lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 19-02-2022, 10:33   #1
carlin
Member
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 83
Mentioned: 1 Post(s)


Default Wi-Fi 6 by DIGI

Bună ziua.

Cu riscul de a repeta ce s-a mai discutat în această secțiune de forum, fiind prea multe rezultate găsite la căutare după cuvintele cheie "DIGI" sau variante de "wi fi 6", vreau să vă cer părerea cu privire la un lucru. Dețin în două locații diferite routere în chirie de la DIGI cu Wi-Fi 6, modelul standard de la TP LINK.
În ambele locații nu suntem mulțumiți de ele. Acasă la ai mei, fratele meu întâmpina probleme în ale gamig-ului din cauza router-ului (folosit pe cablu și la PC, și la consolă) și a revenit la cel anterior, un Archer C2 vechi de 5-6 ani, problem solved.
La mine acasă (apartament 2 camere, 50mp, pereți relativ subțiri) router-ul stă în camera mare, fiind zona centrală a apartamentului. Întâmpin următoarele probleme: deconectări dese de la rețeaua Wi-Fi 2.4 Ghz ale smart TV-urilor, unul fiind în camera mică, unul în camera mare. TV-ul din camera mică are momente când nu se mai poate conecta la rețea până nu resetez router-ul și uneori nu mi se conectează telefonul din camera mică la rețeaua 5 Ghz.
Pe LAN, router-ul se comportă în parametri.

Să fie problemă de setări sau sunt de mântuială echipamentele ?
Dacă se poate și știți, vă rog să îmi recomandați un model potrivit pentru necesitățile mele (un total de 3 smartphone-uri, 2 smart TV-uri, laptop, PC și consolă ambele pe cablu)
Prefer stabilitate pe wireless în detrimentul vitezei, deci nu e neaparat nevoie de Wi-Fi 6

Mulțumesc !

Last edited by carlin; 19-02-2022 at 10:37.
carlin is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2022, 10:47   #2
Monstru
Administrator
 
Monstru's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 21,131
Mentioned: 766 Post(s)


Send a message via Yahoo to Monstru
Default

Am auzit si eu oameni care se plang de asta, nu stiu insa de la ce este problema.
__________________
Suma prostiei ramane constanta. Doar prostii se schimba...
Monstru is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2022, 10:59   #3
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 18,928
Mentioned: 789 Post(s)

PC-ul meu



Default

WiFi-ul este o tehnologie praf, orice se poate conecta prin cablu și are mufă pentru a fi conectată prin cablu trebuie conectată prin cablu.

Ai televizor, are mufă de cablu de rețea atunci îl conectezi prin cablu de rețea și ai scăpat de bătăile de cap.

Pentru orice altceva există alternative, dar asta după ce ai pus cam tot ce se poate pune pe cablu... pe cablu.

Poți pune Access Point-uri (sub formă de routere wifi penibil de ieftine) în fiecare cameră sau poți pune Access Point-uri (variante mai scumpe cum sunt cele de la Ubiquity Unifi) în punctele cheie din casă astfel încât să acoperi tot apartamentul.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2022, 11:33   #4
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Intotdeauna un echipament Mikrotik / Ubiquiti va functiona mai bine decat cel instalat de operatorul de net. Eu zic doar ca prefer sa folosesc echipamentele mele si sa nu-mi bat capul.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2022, 20:00   #5
Bennedict
Senior Member
 
Bennedict's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2,168
Mentioned: 83 Post(s)

PC-ul meu

Default

Eu am pastrat ER-X ul in bridge a ZTE, si am upgradat AC-LR-ul cu un U6-LR. (Asta dupa 5 ani!)
Complet multumit. Mai e ceva de lucru pe firmware dar e ok.

Mac Mini M1: 500 down 300 up intre parter si etaj unde e o placa groasa.
Pe laptopuri cu ryzen si intel cu AX intel NIC, 700 down 500 up, tot la parter.

Merita toti banii!

AC-LR-ul ori il vand ori cand renovez trag cabluri noi si il pun ca AP secundar.
E vorbs de 120m2 utili P+E.


