lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-01-2023, 10:42   #2361
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 4,054
Mentioned: 169 Post(s)

PC-ul meu

Default

Dupa ce m-am frecat cu Tp-link AX53 (fara protectie DDos), Tp-Link Archer C6 (nu prinde 900Mbps pe down si nici 800 pe up + limitare la 1Gbps up/down), Ubiquiti ER-X limitare la 1Gbps up/down si am citit ca toate implementarile de pe AliExpress cu J4125, J6413, N5105 sau N6005 nu duc pfSense cu Intrusion Detection System (IDS) / Intrusion Prevention System (Suricata, Snort) la 1Gbps si ca trebuie un i5/i7 ... uite ce cutie nefolosita din casa am gasit: poza

Are un Ryzen 7 5700GE (35W), 2 x 8GB 3200 cl14 (actual 4133 cl 16), B450i de la Gigabyte, un brick de 95W.

Cred ca daca ii dezactivez SMT si raman doar cu 8 cores 8 threads, reduc TDP-ul la 25W sau 15W (nu mai stiu optiunile), dau ram-ul jos la un 2400 cu 1.2V (default cred ca au 2133 cu 1.2V), eventual scot si un stick si raman cu 8GB am o baza de teste pentru pfSense cu IDS/IPS.

Sa vad daca pot face un dual boot pe SSD-ul cu Win10Pro pe el.

Singura dilema este daca pot folosi dongle-ul pe USB3.0 cu retea 2.5Gbps Realtek RTL8125 cu pfSense ca sa am 2 placi de retea.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	WhatsApp Image 2023-01-06 at 09.26.08.jpeg
Views:	65
Size:	181.6 KB
ID:	76061  
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2023, 10:57   #2362
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Oh da... sa ai una dintre placile prin care iti vine tot netul in casa pe USB... pare a fi cea mai buna idee auzita anul asta.

De dual boot nu zic nimic, presupun ca te-ai prins deja ca n-are sens.

Daca ai 2 placi PCI Express, poti povesti de o solutie. Sa ii dezactivezi SMT si sa scoti memorii e absolut irelevant. Fa-l prima data sa mearga cum trebuie (daca reusesti), dupa care faci optimizare de curent, nu invers. Oricum, TDP 35w nu inseamna ca consuma costant 35 iar reducerea acestuia nu are intotdeauna rezultatele pe care le astepti. Vezi daca in stadiul lui stock iti duce regulile pe care le vrei, dupa care optimizezi un pic, vezi daca e all good, dupa care inca un pic. Dar inainte de toate, placa de retea aditionala pe PCI-Express, nu USB.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2023, 11:04   #2363
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 4,054
Mentioned: 169 Post(s)

PC-ul meu

Default

Not reliable on USB?

Banuiesc ca imi trebuie o placa de retea Intel dual sau quad.

Dar ca test banuiesc ca merge si cu USB.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2023, 11:10   #2364
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Presupun ca o placa are deja placa de baza, nu? Deci iti mai trebuie inca una. Intel / Broadcom / Realtek, nu conteaza, dar sa fie conexiune calumea, nu USB.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2023, 12:22   #2365
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 18,928
Mentioned: 789 Post(s)

PC-ul meu



Default

Eu nu ințeleg la ce vrei tu chestiile astea.
Ok, ințeleg că ai un pitic și că vrei viteză maximă și excentrități, dar la ce iți trebuie?!?

Ce faci cu 1Gbps up/down symmetric? De ce nu te poți incadra acasă chiar intr-un abonament de 1000Mps, 500Mbps, sau chiar 300Mbps, sau cat e cel mai mic de la RDS chiar nu pricep.

Ce faci tu acolo de trimiți 7/24 1Gbps pe download și pe upload chiar nu pot să imi dau seama...
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2023, 12:41   #2366
kobro
Ancient friend
 
kobro's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5,344
Mentioned: 192 Post(s)

PC-ul meu

Default

E ca in bancul cu replica: "treci fa capra... cu cati metri de pwula m-ai inselat tu pe mine c-am facut-o deasupra..."
kobro is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2023, 13:26   #2367
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 4,054
Mentioned: 169 Post(s)

PC-ul meu

Default

Cum la ce imi trebuie? E just for fun si "mai bine sa fie, decat sa lipseasca".

Altfel ... las-o bre ca merge si asa ...

