lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Periferice
Connect with Facebook

Periferice Monitoare, tastaturi, mousi, sisteme audio, elemente de retelistica


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 28-01-2022, 16:24   #2121
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,952
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by mbc View Post
Eu n-am vazut inca switchuri cu 3 feluri de viteze. Da, la switchurile care au 2 porturi de 10Gb si 8 de 1Gb, merge asa cum te gandesti tu, adica merge pe fieare 1 Gb pana saturezi cei 10Gb. Ideea era sa conectezi serverul la 10Gb si clientii la 1Gb sau, in retelele mai mari sa conectezi uplinkul la 10Gb si clientii la 1Gb.
Mai sunt strutocamile care au doua switch-uri in ele si sunt vandute ca unul singur. Not fun.
Nici eu nu am vazut. Doar 10g+1g sau 2.5g+1g
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.

Last edited by kretzu77; 28-01-2022 at 20:24.
kretzu77 is online now   Reply With Quote
Old 28-01-2022, 18:14   #2122
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,658
Mentioned: 147 Post(s)

PC-ul meu

Default

Da, pare ca tot nu sunt solutii ieftine.

Sunt strutocamilele Zyxel la 800, 1000 si 1200 lei cu 8x 1Gbpss + 2 x 2.5Gbps + 1 x 10Gbps sau 2 x SFP+

Si tplink 5 x 10Gbps la 1100 lei - cu racire pasiva
tplink 8 x 10 Gbps la 1400 lei - cu racire activa cu ventilator

Si ceva interesant la 700 lei - D-Link 10Gigabit DMS-106XT - racire pasiva - care are 5 x 2.5Gbps + 1 x 10 Gbps - ma gandesc daca il pot integra cumva in nevoile mele.

Dar la 700 lei e prima optiune cu 10Gbps si in plus are 5 x 2.5Gbps ...

Da inca scump pentru nevoile mele ... poate ca la sub 500 lei D-link-ul ... poate
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2022, 20:25   #2123
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,952
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

Intai trebuie sa vezi daca duce routerul de la digi atatea echipamente cu 10G odata, ca degeaba faci investitia si cand iesi cu toate capabilele de 10G prin el, moare (ca proc, ca ram, ca plm).
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is online now   Reply With Quote
Old 28-01-2022, 23:12   #2124
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,831
Mentioned: 352 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by madhorsefuzzy View Post
Am nevoie de un switch ieftin care sa aiba minim:
- 1 port - 10 Gbps
- 3 porturi - 2.5 Gbps
- 4 porturi - 1Gbps

Usecase:
- net RDS 10Gbps
- 3 PC-uri - 2.5Gbps
- 3 AP-uri - 1Gbps
- alte dispozitive care vin intr-un switch 1Gbps

SH, NOU nu conteaza atat timp cat e ieftin si functioneaza.

Merge si un switch cu 8 porturi 10Gbps nu e problema, doar ca nu sunt ieftine: 400 EUR e unul nou.

Intrebare: switch-urile cu 1 port 10Gbps aduna tot throughput-ul de pe celelalte porturi (care pot avea diverse viteze) pana la 10Gbps, nu?
Uite aici ceva interesant. Mikrotik fac echipamente absolut excelente.

Două plăci de rețea 10GBe cu cablu twinex de 3m sunt cam 150EUR (cu tot cu transport din DE), pui una în PCul principal și una de rezervă, mai are cineva nevoie prin casa aia de net >1GBps? :P


Edit: termină cu prostiile gen TPLink, vrei ceva să funcționeze, nu să meargă din reset în reset.

Last edited by Neo; 28-01-2022 at 23:21.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2022, 23:14   #2125
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,831
Mentioned: 352 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by kretzu77 View Post
Intai trebuie sa vezi daca duce routerul de la digi atatea echipamente cu 10G odata, ca degeaba faci investitia si cand iesi cu toate capabilele de 10G prin el, moare (ca proc, ca ram, ca plm).
Probabil duce vreo 10 secunde apoi moare la 1GBps
Neo is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2022, 00:38   #2126
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,658
Mentioned: 147 Post(s)

PC-ul meu

Default

Mai dar carcotasi mai sunteti: am sunat la Romtelefon sa-mi aduca modemul de 56kbits inapoi!

Apoi trebuie sa scot din uz cele 9 routere TP-link pe care le am in diverse case!

Bine intai sa le gasesc ca nu le-am mai vazut de ani de zile ...
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2022, 01:01   #2127
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,831
Mentioned: 352 Post(s)


Default

Una este GBe și alta este 10GBe. Deci faci cum dorești :P
Neo is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2022, 03:02   #2128
madhorsefuzzy
Senior Member
 
madhorsefuzzy's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bucuresti
Posts: 3,658
Mentioned: 147 Post(s)

PC-ul meu

Default

Stiu toate preconceptiile: LAN Intel nu mizeria de Realtek, Microtik nu Tp-link, Tenda, Mercusys, etc.

