lab501 forum  

Go Back   lab501 forum > Hardware > Memorii & stocare
Connect with Facebook

Memorii & stocare RAM, ROM, SSD, HDD ...


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-09-2021, 01:52   #1
fedayn
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 158
Mentioned: 6 Post(s)


Lightbulb NAS + 2x16GB ?

Salutare! Sper ca sunteti toti voiosi si sanatosi.

De multi ani imi doresc un NAS pe care sa-mi centralizez tot ce am, in deplina siguranta. Nu ma asteptam sa o fac prea curand, insa m-au surprins preturile actuale - 300-340 EUR un HDD de 16TB. Le pot lua din DE/FR/BE/LU.

!!! As fi dispus sa tin totul inchis in zilele in care nu folosesc solutia de stocare, ca sa nu mearga in gol aiurea. As putea sa nu accesez si 1-2-3 saptamani cand sunt prea ocupat.

Cerinte:
- siguranta absoluta a datelor - altfel e ridicol sa cheltui suma necesara (RAID1? RAID5? NAS? Server?);
- zgomot care sa permita vizionarea de filme fara sa vreau sa impusc pe cineva, sau sotia sa vrea sa ma impuste pe mine (nu am un spatiu unde sa izolez solutia de stocare);
- anduranta ridicata;
- usurinta de utilizare pentru un newbie total;
- un buget ... totusi ... uman.

Ce recomandare aveti intre:
Toshiba Enterprise MG08 - 300 EUR la oferta acum.
Seagate Exos X16 ~ 340 EUR ?

Am auzit lucruri bune despre Toshiba.
Ce ati recomanda ca NAS?

Multumesc!
fedayn is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2021, 02:43   #2
mike_1
Senior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 288
Mentioned: 7 Post(s)


Default

NAS =\= backup. Simplul fapt ca ai un NAS nu inseamna siguranta absoluta si nici backup.

Synology e ok si user friendly. 2 HDD-uri e putin pentru "siguranta absoluta si deplina".

Iti iei un synology pe care ti-l permiti si 4 hdd-uri ce se incadreaza in buget; le instalezi in raid 6 si ai ceva redundanta mai mare, pot sa crape 2 simultan si tot nu pierzi date.

vrei sa vezi filme pe orice, iti iei NAS cu procesor intel care sa stie transcodare hardware cu plex.

etc

Last edited by mike_1; 04-09-2021 at 02:53.
mike_1 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2021, 03:26   #3
fedayn
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 158
Mentioned: 6 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by mike_1 View Post
NAS =\= backup. Simplul fapt ca ai un NAS nu inseamna siguranta absoluta si nici backup.

Synology e ok si user friendly. 2 HDD-uri e putin pentru "siguranta absoluta si deplina".

Iti iei un synology pe care ti-l permiti si 4 hdd-uri ce se incadreaza in buget; le instalezi in raid 6 si ai ceva redundanta mai mare, pot sa crape 2 simultan si tot nu pierzi date.

vrei sa vezi filme pe orice, iti iei NAS cu procesor intel care sa stie transcodare hardware cu plex.

etc
2 hhd-uri, raid 1, pica un hard. Informatiile in general raman, corect? Cat de des pot muri 2 hdd-uri simultan?
fedayn is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2021, 03:35   #4
rodarkone
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1,919
Mentioned: 99 Post(s)


Default

Recomand synology ... este super simplu de folosit, cat mai incapator 4-5-6 bay-uri sau mai multe daca iti permiti, initial 2hdd uri cat mai mari cu putinta ... mai intai un Raid 1 pentru siguranta (daca asta conteaza la tine, nu uita ca mereu sa ai un drive de spare) si apoi in timp adaugi hdd-uri - inainte sa adaugi primul HDD migrezi de la Raid 1 la Raid 5 si apoi extinzi Raid 5-ul) ... ultimul pas ar fi sa migrezi totul la RAID 6 dupa ce ai suficiente drive-ul in array.

Decu daca faci RAID 1 .. neaparat ai nevoie de 3 hdd-uri (2 in array si unul in afara pentru spare) ... deci pornesti la drum cu mimim 3 drive-uri pentru a dormi bine noaptea .. sa-ti raspund din experienta la intrebare - eu am facut RAID 5 cu 4 HDD-uri de 8 TB si .. dupa 2 saptamani am avut pana de curent noaptea (furtuna) evident ca eu sunt preventiv si am UPS insa nu a tinut suficient bateria, dimineata mi-am dat seama ca totul e oprit si cand l-am repornit un hdd busit, am stat cu morcovu pana mi-a venit spare-ul (mai exact am luat 2 sa am acolo 1 de siguranta)

PS: la munca hdd-urile pica minim 1 pe zi .. uneori mai multe, mult mai multe (dar noi avem vreo 30K servere in 8 DC-uri) - exista informatii statistice pe net despre hdd-uri, dar in general regula de aur este .. cu cat hdd-ul e mai scump cu atat e mai bun

Last edited by rodarkone; 04-09-2021 at 03:39.
rodarkone is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2021, 04:22   #5
fedayn
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 158
Mentioned: 6 Post(s)


Default

@rodarkone - damn, deci ca sa imi securizez informatiile mi-ar trebui 300x3 HDD + 450-500 NAS (EUR). 1400... Pffff ... safety doesn't come cheap.