P.S. O sa incerc sa verific traficul total pe o luna. M-ai facut curios.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2023, 14:08   #2368
ktf
Ancient friend
 
ktf's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Bucuresti
Posts: 3,131
Mentioned: 107 Post(s)

PC-ul meu

Default

Chiar sunt curios cum as putea testa routerul meu pe upload si download simultan la 1gbps. Pe download stiu ca merge, dar nu stiu cum sa testez uploadul simultan cu downloadul.
ktf is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2023, 15:31   #2369
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 18,928
Mentioned: 789 Post(s)

PC-ul meu



Default

Păi pornești un upload și un download in același timp... Asta pentru că sper că nu vrei să o faci cu ceva standardizat cum e iometer.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2023, 15:43   #2370
allexb
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Bucurstadt
Posts: 1,189
Mentioned: 42 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by ktf View Post
Chiar sunt curios cum as putea testa routerul meu pe upload si download simultan la 1gbps. Pe download stiu ca merge, dar nu stiu cum sa testez uploadul simultan cu downloadul.

iperf3 si 2 PC-uri, unul in WAN, unul in LAN.
@madhorsefuzzy nice job! Keep going! Ce carcasa ai acolo la ala micu??


Sent from my iPhone using Tapatalk
allexb is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2023, 16:32   #2371
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 4,054
Mentioned: 169 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by allexb View Post
@madhorsefuzzy nice job! Keep going!
Asta daca nu ma demoralizeaza @Arise ca nu imi trebuie, ca de ce, etc. pana sa apuc sa fac ceva.

Pot oricand sa trantesc in locul lui Tp-link Archer C2, Ubiquiti ER-X-ul ce sta la vanzare: sunt configurate la fel pentru reteaua din casa. Doar trebuie sa mut cablurile din unul in altul.

Quote:
Originally Posted by allexb View Post
Ce carcasa ai acolo la ala micu??
Carcasa este: Inter-Tech E-i7 Black

Eu am testat simplu: de pe desktop am dat drumul la testul de la Digi si cand a terminat download-ul si era pe upload am dat drumul si de pe laptop pe Wifi la download. Pe C2 am vreo 1700-1800 (800-900 pe fiecare), pe ER-X se aduna la 1000, pe C6 se duce in balarii un transfer (up sau down nu mi-am dat seama) si nici nu se apropie de 1000.
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2023, 14:56   #2372
ktf
Ancient friend
 
ktf's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Bucuresti
Posts: 3,131
Mentioned: 107 Post(s)

PC-ul meu

Default

Quote:
Originally Posted by ktf View Post
Mda, stiu, dar e chin si pedeapsa altfel. Am 3 monitoare din care ala principal are doar o intrare DP. Deci nu am cum sa il folosesc atat pe laptop cat si pe desktop. Plus tastatura / mouse, ar trebui sa imi iau eventual un KVM switch.

Nu e HP, e un Dell Precision 3571.

La vechea firma aveam un setup similar dar ma lasau sa imi fac o masina virtuala cu o imagine de a lor, cu tot ce inseamna partea de securitate. Aici nu au optiunea asta.

Am facut momentan un teamviewer pe laptop si il folosesc asa momentan pana imi vine alta idee. Remote desktop nu e enabled si nu am drepturi sa il pornesc.
S-a rezolvat legal, mi-au facut enable la Remote Desktop si ma pot conecta de pe desktopul meu.

E misto ca poti folosi mai multe monitoare sau doar cateva din monitoare pentru RDP , ce mi se pare foarte util. Teamviewer stinks.

Link pentru multi monitor RDP :

https://www.hanselman.com/blog/how-t...tiple-monitors
ktf is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2023, 18:56   #2373
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Salut, poate ma ajuta cineva cu o chestie, e retelistica... oarecum.
1. Am avut OMV4, am facut upgrade la OMV5, all good.
2. De la OMV5 am facut upgrade la OMV6 si nu mai merge DNS-ul, respectiv nu mai pot da ping in www.google.com, pot doar in, sa zicem 8.8.8.8.

Ce stiu pana acum:
/etc/resolv.conf e symlinked la /etc/resolvconf/run/resolv.conf
Daca adaug in fisierul asta, manual, DNS-ul, merge, dar la restart, evident ca rescrie fisierul. Nu stiu ce anume rescrie fisierul. Stiu, as putea adauga o linie in crontab sa rescrie fisierul la fiecare pornire, dar parca as vrea o rezolvare calumea.

Merci!

PS: L-am rezolvat, intr-un final. Am dezinstalat resolvconf si totul a mers normal dupa.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14

Last edited by mbc; 21-01-2023 at 22:20.
mbc is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2023, 21:11   #2374
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 18,928
Mentioned: 789 Post(s)

PC-ul meu



Default

Vreau un switch mic, un max 5 porturi, vreau să aibă obligatoriu PoE in, să il pot alimenta direct.
Pe celelalte mufe nu am nevoie de PoE out, dar dacă au și le pot activa/dezactiva este ok ca bonus.

Nu am spațiu de manevră, nu prea vreau adaptoare suplimentare.

