzzy View Post
La mine merge TP-link-ul pe torrents cu Upnp dezactivat. Si culmea e un C2. Ce e gresit de meege?
Probabil revizie noua bre Eu aveam v1

Decat Tenda si Goanga mai bine TPLink ... wtf

Last edited by agarici cu pedale; 21-02-2022 at 12:50.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2022, 12:52   #25
gg0
Senior Member
 
gg0's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Bucuresti
Posts: 981
Mentioned: 35 Post(s)


Default

Echipamente proaste. Si eu am aceiasi problema si uite ca se fac aproape 2 ani de cand tot zic ca cu prima ocazie schimb cu echipamente ubiquiti. N-am nimic cu brandul asta dar am la birou, am vazut cum merg si ce solutie clean si eleganta este.
gg0 is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2022, 14:03   #26
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2,096
Mentioned: 80 Post(s)

PC-ul meu

Default

http://youtube.com/watch?v=0lR3V5FGJaI
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2022, 14:49   #27
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,689
Mentioned: 150 Post(s)

PC-ul meu

Default

Misto sculele.

Doar ca ... 5x pretul fata de chinezarie : link + timpul pentru "learning curve" ca nu mai lucrezi cu interfata "home user" ...

Si cum eu am nevoie de 3 x AP in apartamentul meu ...

Nu am gasit pretul pentru UniFi U6-Enterprise ...
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2022, 14:56   #28
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2,096
Mentioned: 80 Post(s)

PC-ul meu

Default

U6 enterprise e overkill pt home use. Btw, cati mp are apartamentul? 2 u6-lite ti-ar ajunge, garantez!
Le poti comanda direct de pe ubiquiti store europe. Platesti cu cardul si iti vin pana acasa.
eu am luat U6-LR si Injector POE 48-24W-G cu 1000 lei de la vexio.

Si un singur U6-LR ar putea sa-ti faca fata depinde de zona unde e amplasat, cat mai central posibil.
Are 26dbm pe ambele benzi si MU-MIMO. Ca marime e dublul unui AC-LR. Categoric si castigul pe antena e mai bun. Dotari? Cortex A53 la 1.35GHz si 512MB RAM.
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo

Last edited by Bennedict; 21-02-2022 at 15:00.
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2022, 15:02   #29
gg0
Senior Member
 
gg0's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Bucuresti
Posts: 981
Mentioned: 35 Post(s)


Default

Am o farfurie la birou, un AP cu AC alimentat pe PoE, e pus deasupra tavanului fals ca cineva a uitat bracketul de montat cand ne-am mutat, crede-ma ca merge brici fara nici un restart fara nici o problema. Nu stiu ce naiba le fac astia la antene, ca si cubuletul ala cu antena interna merge mult mai bine decat orice paianjan router...
gg0 is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2022, 15:19   #30
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,689
Mentioned: 150 Post(s)

PC-ul meu

Default

In primul rand: eu am pitici.
Banuiesc ca si multi altii pe aici.

Apartamentul are 77 mp - 4 camere comuniste: sufrageria legata de bucatarie si de holul de intrare care da in alt hol perpendicular cu 3 dormitoare unite. Am AP-urile puse in sufragerie si in cele 2 dormitoare din extremitati.

Semnal am in Speedtest peste 500Mbps in orice loc din casa pe Wifi 5 AC (un pic mai slab pe hol unde sunt intre cele 3 AP-uri) - am mutat de n-spe ori AP-urile.

Daca trec pe Wifi 6 am pretentia sa saturez Gigabit-ul de pe fir. Deci U6-lite iese din discutie.

Minim U6-LR. Dar cum am destule betoane (grinzi) ce coboara in holuri nu prea poti monta unul singur central.

Quote:
Originally Posted by gg0 View Post
Am o farfurie la birou, un AP cu AC alimentat pe PoE, e pus deasupra tavanului fals ca cineva a uitat bracketul de montat cand ne-am mutat, crede-ma ca merge brici fara nici un restart fara nici o problema. Nu stiu ce naiba le fac astia la antene, ca si cubuletul ala cu antena interna merge mult mai bine decat orice paianjan router...
Nu stiu ce e ala restart nici acum fara UBIQUITI in casa ...