Multumesc pentru informatii!

In privinta deschiderii NAS-ului doar cand il folosesc - pareri?
fedayn is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2021, 06:10   #6
rodarkone
Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1,919
Mentioned: 99 Post(s)


Default

NAS-urile moderne au protectie smart + ventilatoare suplimentare (sunt practic PC-uri cu un sistem operare custom) si poti sa il setezi intr-un mod de lucru economic sau poti sa-i faci profile (noaptea sa se opreasca si ziua sa porneasca).

Ideea e sa il arunci undeva intr-un colt si nici nu stii ca exista. (am vazut ca ziceai ceva si de zgomot) si sa il lasi pornit, el te va avertiza in caz de orice (pe mail / prin mesaje sonore si luminoase)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	nas info.JPG
Views:	77
Size:	50.6 KB
ID:	73323  
rodarkone is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2021, 09:42   #7
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,332
Mentioned: 151 Post(s)

PC-ul meu



Default

Eu am ceva custom ultra low power facut cu xpenology aka synology si nu guita niciodata chiar daca pica curentul si alea alea... am 4 sata si mini PCIE in care pot pune placa raid si mai adaug cate vreau dupa. E pentru mediastorage si torrenti, raid 1 facut doar din 2 HDD_uri de servere cu 70K ore pe ele, consum mic si-l tin pornit tot timpul.
Una peste alta daca vrei sa tii de date bine... ai nevoie sa ai in 3 locuri datele importante si 1 din 3 sa fie in alta parte.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2021, 15:37   #8
fedayn
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 158
Mentioned: 6 Post(s)


Default

@rodarkone @agarici cu pedale

Multumesc pentru informatii. Poate cel mai cuminte si simplu pentru mine ar fi un Synology pentru 2 hard-uri pe la 250 EUR. Gen ... 218. Nu stiu daca merita diferenta de +75 EUR pana la 220+. As putea gasi in alta parte ceva mai OK ca produs si/sau pret?

Intre timp a aparut in oferta si HDD-ul de 14TB, pentru 60 EUR mai putin (240). As economisi 120 EUR in total de acolo pentru 2 HDD-uri. Tot 512MB cash si 7200rpm. 2TB mai putin ... whatever.

Pareri? HDD-urile vor fi in oferta inca ... maxim pana maine.
fedayn is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2021, 17:07   #9
fedayn
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 158
Mentioned: 6 Post(s)


Default

Update: am luat doua HDD-uri de 14TB Toshiba Enterprise la 2x240 EUR. Eventual am sa fac backup la cele mai importante lucruri pe inca doua HDD-uri mai mici si ar trebui sa fie suficient pentru o vreme.

Urmatorul pas: sa caut un calculator mic si ieftin, low power, in care sa fac un server de stocare. Dar o iau usor. Intai voi aduna datele pe unul din hard-uri. Un NAS va fi solutia de back-up daca nu gasesc un calculator.

Intre timp: trebuie sa gasesc un UPS la un pret decent.
fedayn is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2021, 12:09   #10
RaverX
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 1,094
Mentioned: 44 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by fedayn View Post
- siguranta absoluta a datelor - altfel e ridicol sa cheltui suma necesara (RAID1? RAID5? NAS? Server?);
Un pic offtopic aici, relativ la ce ai intrebat, dar punctual strict la aspectul asta.

In primul rand siguranta absoluta nu exista. Dar, ca idee, daca vrei un backup "adevarat", e nevoie sa ai datele in minimum 3 medii diferite, dintre care cel putin unul sa fie "offsite", adica nu la tine acasa, deci in 2 locatii fizice diferite.

