lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Cutia de sub birou
Connect with Facebook

Cutia de sub birou Aici se discuta despre configuratii prezente sau viitoare


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 14-05-2020, 13:16   #1
alinescoo
Senior Member
 
alinescoo's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 1,719
Mentioned: 33 Post(s)

PC-ul meu

Default TDR failure si investigare cauze

Configuratie

- Barebone DeskMini 110 (Case + MB cu chipset H110 + PSU 120W/19V)
- i7 7700 non K
- 2x8 GB RAM format laptop Corsair ValueSelect 2133 CL15 1.2V
- SSD NVME Samsung 960 EVO
- Cooler Noctua

Practic, chiar la inceputuri am avut probleme cu kit-ul de ram dar mi-a fost schimbat in garantie si dupa aceea o perioada lunga de timp totul a rulat fara probleme de performanta.

Problema
Problema se manifesta in 3 feluri:
- Cel mai frecvent am un flicker la ecran, moment in care se opreste si sunetul. Din cate imi dau eu seama se intampla un restart al driverului video. De cele mai multe ori dupa aceea totul continua normal. Acest flicker apare cand pe ecran e ceva mai intens grafic
- Mai rar apare BSOD cu TDR Failure si evident isi da restart singur. Probabil atinge limita per minut de fails
- Si mai rar freeze complet fiind nevoie de restart de la buton.

Mentiuni
- cu coolerul setat pe standard, undeva la 2000 rpm temperaturile sunt in jur de 60 si ceva de grade
- rulat memtest+ de pe stick vreo ora si nu au fost probleme detectate
- Windows Memory Diagnostic cu setarile standard nu detecteaza probleme, daca i-am dat sa faca mai multe verificari, dupa un timp parea ca s-a blocat si nu am mai stat dupa el
- Intel Processor Diagnostic Tool se blocheaza aleator, cateodata dupa cateva secunde, cateodata catre sfarsitul suitei de teste si cateodata (rar ce-i drept) merge pana la PASS
- am curat de praf, am incercat cu cate o placuta de ram in celalalt slot si rulat IPDT si tot la fel, se blocheaza
- am marit TDR Delay in registry dar tot la fel face, ceea ce e oarecum normal acesta fiind un efect nu cauza
- nu am ultima versiune de BIOS deoarece cu ea, din cate imi amintesc, de obicei se bloca direct, fara restart video, fara bsod
- poate sunt doar pareri insa daca din BIOS dezactivez hyperthreading, deci merg cu 4 cores, IPDT nu se mai blocheaza atat de repede. La fel daca la Power e pus pe Balanced e mai bine decat pe performance
- am incercat setari la ram diferite 2000 Mhz, voltaj 1.35 dar tot la fel.
- windows 10 up to date, fara programe suspecte

Daca aveti vre-o idee sau vre-un sfat ce sa mai incerc, va multumesc.
Sanatate maxima.

Later edit: Se pare ca daca pun in power settings la Processor Power Management 95%, frecventa fiind ~3400 Mhz IPDT ruleaza fara sa se blocheze. La fel din BIOS daca dau disable la hyperthreading nu se blocheaza testul. In ambele cazuri tot am screen flicker pt cateva secunde.
__________________
Never tell your problems to anyone, 20% don't care and the other 80% are glad you have them.

Last edited by alinescoo; 14-05-2020 at 15:47.
alinescoo is offline   Reply With Quote
Old 15-05-2020, 10:56   #2
stawte
Member
 
stawte's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Cluj
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)

PC-ul meu

Default

Salut. Postez aici, desi nu cred ca am nici un sfat util sa iti dau. Am avut problema similara de mai multe ori, dar ca si in cazul tau (sau aproape), mi s-a intamplat doar cu laptop-uri, de fiecare data nu am gasit nici o solutie concreta, unele au functionat, dar habar nu am care ar fi fost solutia, din moment ce ficare laptop care a functionat, si-a revenit dupa diferite solutii aplicate.
Doar o singura data am patit cu un desktop si atunci am adaugat o placa video dedicata, dar tu nu ai optiunea asta.

Inclin sa cred ca e placa de baza dusa, din moment ce, in clipa in care ajustezi power management si hyperthreading nu se mai comporta asa. Probabil VRM, etaje, distributie, etc..

Iti doresc succes si imi cer scuze ca nu ti-am oferit nici o solutie concreta.
Am postat doar sa imipartasesc si pataniile mele si sa iti arat ca nu esti singurul.
stawte is offline   Reply With Quote
Old 15-05-2020, 12:57   #3
dixy
Member
 
Join Date: May 2020
Posts: 164
Mentioned: 2 Post(s)


Default

Salut, aș sugera să deschizi Event Viever, te duci la Windows Logs, System și acolo gasești erorile (cele cu roșu). Le selectezi și Ón dreapta alegi Event properties. Asta ca să afli mai multe info.