Cu excepția unui ER-X pe care să il pun ca switch, mai am variante?

Sent from my Pixel 4a using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2023, 21:48   #2375
Nivius
Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Bucuresti
Posts: 68
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

USW-Flex-Mini, am c?teva prin casa - rock solid
Nivius is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2023, 23:14   #2376
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 18,928
Mentioned: 789 Post(s)

PC-ul meu



Default

Mai am o constr?ngere se pare, PoE cred că trebuie să meargă la 12V. Nu aș avea nevoie de PoE out, dar PoE in la 12V ?mi trebuie.

Văd că la USW-uri dacă alimentarea nu e cu type-c atunci la PoE vrea 44?57V DC.

Sent from my Pixel 4a using Tapatalk
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2023, 01:10   #2377
Nivius
Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Bucuresti
Posts: 68
Mentioned: 1 Post(s)

PC-ul meu

Default

La retelistica computer related se cam respecta standardele 802.3 af/at/bt, adica voltaj intre 44 - 57V.
Personal am mai intalnit 12V doar la supraveghere, dar acolo erau pentru compatibilitate cu baterii.

LE: sigur sunt 12V (voltaj) si nu 12W (putere)? Ca daca sunt wati asta ar cam fi PoE simplu, 802.3af

Last edited by Nivius; 12-02-2023 at 01:21.
Nivius is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2023, 08:47   #2378
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by Arise View Post
Mai am o constr?ngere se pare, PoE cred că trebuie să meargă la 12V. Nu aș avea nevoie de PoE out, dar PoE in la 12V ?mi trebuie.

Văd că la USW-uri dacă alimentarea nu e cu type-c atunci la PoE vrea 44?57V DC.

Sent from my Pixel 4a using Tapatalk
La Mikrotik poti baga 12v pe PoE si iti ajung 12v in echipament. AP-urile mele sunt alimentate pe 12v deci la fel poti alimenta si altceva. Au un range destul de mare, 11-57v. Presupun ca gasesti un switch mic mikrotik in oferta lor.
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2023, 10:11   #2379
Arise
VIP
 
Arise's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 18,928
Mentioned: 789 Post(s)

PC-ul meu



Default

@mbc da, am ințeles că toate Mikrotik-urile ar fi ok cu PoE in pe 12V. Incă nu am găsit unul atat de mic insă.
@Nivius routerul meu este ER-X, alimentat din 12V. Din ce ințeleg el face passthrough pe portul 4, dacă activez asta. Din acel port ce scoate ~12V vreau să intru intr-un switch care să se alimenteze din PoE.

intrebarea mea este care va fi acel switch.

Pană acum am așa ca opțiuni:

- USW Flex ar fi ok că dimensiuni dar nu sunt sigur că se va alimenta din 11-12V PoE, nici măcar din24V.

- ER-X ca switch ar fi ok că dimensiuni dar nici aici nu sunt 100% că va fi fericit cu PoE in 11-12V.

- Nano switch pare super ok ca dimensiuni și că form factor, aș zice un ideal, mai ales că este de outdoor, dar nu imi place ideea că este PoE passive, iar mai departe de el intru in niște switch/routere wifi ce nu au treabă cu PoE.

- Switch-urile Mikrotik nu au restricții la voltaj, par fericite cu PoE in 12V, dar nu văd decat chestii care sunt cam măricele fizic.
__________________
Using your brain is good for you.
Arise is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2023, 10:47   #2380
mbc
VIP
 
mbc's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cluj-Napoca
Posts: 28,790
Mentioned: 1489 Post(s)

PC-ul meu



Default

RB260GS nu ti-e potrivit? E adevarat ca nu e tocmai micro, dar e suficient de mic as zice. Poe de la 11 la 30v.
Cumparare:
https://www.vexio.ro/switch-uri/mikr...limentare-poe/

Specs: https://mikrotik.com/product/RB260GS
__________________
[PC-ul meu], Thinkpad T14
mbc is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ultimul thread care il fac jur pls cat mai multe raspunsu deci este ultimul jur steam23 Cutia de sub birou 40 19-12-2013 15:02
Problema retelistica 2dor Cutia de sub birou 13 30-12-2011 17:25
GigaWorks T20 vs Logitech Z520 care pe care? puff0086 Periferice 9 12-06-2011 15:29
Sectiune despre retelistica segamarius lab501 2 09-06-2011 19:22
D-Link DIR 524 - problema de retelistica Monstru Periferice 13 15-01-2010 10:15

 
Forum Stats
Members: 9,570
Threads: 27,836
Posts: 781,872
Total Online: 2696

Newest Member: Constantin

Latest Threads
- by one111
- by bakhus

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 12:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.