RAID 1 sau 5 iti ofera o oarecare protectie, dar eu n-as "investi" in asa ceva. Daca iti bubuie sursa din NAS, iti ia tot, indiferent ce RAID ai. Daca ti se corup datele (software, cadere de tensiune, atac ransomware, etc), cel mai probabil pierzi tot, indiferent ca ai RAID sau nu. Sansele sa-ti pice un singur hard din RAID fata de alte probleme sunt mici,

Revin la ideea initiala, daca vrei NAS-ul pentru backup si siguranta datelor, neaparat trebuie sa mai pui datele alea undeva, nu doar pe NAS. Acum eu nu stiu ce date ai si cat de importante sunt, dar eu as pune pe NAS tot, dar apoi datele importante si pe care nu le pot recupera le-as mai tine cel putin inca intr-un loc, izolat.
RaverX is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2021, 13:24   #11
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 914
Mentioned: 39 Post(s)




Default

Pentru ca am gasit poze corupte si mi-a luat ceva timp sa-mi dau seama de ce, eu un singur sfat am: ECC & ZFS or GTFO.

[Despre BTRFS nu ma pronunt, o fi bun, dar ZFS e baza ]

Echivalentul lui Raid 1 e cel mai ok din punctul multora de vedere, si e cel mai ieftin.
Iei 3 discuri: 2 in mirorr, 1 back-up offline. Blu-ray SL M-disk pentru datale vitale, eventual offsite. Acu, daca te uiti pe /r/datahoarder, te sperii ce au unii p'acasa.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2021, 15:39   #12
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,401
Mentioned: 328 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by Dashu View Post
ECC & ZFS
Nu ai nevoie musai de ECC la ZFS, dar e drăguț de avut.
__________________
Nevermind.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2021, 16:06   #13
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 914
Mentioned: 39 Post(s)




Default

Nu-i musai ca doar merge si fara... dar, e indicat.

Stiu, e mai scump, dar e vina lu' intel ca ECC nu-i default. E un singur chip de memorie in plus, restu e doar marketing. Fiecare cumpara ce crede. Depinde pe cine intrebi si ce date a pierdut. Cand dai 300€ pe un HDD parca ai vrea si niste ECC.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2021, 18:39   #14
dic1
Senior Member
 
dic1's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 481
Mentioned: 18 Post(s)

PC-ul meu

Default

Pentru datele personale (cca 1TB de poze si filme de familie) care nu se pot recupera de pe Internet utilizez 4 lucruri diferite:

1. 2 HDD-uri pe desktop (fara RAID sau ceva), UPS la desktop; copiez datele manual pe ambele HDD-uri.
2. un SSD pe laptop care are aceleasi date
3. un HDD extern pe care il pastrez in sertar (protectia anti ransomware), dar dezavantajul este ca il sincronizez cand imi aduc aminte, de 2 ori pe an maxim
Nota: cand sunt plecat din localitate imi iau laptopul si HDD-ul extern cu mine.

4. Pozele de la evenimentele importante le-am ars pe DVD-uri si le-am distribuit cunostintelor. Sa zicem ca am o oarecare georedundanta la ele, dar va fi greu de recuperat si cu multa munca. Nu stiu daca se pun.
dic1 is online now   Reply With Quote
Old 09-09-2021, 12:12   #15
EXxx
Senior Member
 
EXxx's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: UK
Posts: 849
Mentioned: 36 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to EXxx
Default

mmm depinde cum definesti siguranta datelor.
Ideal ai asa:
working(NAS), online backup(Cloud), offline backup(caseta).
evident daca vrei mai mult, ai mai multe versiuni pentru fiecare.
Am un xpenology de cativa ani, care merge 24/7.
Am inceput cu Raid1, acum Raid5.
Cand m-am apucat sa vad ce vreau am citit putin despre zfs si synology.
ZFS e o solutie mai ... profi sa zic. E mult mai customizabila si puternica. Insa learning curve e steep, si din ce am mai citit daca-ti pica ceva si trebuie sa iti refaci raid-ul it's a fucking bother.
synology e easy life, intuitiv.

In alta ordine de idei eu am momentan 3 Toshiba-uri de 12 TB (MG07ACA12TE) si atat vreau sa iti zic, sunt zgomotoase. Pe mine ma doare la basca, pentru ca nu sunt in aceeasi camera cu televizorul.
Vezi cand iti cumpari HDD-urile sa fie compatibile cu syno/zfs, verifica sector size-ul (512 vs 4k) si tine minte ca iti trebuie identice. Poti lua HDD-uri mai mari, insa acelasi sector size, altfel nu se pupa in synology si am impresia ca e la fel si in zfs.


L.E.
Also sunt 100% ca pentru Synology nu-ti trebuie 2x16GB, 1x8GB si l-am vazut maxed out cand plex-ul facea software transcoding.