Doar ca eu am viteza mai mare cu Realtek decat cu Intel, TP-link-urile merg flowless la mine (atata timp cat le stiu limitele si le folosesc ca atare), etc.

...
madhorsefuzzy is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2022, 03:54   #2129
allexb
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Bucurstadt
Posts: 1,149
Mentioned: 37 Post(s)

PC-ul meu

Default Retelistica - intrebari care nu necesita un thread nou

Quote:
Originally Posted by madhorsefuzzy View Post
Si ceva interesant la 700 lei - D-Link 10Gigabit DMS-106XT - racire pasiva - care are 5 x 2.5Gbps + 1 x 10 Gbps
Hmm de asta nu stiam, merci de idee!
E fain ca nu iti mai trebuiesc sfp-uri.
@Neo ai folosit vreodata TP-link? Ai auzit de Omada? Eu cred ca nu…doar imparti pareri aiurea, ca datacentre sigur nu ai acasa.
Si btw, se vorbeste de switch-uri(L2), ce reset sa dai la switch? E un chip chior care face fw la frame-uri.
Learn your stack first! Dupa, poti sa zici ca tp-link pute. [emoji6]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited by allexb; 29-01-2022 at 03:59.
allexb is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2022, 13:50   #2130
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,831
Mentioned: 352 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by madhorsefuzzy View Post
Stiu toate preconceptiile: LAN Intel nu mizeria de Realtek, Microtik nu Tp-link, Tenda, Mercusys, etc.

Doar ca eu am viteza mai mare cu Realtek decat cu Intel, TP-link-urile merg flowless la mine (atata timp cat le stiu limitele si le folosesc ca atare), etc.

...
Da, dude, tu de asta continui să te legi din postul meu? Înțeleg, ai acțiuni la TPLink și le folosești doar switchurile lor. Ai 12 ani cumva? WTF.


Quote:
Originally Posted by allexb View Post
@Neo ai folosit vreodata TP-link? Ai auzit de Omada? Eu cred ca nu…doar imparti pareri aiurea, ca datacentre sigur nu ai acasa.
Bre, noi nu discutăm de cloud crap și datacentre. Și chiar dacă aș avea un Home Lab, TPLink nu are ce căuta acolo. Este o preferință personală, poftim.


Quote:
Originally Posted by allexb View Post
Si btw, se vorbeste de switch-uri(L2), ce reset sa dai la switch? E un chip chior care face fw la frame-uri.
Sunt convins că știi că există switchuri cu management, da? Iar cele care nu, le scoți și le bagi la loc în priză.


Quote:
Originally Posted by allexb View Post
Learn your stack first! Dupa, poti sa zici ca tp-link pute.
Nu știu ce echipamente TPLink ai folosit dumneata, dar pentru home user majoritatea TPLink sunt niște petarde ordinare. Nu am avut decât dude de-a lungul timpului. O fi fost ceva în aer, nu știu. Dar eu așa ceva nu mai iau, iar 10GBe cu siguranță nu va rula pe TPLink la mine acasă, de ce aș da 1000 lei pe TPLink când iau cu 440 un Mikrotik? Sau dau 200$ pe unul din ăsta SH și am 8 porturi SFP.



Edit: ca idee, dacă vrei 10GBe "adevărat" acasă, trebuie băgați bănuți în echipamente și mai ales în cabluri și adaptoare. Degeaba ai tu 10GB Internet dacă dai cu țârâita la fiecare echipament din casă, un router bun GBe cu QOS va face balancing decent la o conexiune 1GBps. Ca idee, un adaptor pentru laptop este de la 250$ în sus (SFP-TB/USB).

Last edited by Neo; 29-01-2022 at 13:55.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2022, 16:30   #2131
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,952
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

Nici in 10 beri la o terasa nu apuc sa spun toate problemele pe care le-am avut cu tp-link.
Ma refer la routere si AP-uri.
Am niste switch-uri poe de la ei (metalice), niste bijuterii, in schimb. Nici adaptoarele alea lan prin priza nu au fost rele pe vremuri.
Iar chestii gen prize inteligente de la ei, bombe cu ceas. Carau o groaza de date pe serverele lor. Le-am blocat accesul la internet din router si nu le mai puteam folosi nici in reteaua locala. I-am contactat, au zis ca asa trebuie, le-am trimis la ei si mi-au facut refund. Noroc cu gdpr-ul si ca au inghitit-o (ca nu scriau in manual asa ceva), fiind slabi pregatiti la support.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is online now   Reply With Quote
Old 02-03-2022, 02:53   #2132
jok3r4u
Senior Member
 
jok3r4u's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Timisoara.
Posts: 965
Mentioned: 11 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Yahoo to jok3r4u
Default

salut!

se da următoarea situație:

cabana la munte pe 2 niveluri, singura varianta de net: modemuri 4G de la portocalii.
cabana are o structura destul de ciudată cu pereți încărcați cu beton și fier în compozitie, probabil undeva la 450 m2 in total.

ideal ar fi acoperirea cu o rețea mesh pt seamless roaming conectata la un router cu wan dublu și load balancer pentru a putea conecta in el 2 modemuri 4G simultan (și probabil tot n-ar fi suficientă banda, but still).

credeți că este fezabilă ideea? recomandări de echipament?