__________________
"Questions belong in the forum, not in my mailbox, no support via PM!"

Nickname anterior: Kynyo

Last edited by Bennedict; 19-02-2022 at 20:11.
Bennedict is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 15:57   #6
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 22,586
Mentioned: 735 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Intotdeauna un echipament Mikrotik / Ubiquiti va functiona mai bine decat cel instalat de operatorul de net. Eu zic doar ca prefer sa folosesc echipamentele mele si sa nu-mi bat capul.
Cat timp o sa mai poti. Daca o sa vrei 2.5/10 Gbps, well ... doar cu double NAT o sa mai poti folosi echipamentele tale.
__________________
Ne nastem pe rand si murim pe sarite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 16:07   #7
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Tu crezi ca nu vine Mikrotik cu router 10Gigi? Ai rabdare! Vine imediat cu un Router 10 Gigi pentru home la 1000 lei si am rezolvat problema. Doar nu crezi ca sunt insurat cu echiapamentele mele 1Gbps.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 16:13   #8
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5,344
Mentioned: 192 Post(s)

PC-ul meu

Default

In decembrie am avut "meciul anual" cu digi. Fara rezultate, ca au bajbait 2 ore sa depisteze de unde e problema si tot n-au rezolvat-o.
Desi i-am intrebat ce au de gand cu fibra, eu fiind pe sarma, n-au stiut sa zica ceva.
Dar la o saptamana au inceput sa fie montate cutii albe pe scara cu sigla Digi... Apoi au inceput sa bantuie prin oras echipe intregi cu echipamente sa monteze fibra. Chiar si zilele trecute am inteles ca au intrerupt semnalul in unele zone fara sa anunte, iar pe acolo erau persoane cu examene online, care au avut ceva emotii.
Deci cam asta e predictibilitatea lor, parca lucreaza impotriva clientului, nu pentru el.
kobro is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 16:16   #9
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Din momentul in care au bagat fibra optica aici unde stau acum, absolut nici o problema de semnal sau integritate a datelor. Inainte am avut CATV cu modem de la UPC si constant erau probleme. De cand pe fibra Digi, totul ok.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 16:41   #10
Nivius
Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Bucuresti
Posts: 68
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by kretzu77 View Post
Cat timp o sa mai poti. Daca o sa vrei 2.5/10 Gbps, well ... doar cu double NAT o sa mai poti folosi echipamentele tale.
Pai si la astea noi cu Wifi 6 tot double NAT ai, nu mai vor sa le puna in bridge.
Nivius is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 16:51   #11
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 22,586
Mentioned: 735 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Tu crezi ca nu vine Mikrotik cu router 10Gigi? Ai rabdare! Vine imediat cu un Router 10 Gigi pentru home la 1000 lei si am rezolvat problema. Doar nu crezi ca sunt insurat cu echiapamentele mele 1Gbps.
Degeaba vine oricine cu router 10G pt ca nu digi nu mai pun in bridge noile echipamente (incepand chiar de la routerul asta nou wifi6 pe care tot il promoveaza). Orice routare bagi dupa ce dau ei, o sa ai double NAT. Good luck with that.
__________________
Ne nastem pe rand si murim pe sarite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 17:18   #12
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Stai linistit ca vor avea echipamentele necesare. Problema asta era si in trecut, dupa care nu a mai fost. Plus ca problema de aici nu e sa ai routerul tau ci sa ai AP-ul tau. Pui AP-uri si dezactivezi wireless-ul intern al routerului.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 18:07   #13
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,786
Mentioned: 177 Post(s)

PC-ul meu



Default

Echipamentele "noi" de 10GB vor fi bune sigur, m-am uitat in specs si pdf-uri... echipamentele WiFi6 aka tplink & co nu sunt bune si nu vor fii niciodata.
Nu mai stau pe tplink-uri de 7-8 ani si nu as sta nici daca mi-ar da gratis RDS_ul, mai ales pe bani.