Last edited by EXxx; 09-09-2021 at 12:24.
EXxx is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2021, 11:56   #16
agarici cu pedale
Ancient friend
 
agarici cu pedale's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Bucuresti
Posts: 11,332
Mentioned: 151 Post(s)

PC-ul meu



Default

Cred ca zicea 2x16TB nu GB...also eu pe al meu stau doar cu 4GB pe el si pot pune pana la 32 si am si masini virtuale pe el si nu papa mai mult de 1.5GB totul, restul e cache.
agarici cu pedale is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2021, 14:30   #17
Neo
Ancient friend
 
Neo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: event horizon
Posts: 9,401
Mentioned: 328 Post(s)


Default

Quote:
Originally Posted by Dashu View Post
Nu-i musai ca doar merge si fara... dar, e indicat.

Stiu, e mai scump, dar e vina lu' intel ca ECC nu-i default. E un singur chip de memorie in plus, restu e doar marketing. Fiecare cumpara ce crede. Depinde pe cine intrebi si ce date a pierdut. Cand dai 300€ pe un HDD parca ai vrea si niste ECC.
300EUR pe un HDD și câte sute de EUR pe RAM ECC, placă de bază + CPU care sa le ducă?


Din articolul linked de tine:
Quote:
I do have a personal concern5. I have nothing to substantiate this, but my thinking is that since ZFS is a way more advanced and complex file system, it may be more susceptible to the adverse effects of bad memory, compared to legacy file systems.
__________________
Nevermind.
Neo is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2021, 10:29   #18
Dashu
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 914
Mentioned: 39 Post(s)




Default

Evident cand vrei sa cauti ceva repede, nu gasesti link-urile de care ai nevoie. ZFS fara ECC poate corecta niste erori, dar nu toate, nu mai stiu exact ce si cum, gasisem la un moment dat o explicatie foarte competenta.

Nu zic ca tre' sa faca toti ca mine, a vrut doar sa mentionez idea de ZFS. You don't know, what you don't know. Fiecare aprofundeaza daca are chef, daca nu, aia e.

Cat costa o solutie cu ECC? Depinde, neoficial Ryzen. Oficial, piata SH. Vrei nou, server grade... un MicroServer Gen10 Plus este ~2500lei.
Dashu is offline   Reply With Quote
Old 20-09-2021, 13:14   #19
fedayn
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 158
Mentioned: 6 Post(s)


Default

@RaverX
@Neo
@Dashu
@dic1
@EXxx
@agarici cu pedale

Va multumesc pentru pareri. Am fost prins si in acelasi timp nehotarat ce sa fac la capitolul NAS, dar intr-un final mi-e clar ca:
1) trebuie sa actionez si sa-mi pun HDD-urile in functiune intr-un raid 1;
2) pentru mine un NAS e o solutie cu mai multe argumente pro in prezent decat un mini-server.

NAS-ul ar trebui sa "alimenteze" prin cablu un televizor si prin wi-fi via router 2 calculatoare.

Am 2x14TB si 2x4TB. Sa zicem ca as putea pune 2x4 in PC...

Am cateva variante in minte, cu 2 sau 4 bay-uri. Daca mai aveti si altele, let me know.

Buget redus, 4 bays: Asustor AS1004T

Synology ... , hardware nitel mai bun, mult mai putin probabil sa creeze probleme, pret ridicat: SYNOLOGY DS220+

4 bays, ceva mai bine dotat: Asustor AS1104T

Si mai bine dotat : Asustor 4 Pro AS3304T


Alte sugestii de pe amazon fr sau de, sau alte magazine de prin Luxembourg, Belgia, Franta, Herrmania?
fedayn is offline   Reply With Quote
Old 20-09-2021, 13:40   #20
EXxx
Senior Member
 
EXxx's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: UK
Posts: 849
Mentioned: 36 Post(s)

PC-ul meu

Send a message via Skype™ to EXxx
Default

vezi ca asus-ul desi zice ca face 4k transcoding nu cred ca se refera la PLEX.
Din ce stiu PLEX-ul nu suporta cpu-ul ala (realtek-ul 4 core) link
desi portul ala poate 2.5Gbs, cel mai probabil o sa il ai connectat la un alt port de 1gbps, asa ca e apa de ploaie.

La pretul ala ASUS-urile sunt bune, insa nu cred ca primesti plex hardware transcoding fara minim intel celeron: AS5202T sau AS5304T.


Note: pentru hardware transcoding iti trebuie plex pass. Just saying. Daca ai sa folosesti altceva (kodi?) e ok.
EXxx is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

 
Forum Stats
Members: 9,150
Threads: 25,066
Posts: 740,935
Total Online: 829

Newest Member: alipopescu

Latest Threads
- by LAB501
- by LAB501
- by Monstru
- by suzuki

Advertisement

Partner Links



All times are GMT +3. The time now is 19:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.