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
__________________
eat. lift. misc. sleep. repeat
jok3r4u is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2022, 08:47   #2133
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,789
Mentioned: 368 Post(s)

PC-ul meu



Default

Routerele Asus permit dual WAN, se folosește un port de LAN pentru al doilea WAN. Permite load balancer, parcă așa știu, trebuie citit puțin.
La al doilea nivel poți conecta tot un router wireless. Dacă poți trage cablu UTP de la primul, îl poți configura în mod Bridge.
De-a lungul timpului am constatat că routerele Linksys au acoperire mai bună, iar qos este exemplar.

Routerul în Dual WAN permite Load Balance Mode.
Spor.

Last edited by Bugsy004; 02-03-2022 at 09:41.
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2022, 09:55   #2134
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,952
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

Permit si nu prea.
Ultima data cand m-am jucat cu Asus, cand pierdea net-ul pe main, trecea pe second.
Si atat. Nu mai stia sa treaca inapoi pe main, cand revenea net-ul pe el.
Poate au rafinat fw-ul intre timp.
Trebuie testat.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is online now   Reply With Quote
Old 02-03-2022, 09:59   #2135
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,789
Mentioned: 368 Post(s)

PC-ul meu



Default

Să nu fi fost setat în mod Fail-Over... numa zic
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2022, 17:36   #2136
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,952
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

Setat, ca altfel nu ar fi trecut pe second cand a picat primary.
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is online now   Reply With Quote
Old 02-03-2022, 18:26   #2137
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,789
Mentioned: 368 Post(s)

PC-ul meu



Default

Quote:
Originally Posted by kretzu77 View Post
Setat, ca altfel nu ar fi trecut pe second cand a picat primary.
Păi așa trece pe second, prin Fail Over. Load Balance ar trebui să le folosească simultan, în funcție de solicitarea de trafic.
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2022, 18:35   #2138
ktf
Ancient friend
 
ktf's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Bucuresti
Posts: 2,870
Mentioned: 100 Post(s)

PC-ul meu

Default

Pai nu vrei load balance cand ai fibra pe o intrare si un modem USB pe cealalta. Vrei failover si revenire pe principal cand isi revine conexiunea.
ktf is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2022, 19:40   #2139
kretzu77
Ancient friend
 
kretzu77's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: după colţ, vis a vis de clădirea aia din faţă
Posts: 21,952
Mentioned: 719 Post(s)

PC-ul meu



Default

This
__________________
Ne naștem pe rând și murim pe sărite.
Sa-ti dea iubita papucii spunand ca puteti ramane prieteni e ca si cum ti-ar muri cainele si maica-ta iti spune ca poti sa-l pastrezi.
kretzu77 is online now   Reply With Quote
Old 02-03-2022, 22:02   #2140
Bugsy004
Ancient friend
 
Bugsy004's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: bucuresti
Posts: 10,789
Mentioned: 368 Post(s)

PC-ul meu



Default

Am deviat de la subiect...
El a menționat că vrea load balance și că vor fi două modemuri 4g...

Quote:
Originally Posted by jok3r4u View Post
salut!

se da următoarea situație:

cabana la munte pe 2 niveluri, singura varianta de net: modemuri 4G de la portocalii.
cabana are o structura destul de ciudată cu pereți încărcați cu beton și fier în compozitie, probabil undeva la 450 m2 in total.

ideal ar fi acoperirea cu o rețea mesh pt seamless roaming conectata la un router cu wan dublu și load balancer pentru a putea conecta in el 2 modemuri 4G simultan (și probabil tot n-ar fi suficientă banda, but still).

credeți că este fezabilă ideea? recomandări de echipament?

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
NU cunosc ce configurație ai tu Krețule.
Bugsy004 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ultimul thread care il fac jur pls cat mai multe raspunsu deci este ultimul jur steam23 Cutia de sub birou 40 19-12-2013 15:02
Problema retelistica 2dor Cutia de sub birou 13 30-12-2011 17:25
GigaWorks T20 vs Logitech Z520 care pe care? puff0086 Periferice 9 12-06-2011 15:29
Sectiune despre retelistica segamarius lab501 2 09-06-2011 19:22
D-Link DIR 524 - problema de retelistica Monstru Periferice 13 15-01-2010 10:15

 
Forum Stats
Members: 9,302
Threads: 25,985
Posts: 757,115
Total Online: 616

Newest Member: Marius46

Latest Threads
- by Steve-o
- by dangrig
- by matose
- by LAB501

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 21:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.