Deconectarile echipamentelor pe TV sunt din 2 motive in pricipal
1. banda 5ghz pe auto ... trebuie pusa pe cel mai jos canal ...
2.Negocierile proaste intre cipurile tv-si router wifi, cu mikrokit HAP-AC aveam problema asta des si nu a fost solutionata de nici un FW update... cipul TV-ului nu negocia bine si nu putea sustine banda liniar, end of storry (asta nu inseamna ca mikrotik e naspa).
Cere schimbarea echipamentelor si vezi daca rezolva problemele dar mai bine iti iei tu ceva cu WiFi 6 si il pui in mod bridge si ai terminat povestea, simplu si elegant dar mai costisitor.

Am trecut de curand la ceva comercial ca sa testez si sunt super multumit aka Asus AX5400 care stie 160Hz si pe 2 si pe 5Ghz si e mu mimo si am aproape toata banda de pe WAN disponibila pe WiFi fara QoS cu placa retea WiFi Intel AX2000 parca. Zero LAG pe gaming WiFi chiar daca am download si upload constrant din seedbox si alte surse + are multe optiuni care te pot ajuta la gaming. QoS Advance este excelent si dai 3 click-uri. Nu e genul meu de echipament pentru ca e prea simplu dar chiar si asa ai destule optiuni advance in softul lor.
Am renuntat intr-un final si la Ubiquity, echipamente bune dar in ultimul an softurile lor au devenit buguite. Decat sa iau un U6-LR am preferat Asusul.

Last edited by agarici cu pedale; 20-02-2022 at 18:52.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 19:44   #14
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 22,586
Mentioned: 735 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Stai linistit ca vor avea echipamentele necesare. Problema asta era si in trecut, dupa care nu a mai fost. Plus ca problema de aici nu e sa ai routerul tau ci sa ai AP-ul tau. Pui AP-uri si dezactivezi wireless-ul intern al routerului.
Pe mine ma doare mai tare firewall-ul de rahat de pe echipamentele lor, imposibilitatea de a activa vpn pe ele, retea secundara cu dns custom si alte cateva chestii.
Daca la tine e ok plug&play-ul lor, no problem. La mine nu.
__________________
Ne nastem pe rand si murim pe sarite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 20:16   #15
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Kretule, vezi ca o iei pe ulei. Asta e a treia poveste in care tot ce vrei e sa duci discutia in derizoriu. Inafara de ce am mai zis, nu am altceva de zis. Ti-am zis clar ca problema e temporara si nu definitiva. Chill the fuck off!
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 20:51   #16
scutyjunior
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj
Posts: 2,577
Mentioned: 39 Post(s)


Default

Am avut Asus RT AC86U, luat de nou @ 1000ron aproximativ si intr-un an de zile nu au rezolvat problema schedule wifi. Planificai sa se opreasca intr-un interval orar, se oprea, dar nu mai pornea 5Ghz samd, uneori mergea cateva zile, alteori a doua zi deja o lua pe ulei. Incercat (Leroy) Merlin samd - no succes.
Asa ca eu am revenit la hulitul Tp-Link ce merge de zbarnaie de cand l-am luat, fara absolut nici o problema, transfer fisiere cu 6X scriere si 100 la citire, 900Mb wireless pe o AX200.
Asta ca sa nu mai vb de cate tweakuri in meniu cu port forwarding samd ca sa mearga torrenti, in timp ce la TpLink merge default, fara nici o setare suplimentara.
scutyjunior is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 21:12   #17
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Merge default pentru ca are activat UPNP care e un protocol cu mai multe gauri decat un cascaval elvetian. Pe echipamentele care se respecta e dezactivat by default din motivul acesta.

Oricum, cu bune, cu rele, wi-fi-ul, dupa cum zicea Arise e o tehnologie cu multe lipsuri si nu prea ai mare lucru ce sa-i faci. Trebuie sa mearga suficient de bine si aia e.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 21:24   #18
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,786
Mentioned: 177 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by scutyjunior View Post
Am avut Asus RT AC86U, luat de nou @ 1000ron aproximativ si intr-un an de zile nu au rezolvat problema schedule wifi. Planificai sa se opreasca intr-un interval orar, se oprea, dar nu mai pornea 5Ghz samd, uneori mergea cateva zile, alteori a doua zi deja o lua pe ulei. Incercat (Leroy) Merlin samd - no succes.
Asa ca eu am revenit la hulitul Tp-Link ce merge de zbarnaie de cand l-am luat, fara absolut nici o problema, transfer fisiere cu 6X scriere si 100 la citire, 900Mb wireless pe o AX200.
Asta ca sa nu mai vb de cate tweakuri in meniu cu port forwarding samd ca sa mearga torrenti, in timp ce la TpLink merge default, fara nici o setare suplimentara.
Vezi ca vorbesti usor prostii. Port Forward faci pe orice router din cateva click-uri...end of storry. Tot ce merge default se numeste UPNP cum zice colegul mai sus si daca il ti pe ON poti sa ai si router de 3000E ca-l ai degeaba, e cea mai mare vulnerabilitate si cea mai proasta optiune facuta ever si nu inteleg de ce vine ON la multi producatori...