Last edited by madhorsefuzzy; 21-02-2022 at 15:21.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2022, 17:53   #31
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,704
Mentioned: 167 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by gg0 View Post
Echipamente proaste. Si eu am aceiasi problema si uite ca se fac aproape 2 ani de cand tot zic ca cu prima ocazie schimb cu echipamente ubiquiti. N-am nimic cu brandul asta dar am la birou, am vazut cum merg si ce solutie clean si eleganta este.
Dai un semn si te ajut, bere sa ai si o chemam si pe @Andeea si o facem posta ))
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2022, 01:03   #32
burtal
Senior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 424
Mentioned: 11 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by Bennedict View Post
Are 26dbm pe ambele benzi si MU-MIMO. Ca marime e dublul unui AC-LR. Categoric si castigul pe antena e mai bun. Dotari? Cortex A53 la 1.35GHz si 512MB RAM.
momentan sunt in teste cu un u6 lite si un u6 LR....doar unu din ele vor ramane (vanzare sau retur)

Intrebare ce EIRP is da LR-ul?

la mine e asa

Lite 23db/26db EIRP
LR 26db/29db EIRP (conform specs ar trebui mai mult)


Vreau sa zic ca AC68-ul pus la 66% power le cam bate la cur pe amble ca viteza si semnal...

Routerul e pe birou .... AP-urile momentan pt teste sunt puse pe o etajera desupra biroului cam la 210 cm de pamant....


De la Asus nu am vazut icoana de WIFI de pe telefoane sa nu fie vrodata in ultimi 3-4 ani full .... de la farfurii acu, nu e aproape niciodata full, cum am miscat mana cum se duce sau reapare semnalu ) ca pe vremuri cand miscai antena sa prinzi ukrainienii/bulgarii/sarbii
burtal is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2022, 01:29   #33
burtal
Senior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 424
Mentioned: 11 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by madhorsefuzzy View Post
Daca trec pe Wifi 6 am pretentia sa saturez Gigabit-ul de pe fir. Deci U6-lite iese din discutie.

Minim U6-LR. Dar cum am destule betoane (grinzi) ce coboara in holuri nu prea poti monta unul singur central.
S-ar putea ca PRO sa fie ce it trebuie ... daca chiar vrei sa saturezi firul....si e si mai ieftin decat LR, plus ca e considerat gen6 deci probabil suport pe timp mai mare, desi nu stiu ce relevanta are daca in 4-5 ani iese wifi 7 )

Quote:
Originally Posted by Bennedict View Post
Are 26dbm pe ambele benzi si MU-MIMO. Ca marime e dublul unui AC-LR. Categoric si castigul pe antena e mai bun. Dotari? Cortex A53 la 1.35GHz si 512MB RAM.
momentan sunt in teste cu un u6 lite si un u6 LR....doar unu din ele vor ramane (vanzare sau retur)

Intrebare ce EIRP is da LR-ul?

la mine e asa

Lite 23db/26db EIRP
LR 26db/29db EIRP (conform specs ar trebui mai mult 30db pe 2,4ghz si 31,5db pe 5ghz)


Vreau sa zic ca AC68-ul pus la 66%(26db) power le cam bate la cur pe amble ca viteza si semnal...

Routerul e pe birou .... AP-urile momentan pt teste sunt puse pe o etajera desupra biroului cam la 210 cm de pamant....


De la Asus nu am vazut icoana de WIFI de pe telefoane sa nu fie vrodata in ultimi 3-4 ani full .... de la farfurii acu, nu e aproape niciodata full, cum am miscat mana cum se duce sau reapare semnalu ) ca pe vremuri cand miscai antena sa prinzi ukrainienii/bulgarii/sarbii

Last edited by burtal; 22-02-2022 at 01:33.
burtal is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2022, 02:21   #34
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2,096
Mentioned: 80 Post(s)

PC-ul meu

Default

Ubiquiti nu a fost niciodata pentru viteza, cat stabilitate, scalabilitate, antenna design si QoS. Sa ai dBm maxim, setezi din controller Country: Canada.

Vei avea 26dBm pe ambele benzi, asta cu U6-LR. - daca il setezi pe Canada.
Scapi din vedere un lucru, degeaba "urla" ap-ul la client daca el nu il "aude". Conteaza si dimensiunea antenei wifi din telefoane, laptopuri samd.
Asus, Netgear, da, o sa-ti tea max throughput dar nu despre asta e vorba la ubiquiti, cat despre experienta in sine, lag free. Vrei vieza maxima si gimmick-uri, iei un Asus ROG si faci ce vrei cu el, dar sa nu ai pretentii la firmware stock sa-ti fie stabil si bugfree.

