lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Cutia de sub birou
Connect with Facebook

Cutia de sub birou Aici se discuta despre configuratii prezente sau viitoare


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 14-12-2012, 21:18   #1
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 18,665
Mentioned: 778 Post(s)

PC-ul meu



Default Identificare HDD

Am două HDD-uri în RAID. Identice, aceeași firmă, aceeași capacitate, etc.
Unul este /dev/sda altul este /dev/sdb.
Partițiile sunt majoritatea RAID 1 dar am și un RAID 0, deci nu pot să scot cablul de la unul dintre ele că se bulește partiția de stă pe RAID 0.

Cum îmi dau seama care este un HDD și care este altul (aș vrea să notez pe ele cu markerul)?

Ce pot să îmi dau seama este doar temperatura raportată de hddtemp, dar cu degetometrul nu pot face diferența între ele.

Code:
[email protected]:~# hddtemp /dev/sda /dev/sdb
/dev/sda: SAMSUNG HE642JJ                         : 24°C
/dev/sdb: SAMSUNG HE642JJ                         : 29°C
Arise is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2012, 07:55   #2
mirciusx
Senior Member
 
mirciusx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 9,796
Mentioned: 324 Post(s)

PC-ul meu

Default

Everest: Storage -> ATA -> Serial Number. Sper sa ajute.
__________________
The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. -DaVinci
mirciusx is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2012, 10:02   #3
Bog
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Busteni
Posts: 271
Mentioned: 5 Post(s)

PC-ul meu

Default

Exista everest pentru linux ?
@Arise In meniul placii de baza pentru raid nu apar trecute si seriile HDD-urilor ? Mie, la o placa de baza asus mai vechie, imi arata atat modelul cat si seriile HDD-urilor.
Bog is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2012, 10:14   #4
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 18,665
Mentioned: 778 Post(s)

PC-ul meu



Default

Raid-ul este soft cu mdadm, placa de bază nu are controller raid nativ.

Dar e bună ideea, o să încerc să vad ce raportează hdparm și o să văd dacă găsesc ceva corespunzător pe eticheta HDD-urilor.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2012, 13:02   #5
mirciusx
Senior Member
 
mirciusx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 9,796
Mentioned: 324 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by Bog View Post
Exista everest pentru linux?
Costa 1 leu un DVD cu W Live, cu un stick care il are toata lumea in casa macar de 256Mb, cu Everest Bootabil. Pam, pam.

Incearca disk utility - system - administration; disk utility poate accesa raw disk access.
Si ca am ramas in urma cu ubuntu, nu stiu daca merge ls /dev/disk/by-id/. Incearca. Daca nu, o sa iti fac dau un bash-fu, desi fdisk s-ar putea sa dea ceva erori.

Btw, ai cautat in /dev/disk/by-id/ (udisks cmd)?
__________________
The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. -DaVinci
mirciusx is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2012, 13:05   #6
mirciusx
Senior Member
 
mirciusx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 9,796
Mentioned: 324 Post(s)

PC-ul meu

Default

Iar alternative pentru Everest ar fi hardware listener sau mai bine zis lshw (gui) si hardinfo.

LE. incearca asa "sudo apt-get install lshw", vezi daca merge (daca ai ubuntu).
__________________
The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. -DaVinci
mirciusx is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2012, 13:52   #7
Bog
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Busteni
Posts: 271
Mentioned: 5 Post(s)

PC-ul meu

Default

La mine GSmartControl arata si seria HDD-ului:
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	GSmartControl.png
Views:	368
Size:	457.2 KB
ID:	32398  
Bog is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2012, 14:37   #8
mirciusx
Senior Member
 
mirciusx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 9,796
Mentioned: 324 Post(s)

PC-ul meu

Default

Acum are destule variante sper sa ii si mearga, daca nu, la Peles, luat Bog, facaut bauta si jap pe partie langa Monstru
__________________
The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. -DaVinci
mirciusx is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2012, 13:54   #9
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,737
Mentioned: 170 Post(s)

PC-ul meu



Default

chiar si hdd tune iti arata la informatii
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
hdd, linux, raid

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 9,402
Threads: 26,727
Posts: 768,191
Total Online: 756

Newest Member: El-Presidente

Latest Threads
- by Kspic
- by LAB501
- by Monstru

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 13:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.