Cat despre anumite probleme banuiesc ca ai facut tikete si ai discutat cu Asus, nu? Nu ma intelege gresit, nu sunt fan Asus dar dintre majoritatea jucatorilor la masa e unul bunicel insa softul e meh dpmdv. Marca la Asus functiile basic merg perfect si restul se rezolvat print FW update. TPLink-ul scoate o gramada de revizii pentru ca fac hardware-ul prost. Ultima data am Avut Archer C2 (cred) care cand puneam un device in sleep nu revenea la 1GB ci doar la 100Mps, bug recunoscut de producator si reparat prin revizia 3 de hardware. A fost ultima data cand am mai luat de la ei un device. Archer-ul ala e si acum la tara la ai mei, la 2 saptamani pica 5Ghz (nu mai apare decat dupa reboot) . TPLINK = kakapupu

Depinde ce intelegeti prin tehnologie cu multe lipsuri... mie nu mi se pare INSA problema WIFI-ului este faptul ca piata e suprasaturata de dispozitive ieftine si cu suport prost, ca sa acoperi toate problemele fiecarui chip e aproape imposibil. Arise zice bine in teorie cu orice are LAN trebuie pus pe LAN dar nu e chiar asa... cand ai echipamente seriose si setate bine pe WiFi iti merge cel putin la fel sau mai bine decat pe lan (vezi cazul device-urilor limitate la 10/100). Niciodata un rahat de 50-100RON nu o sa mearga nici macar pe aproape ca unul de 300 sau 1000RON. Lucrurile astea le intelege lumea doar dupa ce se joaca cu cateva device-uri MU-MIMO sua alte tehnologii, nu degeaba au multe core-uri/procesoare chiar si un AP.

https://www.everythingrf.com/community/what-is-mu-mimo

Last edited by agarici cu pedale; 20-02-2022 at 21:38.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2022, 21:51   #19
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 4,054
Mentioned: 169 Post(s)

PC-ul meu

Default

La mine merge TP-link-ul pe torrents cu Upnp dezactivat. Si culmea e un C2. Ce e gresit de meege?
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2022, 10:27   #20
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 22,586
Mentioned: 735 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Kretule, vezi ca o iei pe ulei. Asta e a treia poveste in care tot ce vrei e sa duci discutia in derizoriu. Inafara de ce am mai zis, nu am altceva de zis. Ti-am zis clar ca problema e temporara si nu definitiva. Chill the fuck off!
Nu este temporara man. Pe viitor, digi nu va mai pune noile lor echipamente in bridge.
Si de ce derizoriu? Vorbiti pe aici de brese de securitate. Si de wifi6 by digi. Lumea ar trebui sa stie ca echipamentele wifi6 by digi nu se vor pune in bridge, pentru ca multi recomanda routere dupa ele (nu AP-uri sau switch-uri) => double NAT. Iar optiunile de securizare pe echipamentele digi nu prea sunt.
__________________
Ne nastem pe rand si murim pe sarite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Digi Mobil - calitate | plusuri | minusuri mbc Telefoane mobile si alte gadgeturi 247 23-03-2021 08:11
Digi C1, R1 şi K1 – primele smartphone-uri sub brand propriu Digi Mobil mario08 Telefoane mobile si alte gadgeturi 3 18-05-2019 21:54

 
Forum Stats
Members: 9,570
Threads: 27,836
Posts: 781,872
Total Online: 2702

Newest Member: Constantin

Latest Threads
- by one111
- by bakhus

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 12:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.