Ca să poți replica problema, probabil că poți rula Furmark.
dixy is offline   Reply With Quote
Old 15-05-2020, 20:10   #4
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,135
Mentioned: 143 Post(s)

PC-ul meu



Default

Salutari @alinescoo, vad ca lumea nu se inghesuie sa posteze, sparg eu gheata.
Destul de naspa problema si pare de natura hardware 90% sigur, mai exact pe CPU/iGPU sau alimentare (brick/mobo), in mare e putin mai greu de depistat, iar 10% dau vina pe OS... eu as incepe in oridinea asta:

1. Inainte incearca cu alt brick de alimentare cu acelasi voltaj si amperaj tot pe acolo (mufa e standard din ce vad) din ce imi dau seama posibil sa ai problema pe sursa externa (in cazul de fata brick-ul de laptop sau in cel mai rau caz pe mobo VRM/etaj de alimentare.
Zi-mi te rog ce amperaj si voltaj are ? 12v /19v ? 3A? 4A ? Poate-ti gasesc eu unul prin casa.
Daca gasesti alt brick (macar de imprumut) iti recomand sa treci direct la punctul 2, in caz ca nu gasesti aia e, tot la punctul 2 ajungi )

2. La Bios Update vezi la notes ce zice clar, neavand SN-ul lui mi-e greu sa vad exact ce aduce in plus de la versiunea curenta care nu o stiu. Pe site la asrock pe modelul asta au ceva fix-uri legate de stabilitate si performante + improvement pe memorii (probabil de aici si buba cu ramii tai de la inceput).
Iti recomand sa-l faci pe ultimul si sa dai load optimize la final save si reboot, lasa asa totul pe default si pune un OS pe curat pe UEFI full (disable legacy din bios, lasi uefy onli) stick-ul il faci cu utilitarul de la microsoft de pe site iar daca ai un alt SSD sau macar HDD la dispozitie faci teste pe el si fara graba.
Doar in felul asta incepi sa faci diagnosticarea lui corect, nu instalezi absolut nimic care nu e necesar pe el. Iei de pe site-ul asrock driver-ul original video audio lan/wifi daca e nevoie ca sa le ai in caz ca ... si ultimul driver de la intel de pe site pentru iGPU-ul tau.

3. La temperaturi pare ca e ok din ce zici, cu toate ca o pasta termoconductoare gen MX4 nu strica pusa daca ai la indemana, cea stock se face ciment si te pisi pe ea. Totodata toate testele fa-le cu un utilitat gen HW64 sau HW Monitor (al doilea e mai basic) ca sa vezi clar cum sunt temperaturile. Prime95 rulat pe Large FFT pt max power consumption si apoi pe Small FFT (pentru temperatura maxima) , macar o ora pe fiecare test in parte OS-ul pus obligatoriu pe profilul de performance (sau care naiba e cel mai bun ca perf). Notezi si faci print screen din HWMonitor inainte sa opresti la fiecare.
Pentru iGPU test ai mai multe variante, daca vrei sa-i dai blana de tot dai cu Furmark. Daca vrei mai light dai cu Superposition sau alt benchmark tot de le ei de GPU, setat pe medium/high si rezolutie maxima pe fullscreen, rulezi de 3-5 ori ca sa ai un fel de loop si te mai uiti la temperaturi.

Iar testul ultimate super uber madafaka este Prime95 pe Large FFT si Furmark in paralel.

4. De fiecare data cand am primit BSOD-uri si banuiam ramul (in cazul tau nu pare a fi cazul) deadeam doar de pe stick bootabil cu memtest86 de pe o zi pe alta (12-24h), niciodata scurt.

5. Completare la 3... daca replici problema usor pe OS-ul curat, desfa-i carcasa si pune-i un ventilator sau mai multe setate la maxim ca sa raceasca mobo-ul pe la VRM sa vedem daca mai crapa.

Oricum ai face iti recomand sa ai rabdare si sa iei notite pe foaie sau unde vrei tu cu diverse cazuri pana ii dai de cap.

Last edited by agarici cu pedale; 15-05-2020 at 20:17.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 15-05-2020, 20:40   #5
LucianLS
Junior Member
 
Join Date: May 2020
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)


Default

Am avut o problema similara pe un Asrock Z97. Ecran negru si isi revenea, texturi dispareau din interfata browserului sau crash si restart complet al driverului.

Solutia a fost sa schimb niste setari de c-states din bios dar nu mai stiu exact care.
Daca ai Package C-states incepe prin a umbla pe la aia.
Cert este ca subprocesorul grafic nu parea sa mai primeasca destul curent.

Last edited by LucianLS; 19-05-2020 at 22:37.
LucianLS is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2020, 22:09   #6
alinescoo
Senior Member
 
alinescoo's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 1,719
Mentioned: 33 Post(s)

PC-ul meu

Default

Va salut stimati colegi.

In primul rand vreau sa va multumesc tuturor pentru timpul acordat si pentru informatii.
@agarici cu pedale apreciez postarea ta detaliata.

Cum ziceam initial in PS daca reduceam frecventele sau dezactivam turbo boost (cred ca asta am vrut sa spun in loc de hyperthreading) nu se bloca dar tot aveam flicker.
Pana la urma treaba sta cam asa (din cate mai imi amintesc ca tot am incercat pe chestii): update de bios la ultima versiune 8.1 a fost tot la fel, asa ca am facut downgrade la 8.0. Am dezactivate turbo boost asa ca raman pe 3.6 GHz iar IPDT nu s-a mai blocat cand l-am rulat. De cateva zile e stabil asa si nu am mai avut nici macar un freeze sau flicker (driver video reset) in conditiile in care il folosesc eu.

Deci, deocamdata las asa iar daca o sa mai faca figuri continui cu investigatiile. Cum ati zis si voi probabil e o chestie ori de brick ori de motherboard partea de management al curentului iar faptul ca nu urca pana la 4 Ghz nu e atat de solicitata partea de alimentare. Cert e ca ceva s-a facut si la bios update de nu mai am flicker.

Va multumesc inca o data si va doresc sanatate maxima!
__________________
Never tell your problems to anyone, 20% don't care and the other 80% are glad you have them.
alinescoo is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 9,080
Threads: 24,679
Posts: 731,990
Total Online: 744

Newest Member: auxanges

Latest Threads
- by Arise
- by Monstru
- by Monstru
- by neilams
- by suzuki

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 23:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.