Cat despre standard el de regula se schimba o data la 5 ani, so, sa iasa Wifi7, ca nici Wifi6E nu e complet finalizat...
__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo

Last edited by Bennedict; 22-02-2022 at 02:30.
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2022, 02:53   #35
burtal
Senior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 424
Mentioned: 11 Post(s)


Default

Setat pe Canada e la fel ca pe SUA.... 26 cu 29 .... poate or fi modificat antenele intre timp sau au limitat din soft.

Da stiu, ca tre sa se si auda, se aud.... adica atata timp a mers totlul flawless si pe pe viteza .... nu vad dece nu s-ar auzi cu astea .... repet Asus e setat pe 26db deci la fel a si farfuriia aia mare. Poate totusi ca antena pe afara va fi mai buna intodeanua decat cea in incastrata.

am avut 3 routere asus de-a lungul timpului ...si da, daca il iei in primele luni de la lansare , cam esti beta tester, desi nu am avut probleme cu deconectarea de wifi sau chestii care erau critice .... dar cu timpul devin super stabile.

La standardul 7 se lucreaza de vro 2-3 ani daca nu ma insel, si planu era sa fie gata prin 2025 deci .... in vro 3 ani o sa ai wifi7 la cumparare.

6e .... e un fel de Add-on /DLC )) nu au prea multe de lucrat la el ...
burtal is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2022, 08:59   #36
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,050
Mentioned: 1435 Post(s)

PC-ul meu



Default

Cum sa fie 6E Add-on cand merge pe o frecventa diferita fata de restul? Nu e nici un add-on, e un standard pe o frecventa diferita. Wifi6 este add-on. Pacat ca le-au dat nume de tot rahatul si nu e clar ce e fiecare chestie.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 22-02-2022, 12:38   #37
carlin
Member
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 83
Mentioned: 1 Post(s)


Default

Până la urmă cred că o să iau Tenda cel recomandat din ceva magazin și îl returnez dacă nu e ok. L-am văzut și înainte să deschid thread-ul și mi s-a părut interesant.
Se încadrează în buget, nu știu dacă găsesc ceva mai ok la banii ăia. Dacă ar fi ceva echivalent de la TP-LINK prin magazine, cu posibilitate de upgrade firmware la o versiune decentă, aș fi deschis și la ideea aia.
Mulțumesc !
carlin is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2022, 12:44   #38
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,050
Mentioned: 1435 Post(s)

PC-ul meu



Default

Ia si tu macar de la TP-Link sa D-link. Toate sunt proaste cu softul dupa 1 an, dar parca Tenda nu as lua deloc. Evident, Mikrotik ar fi si mai bine, dar na... e complicat si poate fi usor mai scump.
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Old 22-02-2022, 15:38   #39
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,689
Mentioned: 150 Post(s)

PC-ul meu

Default

Usor mai scump? 5x e usor?

Tu nu ai lua nici TP-Link sau D-link ... asa ca nu prea e relevant sfatul.

E ceva in genul: nu lua Dacie, ia macar Skoda. Eu oricum iau doar Mercedes.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2022, 15:43   #40
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,050
Mentioned: 1435 Post(s)

PC-ul meu



Default

Da man, dar eu iau Mikrotik o data la 5-7 ani, voi tot luati Tenda de alea de 2 lei in fiecare an. Care da mai multi bani? Bine ca va trebuie wifi6, oricum probabil ca nu aveti device-uri de wifi6, nu le stiti configura corect ca sa mearga cat de cat bine, dar faceti gunoi electronic cumparand de la firme de genul Tenda dupa care va mirati ca se strica la o saptamana dupa ce au iesti din garantie. Dar problema e ca folosesc eu un ***** de pai de plastic o data pe luna, nu ca cumparati voi device-uri de tot *****ul care ajung in landfill dupa jumate de an, nu?
__________________
[PC-ul meu], 2x Thinkpad T14.
Hyundai i30 Highway, 2022, 1.5 T-GDI 160cp, Kia Picanto Premium, 2012 1.25i 85cp.
mbc is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Digi Mobil - calitate | plusuri | minusuri mbc Telefoane mobile si alte gadgeturi 247 23-03-2021 08:11
Digi C1, R1 şi K1 – primele smartphone-uri sub brand propriu Digi Mobil mario08 Telefoane mobile si alte gadgeturi 3 18-05-2019 21:54

 
Forum Stats
Members: 9,309
Threads: 26,112
Posts: 758,933
Total Online: 768

Newest Member: malacath

Latest Threads
- by Brunch
- by suzuki
- by ktf

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 20:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.